counter

free counters

Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Επαφές με Κινέζους ηγέτες έχει ο Κιμ Γιονγκ Ιλ, αντιδρά η Νότια Κορέα


Συνομιλίες με Κινέζους ηγέτες πιστεύεται ότι είχε την Τρίτη ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ιλ, κατά το πρώτο ταξίδι του από το 2006 στη στενή και μοναδική σύμμαχο της χώρας του.

Ωστόσο, η επίσκεψη δεν έχει επιβεβαιωθεί από τα μέσα της Βορείου Κορέας, τα οποία κατά κανόνα μεταδίδουν πληροφορίες μόνο μετά την επιστροφή του ηγέτη. Επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν έχει επιβεβαιώσει την επίσκεψη.

Πληροφορίες από μέσα ενημέρωσης της Σεούλ αναφέρουν ότι ο Κιν Γιονγκ Ιλ προγραμματίζει συναντήσεις ακόμα και με τον πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ έφτασε με τη θωρακισμένη αμαξοστοιχία του νωρίς τη Δευτέρα στην κινεζική πόλη Νταλιάν όπου και κατέλυσε. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν εξαιρετικά αυστηρά και οι αστυνομικοί ζήτησαν από φωτορεπόρτερ να διαγράψουν εικόνες και βίντεο από τη αυτοκινητοπομπή του βορειοκορεάτη ηγέτη.

Η Κίνα, η μοναδική σύμμαχος της διεθνώς απομονωμένη Βορείου Κορέας, έχει προσπαθήσει να πείσει τη Πιονγκγιάνκ να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για την χειμαζόμενη οικονομία της, χωρίς να την έχει μεταπείσει. Εντωμεταξύ, εκκρεμούν και οι συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό της Πιονγκγιανγκ.

Την ίδια ώρα, οι κακές σχέσεις της Βόρειας με τη Νότια Κορέα επιδεινώθηκαν από τις υποψίες ότι το ναυτικό της Βόρειας Κορέας προκάλεσε τη βύθιση νοτιοκορεατικού σκάφους με αποτέλεσμα το θάνατο 46 ναυτών. Η Σεούλ δεν έχει κατονομάσει ανοιχτά τη Πιονγκγιάνγκ.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της χώρας Λι Μιουνγκ-μπακ χαρακτήρισε το περιστατικό «όχι τυχαίο» και τις δυνάμεις της Βορείου Κορέας «πολεμοχαρείς». Επιπλέον, κλήθηκε ο Κινέζος διπλωμάτης στη Σεούλ για να ενημερώσει σχετικά με την επίσκεψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου