counter

free counters

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Άφαντος ο Γάλλος όμηρος της Αλ Κάιντα στο Μάλι μετά από στρατιωτική επιχείρηση

Δεν γνωρίζουν οι γαλλικές Αρχές εάν είναι νεκρός ή ζωντανός ο 78χρονος Μισέλ Ζερμανό, που απήχθη στη Μαυριτανία από την Αλ Κάιντα, μετά την κοινή στρατιωτική επιχείρηση γαλλικών και μαυριτανικών δυνάμεων με στόχο δυνάμεις της οργάνωσης στην περιοχή.

Η καταδίωξη οδήγησε τις στρατιωτικές δυνάμεις των δύο χωρών βαθιά στο γειτονικό Μάλι. Η τετραήμερη επιχείρηση έληξε το Σάββατο, και σύμφωνα με τη Μαυριτανία οδήγησε στο θάνατο έξι ανταρτών της AQIM, του βραχίονα της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική.

Οι γαλλικές δυνάμεις πίστευαν πως ο Μ.Ζερμανό βρισκόταν σε θέση της Αλ Κάιντα δέχθηκε επίθεση την Παρασκευή, αλλά πηγές από το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανέφεραν το Σάββατο πως δεν έχουν στοιχεία για το εάν ο όμηρος είναι ακόμη ζωντανός.

Η AQIM έχει δώσει διορία στο Παρίσι μέχρι την επόμενη εβδομάδα, απειλώντας πως θα σκοτώσει τον Μ.Ζερμανό εάν δεν συμφωνήσει σε ανταλλαγή κρατουμένων.

H στρατιωτική επιχείρηση, με τη συμμετοχή 30 μελών των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, έγινε στο πλαίσιο ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση της AQIM. Η οργάνωση επικεντρωνόταν αρχικά στην Αλγερία, αλλά πλέον έχει δύο φράξιες με έντονη παρουσία στις ερημικές περιοχές της Μαυριτανίας, του Μάλι και του Νίγηρα.

Οι παρατηρητές επισημαίνουν όμως πως η γαλλική συμμετοχή φαίνεται ότι ήταν μάλλον μία αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης του Μ.Ζερμανό. Η επιδρομή προκάλεσε τη δυσφορία του Μάλι, στο έδαφος του οποίου κατέληξαν οι στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και της Ισπανίας, πολίτες της οποίας είναι ακόμη όμηροι AQIM.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου