counter

free counters

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Στο Ιράν ο Ταγίπ Ερντογάν για ύστατη μεσολάβηση πριν τις κυρώσεις














Στην Τεχεράνη πήγε την Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν για να μετάσχει στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Πληροφορίες θέλουν το καθεστώς Αχμαντινετζάντ να αποδέχεται την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ πρόταση για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου -με την ανταλλαγή να λαμβάνει πιθανώς χώρα στο έδαφος της Τουρκίας.

«Έχουμε επαφές σε ανώτατο επίπεδο στο Ιράν. Θα βρούμε μια ευκαιρία για την πραγματοποίηση της διαδικασίας ανταλλαγής &#x5Bιρανικού ουρανίου&#x5D Κρίναμε ότι οφείλαμε να πάμε κι εμείς εκεί, στην περίπτωση που η ανταλλαγή γίνει στην Τουρκία» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για την Τεχεράνη.

Από το πρωί της Κυριακής βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της ιρανικής κυβέρνησης με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτογλου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η «παγωμένη» πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), βάσει της οποίας το Ιράν θα στέλνει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού στο εξωτερικό και θα λαμβάνει πίσω ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού.

Οι συνομιλίες αυτές θεωρούνται από τη Δύση ως η τελευταία ευκαιρία του Ιράν να αμβλύνει την ένταση όσον αφορά τις αμφιλεγόμενες πυρηνικές του δραστηριότητες και να αποφύγει έναν νέο γύρο κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Τα τουρκικά ειδησεογραφικά μέσα μετέδωσαν το απόγευμα της Κυριακής ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σπεύδει στην Τεχεράνη για να μετάσχει στις συνομιλίες, καθώς σε προσχέδιο συμφωνίας συμπεριλήφθη η πιθατότητα να χρησιμοποιηθεί το έδαφος της Τουρκίας για την ανταλλαγή του πυρηνικού καυσίμου.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει έλθει ήδη πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, ωστόσο το Ιράν δείχνει να υποβαθμίζει τη σημασία που προσδίδει η Δύση στις διαπραγματεύσεις προειδοποιώντας ότι εάν αποτύχουν οι κυρώσεις θα είναι πλέον μονόδρομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου