counter

free counters

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Το Ισραήλ απορρίπτει το νέο σχέδιο για πυρηνικό αφοπλισμό














Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου οδικού χάρτη για πυρηνικό αφοπλισμό και στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ απέρριψε το σχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «υποκριτικό» και «ανίσχυρο».
Η διακήρυξη που παρουσιάστηκε το Σάββατο στην έδρα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, προβλέπει μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή διάσκεψης το 2012 για η δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερης από όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή.
Η διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν 189 χώρες, «είναι βαθιά υποκριτική και ανίσχυρη. Αγνοεί την πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής και τις πραγματικές απειλές τις οποίες αντιμετωπίζουν η περιοχή και ολόκληρος ο κόσμος» αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.
H ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα στο Τορόντο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Το κείμενο «στιγματίζει το Ισραήλ, τη μοναδική πραγματική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και τη μόνη χώρα που απειλείται με αφανισμό» συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Με δεδομένη τη μεροληπτική φύση αυτής της διακήρυξης, το Ισραήλ δεν θα είναι σε θέση να λάβει μέρος στην υλοποίησή της».
Το κείμενο της διακήρυξης ξεχώριζε την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ λέγοντας ότι το Ισραήλ «πρέπει να προσχωρήσει στη Συνθήκη και να θέσει όλες τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στα παγκόσμια εχέγγυα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας».
Το Ισραήλ ουδέποτε παραδέχτηκε ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Το σχέδιο που παρουσίασαν οι χώρες της Συνθήκης έχει κύριο στόχο να δεσμεύσει τις πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) να επιταχύνουν την διαδικασία μείωσης του πυρηνικού οπλοστασίου και να αναφέρουν την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου