counter

free counters

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Ν.Κορέας μετά το πόρισμα για την κορβέτα

Δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις «για το άμεσο μέλλον» σχεδιάζουν από κοινού οι ΗΠΑ και η Νότιος Κορέα, ενώ οι σχέσεις της Σεούλ με την Πιόνγιανγκ βρίσκονται στο κόκκινο μετά το πόρισμα για την πολύνεκρη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας που δείχνει ως υπέθυνη τη Βόρειο Κορέα.
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο τη Δευτέρα, ως απάντηση στη βύθιση του πολεμικού πλοίου με βορειοκορεατική τορπίλη, οι κοινές ασκήσεις θα διεξαχθούν για τη βελτίωση της ικανότητας του νοτιοκορεατικού στρατού να αντιμετωπίζει επιθέσεις από υποβρύχια αλλά και να παρακολουθεί και να προλαμβάνει παράνομες εχθρικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφερε πως δεν υπάρχει απόφαση για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για την απεμπλοκή των ΗΠΑ από τη διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Νοτίου Κορέας. Μετά τον πόλεμο της Κορέας, συμφωνήθηκε μέχρι το 2012 η διοίκηση των νοτιοκορεατικών δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου να περάσει στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Σεούλ προχώρησε σε πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με την Πιονγιάνγκ ενώ θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την έκθεση για τη βύθιση της κορβέτας που κόστισε τη ζωή σε 46 μέλη του νοτιοκορεατικού Ναυτικού.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνγκ Μπακ δήλωσε πως Βόρειος Κορέα πρέπει να τιμωρηθεί για τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους και πως η Σεούλ πρόκειται να προτάξει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα σε περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ αποτολμήσει άλλη επιθετική πράξη.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, κάλεσε την Πιονγιάνγκ να ζητήσει συγγνώμη για τη βύθιση του πλοίου και να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για την επίθεση. Την κάλεσε επίσης να σταματήσει «την εχθρική και απειλητική συμπεριφορά της», ενώ οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου