counter

free counters

Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Το Δορυφορικό πρόγραμμα της Τουρκίας


Η τουρκική εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών Turksat  υπογράφει συμβάσεις με κατασκευαστές τρίτων χωρών για δύο νέους δορυφόρους, τον Turksat 4A και 4B.

Τρεις εταιρείες από την Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη θα υποβάλλουν τις σχετικές προσφορές στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Turksat, η σχετική σύμβαση με τον νικητή του διαγωνισμού σχεδιάζεται να υπογραφεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Οι νέοι δορυφόροι αναμένεται να ολοκληρωθούν 26 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και θα έχουν διάρκεια ζωής τα 20 έτη. Ο δοσυφόρος 4Α θα καλύπτει την Αφρική, και την Ασία θα καλύπτει ο 4Β.

Ο 4Α θα χρησιμοποιηθεί για τις τηλεοπτικές εκπομπές μέσω δορυφόρου, ενώ ο 4Β θα χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες Internet, μεταφοράς δεδομένων και ζωντανές μεταδόσεις. Οι απαιτήσεις  για τον 4Β περιλαμβάνουν την εκπομπἠ στην μπάντα Ka, διότι αυτή τη ζώνη συχνοτήτων θα επιτρέψει να παρέχονται φθηνές υπηρεσίες του Internet στην Τουρκία, την κατεχόμενη Κύπρο, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν.

Η εταιρία Turksat θα διεξάγει έναν νέο διαγωνισμό τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ολοκληρώνεται τέλη του 2010. Οι νέοι δορυφόροι θα είναι η τελευταίοι που θα κατασκευαστούν στο εξωτερικό για λογαριασμό της Τουρκίας, διότι η κατασκευή του Εθνικού Παραγωγικού Κέντρου Δορυφόρων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Η παραγωγική μονάδα θα είναι σε θέση να κατασκευάζει εγχώρια δορυφόρους, βάρους μέχρι πέντε τόνους.

Σημειώνεται ότι 30 τούρκοι μηχανικοί θα λάβουν μέρος στην παραγωγή των Turksat 4A και 4B, σύμφωνα με τις τουρκικές απαιτήσεις προς τις τρίτες εταιρίες. Η εταιρία Turksat διεξάγει συνομιλίες με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), επιδιώκοντας μια μεγαλύτερη εκχώρηση ραδιοφάσματος τροχιάς.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου