counter

free counters

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Επιμένει στην πολιτική της πυρηνικής αμφισημίας



Το Ισραήλ θα συνεχίσει την πολιτική της αμφισημίας όσον αφορά τα πυρηνικά, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ.

«Είναι μια ορθή πολιτική, δεν υπάρχει λόγος να την αλλάξουμε. Σε αυτό το θέμα, υπάρχει πλήρης συνεννόηση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπαράκ στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. Η πολιτική της αμφισημίας στο θέμα των πυρηνικών συνιστά την επίσημη ισραηλινή θέση από το 1965 που υιοθετήθηκε, κατά τα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου στη Ντιμόνα, στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, το οποίο κατασκευάστηκε με γαλλική βοήθεια.

Στο εργοστάσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατασκευαστεί και πυρηνικά όπλα: σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, το Ισραήλ διαθέτει 100 έως 130 ή κατά άλλους μέχρι και 200 πυρηνικές κεφαλές.

Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPΤ/TNP), ούτε έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει τη πληροφορία για το αν κατέχει πυρηνικά όπλα, τηρώντας από δεκαετίες αυτή ακριβώς την πολιτική αμφισημίας. Οι ισραηλινές κυβερνήσεις δηλώνουν ακόμη ότι η χώρα τους «δεν θα είναι η πρώτη που θα εισαγάγει πυρηνικό εξοπλισμό στη Μέση Ανατολή».

Ο Εχούντ Μπαράκ όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να λάβουν άδεια για να μεταβούν στο εργοστάσιο της Ντιμόνα, διαβεβαίωσε πως «αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει» και πρόσθεσε ότι «δεν υφίσταται απειλή στις παραδοσιακές συμφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό».

Το Ισραήλ συνήψε συμφωνία με τις ΗΠΑ το 1969, στο πλαίσιο της οποίας οι Ισραηλινοί ηγέτες θα απέχουν από κάθε δημόσια δήλωση για τα πυρηνικά της χώρας και δεν θα προβούν σε καμιά πυρηνική δοκιμή, σε αντάλλαγμα να δεσμευτεί η Ουάσινγκτον να μην ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ για το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου