Την τηλεδιάσκεψή τους οι υπουργοί Οικονομικών του G7 συμφώνησαν ότι η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει πλανητικό σεισμό.
ΑΛ. ΚΑΨΥΛΗΣ
Συνήθως τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Οχι μόνο τα πολιτικά, ούτε καν τα οικονομικά. Το τελευταίο όμως είναι πολύ πρόσφατο για να λησμονηθεί. Πόσω μάλλον που οι επιπτώσεις του παραμένουν όχι μόνο ορατές, αλλά οδυνηρά αισθητές. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών των 7 πιο ανεπτυγμένων οικονομιών του πλανήτη με θέμα την «ελληνική κρίση» δείχνει, αν μη τι άλλο, ότι οι κατά τεκμήριο ισχυρότεροι πολιτικοί εκπρόσωποι της διεθνούς οικονομίας έχουν συνειδητοποιήσει τη θεωρία του (οικονομικού) χάους. Οτι δηλαδή αρκεί το πέταγμα (στα σκουπίδια) μιας μικρής οικονομίας σε μια γωνιά της Ευρώπης για να πυκνώσουν απειλητικά τα σύννεφα στη Wall Street. «Ο όμιλος των “7” συζητεί για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση μετά την ανησυχία που εξέφρασαν αξιωματούχοι της Fed (της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ),ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις» σημείωναν χθες οι ανταποκριτές του πρακτορείου Reuters στην Αθήνα και στο Λονδίνο.
Είναι αλήθεια ότι η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη (πρόεδρος και κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δηλαδή) μοιάζουν να αντιλήφθηκαν νωρίτερα από τις Βρυξέλλες τη σύγχρονη οικονομική εκδοχή της θεωρίας του χάους. Διότι μόλις τις προάλλες η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η ηγέτις της ισχυρότερης οικονομικά και πολιτικά χώρας της Ευρώπης, έδειξε να αντιλαμβάνεται ότι η απώλεια χρόνου σε περιπτώσεις μετάδοσης ενός μολυσματικού ιού μπορεί να αποβεί μοιραία- όχι μόνο για τον φορέα, τον οποίο σε τελευταία ανάλυση μπορεί να θεωρεί κανείς και αναλώσιμο εφόσον πρόκειται για οικονομία κατηγορίας μύγας. Η κυρία Μέρκελ έφθασε προχθές να κάνει λόγο για «μάχη μεταξύ πολιτικών κυβερνήσεων και αγορών», εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι «οι πολιτικοί θα κερδίσουν τη μάχη». Να την τσίμπησε άραγε καμιά... μύγα;
Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι αποδίδει με δήλωσή του σε φινλανδικό περιοδικό ο αρμόδιος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης επίτροπος Ολι Ρεν. «Τον Σεπτέμβριο του 2008 οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών ελάχιστα γνώριζαν για το πού θα μπορούσε να οδηγήσει η χρεοκοπία της επενδυτικής τράπεζας Lehman Βrothers. Η επίπτωση ήταν να παραλύσει το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα κατά τρόπο που προκάλεσε τη μεγαλύτερη παγκόσμια ύφεση από τη δεκαετία του 1930. Οι συνέπειες από την χρεοκοπία της Ελλάδας θα μπορούσαν να είναι ανάλογες, αν όχι χειρότερες», σημείωσε ο φινλανδός επίτροπος. Ο οιονεί «υπουργός Οικονομικών» της ΕΕ φέρει βεβαίως και αυτός ευθύνες για τις παρελκύσεις και τις παλινωδίες της Ευρώπης, όμως είναι προφανές ότι αισθάνεται πως αξίζουν ένα λεκτικό «καρφάκι» οι εκλεγμένοι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης. Ο κ. Ρεν έχει στο στρόχαστρό του και τον μάλλον... ουσιαστικότερο από τον ίδιο υπουργό Οικονομικών της Ευρώπης, τον υπουργό της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα πρέπει να εξέπληξε τους ομολόγους του στην τηλεδιάσκεψη του G7 με το... κοινοτικό πνεύμα που επέδειξε τασσόμενος υπέρ της ανάγκης για ταχύτατη επίλυση του διαδικαστικού ζητήματος εκταμίευσης των πρώτων δισ. προς την Ελλάδα.
Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση στο γερμανικό κοινοβούλιο για την έγκριση της δανειακής βοήθειας, ο κ. Σόιμπλε έφθασε να πει ότι η αρωγή προς την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη μεταπολεμική φήμη της Γερμανίας ως δύναμης που στηρίζει την ειρήνη, 65 χρόνια μετά το «σκοτεινότερο κεφάλαιο» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. * Πληροφορίες χθες το απόγευμα, οι οποίες ωστόσο παρέμειναν ανεπιβεβαίωτες, ήθελαν την ΕΚΤ να ετοιμάζει παρέμβαση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές ο πρόεδρός της αναμένεται να ανακοινώσει το Σαββατοκύριακο παρέμβαση ύψους 650-800 δισ. ευρώ. Πιθανότατα η παρέμβαση αυτή αφορά αγορά ομολόγων κρατών της ζώνης του ευρώ από τη δευτερογενή αγορά. Κάτι τέτοιο θα έδινε ανάσα στους τίτλους των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που πιέζονται από κερδοσκοπικές επιθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου