counter

free counters

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Εμφύλιος με χορηγό το οργανωμένο έγκλημα


Της ΓΙΟΥΛΑΣ ΖΑΧΙΩΤΗ

Αποκαλούν τους εαυτούς τους «τα ορφανά» επειδή οι πατεράδες τους σκοτώθηκαν σε μάχες συμμοριών. Σήμερα, ανήκουν και τα ίδια σε μία από τις εκατοντάδες ένοπλες συμμορίες μικρών παιδιών που δρουν στις φτωχογειτονιές του Κίνγκστον.

Οταν το 2007 πέντε μέλη αυτής της συμμορίας σκοτώθηκαν σε μάχες συμμοριών, η μάνα του ενός δήλωσε δημόσια ότι «είναι ανακουφισμένη που ο γιος της πέθανε». «Κάποιος έπρεπε να τον σταματήσει» εξήγησε αργότερα. Για τα 2,8 εκατομμύρια κατοίκων της Τζαμάικας ο θάνατος δεν είναι κάτι «ξένο». Είναι όπως η αρρώστια στις δυτικές κοινωνίες, όλοι έχουν από ένα περιστατικό στις οικογένειές τους. Αλλωστε, το εξωτικό νησί της Καραϊβικής έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο.

Οι ένοπλες συγκρούσεις ανάμεσα σε τέτοιες συμμορίες και το στρατό, που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες εβδομάδες στην πρωτεύουσα Κίνγκστον, δεν είναι απλώς μια μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος και των βαρόνων ναρκωτικών, όπως είναι ο καταζητούμενος Κρίστοφερ «Ντούντους» Κόουκ.

Είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μαστίζει το νησί από τη δεκαετία του '70, όταν οι οικονομικές συνθήκες οδήγησαν σε αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, απ' όπου ξεπήδησαν ένοπλες συμμορίες που συνδέθηκαν άμεσα με πολιτικά κόμματα.

Ο καθηγητής Μπράιαν Μικς του Πανεπιστημίου Τζαμάικα των Δυτικών Ινδιών δήλωσε πριν από λίγες ημέρες αυτό που εδώ και χρόνια λένε οι φήμες. Οτι ο «Ντούντους» συνδέεται στενά με το κυβερνών κόμμα, κάτι που φυσικά αρνήθηκε ο πρωθυπουργός Μπρους Γκόλντιγκ. Το παράδοξο ωστόσο είναι ότι η περιοχή Τίβολι Γκάρντεν, που ελέγχει ο «Ντούντους» και αποτελεί αυτές τις μέρες το κέντρο των σκληρών συγκρούσεων με 70 ήδη νεκρούς, είναι στην εκλογική περιφέρεια του τζαμαϊκανού πρωθυπουργού.

Οι στενές σχέσεις οργανωμένου εγκλήματος και πολιτικών είχαν ως αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας να περάσουν στα χέρια συμμοριών και μια τεράστια κοινωνική ομάδα να ζει και να εξαρτάται αποκλειστικά από τους εμπόρους ναρκωτικών. Τα μικρά παιδιά εγκαταλείπουν το σχολείο και «παίζουν» με όπλα ΑΚ-47 και Μ-16 στους δρόμους. Οι πατεράδες τους πηγαίνουν στις εύπορες περιοχές για να διαρρήξουν σπίτια και να κλέψουν πορτοφόλια στα λεωφορεία και οι μανάδες τους κάνουν ένα διάλειμμα από τις δουλειές του σπιτιού για να μεταφέρουν ναρκωτικά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Περισσότερες από 400 Τζαμαϊκανές εκτίουν σήμερα ποινές για διακίνηση ναρκωτικών σε βρετανικές φυλακές.

Εικόνες που εξηγούν γιατί ο 41χρονος «Ντούντους» είναι είδωλο για το οποίο θα πέθαιναν. Το Σεντ Τζέιμς, το Σεντ Αντριου, το Τρεντς Τάουν και το Τίβολι Γκάρντεν είναι γειτονιές απροσπέλαστες από το στρατό, ο οποίος δεν έχει καμία δικαιοδοσία εκεί. Σ' αυτές πιστεύεται ότι κρύβεται ο «Ντούντους», αν και οι αρχές διαρρέουν ότι ο «πρόεδρος» ή «στρατηγός», όπως είναι τα παρατσούκλια του, δεν βρίσκεται πλέον στο νησί.

Η Jamaicans For Justice, μία από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχει συχνά καταγγείλει ότι εσκεμμένα οι αστυνομικοί ούτε γνωρίζουν ούτε είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν το οργανωμένο έγκλημα με αποτέλεσμα να σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό. Το 2007, 227 πολίτες σκοτώθηκαν από την αστυνομία, ένα ποσοστό που αυξάνει κάθε χρόνο.

«Οι Τζαμαϊκανοί εκτός από τη θρησκεία και τη μουσική έχουμε και την κουλτούρα του εγκλήματος στο αίμα μας και θα πάρει πολλά χρόνια για να αλλάξει αυτό» έγραψε σε τζαμαϊκανή εφημερίδα ο δημοσιογράφος Βέρνον Ντάλεϊ. Για να συμπληρώσει η Χίλαρι Ρόμπερτσον, πρώην βουλευτής του κόμματος ΡΝΡ, ότι «στο νεκροκρέβατο της παλαιάς Τζαμάικας χρειάζεται να εξομολογηθούμε την αλήθεια για την τραγική υπάρχουσα κυβέρνηση».

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Η Ρωσία με την Κίνα προσέφεραν στην Ελλάδα βοήθεια 25 δις το οποίο η κυβέρνηση απέκρυψε και δεν δέχτηκε…. !!!!

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ : Κρατήστε στην άκρη του μυαλού σας την είδηση που πέρασε στα πολύ «ψιλά» των ειδήσεων στις 20 Μαρτίου: η Ρωσία με την Κίνα προσέφεραν στην Ελλάδα βοήθεια 25 δις, όχι δάνειο και από εκεί και πέρα δάνειο οιουδήποτε ύψους με σταθερό επιτόκιο 4,5%, το οποίο η κυβέρνηση απέκρυψε και βεβαίως δεν δέχτηκε.


Δεν ενέκρινε ο SOROS την λύση αυτή , γιατί ΔΕΝ θα κερδοσκοπούσε, οπότε ΔΕΝ έγινε! ΑΠΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!

Από το Καστελλόριζο (για αυτό μας “λυπήθηκαν” όλοι, διαβάστε εδώ) απεφάσισε ο πρωθυπουργός να στρέψει κατά των Ελλήνων το πιστόλι που είχε και να ανακοινώσει επισήμως την απόφασή του να καταφύγει σε Ευρώπη και Αμερική για δανεισμό, μέσω του περίφημου μηχανισμού στήριξης. Είπε ότι η κυβέρνησή του αποκατέστησε το κύρος της χώρας μας και στην συνέχεια αυτοαναιρούμενος ομολόγησε ότι οι αγορές δεν μας εμπιστεύθηκαν, διατηρώντας τα επιτόκια δανεισμού σε….
υψηλά ποσοστά. Υπερηφανεύτηκε ότι χάρη σ΄ αυτόν η Ευρώπη απέκτησε τον μηχανισμό στήριξης, ενώ θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες για την περιπέτεια στην οποία τους ενέπλεξε. Μίλησε επίσης για «Οδύσσεια» της χώρας, την Ιθάκη της και χαρτογραφημένα νερά για την πλεύση της. Οι πρώτοι ύφαλοι όμως ήδη παρουσιάστηκαν. Η κ. Μέρκελ και η Deutsche Bank άρχισαν τα ναι μέν αλλά, ο δε Λευκός Οίκος, δια του εκπροσώπου του, έκανε μια «περίεργη» δήλωση την οποία παραθέτω αυτούσια στα αγγλικά, προς άρσιν πάσης ερμηνευτικής παρεξηγήσεως: The United States, which has a veto over IMF decisions, supported Greece’s decision to ask for the activation of the aid package, the White House said. (Reuters). Έτσι δυστυχώς για τον τόπο μας, επιβεβαιώνεται πλήρως το πρώτο σκέλος ( προσφυγή στο Δ.Ν.Τ.), των όσων η ΦΙΛΟΤΙΜΙΑ είχε γράψει στις 27 Φεβρουαρίου: [Έχω την αίσθηση ότι θα «προτιμήσει» τα δολλάρια με χαμηλότερο επιτόκιο από τα ευρώ, αλλά το αντάλλαγμα θα είναι εθνικώς βαρύ. Ίσως λοιπόν δεν είναι τυχαία η επαναλαμβανομένη δήλωση του κ. Παπανδρέου περί μειωμένης Εθνικής κυριαρχίας. Μέχρι τότε θα δεχόμαστε καταιγισμό παραπληροφόρησης από τα Μ.Μ.Ε. περί σεισμών, λιμών, λοιμών και καταποντισμών, αν καταστεί εμφανής η πρόθεση της Ελλάδας να «ψωνίσει» δάνεια από την αμερικανική αγορά. Αν πάλι ο κ. Παπανδρέου στραφεί προς τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, οι Αμερικανοί θα πιέσουν με τις γνωστές και αγαπημένες τους μεθόδους]. Ευχόμαστε να μην επαληθευτούμε ως προς το δεύτερο σκέλος που αφορά τα εθνικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση ας κρατάμε μικρό καλάθι ως προς τις προσδοκίες μας από την Ευρώπη, διότι αφ’ ενός δεν είναι δεδομένη η εύρυθμη και κυρίως η ταχεία λειτουργία του «μηχανισμού», αφ’ ετέρου η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες δεν φλέγονται από την επιθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα. Σε ότι αφορά την προθυμία της Γαλλίας να μας συνδράμει με 3,9 δις €, οφείλεται στην προσδοκία κέρδους 3,5% από τις διαφορές των επιτοκίων δανεισμού (5% για την Ελλάδα, 1,5% για την Γαλλία). Ατυχώς για την Ελλάδα, τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την οικονομία της, κυρίως από το 2000 μέχρι και σήμερα, είχαν μοναδικό γνώμονα το πολιτικό-κομματικό-προσωπικό όφελος και όχι την ευημερία του τόπου. Αυτή είναι η μοναδική και πικρή αλήθεια που επιβεβαιώθηκε από τα γεγονότα. Υπάρχει όμως και μία ακόμη αλήθεια. Ότι όλοι μας ή τουλάχιστον οι περισσότεροι εξ ημών, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη. Όχι τόσο για την οικονομία, όσο για τις επιλογές των κυβερνητών μας.

Πηγή: http://newmagicrobot.wordpress.com/2010/04/25/%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%B7-%CF%81%CF%89%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AD%CF%86%CE%B5%CF%81/

Ελληνόφωνες ομάδες στην Τουρκία

'Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα φαινόμενα στη σύγχρονη Τουρκία αποτελεί αυτό της ύπαρξης μουσουλμανικών ελληνόφωνων ομάδων. Η παραδοσιακή ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, η αυταρχική εσωτερική δομή της Τουρκίας, η εξέγερση των Κούρδων, μαζί με την επιβίωση των στερεοτύπων για τη διαμόρφωση των νεότερων εθνών στην περιοχή μας, εμπόδισε τη μελέτη του φαινομένου αυτού. Η μετάβαση ελληνοφώνων ομάδων από το χριστιανικό θρησκευτικό σύστημα στο ισλαμικό κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατάκτησης αποτελεί μέχρι σήμερα ένα θέμα άγνωστο για τη νεοελληνική επιστήμη. Το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί σε ολόκληρο τον ελληνικό κόσμο. Από την Κύπρο και την Πελοπόννησο έως την Ηπειρο και τον Πόντο.


Σήμερα όμως, η δημόσια εμφάνιση όσων από τις ομάδες αυτές επιβιώνουν διευρύνει το ερευνητικό ενδιαφέρον. Η βιβλιογραφική και αρθρογραφική παρουσία των ελληνόφωνων ομάδων της Τουρκίας είναι πλέον γεγονός. Η αρχή έγινε πριν από μερικά χρόνια με την Tanju Izbek, η οποία έλαβε το βραβείο Ιπεκτσί για μια νουβέλα της στο κρητικό ιδίωμα, όπως αυτό μιλιέται σήμερα στην περιοχή της Gunda (τα παλιά Μοσχονήσια). Πιθανότατα, σύμφωνα με το τουρκικό περιοδικό Actuel, να υπήρχαν πολιτικές ομάδες στη Βόρεια Τουρκία που δραστηριοποιούνταν, πριν από το πραξικόπημα του '80, γύρω από τον πολιτισμό του Πόντου. Το 1996 εκδόθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον εκδοτικό οίκο Belge, το κλασσικό πλέον βιβλίο του Omer Asan με τίτλο "Pontos Kulturu", δηλαδή: Ο πολιτισμός του Πόντου. Σήμερα υπάρχουν τέσσερις ελληνόφωνες ομάδες στην Τουρκία: κρητική, ποντιακή, μακεδονική και κυπριακή. Κάθε μια απ' αυτές έχει εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον. Η έκφραση είναι γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, εφόσον αναδεικνύει μια άγνωστη πλευρά της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας, που ολοένα γίνεται σημαντικότερη.

Η δημόσια εμφάνιση των ομάδων αυτών δεν αφορά μόνο στην τουρκική κοινωνία, η οποία συνειδητοποιεί αργά τον πολυεθνοτικό της χαρακτήρα, καθώς και στους εθνογενετικούς της μύθους. Αφορά παράλληλα και στην ελληνική, γιατί της αποκαλύπτει τον τρόπο συγκρότησης των σύγχρονων εθνικών κρατών στην περιοχή μας και το αδιέξοδο των ενδιάμεσων ομάδων - γέννημα της ιστορίας - οι οποίες υποχρεώθηκαν να ενταχθούν στο κράτος που είχε ως ιδεολογικό υπόβαθρο το δικό τους θρησκευτικό δόγμα. Η κρητική και η κυπριακή, από τις τέσσερις αυτές ομάδες - οι οποίες στη διαχρονική τους παρουσία ταυτίστηκαν ως μουσουλμανικές με την οθωμανική αυτοκρατορία - συγκρούστηκαν με το επαναστατικό κίνημα των χριστιανών Ελλήνων. Εμμέσως υπέστη τις συνέπειες της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης και η μακεδονική, η οποία υποχρεώθηκε με βάση τη συμφωνία ανταλλαγής των πληθυσμών να εγκαταλείψει τα γενέθλια εδάφη της περιοχής του Αλιάκμονα και της Κοζάνης και να αναχωρήσει για την Τουρκία το 1824.

Η διαμόρφωση του φαινομένου

Η κατανόηση του φαινομένου της επιβίωσης ελληνόφωνων μουσουλμανικών πληθυσμών απαιτεί την υπέρβαση της σημερινής εικόνας που έχουμε για τις σχέσεις ισλαμισμού και χριστιανισμού, καθώς και για τις σύγχρονες αρχές συγκρότησης των μονοεθνικών κρατών. Θα πρέπει να δεχθούμε ότι το σημερινό τείχος που υπάρχει ανάμεσα σε εμάς και τους γείτονές μας, σε θρησκευτικό επίπεδο, είναι μια πραγματικότητα της τελευταίας ιστορικής περιόδου. Για εκατονταετίες υπήρχε ένα ανακάτεμα εθνών και θρησκειών. Αν σήμερα ο διαχωρισμός είναι απόλυτος μεταξύ άσπρου και μαύρου, εντούτοις, για μεγάλο διάστημα, υπήρχε ανάμεσά τους ένας εκτεταμένος γκρίζος χώρος. Για να κατανοήσουμε το φαινόμενο που σήμερα εξετάζουμε θα πρέπει να δούμε τη διαπλοκή του Ισλάμ με τον Ελληνισμό σε χρονικό και γεωγραφικό επίπεδο. Από τον 14ο αιώνα συναντιούνται Ελληνες στους χώρους της νέας θρησκείας. Ο περιηγητής Ιμπντί Μπατούτα γράφει ότι συνάντησε στον ποταμό Κούμα, κοντά στην πόλη Ματζάρ, το αναχωρητήριο του μουσουλμανικού τάγματος Αχμεδέ στο οποίο όπως γράφει «διεβίουν σε κοινή ζωή Δερβίσες, Αραβες, Πέρσες, Τούρκοι και Ελληνες».

Ο εξισλαμισμός μέρους των Ελλήνων ανοίγει την δίοδο για να εισχωρήσουν στον ισλαμικό χώρο οι ελληνικές φιλοσοφικές δοξασίες. Οι σοφιστικές απόψεις για παράδειγμα εκφράζονται με τους "σούφι", το θρησκευτικό τάγμα των δερβίσηδων. Ο δημιουργός του, Τζελαδεδίν Ρουμί, χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα - όπως μιλιόταν κατά τους μέσους χρόνους στην Καππαδοκία. Τα μελωδικά κείμενα των δερβίσηδων αποτελούν προσαρμογή των βυζαντινών μελωδιών στις νέες ανάγκες. Ο Μ.Ρικό, γραμματέας του Βρετανού πρέσβη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το 1670 ότι στον ισλαμικό κόσμο υπάρχει «μεγάλη ποικιλία γνωμών και απόψεων, ασυγκρίτως μεγαλύτερα από τον χριστιανικό κόσμο». Ο Ρικό θεωρεί ότι η είσοδος νέων εθνών στο μουσουλμανικό χώρο δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα. Γράφει: «Δεδομένου ότι την καλλίτερη μερίδα των νέων εθνών αποτελούν οι Ελληνες και ότι δεν ικανοποιήθηκαν με τις ονειροπολήσεις του Κορανίου, αυτοί που άλλοτε υπήρξαν διδάσκαλοι των επιστημών από τις οποίες τους απέμεινε κάποια συγκεχυμένη γνώση, αφού προσέθεσαν στη νέα τους θρησκεία παλιές παραδόσεις και κάποιες γνώμες αρχαίων φιλοσόφων, δημιούργησαν μέρος της ποικιλίας των γνωμών για τις οποίες μιλούμε».

Η ύπαρξη ελληνόφωνων ομάδων στην σύγχρονη Τουρκία, εκτός από μια εντυπωσιακή επιβίωση που ενθουσιάζει τους ιστορικούς, τους γλωσσολόγους και τους λαογράφους, μπορεί να αποτελέσει και μια αποτελεσματική και μόνιμη γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου. Η πιθανή εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κάνει, ίσως, εφικτή την προσέγγιση των δύο λαών. Η ανάδειξη των κοινών στοιχείων βοηθά, κατ' αρχάς στο να γίνει κατανοητή η διαδικασία διαμόρφωσης των σύγχρονων κρατών στην περιοχή μας και να γίνει επίσης ο απολογισμός για τις διάφορες παραμέτρους που καθόρισαν τα πολιτικά αποτελέσματα στην εποχή του έθνους - κράτους.

*Ο Βλάσης Αγτζίδης είναι διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας του ΑΠΘ

Το Ισραήλ απορρίπτει το νέο σχέδιο για πυρηνικό αφοπλισμό














Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου οδικού χάρτη για πυρηνικό αφοπλισμό και στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ απέρριψε το σχέδιο χαρακτηρίζοντάς το «υποκριτικό» και «ανίσχυρο».
Η διακήρυξη που παρουσιάστηκε το Σάββατο στην έδρα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, προβλέπει μεταξύ άλλων τη διεξαγωγή διάσκεψης το 2012 για η δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερης από όπλα μαζικής καταστροφής στη Μέση Ανατολή.
Η διακήρυξη, την οποία υπέγραψαν 189 χώρες, «είναι βαθιά υποκριτική και ανίσχυρη. Αγνοεί την πραγματικότητα της Μέσης Ανατολής και τις πραγματικές απειλές τις οποίες αντιμετωπίζουν η περιοχή και ολόκληρος ο κόσμος» αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.
H ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα στο Τορόντο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Το κείμενο «στιγματίζει το Ισραήλ, τη μοναδική πραγματική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και τη μόνη χώρα που απειλείται με αφανισμό» συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Με δεδομένη τη μεροληπτική φύση αυτής της διακήρυξης, το Ισραήλ δεν θα είναι σε θέση να λάβει μέρος στην υλοποίησή της».
Το κείμενο της διακήρυξης ξεχώριζε την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ λέγοντας ότι το Ισραήλ «πρέπει να προσχωρήσει στη Συνθήκη και να θέσει όλες τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στα παγκόσμια εχέγγυα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας».
Το Ισραήλ ουδέποτε παραδέχτηκε ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα.
Το σχέδιο που παρουσίασαν οι χώρες της Συνθήκης έχει κύριο στόχο να δεσμεύσει τις πέντε μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) να επιταχύνουν την διαδικασία μείωσης του πυρηνικού οπλοστασίου και να αναφέρουν την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι το 2014.

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Βαθύ κράτος«να αγοράζεται οτιδήποτε ελληνικό πωλείται αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια».


Σύμφωνα με τη δαρβινική θεωρία, ό, τι δεν ανανεώνεται εξαφανίζεται. Συνήθως, όμως, η φύση φροντίζει να καλύπτει τέτοιου είδους κενά. Φαίνεται, λοιπόν, ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περίπτωση της ελληνικής τραπεζικής παρουσίας στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Όπου μετά από μια περίοδο ιδιαίτερης άνθησης, η ελληνική χρηματοπιστωτική κοινότητα οδεύει προς φθίνουσα πορεία. Ενίοτε και προς εξαφάνιση. Το καλό είναι ότι η πορεία αυτή μπορεί να αντιστραφεί. Το κακό είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ρόλο της «φύσης» φιλοδοξεί να παίξει η αντίστοιχη τουρκική κοινότητα. Πληροφορίες της «Deal» αναφέρουν ότι από το βαθύ κράτος της Άγκυρας έχει δοθεί σαφής εντολή «να αγοράζεται οτιδήποτε ελληνικό πωλείται αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια». Και όχι μόνο, θα μπορούσε κάποιος να προσθέσει. Αγοραστικό ενδιαφέρον δεν αποκλείεται να υπάρξει από τουρκικής πλευράς και για οτιδήποτε βγει προς πώληση και μέσα στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: δεν πέρασε δί­μηνο – κι ενώ η κρίση εντός της χώρας όδευε προς κορύφωση – από τη μέρα που σε τουρκική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας δημοσιεύτηκε μια είδηση που ήθελε γνωστό τουρκικό τραπεζικό όμιλο να ενδιαφέρεται για την περίπτωση της… Εμπορικής.

Όπως αναφέρονταν, το ενδιαφέρον θα εκδηλώνονταν αν κι εφόσον η μητρική της τελευταίας, και συγκεκριμένα η γαλλική τράπεζα Credit Agricole, αποφάσιζε να αποεπενδύσει από την Ελλάδα. Η φασαρία που προκλήθηκε στους τραπεζικούς κύκλους, και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, ήταν -όπως αναμένονταν – μεγάλη. Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα, ακολούθησε μια μάλλον χλιαρή διάψευση του ενδιαφέροντος, από τον γενικό διευθυντή της τουρκικής τράπεζας, όμως, οι εντυπώσεις είχαν δημιουργηθεί και είχαν μείνει.

Αποτελεί κοινό μυστικό στο τραπε­ζικό λόμπι της Αθήνας, ότι ο τουρκικός παράγων θα ήθελε πολύ να αντικατα­στήσει τον ελληνικό, ως κυρίαρχη τρα­πεζική δύναμη στα Βαλκάνια, κι αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και πολύ περισσότερο να διαψευσθεί από κανέ­ναν. Οπότε δεν θα πρέπει να αποκλεί­ονται εξελίξεις και από το συγκεκρι­μένο μέτωπο, σύντομα.

Πάντως, από την πλευρά της Εμπο­ρικής, μάλλον θα αργήσουν, καθώς το Παρίσι επαναβεβαίωσε πρόσφατα την πρόθεσή του να στηρίξει την ελληνι­κή επένδυσή του, στο πλαίσιο ενός νέ­ου τριετούς προγράμματος. Δεν απο­κλείεται, όμως, «ευκαιρίες» να πα­ρουσιασθούν αλλού.

Ενδεχομένως, δε, η κίνηση να γίνει κι αυτόνομα. Μέσω, δηλαδή, της από­κτησης παρουσίας στην Ελλάδα τουρ­κικών τραπεζών. Μέσα στο γενικότερο κλίμα χαλάρωσης, λόγω των γνωστών οικονομικών – δημοσιονομικών προ­βλημάτων, που αντιμετωπίζει η χώρα, όλο είναι πιθανά. Υποψήφιοι, πάντως, υπάρχουν.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η τουρ­κική Αγροτική Τράπεζα. Έχει ήδη υπο­βάλλει αίτημα στις αρμόδιες ελληνι­κές εποπτικές αρχές, για τη λειτουρ­γία δύο καταστημάτων της στη χώρα μας και λέγεται ότι στην πρώτη περίπτωση έχει βρεθεί και το ακίνητο που θα φιλοξε­νήσει το κατάστημα, κάπου στο Κο­λωνάκι. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η λει­τουργία τους δεν έχει καταστεί δυνα­τή, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών προ­βλημάτων, το οποία όμως αργά ή γρήγορα κάποια στιγμή θα ξεπερασθούν. Οπότε, το δίκτυο της τουρκικής τράπεζας θα αρχίσει και να «στήνεται» και κατόπιν να λειτουργεί. Ανάλογο εν­διαφέρον, τέλος, έχει επιδείξει και η Isbank, η οποία εκτιμάται ότι θα απο­τελέσει την αιχμή του δόρατος των τουρκικών τραπεζών που θα επεκτα­θούν στην ελληνική αγορά το 2010.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Επί ποδός πολέμου -Νότιος και Βόρειος Κορέα

Ανθυποβρυχιακά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας διεξάγει σήμερα Πέμπτη το πολεμικό ναυτικό της Νότιας Κορέας σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώνονται συχνά εντάσεις με τη Βόρειο Κορέα, η οποία από την πλευρά της κλιμακώνει και αυτή την αντιπαράθεση.

Τα ναυτικά γυμνάσια επικεντρώνονται στον πιο έγκαιρο και ακριβή εντοπισμό ενδεχόμενων διεισδύσεων βορειοκορεατικών υποβρυχίων στα χωρικά ύδατα της Νότιας Κορέας.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, ο βορειοκορεατικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα την «πλήρη ακύρωση» συμφωνίας που είχε στόχο την αποτροπή τυχαίων αψιμαχιών με τη Νότια Κορέα, όπως μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Βόρειας Κορέας σε μήνυμά του προς το νοτιοκορεατικό στρατό προειδοποίησε επίσης για άμεση επίθεση αν η Νότια Κορέα παραβιάσει τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες στην Κίτρινη Θάλασσα, διευκρινίζει το πρακτορείο.

Η Πιονγκγιάνγκ έχει διακόψει «κάθε επαφή» με τη Σεούλ, αφότου η Νότια Κορέα κατηγόρησε και επίσημα το απομονωμένο κράτος για το ναυάγιο της κορβέτας Cheonan.

Σύμφωνα με την διεθνή έρευνα ειδικών, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία και άλλες χώρες, η βύθιση της κορβέτας τον περασμένο Μάρτιο έγινε από βορειοκορεατικό υποβρύχιο. Σαράντα έξι ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους, σε ένα επεισόδιο που αύξησε κατακόρυφα την ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες που τυπικά βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου από το 1953, χωρίς να έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τη λήξη του πολέμου.

Αναλυτές λένε ότι αν και καμιά από τις δυο πλευρές δεν μοιάζει έτοιμη να αρχίσει πολεμικές εχθροπραξίες (αν και λίγες ημέρες νωρίτερα οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις αύξησαν το επίπεδο συναγερμού τους), υπάρχει κίνδυνος για νέα επεισόδια - ειδικά στην διεκδικούμενη περιοχή ανοικτά των δυτικών ακτών τους.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα δέχεται πιέσεις από περιφερειακές δυνάμεις, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και φέρεται να «επανεξετάζει» τις σχέσεις της με την Πιονγκγιάνγκ, της οποίας ουσιαστικά είναι ο μοναδικός σύμμαχος.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι αναμένουν πως όταν ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο επισκεφθεί τη Σεούλ αύριο Παρασκευή, για να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Λι Μιουνγκ-μπακ, θα προβεί σε δηλώσεις για το θέμα, και ευελπιστούν ότι θα σημειωθεί «πρόοδος», δηλαδή, μεταβολή της σταθερής κινεζικής πολιτικής διατήρησης ισορροπιών.

Το Σάββατο ο Ουέν θα λάβει μέρος σε περιφερειακή συνάντηση κορυφής στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουκίο Χατογιάμα.







Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Ο Αρχηγός των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών(ΜΙΤ).


Πολλά ονόματα είχαν απασχολήσει το τελευταίο διάστημα τον τουρκικό Τύπο, με απόφαση, όμως, του προέδρου της γείτονος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Χακάν Φιντάν αναλαμβάνει τελικά επικεφαλής των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, της ΜΙΤ, αντικαθιστώντας τον Εμρέ Τανέρ, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο Χακάν Φιντάν, 42 ετών, γεννημένος στην Άγκυρα, υπηρέτησε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) για 15 χρόνια από το 1986 έως το 2001. Στη διάρκεια της θητείας του, υπηρέτησε στο Σώμα Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (Allied Rapid Reaction Corps - ARRC) με βάση τη Γερμανία. Παραιτήθηκε στην πορεία και εργάστηκε ως πολιτικός και οικονομικός σύμβουλος στην Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Άγκυρα. Επίσης, έχει υπηρετήσει στο Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (IAEA), στη Βιέννη, και στο Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για τον Αφοπλισμό (United Nations Institute for Disarmament Research - UNIDIR), στη Γενεύη.

Έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Maryland στις ΗΠΑ, ενώ το διδακτορικό του στον τομέα αυτό το πήρε από το Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ στην Άγκυρα. Η διατριβή του είχε τίτλο "Υπηρεσίες πληροφοριών και Εξωτερική Πολιτική: Σύγκριση των βρετανικών, αμερικανικών και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών".

Ο Χακάν Φιντάν έχει διατελέσει επικεφαλής του Οργανισμού Ανάπτυξης και Συνεργασίας της Τουρκίας (Turkish International Cooperation and Development Agency - Tika). Στη διάρκεια της θητείας του στην υπηρεσία αυτή, η Τουρκία έγινε μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Ο Οργανισμός Ανάπτυξης και Συνεργασίας έχει παίξει έναν ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, βοηθώντας τα πρώην κομμουνιστικά κράτη να περάσουν στην μετά-σοβιετική εποχή. Επίσης, έχει δραστηριοποιηθεί ανάλογα και στα Βαλκάνια, ιδίως στην Αλβανία, και την Ανατολική Ευρώπη.

Μέχρι σήμερα, κατείχε το αξίωμα του αναπληρωτή υφυπουργού της κυβέρνησης, συνοδεύοντας τον νυν υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε όλα τα ταξίδια του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, όλο το τελευταίο διάστημα.

Με εθνοφρουρούς ενισχύει τα σύνορα με το Μεξικό


ΗΠΑ

Δύναμη 1.200 Εθνοφρουρών θα αποστείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στα σύνορα με το Μεξικό για την ενίσχυση των δυνάμεων τήρησης της τάξης και την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών.

Οι Εθνοφρουροί θα παραμείνουν στις τέσσερις πολιτείες στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού (Καλιφόρνια, Αριζόνα, Νέο Μεξικό, Τέξας) για ένα έτος. Στην περιοχή ήδη υπάρχουν μικρότερες δυνάμεις της Εθνοφρουράς. Μία πολύ μεγαλύτερη δύναμη είχε διατεθεί στο διάστημα 2006-2008.

Την απόφαση έλαβε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά από πιέσεις βουλευτών και από τις δύο παρατάξεις, αναφέρουν οι «New York Times». Μάλιστα την Τρίτη είχε συνάντηση με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές όπου τους ανακοίνωσε την τοποθέτηση των Εθνοφρουρών.

Ωστόσο, η δύναμη των Εθνοφρουρών δεν θα μπορεί να συλλαμβάνει παράνομους μετανάστες ή ύποπτους για εμπόριο ναρκωτικών.

Το αίτημα για την ενίσχυση των συνόρων με δυνάμεις της εφεδρείας του αμερικανικού στρατού είχε διατυπωθεί και στο παρελθόν.

Ο γερουσιαστής της Αριζόνας Τζον Μακέιν είχε ζητήσει 6.000 στρατιώτες, από τους οποίους οι μισοί στην πολιτεία του. Ωστόσο, από την πλευρά της η Τζάνετ Ναπολιτάνο, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας σήμερα και πρώην κυβερνήτης της Αριζόνας, αν και το ζήτησε στο παρελθόν υπαναχώρησε μετά την υπουργοποίηση από τον Μπαράκ Ομπαμα.

Αίτηση είχε διατυπώσει στην κεντρική εξουσία και η νυν κυβερνήτης της Αριζόνας Τζαν Μπρούερ, η οποία έχει υπεραμυνθεί του αμφιλεγόμενου νόμου για τη μετανάστευση που ψήφισε η πολιτεία της προκαλώντας οργή εντός και εντός των ΗΠΑ







Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Χεσμπολάχ του Λιβάνου απειλεί τα ισραηλινά πλοία


 Ο ηγέτης της Χεσμπολάχ του Λιβάνου, Σαγιέντ Χάσαν Νασράλα, δήλωσε απόψε ότι η σιιτική ανταρτική οργάνωση του θα επιτεθεί εναντίον στρατιωτικών, πολιτικών και εμπορικών πλοίων που θα κατευθύνονται προς τα μεσογειακά λιμάνια του Ισραήλ, στη διάρκεια οποιουδήποτε πολέμου στο μέλλον. «Εάν εσείς (το Ισραήλ) θέσετε υπό πολιορκία, σε κάποιον πόλεμο στο μέλλον, τις ακτές μας, δηλώνω ότι κάθε πολεμικό, πολιτικό και εμπορικό πλοίο που θα κατευθύνεται προς τις ακτές της Παλαιστίνης στη Μεσόγειο θα δεχτεί επίθεση και θα βρεθεί κάτω από τα πυρά των μαχητών της Ισλαμικής αντίστασης» δήλωσε ο Νασράλα μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος.

Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ και Ν.Κορέας μετά το πόρισμα για την κορβέτα

Δύο μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις «για το άμεσο μέλλον» σχεδιάζουν από κοινού οι ΗΠΑ και η Νότιος Κορέα, ενώ οι σχέσεις της Σεούλ με την Πιόνγιανγκ βρίσκονται στο κόκκινο μετά το πόρισμα για την πολύνεκρη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας που δείχνει ως υπέθυνη τη Βόρειο Κορέα.
Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο τη Δευτέρα, ως απάντηση στη βύθιση του πολεμικού πλοίου με βορειοκορεατική τορπίλη, οι κοινές ασκήσεις θα διεξαχθούν για τη βελτίωση της ικανότητας του νοτιοκορεατικού στρατού να αντιμετωπίζει επιθέσεις από υποβρύχια αλλά και να παρακολουθεί και να προλαμβάνει παράνομες εχθρικές δραστηριότητες.

Παράλληλα, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφερε πως δεν υπάρχει απόφαση για αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για την απεμπλοκή των ΗΠΑ από τη διοίκηση των στρατιωτικών δυνάμεων της Νοτίου Κορέας. Μετά τον πόλεμο της Κορέας, συμφωνήθηκε μέχρι το 2012 η διοίκηση των νοτιοκορεατικών δυνάμεων σε περίπτωση πολέμου να περάσει στις ΗΠΑ.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Σεούλ προχώρησε σε πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με την Πιονγιάνγκ ενώ θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την έκθεση για τη βύθιση της κορβέτας που κόστισε τη ζωή σε 46 μέλη του νοτιοκορεατικού Ναυτικού.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνγκ Μπακ δήλωσε πως Βόρειος Κορέα πρέπει να τιμωρηθεί για τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους και πως η Σεούλ πρόκειται να προτάξει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα σε περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ αποτολμήσει άλλη επιθετική πράξη.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, κάλεσε την Πιονγιάνγκ να ζητήσει συγγνώμη για τη βύθιση του πλοίου και να τιμωρήσει αυτούς που ευθύνονται για την επίθεση. Την κάλεσε επίσης να σταματήσει «την εχθρική και απειλητική συμπεριφορά της», ενώ οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν την κατάσταση «εξαιρετικά επικίνδυνη






Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Το παιχνίδι της Αγκυρας με τους ιμάμηδες

Τα σχέδια στη Θράκη

Συνάντηση κορυφής εφ΄ όλης της ύλης με την ηγεσία της μειονότητας είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Κυριακή 23 Μαΐου 2010

«Γκρίζες ζώνες» στη Θράκη αναζητεί η Αγκυρα, χρησιμοποιώντας ως μοχλό την εκλογή μουφτήδων και αξιοποιώντας όταν μπορεί την αναβλητικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων. Το ζήτημα έθεσε επιτακτικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, αν και η κίνησή του να μην επισκεφθεί την περιοχή ερμηνεύθηκε θετικά. Αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς της Θράκης θα επιφέρουν και οι αλλαγές του «Καλλικράτη», καθώς στη Ροδόπη οι μουσουλμάνοι ξεπερνούν το 50% του πληθυσμού και στην Ξάνθη αποτελούν περίπου το 40%. Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε και συνάντηση κορυφής με σύσσωμη την ηγεσία της μειονότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκλογή μουφτήδων αποτελεί το πρώτο βήμα της τουρκικής στρατηγικής στη Θράκη. Ακολουθεί η δημιουργία παράλληλων δομών σε εκπαίδευση και θρησκεία, ώστε να εκπροσωπηθούν σταδιακά όλοι οι μουσουλμάνοι της Ελλάδας. Και το τελικό στάδιο είναι η διαμόρφωση- μακροπρόθεσμα- ενός πόλου θρησκευτικής και πολιτικής επιρροής στα Βαλκάνια.


Η εκλογή του μουφτή

Η σημασία που αποδίδει η Αγκυρα στη μειονότητα της Θράκης ήταν εμφανέστατη κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε πάλι στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της αμοιβαιότητας μεταξύ ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε μόνο στον συσχετισμό της εκλογής μουφτήδων με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Προχώρησε περισσότερο συνδέοντάς την με αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

«Οπως εμείς δεν θεωρούμε δικαίωμά μας να εκλέγουμε Πατριάρχη, έτσι και εσείς θα πρέπει να αναγνωρίσετε το δικαίωμα στη μουσουλμανική κοινότητα να εκλέγει τον δικό της θρησκευτικό ηγέτη» δήλωσε ο κ. Ερντογάν.
Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί την εκλογή ενός μουφτή από τον λαό. Πέραν του ότι αυτό θα τον μετέτρεπε αυτομάτως σε πολιτικό ηγέτη,δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα κάτι ανάλογο. Η εκλογή θα μπορούσε να γίνει από ένα εκλεκτορικό σώμα ιμάμηδων».

Εκπαίδευση και ιμάμηδες

Κατά την παραμονή του στην Αθήνα ο τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές του ΠαΣοΚ κκ. Αχμέτ Χατζηοσμάν και Τσετίν Μάντατζη, τους ψευδομουφτήδες Ξάνθης και Κομοτηνής Αχμέτ Μετέ και Ιμπραήμ Σερίφ αντιστοίχως, καθώς και μειονοτικούς συλλόγους. Παρόντες ήταν κορυφαίοι τούρκοι υπουργοί όπως ο Εγκεμέν Μπαγίς αλλά και η Νιμέτ Τσουμπουκτσού, υπουργός Παιδείας.
Στη συζήτηση κυριάρχησαν, κατά πληροφορίες, θέματα εκπαίδευσης. Η αύξηση της επιρροής των δημοσίων σχολείων έναντι των μειονοτικών ανησυχεί τη Συμβουλευτική Επιτροπή, που λειτουργεί ως συντονιστικό όργανο της μειονότητας. Η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι έτσι μειώνεται η απήχηση των δίγλωσσων μειονοτικών σχολείων, όπου τα μαθήματα διδάσκονται μισά μισά στα ελληνικά και στα τουρκικά. Παράλληλα ενόχληση προκαλεί στη «φιλοτουρκική» πτέρυγα της μειονότητας η υποχρεωτική εκπαίδευση στα δημόσια νηπιαγωγεία, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αυτά δεν θα είναι δίγλωσσα.
Οσο για τους ιμάμηδες, εκπρόσωποι της μειονότητας θεωρούν ότι ο τελευταίος ελληνικός νόμος που προβλέπει τον διορισμό τους από επιτροπή στην οποία μετέχουν πέντε χριστιανοί αποτελεί «τερατούργημα» και πρέπει να καταργηθεί. Αντιπροτείνουν την επιλογή τους από τους ψευδομουφτήδες. Ο έλεγχος των ιμάμηδων όμως είναι κρίσιμος εν όψει μιας μελλοντικής εκλογής μουφτήδων, εξ ου και ο προβληματισμός της ελληνικής κυβέρνησης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα έχει συσταθεί ένας άτυπος «τριμερής μηχανισμός» που προωθεί τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Σε αυτόν συμμετέχουν:

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, που έχει έδρα τη Γερμανία και έχει αναλάβει τη διεθνή δράση υπέρ της μειονότητας.
Δεύτερον, η Συμβουλευτική Επιτροπή της μειονότητας, η οποία δρα ως το βασικό συντονιστικό όργανο εντός Ελλάδος.
Τρίτον, ο Σύλλογος Αλληλοβοήθειας Τούρκων Δυτικής Θράκης, με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Επικεφαλής του συλλόγου είναι ο Φερούχ Οζκιάν, Δυτικοθρακιώτης και σύμβουλος του τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν.


ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

Εκλογή και όχι διορισμός μουφτήδων Αποκλειστικά δίγλωσσα σχολεία Ορισμός ιμάμηδων από τον μουφτή Διορισμός των βακουφικών επιτροπών από τη μειονότητα

ΑΧΜΕΤ ΜΕΤΕ



(ψευδομουφτής Ξάνθης)

«Είμαστε Τούρκοι αλλά δεν το παραδέχεστε»

«Εμείς είμαστε Τούρκοι. Αλλά δεν το παραδέχεστε» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Αχμέτ Μετέ. Ο ψευδομουφτής Ξάνθης επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα ανάμεσα στην ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Και ξεκαθαρίζει ότι οι μουφτήδες στη Θράκη «πρέπει να εκλέγονται. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να μας αναγνωρίσει».

Ο κ. Μετέ τονίζει ότι «στην Αθήνα βρίσκονται αυτή τη στιγμή πολλές χιλιάδες μουσουλμάνοι. Αυτούς ποιος θα τους ελέγξει; Ας αρχίσουμε λοιπόν την εκλογή μουφτή από τη Θράκη. Και μετά μπορούμε να εκλέξουμε και κάποιον που θα εκπροσωπεί όλους τους μουσουλμάνους στην Ελλάδα. Θα είναι κάτι σαν “αρχιεπίσκοπος”, σαν “αρχιμουφτής”».

Στην ερώτηση αν οι μουφτήδες πρέπει να ασκούν ή όχι δικαστικές αρμοδιότητες εφαρμόζοντας τον ισλαμικό νόμο (σαρία), ο κ. Μετέ αναρωτιέται: «Ποιος θα κάνει όσα λέει το Κοράνι; Αυτές οι αρμοδιότητες αφορούν τη μειονότητα» . Ο κ. Μετέ διαμαρτύρεται και για την εκπαιδευτική πολιτική της Αθήνας. «Η εκπαίδευση είναι κακή. Δεν υπάρχει ούτε ένα σχολείο για τους ιμάμηδες.Στην Ξάνθη υπάρχουν 30 λύκεια και μόλις ένα είναι μειονοτικό» υποστηρίζει.

Η ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης είναι η μόνη επίσημα αναγνωρισμένη μειονότητα στην Ελλάδα.

Ο πληθυσμός της κυμαίνεται από 80.000 ως 120.000 άτομα. Διακρίνεται σε τρεις εθνοτικές - γλωσσικές ομάδες:

α) Τους τουρκογενείς μουσουλμάνους, που ομιλούν την τουρκική γλώσσα και αποτελούν το 40%-50% του πληθυσμού της μειονότητας. β) Τους Πομάκους, που είναι γηγενείς, ομιλούν μια σλαβική διάλεκτο, εξισλαμίστηκαν κατά την οθωμανική περίοδο και αποτελούν το 35%-40% της μειονότητας.

γ) Τους Ρομά, που αποτελούν το 15%-20% του πληθυσμού της μειονότητας.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=333334&dt=23/05/2010#ixzz0oqd2hZtb

Το Δορυφορικό πρόγραμμα της Τουρκίας


Η τουρκική εταιρεία δορυφορικών επικοινωνιών Turksat  υπογράφει συμβάσεις με κατασκευαστές τρίτων χωρών για δύο νέους δορυφόρους, τον Turksat 4A και 4B.

Τρεις εταιρείες από την Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη θα υποβάλλουν τις σχετικές προσφορές στον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της Turksat, η σχετική σύμβαση με τον νικητή του διαγωνισμού σχεδιάζεται να υπογραφεί τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Οι νέοι δορυφόροι αναμένεται να ολοκληρωθούν 26 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και θα έχουν διάρκεια ζωής τα 20 έτη. Ο δοσυφόρος 4Α θα καλύπτει την Αφρική, και την Ασία θα καλύπτει ο 4Β.

Ο 4Α θα χρησιμοποιηθεί για τις τηλεοπτικές εκπομπές μέσω δορυφόρου, ενώ ο 4Β θα χρησιμοποιηθεί για υπηρεσίες Internet, μεταφοράς δεδομένων και ζωντανές μεταδόσεις. Οι απαιτήσεις  για τον 4Β περιλαμβάνουν την εκπομπἠ στην μπάντα Ka, διότι αυτή τη ζώνη συχνοτήτων θα επιτρέψει να παρέχονται φθηνές υπηρεσίες του Internet στην Τουρκία, την κατεχόμενη Κύπρο, το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν.

Η εταιρία Turksat θα διεξάγει έναν νέο διαγωνισμό τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, με τη διαδικασία υποβολής προσφορών να ολοκληρώνεται τέλη του 2010. Οι νέοι δορυφόροι θα είναι η τελευταίοι που θα κατασκευαστούν στο εξωτερικό για λογαριασμό της Τουρκίας, διότι η κατασκευή του Εθνικού Παραγωγικού Κέντρου Δορυφόρων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Η παραγωγική μονάδα θα είναι σε θέση να κατασκευάζει εγχώρια δορυφόρους, βάρους μέχρι πέντε τόνους.

Σημειώνεται ότι 30 τούρκοι μηχανικοί θα λάβουν μέρος στην παραγωγή των Turksat 4A και 4B, σύμφωνα με τις τουρκικές απαιτήσεις προς τις τρίτες εταιρίες. Η εταιρία Turksat διεξάγει συνομιλίες με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU), επιδιώκοντας μια μεγαλύτερη εκχώρηση ραδιοφάσματος τροχιάς.







Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Επιτείνεται η ένταση στην Κορέα

Η Κίνα σε ρόλο διαιτητή

Σε επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες εξελίσσεται η βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν», στην οποία υπηρετούσαν 46 ναύτες, στις 26 Μαρτίου. Η εξεύρεση θραύσματος βορειοκορεατικής ρουκέτας πυροδοτεί κλίμα πολύ σοβαρής έντασης στην κορεατική χερσόνησο. Η Σεούλ φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει την ψυχραιμία της και να αποφύγει απαντήσεις που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση, ενώ καθοριστικός είναι ο ρόλος της Κίνας για την άσκηση πιέσεων στο εσωστρεφές και οπλισμένο με πυρηνικά όπλα καθεστώς της Πιονγιάνγκ.

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

Οι ανησυχίες της Δύσης για την Τουρκία.

Στην ολλανδική εφημερίδα, Financieele Dagblad, δημοσιεύεται άρθρο του δημοσιογράφου και ανταποκριτή στην Κωνσταντινούπολη, κ. Marc Guillet, με τίτλο: «Η νέα εξωτερική πολιτική της Τουρκίας εγκυμονεί ανησυχίες στις δυτικές χώρες», στο οποίο αναφέρονται τα εξής: «Η αυξανόμενη οικονομική ισχύς της Τουρκίας συμβαδίζει με μια εξωτερική πολιτική με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Η Άγκυρα δεν είναι πλέον μονομερώς φιλοδυτική. Τα σχολεία στην Τουρκία εξακολουθούν να ενσταλάζουν στους μαθητές τα παλαιά στερεότυπα σαν αυτά που λένε ότι «ο μόνος φίλος του Τούρκου είναι Τούρκος» ότι η Τουρκία είναι περικυκλωμένη από εχθρούς.

Πολλοί αξιωματικοί του στρατού και άλλοι υπερ-εθνικιστές πιστεύουν ακράδαντα ότι η Ε.Ε. και η Αμερική συνωμοτούν για να διαιρέσουν την Τουρκία σε Κούρδους και Αρμενίους. Η δυσπιστία απέναντι στο εξωτερικό –συμμάχους και εχθρούς- είναι βαθιά ριζωμένη στην τουρκική εθνική ψυχή. Έξω από τους τοίχους των σχολείων και των στρατώνων, Τούρκοι διπλωμάτες και υπουργοί είναι απασχολημένοι να παροπλίσουν τα παλαιά κλισέ και να δώσουν σχήμα σε μια νέα εξωτερική πολιτική. Η εκπληκτική συμφωνία για το ουράνιο, που ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε με τον βραζιλιάνο πρόεδρο στην Τεχεράνη, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας πολιτικής. Η Τουρκία έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση και είναι λιγότερο μονόπλευρα φιλοδυτική από ό, τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Για δεύτερη χρονιά, είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και μεγαλώνει ο ρόλος της ως περιφερειακή υπερδύναμη. Η χώρα στον Βόσπορο μετατρέπεται σε βαρέων βαρών, χάρη στην αυξανόμενη οικονομική της δύναμη. Σε παγκόσμια κατάταξη η τουρκική οικονομία είναι δέκατη έβδομη. Αλλά η προσέγγιση της Τουρκίας με χώρες όπως το Ιράν και η Συρία – εκτός από το Ισραήλ που ασκεί κριτική – οδηγεί αυτούς που χαράζουν την πολιτική και τους παρατηρητές στην Ουάσιγκτον και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αναρωτιούνται εάν το κυβερνών Κόμμα AK απομακρύνεται από τη Δύση.

Οι επικριτές του πρωθυπουργού Ερντογάν διαθέτουν παραδείγματα πάνω σε αυτό το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα AK απορρέει από το πολιτικό Ισλάμ και υπάρχουν υποψίες ότι ο Πρωθυπουργός έχει μια κρυφή ατζέντα για να μετατρέψει την κοσμική δημοκρατία του Ατατούρκ σε ένα δεύτερο Ιράν. Ο καθηγητής Bernard Lewis, ο οποίος έχει δημοσιεύσει πολλά για την Τουρκία, ήταν την περασμένη εβδομάδα, στη The Wall Street Journal, ο σημαντικότερος αναλυτής που χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου. Η Τουρκία όχι μόνο έχει εισέλθει σε φιλικές σχέσεις με το καθεστώς της Συρίας, αλλά έστρωσε επίσης, το κόκκινο χαλί για τον ηγέτη της Χαμάς, το 2006. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν είπε ότι «κανένας μουσουλμάνος δεν μπορεί να διαπράξει γενοκτονία» και φάνηκε αυτό με τη διάθεσή του να προστατεύσει τον Σουδανό ηγέτη Ομάρ αλ Μπασίρ.

Επίσης, επέκρινε τον “στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας”, το Ισραήλ, για τις επιθέσεις με υπερβολική βία στη Γάζα. Ο Ερντογάν ονόμασε τη Γάζα ένα ‘’στρατόπεδο συγκέντρωσης’’ και αποχώρησε επιδεικτικά από το βήμα μετά από μια λεκτική φιλονικία με τον ισραηλινό πρόεδρο Πέρες, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Επιπλέον, απαγόρευσε τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη να συμμετάσχουν στην ετήσια άσκηση Ανατολικός Αετός του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, για πρώτη φορά μετά από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Όλα αποδεικνύουν ότι η Τουρκία στο πλαίσιο του κόμματος ΑΚ, εφαρμόζει μια «ισλαμική ηθική» και μια «ισλαμική πολιτική», όπως, υποστηρίζει ο Soner Cagaptay του Ινστιτούτου της Washington για την πολιτική στην Μέση Ανατολή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε ότι η Τουρκία δεν γυρίζει την πλάτη στη Δύση. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ και η προσχώρηση στην Ε.Ε. αποτελούν τους στρατηγικούς πυλώνες της εξωτερικής της πολιτικής. Αλλά η Τουρκία έχει γίνει πιο θετική και τα συμφέροντα που τρέχουν δεν είναι πάντα παράλληλα. Ο Νταβούτογλου είναι ο αρχιτέκτονας του επαναπροσανατολισμού της πολιτικής της Τουρκίας που ο ίδιος ονομάζει “κανένα πρόβλημα με τους γείτονες”. Έτσι εμφανίζονται αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες, όπως η προσέγγιση με την Αρμενία και οι στενότερες οικονομικές και διπλωματικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Θετικό για την προμήθεια του φυσικού αερίου και καλό για τους Τούρκους επιχειρηματίες.

Παρά τη θέληση των στρατηγών, το 2004, ο Ερντογάν υποστήριξε το σχέδιο Ανάν για την επανένωση της Κύπρου και συνεχίζει να πιέζει τους εθνικιστές στη Βόρεια Κύπρο να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Υπάρχει και πρόοδος στη σχέση «ούτε πόλεμος, ούτε ειρήνη» με τον αιώνιο εχθρό της Τουρκίας, την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο Ερντογάν, το περασμένο σαββατοκύριακο, όχι μόνο υπέγραψε 22 συμφωνίες, αλλά και μια συμβολική εκεχειρία, στο Στάδιο όπου διεξήχθησαν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία και η Τουρκία συνήψαν πολλές συμφωνίες στους τομείς ενέργειας και εμπορίου, μέρος μιας αυξανόμενης σχέσης με τη χώρα, που ο Ρώσος Πρόεδρος, Μεντβέντεφ είχε χαρακτηρίσει ως “μια πραγματικά στρατηγική εταιρική σχέση”. Οι προσπάθειες της Τουρκίας για την επίλυση των συγκρούσεων με την Αρμενία ικανοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προκύπτει από την έκθεση προόδου που δημοσιεύεται κάθε φθινόπωρο. Ένας καλός γείτονας είναι ένας από τους πυλώνες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν γίνεται χωρίς προσπάθεια. Αλλά είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον ικανοποιημένη με τον ιστορικό της ρόλο, ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Τώρα επιθυμεί να είναι ο άξονας στην περιοχή».

Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στην παρούσα φάση.

Του Ανδρέα Κούτρα


Η κόντρα της κυβέρνησης Ερντογάν με το βαθύ κράτος, που εκπροσωπείται κυρίως από τους στρατιωτικούς, και η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων αποτελεί περίεργο μείγμα που γεννά φόβους κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, ίσως και θερμό «επεισόδιο».
Η τουρκικές στρατιωτικές προκλήσεις έχουν ενταθεί σε μία περίοδο μάλιστα που με πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογάν και τη σύμφωνη γνώμη του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται να υπάρχει μια δραστηριοποίηση στη κατεύθυνση ενός διμερούς διαλόγου.

Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας επισημαίνουν ότι οι εσωτερικές πιέσεις που δέχονται οι στρατηγοί της Άγκυρας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εξωτερίκευση της κρίσης με την πρόκληση τεχνητής έντασης στο Αρχιπέλαγος. Εξάλλου, όπως έχει αποκαλυφθεί πρόσφατα τέτοιου είδους σχέδια έχουν συνταχθεί από την τουρκική στρατιωτική ηγεσία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει «χτυπήσει» ή, μάλλον γκρεμίσει τις πόρτες των ελληνικών νοικοκυριών. Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει μιλήσει άλλωστε για «εθνική απειλή». Το γεγονός αυτό εκτιμάται πώς ενδεχομένως επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι, ενεργοποιώντας κάποια από τα σχέδια που έχουν συντάξει. Οι συχνές «κρουαζιέρες» πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, που έφτασαν μέχρι το Σούνιο και διήλθαν από τη Μύκονο και τις κεντρικές Κυκλάδες, οι συνεχείς παρενοχλήσεις αεροσκαφών της Ευρωπαϊκής επιχείρησης Frontex με εκτόξευση απειλών αναχαίτισης, κάτι που γίνεται και σε βάρος ελληνικών ελικοπτέρων και η έκδοση ΝΟΤΑΜ για την απαγόρευση στρατιωτικών ασκήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικές ενέργειες. Για το λόγο αυτό μάλιστα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τεθεί σε ετοιμότητα και παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις τουρκικές κινήσεις. Το Πολεμικό Ναυτικό δε, έχει συντάξει μελέτη στην οποία αποτυπώνει τις επιδιώξεις των Τούρκων με τις «βόλτες» πολεμικών τους πλοίων. Αυτή η μελέτη έχει σταλεί στο υπουργείο Εξωτερικών για ενημέρωση και σχεδιασμό πολιτικής αντίδρασης.

Εκτιμάται ότι πρόκειται για στοχευμένες στρατιωτικές τακτικές προκειμένου να ενισχυθούν οι τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο και να επιβληθεί η ατζέντα της Άγκυρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ιδίως, σε μία περίοδο που με πρωτοβουλία του Ταγίπ Ερντογάν και τη σύμφωνη γνώμη του Γιώργου Παπανδρέου φαίνεται να υπάρξει μια δραστηριοποίηση στη κατεύθυνση ενός διμερούς διαλόγου. Ποιες είναι αυτές οι στοχευμένες κινήσεις; Καταρχήν οι πλόες των πλοίων της Τουρκίας μέχρι τις ακτές της Αττικής. Από τον περασμένο Οκτώβριο έξι συνολικά σκάφη της Άγκυρας πραγματοποίησαν δρομολόγια από το Ακσάζ στον Ελλήσποντο ή το αντίστροφο μέσω… Σουνίου, Κάβο Ντόρου, Μυκόνου και γενικώς κεντρικών Κυκλάδων.

Θα ήταν αφελής ο οποιοσδήποτε να πιστεύει πώς πρόκειται για τυχαία περιστατικά. Επιτελείς του Πενταγώνου θεωρούν ότι πέραν από την εκδήλωση ενός «τσαμπουκά», αυτές οι πλόες διαθέτουν και χαρακτηριστικά επιθετικών ενεργειών. Συγκεκριμένα, τα σκάφη της Τουρκίας να διερευνούν το σχέδιο αντίδρασης της Ελλάδας σε μία κρίση, προβαίνοντας σε «αποκωδικοποίηση» των λειτουργιών των ραντάρ, των χρόνων ενεργοποίησης του συστήματος αποτροπής και γενικά την ελληνική παρουσία στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα μπορεί να ανιχνεύουν ή πιστοποιούν πιθανούς στόχους στη νησιωτική, αλλά και ηπειρωτική Ελλάδα. Σημειώνεται επίσης το επεισόδιο παραβίασης του ενεργοποιημένου βολής της Άνδρου από τουρκικά μαχητικά την ώρα που ελληνικό πολεμικό πλοίο εκτελούσε αντιαεροπορικά πυρά κατά ανεμουρίου. Τα αεροσκάφη της Άγκυρας πέταξαν σε πολύ χαμηλό ύψος και σε απόσταση μικρότερη των δύο μιλίων από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Μία άλλη στρατηγική των Τούρκων είναι οι παρενοχλήσεις της Ευρωπαϊκής επιχείρησης αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης Frontex με «εκτόξευση», τελευταίως, απειλών αναχαίτισης. Ξέφυγαν δηλαδή από το «παραβιάζεται τουρκικό εναέριο χώρο», ενώ πετούν τα αεροσκάφη εντός FIR Αθηνών και πρόσθεσαν, «αν δεν φύγετε θα κάνουμε τακτική επιχείρηση». Την απειλή αυτή εκτόξευσαν και σε βάρος ελληνικού ελικοπτέρου «Σούπερ Πούμα» στις Οινούσσες. Επίσης, διεύρυναν την περιοχή των παρενοχλήσεων και από το Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι τα ραντάρ της Ντάτσα και της Σμύρνης καλούν μέσω ασυρμάτου τα αεροσκάφη της Frontex να απομακρυνθούν ακόμη και όταν αυτά πετούν μεταξύ Σάμου και Χίου. Η δε έκδοση ΝΟΤΑΜ, με την οποία η Άγκυρα ζήτησε την ακύρωση στρατιωτικής άσκησης στη Σαμοθράκη, αποτελεί μία νέα πρακτική αμφισβήτησης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Οι τακτικές αυτές, προστίθενται στις αξιώσεις που προβάλει η Άγκυρα με σκοπό τη συνδιαχείριση του ανατολικού Αιγαίου (από τον 25ο Μεσημβρινό) μέσω των καθημερινών παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου, των παραβάσεων του FIR Αθηνών, τις υπερπτήσεις άνωθεν νησιών και νησίδων και την επαναφορά της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ελληνικές στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές σημειώνουν πώς η Άγκυρα ενδεχομένως να αναπτύσσει μία ιδιαίτερη στρατιωτική παρουσία στο Αιγαίο την τελευταία περίοδο, με την είσοδο σχετικά νέων χαρακτηριστικών (αν και η πολιτική της είναι η ίδια από το 1974), προκειμένου να εμπλουτίσει την ατζέντα των ελληνοτουρκικών και να στείλει μηνύματα ενόψει και της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Ποια μπορεί να είναι αυτή η επιδίωξη; Η προώθηση με τη μορφή μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης μιας πολιτικής συμφωνίας για τη μετατροπή της περιοχής ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού σε «αποφυγής έντασης» με την απαγόρευση πτήσεων ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Θα επιτρέπονται μόνο οι πτήσεις αεροσκαφών του ΝΑΤΟ ή τρίτων χωρών και οι στρατιωτικές ασκήσεις. Με λίγα λόγια θα αποστρατιωτικοποιηθεί το ανατολικό Αιγαίο, οι Τούρκοι θα «βαφτίζουν» Νατοικά τα μαχητικά τους και θα αποκτήσουν σταδιακά τον έλεγχο του μισού Αιγαίου. Αν και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιχειρήθηκε διάψευση σχετικών δημοσιευμάτων, δεν φάνηκε να αποκλείεται ωστόσο κατηγορηματικά πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται τέτοιου είδους σχέδια. Την ίδια στιγμή πάντως, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας, με σκοπό «τον περιορισμό των ελληνοτουρκικών εναέριων και θαλάσσιων αψιμαχιών στο Αιγαίο» και εξοικονόμηση για την Ελλάδα 2 δισ. ευρώ από τον περιορισμό των ναυτικών και αεροπορικών δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Πυρηνικός κλοιός γυρω απο την Κύπρο.

toυ Χρήστου Ιακώβου, Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών

Την εβδομάδα που πέρασε, η Τουρκία υπέγραψε με την Ρωσία συμφωνία για την κατασκευή κέντρου πυρηνικής ενέργειας. Αν και οι προσπάθειες της Τουρκίας για απόκτηση πυρηνικής δυνατότητας πάνε πίσω στη δεκαετία του 1950, η συμφωνία έρχεται να προστεθεί στο γενικότερο ζήτημα της γεωπολιτικής των πυρηνικών σε μία περιοχή εξαιρετικά επιρρεπή σε συγκρούσεις, το οποίο παραμένει επί μακρόν στην ατζέντα της διεθνούς επικαιρότητας λόγω των αντιδράσεων στο υπό εξέλιξη πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Για τα γεωπολιτικά δεδομένα της Κύπρου, έχει αρχίσει να σχηματίζεται σταδιακά ένας πυρηνικός κλοιός γύρω από το νησί. Πέραν της Ρωσοτουρκικής συμφωνίας, στη Βουλγαρία οι εργασίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας άρχισαν προ διετίας. Το Ιράν προχωρεί σταθερά το πρόγραμμά του, ενώ σχέδια για νέες μονάδες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν και τρία άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής, τα οποία ήδη διαθέτουν πυρηνικούς σταθμούς, δηλαδή η Ιταλία, το Ισραήλ και η Ρουμανία. Παράλληλα, προθέσεις για υλοποίηση πυρηνικών προγραμμάτων εξέφρασαν, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Επομένως, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, και εφόσον υλοποιηθούν τα σχετικά προγράμματα των χωρών αυτών, αναμένεται να εγκατασταθούν πυρηνικοί αντιδραστήρες που, σύμφωνα με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), θα ξεπερνά η συνολική τους ισχύ τα 12.500 MW στο γεωπολιτικό τοπίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Εγγύς Ανατολής.

Ένας βασικός λόγος που κινούνται τα κράτη προς την πυρηνική επιλογή είναι η μεγάλη αύξηση στις τιμές των ορυκτών καυσίμων με αποτέλεσμα να καταστεί η πυρηνική ενέργεια ελκυστική οικονομικοπολιτική επιλογή για πολλές κυβερνήσεις που δεν είχαν τέτοιες προθέσεις και φιλοδοξίες στο παρελθόν.

Στην Κύπρο, κατά το πρόσφατο παρελθόν προκλήθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους, δημόσιος διάλογος μεταξύ αυτών που φλερτάρουν με την πυρηνική επιλογή και αυτών που αντιτίθενται. Κάθε κράτος της περιοχής που θέλει να υλοποιήσει πυρηνική πολιτική έχει να αντιμετωπίσει τρία σημαντικά ζητήματα, τα οποία προκαλούν σοβαρούς προβληματισμούς. Πρώτον, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει εκ των προτέρων τον αποκλεισμό ενός ενδεχομένου ατυχήματος, είτε λόγω τεχνικού προβλήματος είτε λόγω ανθρωπίνου λάθους. Δεύτερον, σχετικά με το πρόβλημα της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, για τα οποία δεν έχει βρεθεί κάποια απόλυτα ασφαλής μέθοδος αδρανοποίησης. Τέλος, η εξασφάλιση των πυρηνικών εγκαταστάσεων από πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες εξελίσσεται σε μείζονος σημασίας ζήτημα λόγω της ρευστότητας και αστάθειας που χαρακτηρίζει το γεωπολιτικό τοπίο της περιοχής.

Η πυρηνική ενέργεια σίγουρα δεν περιβάλλεται από αθωότητα (χωρίς να προτίθεμαι να τη δαιμονοποιήσω) και η κατοχή της προσφέρει, αναμφίβολα, περαιτέρω ισχύ και μια ψευδαίσθηση ανεξαρτησίας. Επίσης, δεν είναι οικολογική και ούτε καν αποτελεί φθηνή επιλογή και λύση. Όταν συνυπολογίσει κανείς το υψηλό κόστος κατασκευής, τα αυξημένα μέτρα προστασίας λόγω σεισμικότητας και η αυξανόμενη τιμή του ουρανίου, τότε αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί μια από τις πλέον ακριβές λύσεις για το ενεργειακό έλλειμμα ενός μικρού κράτους όπως η Κύπρος. Ευλόγως δημιουργείται τότε το ερώτημα: γιατί οι γειτονικές χώρες επιμένουν τόσο πολύ στη δημιουργία πυρηνικών υποδομών;

Επομένως, υπάρχουν και άλλοι λόγοι τους οποίους πρέπει να αναλύσουμε για να ερμηνεύσουμε τις εξελίξεις γύρω από την εμμονή σε πυρηνικά προγράμματα στην ευρύτερη περιοχή. Τα κράτη που αποκτούν πρόσβαση σε πυρηνική τεχνολογία υφίστανται, εκ των πραγμάτων, μια γεωπολιτική αναβάθμιση. Αποκτούν σε τελική ανάλυση ένα συγκριτικό πλεονέκτημα ισχύος σε σχέση με γειτονικά κράτη (όπως πχ το Ισραήλ έναντι των Αραβικών κρατών). Επιπλέον, οι ενεργειακές τους υποδομές αναπτύσσονται και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται.

Μπροστά σ’ αυτό το εξελισσόμενο γεωστρατηγικά τοπίο τι πρέπει να κάνουμε ως κράτος απέναντι στον κλοιό που δημιουργείται γύρω μας αργά και σταθερά; Σίγουρα δεν μπορούμε να υπαγορεύσουμε ούτε να παραγάγουμε πολιτική στην περιοχή, ειδικά σε τέτοιο επίπεδο υψηλής στρατηγικής. Προς το παρόν οι κινήσεις της χώρας μας περιορίζονται στην εκ του μακρόθεν παθητική παρακολούθηση του θέματος. Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, βάσει διεθνών συνθηκών, έχει δικαίωμα λόγου και ενημέρωσης για τις πυρηνικές δραστηριότητες των γειτονικών της χωρών. Ένα δικαίωμα, το οποίο καμία κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει εξασκήσει ακόμα.

Μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, μέρος της εξωτερικής της πολιτική χαρακτηρίζεται από σταθερά αυξανόμενη αλληλεξάρτηση σε μία γκάμα θεμάτων που απαιτούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να μεταφέρει το θέμα αυτό εντός της ΕΕ και σε επαφή με τις χώρες της Ένωσης που διαφοροποιούνται στη χρήση πυρηνικής ενέργειας να προωθήσει τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο ζήτημα αυτό. Σε στρατηγικό επίπεδο δεν υπάρχει καμία διαφορά ως προς το επίπεδο ασφαλείας μας, από το αν ένα πυρηνικό εργοστάσιο λειτουργεί στην Τουρκία ή στο Ισραήλ, πλησίον του κυπριακού κράτους ή το ίδιο αυτό εργοστάσιο είναι κυπριακό, εντός του νησιού. Οι κίνδυνοι από την γεωπολιτική των πυρηνικών ξεπερνά τα σύνορα, άρα το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις επιδιωκόμενες λύσεις.


ΠΗΓΗ  Ινφογνώμων Πολιτικά

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Συμφωνία για το ιρανικό ουράνιο


Με ενθουσιασμό στην Τεχεράνη και με επιφυλακτικότητα στη Δύση και τη Ρωσία έγινε δεκτή χθες η υπογραφή της περιβόητης συμφωνίας ανταλλαγής ιρανικού ουρανίου με διαμεσολαβητές την Τουρκία και τη Βραζιλία, μέλη την περίοδο αυτή του Σ.Α. του ΟΗΕ και «ανερχόμενες διεθνείς δυνάμεις» κατά τον «Γκάρντιαν». Με χέρια υψωμένα και σφιχτά κρατημένα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα, οι υπουργοί τους των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και Σέλσο Αμοριμ, και ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμεντινεζάντ, που έκανε και το σήμα της νίκης, χαιρέτισαν την υπογραφή της συμφωνίας. «Δεν χρειάζονται πια οι κυρώσεις, υπάρχει η διπλωματία», ήταν το συμπέρασμα της τουρκικής πλευράς.


Βάσει της συμφωνίας, το Ιράν δέχεται τη μεταφορά 1.200 κιλών ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού -το 1/3 των αποθεμάτων του σε ουράνιο ή το 1/2 σύμφωνα με Δυτικό διπλωμάτη- στην Τουρκία όπου θα αποθηκευτεί και θα υπόκειται σε ελέγχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ). Υστερα από ένα χρόνο 120 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% από τη Ρωσία και τη Γαλλία θα επιστραφεί προς χρήση του πυρηνικού αντιδραστήρα της Τεχεράνης, όπως διευκρινίζεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Η χθεσινή συμφωνία είναι περίπου αντίστοιχη με εκείνη του περασμένου Οκτωβρίου, που ναυάγησε όταν οι Ιρανοί ζήτησαν εκ των υστέρων ο εμπλουτισμός να γίνεται στο έδαφός τους. Χθες, έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι δεν σκοπεύουν να αναστείλουν «άκρως ευαίσθητες» δραστηριότητες, σχετικές με την πυρηνική ενέργεια.
Προφανώς για τον λόγο αυτό και με τον ισχυρισμό ότι από τον Οκτώβριο έως τώρα το Ιράν έχει προλάβει να εμπλουτίσει ουράνιο, άρα οι αρχικά συμφωνημένες ποσότητες της ανταλλαγής δεν ισχύουν, οι αντιδράσεις στη Δύση ήταν «μουδιασμένες». Αρχικά η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες και έως ότου το Ιράν τεκμηριώσει με έργα τις καλές του προθέσεις, να μη σταματήσει η συζήτηση για τις κυρώσεις. Περισσότερη πληροφόρηση ζήτησε και ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ, που αναρωτήθηκε εάν το Ιράν θα συνεχίσει, ανεξαρτήτως ανταλλαγής, να εμπλουτίζει ουράνιο. Η συμφωνία πρόκειται να υποβληθεί προς διερεύνηση στην ομάδα της Βιέννης - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία.
Αργά αντέδρασε η Ουάσιγκτον. Τις σοβαρές ανησυχίες που συνεχίζουν να τρέφουν έναντι των ιρανικών προθέσεων οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, που ωστόσο χαρακτήρισε «δυνάμει θετικό βήμα» τη συμφωνία και χαιρέτισε τη διαμεσολαβητική προσπάθεια Τουρκίας - Βραζιλίας.
«Η συμφωνία μπορεί να υπονομεύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα να εξασφαλίσει διεθνή στήριξη στις κυρώσεις», σημείωναν χθες οι αναλυτές, την ώρα που ο Τούρκος πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ναμίκ Ταν, ζητούσε από τους Αμερικανούς να στηρίξουν μια συμφωνία «που ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματά τους».

Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Η Τουρκία προσεγγίζει την Ρωσία για τα πετρέλαια και τα πυρηνικά.




«Η Τουρκία, εξέχον μέλος του NATO, ρέπει προς τη Ρωσία, άραγε θα εγκαταλείψει τη Δύση;», ήταν πριν από δύο ή τρία χρόνια το στερεότυπο ερώτημα περισπούδαστων αναλυτών σε think tank της Ουάσιγκτον. Πριν από μία εβδομάδα, στρατεύματα του ΝΑΤΟ παρήλασαν στη Μόσχα και την περασμένη Τετάρτη, στην Αγκυρα, υπογράφτηκαν παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ 20 συμφωνίες, με κορυφαία εκείνη της κατασκευής του πρώτου στην Τουρκία εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου της νότιας Τουρκίας από τη ρωσική κοινοπραξία Atomstroiexport. Το σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει σε 20 δισ. δολάρια, ενώ οι Ρώσοι θα κατέχουν πλειοψηφικό μερίδιο για πρώτη φορά σε πυρηνικό εργοστάσιο στο εξωτερικό. Εκτός αυτού, στις συμφωνίες που υπογράφτηκαν σε χαρμόσυνη ατμόσφαιρα στην Αγκυρα, περιλαμβάνονται και εμπορικές, οικονομικές, για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας, των ναρκωτικών κ. λπ. Και βεβαίως, συγκαταλέγεται η άκρως σημαντική που αφορά το σχέδιο μεταφοράς ρωσικού αργού πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασα στη Σαμψούντα, από εκεί με αγωγό στο λιμάνι του Τζεϊχάν και από εκεί στην Ευρώπη, με συμμετοχή της ρωσικής Transneft και της ιταλικής ENI. Η Τουρκία, η οποία καλύπτει το 60% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, συμμετέχει και στο σχέδιο για τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου South Stream, στο οποίο μετέχει και η Ελλάδα. Αυτό, ωστόσο, δεν την εμποδίζει να συμμετέχει και στον περιβόητο ευρωπαϊκό αγωγό Nabucco για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, σχέδιο ανταγωνιστικό προς τη Ρωσία, η οποία ωστόσο δεν προέβαλε έντονες αντιρρήσεις. Το είδος της προσέγγισης με την Τουρκία, ο όγκος των συναλλαγών, η προοπτική της μελλοντικής κατάργησης της βίζας, αλλά και η συνεννόηση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής –βλ. Μέση Ανατολή, Καύκασο– οδήγησαν τον πρόεδρο Μεντβέντεφ στο συμπέρασμα ότι η ρωσοτουρκική σχέση αποκτά τη σημασία «στρατηγικού δεσμού». Ο δεσμός αυτός και η οικονομική συνεργασία θα αποτελούν αντικείμενο τακτικών επαφών στο πλαίσιο ενός υψηλού επιπέδου Συμβουλίου Συνεργασίας, με πρωτοβουλία της Τουρκίας, η οποία έμαθε να εξισορροπεί τα συμφέροντά της, συνεργάζεται με τη Ρωσία, αλλά δεν απομακρύνεται από τη Δύση.

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις :Τουρκία - Ιράν















Συμφώνησαν για ανταλλαγή ουρανίου

Το Ιράν συμφώνησε στην ανταλλαγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού -συμφωνία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην υπέρβαση του αδιεξόδου μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης- ανακοίνωσε η Τουρκία μετά από διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή και της Βραζιλίας.

Προηγήθηκαν μαραθώνιες διαβουλεύσεις στην πρωτεύουσα του Ιράν, μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών και της Βραζιλίας. «Επιτεύχθηκε συμφωνία ύστερα από σχεδόν 18 ώρες διαπραγματεύσεων» διευκρίνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους στην Τεχεράνη.

Όπως ανακοινώθηκε από τα εμπλεκόμενα μέρη η συμφωνία για ανταλλαγή πυρηνικών καυσίμων, που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, προβλέπει τη μεταφορά 1.200 κιλών ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού(3,5%) στη Ρωσία και στη Γαλλία, όπου θα παράγεται καύσιμο για ένα ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης. Η μεταφορά θα γίνει σε ένα μήνα από την υπογραφή της συμφωνίας.

Η ποσότητα που είναι αρκετή για μία πυρηνική βόμβα εφόσον το ουράνιο εμπλουτιστεί σε υψηλότερο βαθμό. Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν διαθέτει χιλιάδες συσκευές φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.
Το Ιράν υποστήριζε ότι θα δεχόταν την ανταλλαγή εφόσον γινόταν στο ιρανικό έδαφος, όρο που οι άλλες πλευρές απέρριπταν. Μετά από διαπραγματεύσεις έγινε γνωστό ότι η ανταλλαγή θα γίνει στη Τουρκία.

Αλλά όπως ακόμη έγινε γνωστό από τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μανουσέχρ Μοτακί, η Τουρκία έχει την υποχρέωση να επιστρέψει «αμέσως και χωρίς όρους» το ουράνιο αν δεν τηρηθεί η συμφωνία.

Διάλογο ζητά εκ νέου ο Αχμαντινετζάντ

Εντωμεταξύ, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ζήτησε νέες διαπραγματεύσεις με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, για το οποίο η Τεχεράνη υποστηρίζει σθεναρά ότι έχει μόνο ειρηνικές χρήσεις.
«Είναι η ώρα για τις 5+1 χώρες να μπουν σε συνομιλίες με το Ιράν με τιμιότητα, δικαιοσύνη και αμοιβαίο σεβασμό», δήλωσε αναφερόμενο στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) και τη Γερμανία.

Από την πλευρά της η Τουρκία, δια μέσου του υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει πλέον δικαιολόγηση για κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η Τεχεράνη θέλει να ανοίξει ένα δημιουργικό δρόμο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Η Τουρκία και η Βραζιλία είναι μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε φθάσει στην Τεχεράνη για να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις μαζί με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που είχε αναλάβει τη μεσολάβηση μεταξύ Ιρανών και Δύσης.

«Πηγαίνω στο Ιράν διότι θα προστεθεί μία αναφορά στην πρόταση για την ανταλλαγή, ώστε να γίνεται στην Τουρκία. Θα έχουμε την ευκαιρία να αρχίσουμε τη διαδικασία. Εγγυώμαι ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε ορισμένα προβλήματα, με τη θέληση του Θεού» δήλωσε ο Ερντογάν, αναχωρώντας με προορισμό την ιρανική πρωτεύουσα.
Μετά τις συνομιλίες με τους Ιρανούς, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι «το επίπεδο της ελπίδας (για την επίτευξη συμφωνίας) έχει αυξηθεί».

Αντιδράσεις από το Ισραήλ

Παραταύτα, το Ισραήλ αντέδρασε στη συμφωνία ανταλλαγής υποστηρίζοντας ότι το Ιράν «παραπλάνησε» την Τουρκία και τη Βραζιλία προσποιούμενο ότι αποδέχεται» μία συμφωνία για τον εμπλουτισμό μέρος του ιρανικού ουρανίου στην Τουρκία.

Όπως δήλωσε ανώνυμα Ισραηλινός αξιωματούχος «οι Ιρανοί έχουν και στο παρελθόν προσποιηθεί ότι αποδέχονται μία τέτοια διαδικασία, προκειμένου να μειώσουν την πίεση και τον κίνδυνο επιβολής αυστηρότερων διεθνών κυρώσεων, και στη συνέχεια αρνήθηκαν να πράξουν τα συμφωνηθέντα».

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Στο Ιράν ο Ταγίπ Ερντογάν για ύστατη μεσολάβηση πριν τις κυρώσεις














Στην Τεχεράνη πήγε την Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν για να μετάσχει στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Πληροφορίες θέλουν το καθεστώς Αχμαντινετζάντ να αποδέχεται την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ πρόταση για την ανταλλαγή πυρηνικού καυσίμου -με την ανταλλαγή να λαμβάνει πιθανώς χώρα στο έδαφος της Τουρκίας.

«Έχουμε επαφές σε ανώτατο επίπεδο στο Ιράν. Θα βρούμε μια ευκαιρία για την πραγματοποίηση της διαδικασίας ανταλλαγής &#x5Bιρανικού ουρανίου&#x5D Κρίναμε ότι οφείλαμε να πάμε κι εμείς εκεί, στην περίπτωση που η ανταλλαγή γίνει στην Τουρκία» δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για την Τεχεράνη.

Από το πρωί της Κυριακής βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις της ιρανικής κυβέρνησης με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμετ Νταβούτογλου.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η «παγωμένη» πρόταση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), βάσει της οποίας το Ιράν θα στέλνει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού στο εξωτερικό και θα λαμβάνει πίσω ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού.

Οι συνομιλίες αυτές θεωρούνται από τη Δύση ως η τελευταία ευκαιρία του Ιράν να αμβλύνει την ένταση όσον αφορά τις αμφιλεγόμενες πυρηνικές του δραστηριότητες και να αποφύγει έναν νέο γύρο κυρώσεων από τον ΟΗΕ.

Τα τουρκικά ειδησεογραφικά μέσα μετέδωσαν το απόγευμα της Κυριακής ότι ο Ταγίπ Ερντογάν σπεύδει στην Τεχεράνη για να μετάσχει στις συνομιλίες, καθώς σε προσχέδιο συμφωνίας συμπεριλήφθη η πιθατότητα να χρησιμοποιηθεί το έδαφος της Τουρκίας για την ανταλλαγή του πυρηνικού καυσίμου.

Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έχει έλθει ήδη πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, ωστόσο το Ιράν δείχνει να υποβαθμίζει τη σημασία που προσδίδει η Δύση στις διαπραγματεύσεις προειδοποιώντας ότι εάν αποτύχουν οι κυρώσεις θα είναι πλέον μονόδρομος.

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Η Βρετανία απορρίπτει έκκληση της Αργεντινής για τις έρευνες πετρελαίου στα Φόκλαντ



Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα δε Κίρσνερ συνεχάρη, με επιστολή της, το νέο πρωθυπόυργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ζήτησε την αναστολή των εξερευνήσεων στα ύδατα γύρω από τα νησιά Μαλβίνας, όπως αποκαλούνται στη Λατινική Αμερική ή Φόκλαντς στη Βρετανία.


"Πρόσφατα, υπήρξαν μονομερείς δραστηριότητες εξερεύνησης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην διαφιλονικούμενη περιοχή, που έχουν απορριφθεί από την κυβέρνησή μου και περιμένω να ακυρώσετε τις δράσεις αυτές, προς όφελος μιας γόνιμης συνεργασίας με τη χώρα μου", αναφέρει η επιστολή της Κίρσνερ.

Εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις δήλωσε ότι "δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για την εδαφική μας κυριαρχία στα νησιά Φόκλαντς και τα χωρικά τους ύδατα. Η κυβέρνηση των Νήσων Φόκλαντς έχει κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευθεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα χωρικά της ύδατα και είναι πάγια κυβερνητική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου η στήριξή της ως προς αυτό".
Η ύπαρξη της επιστολής δεν είχε αποκαλυφθεί από τη νέα Βρετανική κυβέρνηση.
Αργεντινή και Βρετανία είχαν εμπλακεί σε σύρραξη το 1982 για τα νησιά, που βρίσκονται σ' ένα απομακρυσμένο αρχιπέλαγος 450 χλμ. ανοικτά των ακτών της Αργεντινής.

Η Βρετανία ανέκτησε τον έλεγχο των νήσων, αλλά το ζήτημα παραμένει αγκάθι στις διμερείς σχέσεις, και το Μπουένος Άιρες εξέφρασε οργή όταν έγινε γνωστό στα τέλη Φεβρουαρίου πως άρχισαν έρευνες για πετρέλαιο στα χωρικά ύδατα των Φόκλαντς. Η ένταση κλιμακώθηκε την 6η Μαΐου, όταν η Βρετανική εταιρία Rockhopper ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε μεγάλη ποσότητα αργού σε υποθαλάσσιο κοίτασμα.

Τα νησιά φιλοξενούν 3.000 ανθρώπους βρετανικής καταγωγής. Η Αργεντινή υποστηρίζει ότι αποτελούν τμήμα της επαρχίας Tierra del Fuego.

Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Το περιεχόμενο των 21 συμφωνιών.Επαναπροώθηση μεταναστών και κατάργηση “βίζας”


Την άρση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που κατέχουν «ειδικά» -τα λεγόμενα πράσινα- διαβατήρια και θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, συμφώνησαν η Αθήνα και η Άγκυρα.


Μία από τις συνολικά 21 συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας είναι η «κοινή διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων». Όσοι Τούρκοι έχουν πράσινα διαβατήρια, δηλαδή δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και δικαστικοί θα μπορούν να εισέρχονται εντός της ελληνικής επικράτειας χωρίς να χρειάζεται προηγουμένως να έχουν εκδώσει βίζα.

Η κατάργηση της βίζας για τους κατόχους πράσινων διαβατηρίων ήταν ένα πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς. Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους που ανήκουν στη λεγόμενη ελίτ της τουρκικής κοινωνίας.

Μία ακόμη σημαντική συμφωνία, που θα υπογραφεί και αυτή από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών κ. Μπεσίρ Αταλάι είναι η «κοινή διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη».

Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας αναμένεται να προσδιοριστεί ένα ελληνικό λιμάνι από το οποίο θα γίνεται η επαναπροώθηση των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα σε ελληνικά εδάφη μέσω της Τουρκίας, πίσω στην τουρκική επικράτεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «η Τουρκία, συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης». Όπως επισημαίνεται, «σύμφωνα με το άρθρο 12 του Πρωτοκόλλου, η Τουρκία θα ορίσει ένα λιμάνι στη Σμύρνη ή κοντά σε αυτή, με στόχο να λειτουργήσει σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, ως συνοριακός σταθμός, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την επαναπροώθηση μη νομίμως εισερχομένων μεταναστών».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «η τουρκική πλευρά συμφώνησε να δέχεται ετησίως τουλάχιστον 1.000 αιτήματα επανεισδοχής», χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για χίλιους μετανάστες (που μοιάζει με σταγόνα μπροστά στον ωκεανό των μεταναστών που εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα από την Τουρκία», ή για χίλια αιτήματα που μπορεί να είναι ατομικά είτε ομαδικά.

Μεταξύ των υπολοίπων δεκαεννέα συμφωνιών ξεχωρίζει η διακήρυξη για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης, όπου επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί η ελληνοτουρκική επιτροπή που είχε αναλάβει την εξέταση των σχολικών βιβλίων.

Οι συμφωνίες

Aκολουθεί ο κατάλογος των μνημονίων/ διακηρύξεων/ δηλώσεων προς υπογραφή κατά το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας :

* Κοινή πολιτική διακήρυξη για τη σύσταση του ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

* Πρωτόκολλο για τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών

* Συμφωνία σχετικά με την επικερδή απασχόληση των εξαρτωμένων μελών διπλωματικών και προξενικών αποστολών

* Κοινή δήλωση για την άρση των περιορισμών που ισχύουν στους μεθοριακούς σταθμούς Καστανέων – Παζαρκουλέ

* Μνημόνιο κατανόησης για την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων μεταξύ «invest in Greece» και τουρκικού φορέα προώθησης επενδύσεων (ISPAT)

* Κοινή διακήρυξη για την προώθηση της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας

* Κοινή διακήρυξη μεταξύ των υπουργείων περιβάλλοντος και δασών

* Μνημόνιο κατανόησης σε θέματα δασών

* Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

* Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας

* Κοινή διακήρυξη για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης

* Μνημόνιο προθέσεων για την ανάπτυξη τω σιδηροδρομικών και συνδυασμένων μεταφορών

* Κοινή διακήρυξη στους τομείς των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών

* Κοινή διακήρυξη για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα των οδικών μεταφορών

* Κοινή διακήρυξη επί θεμάτων παράνομης μετανάστευσης, ασύλου, οργανωμένου εγκλήματος, διακίνησης ναρκωτικών και προστασίας του πολίτη

* Κοινή διακήρυξη για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για κατόχους τουρκικών ειδικών διαβατηρίων

* Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού

* Κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού

* Πρωτόκολλο μεταξύ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Πρακτορείου Anadolu

* Μνημόνιο κατανόησης για την τεχνική συνεργασία μεταξύ του ελληνικού οργανισμού τυποποίησης (ΕΛΟΤ) και του τουρκικού οργανισμού πιστοποίησης (TSE)

* Μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ της ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της ένωσης τουρκικών τραπεζών

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/05/21.html#ixzz0nuzqJTG3

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Αρση του casus belli ζητούν ΝΔ και ΣΥΝ, το ΚΚΕ βλέπει ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου

Να συνοδευτεί η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα με την άρση του casus belli, προκειμένου να προχωρήσει η βήμα προς βήμα προσέγγιση, που εξαγγέλλεται από Αθήνα και Αγκυρα, ζητούν ΝΔ και ΣΥΝ. Το ΚΚΕ βλέπει στην επίσκεψη Ερντογάν περαιτέρω ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου με απεμπόληση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως ο κ. Ερντογάν είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτος, καθώς «οι διμερείς επαφές είναι θετικές μεταξύ δυο γειτονικών λαών, που επιθυμούν τις καλύτερες σχέσεις και τη στενότερη συνεργασία».

Ανεξάρτητα από την καλή θέληση του τουρκικού λαού «η γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνον, όταν δεν εγείρονται μονομερείς διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και όταν πάψει το casus belli» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και επισήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές, που είναι κοινά αποδεκτές.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι αντιμετωπίζει με ανησυχία την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού. «Ολα δείχνουν πως σχεδιασμένα προωθείται η παραπέρα ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η οποία οδηγεί στη σταδιακή απεμπόληση στον ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τομέα της άμυνας, τη θέση των οποίων καταλαμβάνει ένα είδος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης με τους ΝΑΤΟικούς "πάτρωνες". Η "βήμα προς βήμα προσέγγιση", που ξεκίνησε στη Μαδρίτη το 1997 (στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ) από προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας "νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα" της Τουρκίας στο Αιγαίο, εξελίσσεται σε "βήμα προς βήμα διολίσθηση" προς την αναγνώριση των τουρκικών αξιώσεων περί γκρίζων ζωνών, όπως προέκυψε πρόσφατα κι από έγγραφο του Αμερικάνου διοικητή του Νατοϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης που κηρύσσει το Αιγαίο ως "γκρίζα ζώνη". Οι εξελίξεις αυτές, που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, διαμορφώνουν επικίνδυνη κατάσταση, σε μια στιγμή που και στην περιοχή μας οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».

Ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ κ. Πάνος Τριγάζης δήλωσε για την επίσκεψη Ερντογάν: «Να συνοδευτεί από την άρση του casus belli η επίσκεψη Ερντογάν. Θέλουμε την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Λέμε "όχι" σε μια ΝΑΤΟ-κεντρική αντίληψη για την εξομάλυνση των σχέσεων. Αν είναι "νέα αρχή" η επίσκεψη Ερντογάν, όπως υποστηρίζεται, θα έπρεπε να συνοδευτεί από μια χειρονομία καλής θέλησης, όπως η άρση του casus belli. Να περάσουν από τα λόγια στα έργα οι δυο κυβερνήσεις και να προχωρήσουν στην αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών προς όφελος των δυο λαών».

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Τουρκία: Εγκρίθηκε το ν/σ τροποποίησης του συντάγματος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο για συνταγματική μεταρρύθμιση που υποστηρίχθηκε από το κυβερνών ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚ), ανοίγοντας τον δρόμο για ένα δημοψήφισμα το οποίο επικριτές του κοσμικού καθεστώτος έχουν υποσχεθεί να μπλοκάρουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι οι αλλαγές χρειάζονται για να ανταποκριθεί η χώρα στα κριτήρια για την ένταξη που έχει θέσει η ΕΕ, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί το δημοψήφισμα να διενεργηθεί τον Ιούλιο.

Το κυριότερο κόμμα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο να μπλοκάρει το δημοψήφισμα, το οποίο όπως υποστηρίζει θα εδραιώσει στην εξουσία το κυβερνών κόμμα ΑΚ.

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Στα παράλια της Μικράς Ασίας Τουρκικός πυρηνικός σταθμός.

Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνία για την κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού, με τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, στα παράλια της Μικράς Ασίας. Το σχέδιο εκτιμάται ότι θα κοστίσει έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια (15,8 δισεκατομμύρια ευρώ).
Η συμφωνία, που υπεγράφη από τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης κ. Ιγκόρ Σέτσιν και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου κ. Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην Αγκυρα, αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών για την κατασκευή και την εκμετάλλευση ενός πυρηνικού σταθμού στις τουρκικές ακτές της Μεσογείου.
«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη συμφωνία» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή ο κ. Σεργκέι Κιριένκο, γενικός διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom.
«Το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου φτάνει τα 18 με 20 δισεκατομμύρια δολάρια» πρόσθεσε.
Η ρωσική εταιρεία Atomstroiexport θα αναλάβει την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού.

Γαλλία: Έγκριση ψηφίσματος κατά της μπούργκας

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ομόφωνα ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα κατά της μπούργκας, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα πριν από την εξέταση τον Ιούλιο του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου για την απαγόρευση του νικάμπ και της μπούρκας στον δρόμο.
Το ψήφισμα, το οποίο είναι συμβολικό και δεν έχει καμία νομική ισχύ, υιοθετήθηκε από όλους τους παρόντες βουλευτές (434 από τους 577 εκλεγμένους).
Η πλειοψηφία της δεξιάς και της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης ψήφισε υπέρ του κειμένου, διακηρύσσοντας ότι «οι ριζοσπαστικές πρακτικές που είναι επιζήμιες για την αξιοπρέπεια και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως είναι η χρήση της μαντίλας, είναι αντίθετες προς τις αξίες της Δημοκρατίας».
Μόνο λίγοι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Κομμουνιστικού Κόμματος, αποχώρησαν την ώρα της ψηφοφορίας, χαρακτηρίζοντας την ως «μία ψήφο μασκαράτα» που στοχεύει στην απόκτηση μιας εκ των προτέρων «συναίνεσης» για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την απαγόρευση της μπούργκας.

Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Επιμένει στην πολιτική της πυρηνικής αμφισημίας



Το Ισραήλ θα συνεχίσει την πολιτική της αμφισημίας όσον αφορά τα πυρηνικά, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπαράκ.

«Είναι μια ορθή πολιτική, δεν υπάρχει λόγος να την αλλάξουμε. Σε αυτό το θέμα, υπάρχει πλήρης συνεννόηση με τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μπαράκ στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού. Η πολιτική της αμφισημίας στο θέμα των πυρηνικών συνιστά την επίσημη ισραηλινή θέση από το 1965 που υιοθετήθηκε, κατά τα εγκαίνια του πυρηνικού εργοστασίου στη Ντιμόνα, στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, το οποίο κατασκευάστηκε με γαλλική βοήθεια.

Στο εργοστάσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατασκευαστεί και πυρηνικά όπλα: σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, το Ισραήλ διαθέτει 100 έως 130 ή κατά άλλους μέχρι και 200 πυρηνικές κεφαλές.

Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPΤ/TNP), ούτε έχει διαψεύσει ή επιβεβαιώσει τη πληροφορία για το αν κατέχει πυρηνικά όπλα, τηρώντας από δεκαετίες αυτή ακριβώς την πολιτική αμφισημίας. Οι ισραηλινές κυβερνήσεις δηλώνουν ακόμη ότι η χώρα τους «δεν θα είναι η πρώτη που θα εισαγάγει πυρηνικό εξοπλισμό στη Μέση Ανατολή».

Ο Εχούντ Μπαράκ όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να λάβουν άδεια για να μεταβούν στο εργοστάσιο της Ντιμόνα, διαβεβαίωσε πως «αυτός ο κίνδυνος δεν υπάρχει» και πρόσθεσε ότι «δεν υφίσταται απειλή στις παραδοσιακές συμφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό».

Το Ισραήλ συνήψε συμφωνία με τις ΗΠΑ το 1969, στο πλαίσιο της οποίας οι Ισραηλινοί ηγέτες θα απέχουν από κάθε δημόσια δήλωση για τα πυρηνικά της χώρας και δεν θα προβούν σε καμιά πυρηνική δοκιμή, σε αντάλλαγμα να δεσμευτεί η Ουάσινγκτον να μην ασκεί πιέσεις στο Ισραήλ για το θέμα αυτό.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Πορεία διαμαρτυρίας Αλβανών στα Σκόπια κατά των διακρίσεων

Πορεία διαμαρτυρίας, στο κέντρο των Σκοπίων, με κεντρικό σύνθημα «Για τη Δικαιοσύνη», πραγματοποίησαν το μεσημέρι περίπου 2.000 Αλβανοί.


Οι διαδηλωτές ζήτησαν «να σταματήσουν οι εθνοτικές και θρησκευτικές διακρίσεις εις βάρος των Αλβανών» και «να διασφαλιστεί πλήρης πολιτική ισότητα στην ΠΓΔΜ».

Η διαδήλωση, την οποία οργάνωσαν μη κυβερνητικές αλβανικές οργανώσεις στη χώρα, ξεκίνησε από το δικαστικό μέγαρο των Σκοπίων και αφού πέρασε μπροστά από τη Βουλή, κατέληξε στο κτήριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν, μεταξύ άλλων, την άμεση παύση της εξέτασης των αποκαλούμενων «Υποθέσεων της Χάγης» (πρόκειται για τέσσερις δικαστικές υποθέσεις, που έχουν αναπεμφθεί στις δικαστικές αρχές της ΠΓΔΜ από το από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στις οποίες Αλβανοί κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στη διάρκεια των διεθνοτικών συγκρούσεων του 2001 στην ΠΓΔΜ), καθώς και την απελευθέρωση Αλβανών κρατουμένων για τους οποίους θεωρούν ότι φυλακίστηκαν με «κατασκευασμένα» κατηγορητήρια για πρόκληση τρομοκρατικών ενεργειών.

Τη διαδήλωση, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν και αρκετά αλβανικά εθνικιστικά συνθήματα, υποστήριξαν αλβανικά αντιπολιτευόμενα κόμματα στη χώρα, ενώ το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, τήρησε αποστάσεις. Εκπρόσωπος του DUI δήλωσε ότι ο «μικρός αριθμός των διαδηλωτών αποτελεί ισχυρό μήνυμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών της χώρας επιθυμούν την διευθέτηση των ζητημάτων, που τους απασχολούν, μέσω του πολιτικού συστήματος και των θεσμικών οργάνων».