Της ΓΙΟΥΛΑΣ ΖΑΧΙΩΤΗ
Αποκαλούν τους εαυτούς τους «τα ορφανά» επειδή οι πατεράδες τους σκοτώθηκαν σε μάχες συμμοριών. Σήμερα, ανήκουν και τα ίδια σε μία από τις εκατοντάδες ένοπλες συμμορίες μικρών παιδιών που δρουν στις φτωχογειτονιές του Κίνγκστον.
Οταν το 2007 πέντε μέλη αυτής της συμμορίας σκοτώθηκαν σε μάχες συμμοριών, η μάνα του ενός δήλωσε δημόσια ότι «είναι ανακουφισμένη που ο γιος της πέθανε». «Κάποιος έπρεπε να τον σταματήσει» εξήγησε αργότερα. Για τα 2,8 εκατομμύρια κατοίκων της Τζαμάικας ο θάνατος δεν είναι κάτι «ξένο». Είναι όπως η αρρώστια στις δυτικές κοινωνίες, όλοι έχουν από ένα περιστατικό στις οικογένειές τους. Αλλωστε, το εξωτικό νησί της Καραϊβικής έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο.
Οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε τέτοιες συμμορίες και το στρατό, που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην πρωτεύουσα Κίνγκστον, δεν είναι απλώς μια μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και των βαρόνων ναρκωτικών, όπως είναι ο καταζητούμενος Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ.
Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μαστίζει το νησί από τη δεκαετία του '70, όταν οι οικονομικές συνθήκες οδήγησαν σε αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, απ' όπου ξεπήδησαν ένοπλες συμμορίες που συνδέθηκαν άμεσα με πολιτικά κόμματα.
Ο καθηγητής Μπράιαν Μικς του Πανεπιστημίου Τζαμάικα των Δυτικών Ινδιών δήλωσε πριν από λίγες ημέρες αυτό που εδώ και χρόνια λένε οι φήμες. Οτι ο «Ντούντους» συνδέεται στενά με το κυβερνών κόμμα, κάτι που φυσικά αρνήθηκε ο πρωθυπουργός Μπρους Γκόλντιγκ. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι η περιοχή Τίβολι Γκάρντεν, που ελέγχει ο «Ντούντους» και αποτελεί αυτές τις μέρες το κέντρο των σκληρών συγκρούσεων με 70 ήδη νεκρούς, είναι στην εκλογική περιφέρεια του τζαμαϊκανού πρωθυπουργού.
Οι στενές σχέσεις οργανωμένου εγκλήματος και πολιτικών είχαν ως αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας να περάσουν στα χέρια συμμοριών και μια τεράστια κοινωνική ομάδα να ζει και να εξαρτάται αποκλειστικά από τους εμπόρους ναρκωτικών. Τα μικρά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο και «παίζουν» με όπλα ΑΚ-47 και Μ-16 στους δρόμους. Οι πατεράδες τους πηγαίνουν στις εύπορες περιοχές για να διαρρήξουν σπίτια και να κλέψουν πορτοφόλια στα λεωφορεία και οι μανάδες τους κάνουν ένα διάλειμμα από τις δουλειές του σπιτιού για να μεταφέρουν ναρκωτικά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Περισσότερες από 400 Τζαμαϊκανές εκτίουν σήμερα ποινές για διακίνηση ναρκωτικών σε βρετανικές φυλακές.
Εικόνες που εξηγούν γιατί ο 41χρονος «Ντούντους» είναι είδωλο για το οποίο θα πέθαιναν. Το Σεντ Τζέιμς, το Σεντ Αντριου, το Τρεντς Τάουν και το Τίβολι Γκάρντεν είναι γειτονιές απροσπέλαστες από το στρατό, ο οποίος δεν έχει καμία δικαιοδοσία εκεί. Σ' αυτές πιστεύεται ότι κρύβεται ο «Ντούντους», αν και οι αρχές διαρρέουν ότι ο «πρόεδρος» ή «στρατηγός», όπως είναι τα παρατσούκλια του, δεν βρίσκεται πλέον στο νησί.
Η Jamaicans For Justice, μία από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει συχνά καταγγείλει ότι εσκεμμένα οι αστυνομικοί ούτε γνωρίζουν ούτε είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα με αποτέλεσμα να σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό. Το 2007, 227 πολίτες σκοτώθηκαν από την αστυνομία, ένα ποσοστό που αυξάνει κάθε χρόνο.
«Οι Τζαμαϊκανοί εκτός από τη θρησκεία και τη μουσική έχουμε και την κουλτούρα του εγκλήματος στο αίμα μας και θα πάρει πολλά χρόνια για να αλλάξει αυτό» έγραψε σε τζαμαϊκανή εφημερίδα ο δημοσιογράφος Βέρνον Ντάλεϊ. Για να συμπληρώσει η Χίλαρι Ρόμπερτσον, πρώην βουλευτής του κόμματος ΡΝΡ, ότι «στο νεκροκρέβατο της παλαιάς Τζαμάικας χρειάζεται να εξομολογηθούμε την αλήθεια για την τραγική υπάρχουσα κυβέρνηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου