counter

free counters

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Νέος γύρος τουρκικών απειλών στο Ισραήλ


Ο Νταβούτογλου μίλησε για διακοπή διπλωματικών σχέσεων

Ραγδαία κλιμάκωση του φραστικού πολέμου μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ παρατηρήθηκε το τελευταίο τριήμερο, λίγο μετά τη μυστική συνάντηση Νταβούτογλου - Μπεν Ελιέζερ στις Βρυξέλλες και λίγο πριν από την κρίσιμη σημερινή συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πρόεδρο Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Σκληρός εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην αγγλική έκδοση της «Χουριέτ», κατά την πτήση της επιστροφής του από το Κιργιζιστάν την Κυριακή, απείλησε το Ισραήλ με διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, εάν δεν ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την επίθεση εναντίον του τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» στις 31 Μαΐου ή δεν αποδεχθεί την έρευνα και το πόρισμα ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής.

Οι δηλώσεις του κ. Νταβούτογλου, τις οποίες μεταδίδει και η «Ζαμάν», αφορούσαν κατ’ αρχάς τη μυστική συνάντηση με τον Ισραηλινό υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου, Μπέντζαμιν Μπεν Ελιέζερ, τη Δευτέρα 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντηση ο κ. Νταβούτογλου είχε κάνει και πάλι λόγο για συγγνώμη και για αποζημιώσεις εκ μέρους των Ισραηλινών, για να πάρει την οργισμένη αρνητική απάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και στη συνέχεια, μετά τη συνέντευξη της Κυριακής, το εξίσου οργισμένο «όχι» του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Την οργή των Ισραηλινών φαίνεται να επέτεινε και η προειδοποίηση του κ. Νταβούτογλου στις δηλώσεις προς τη «Χουριέτ», ότι ο τουρκικός εναέριος χώρος έχει κλείσει για τα ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη και δεν αποκλείεται να κλείσει και για την ισραηλινή πολιτική αεροπορία. «Κάτι τέτοιο θα σήμαινε παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων αεροπλοΐας, θα ήταν επιζήμιο για όλες τις εταιρείες με προορισμό το Ισραήλ και όχι μόνο για τις ισραηλινές», δήλωσε αγανακτισμένος ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Ισραέλ Κατς.

Ωστόσο, εκ των υστέρων, Τούρκοι και ξένοι αναλυτές απέκλεισαν το ενδεχόμενο πλήρους ρήξεως των σχέσεων Ισραήλ - Τουρκίας, «διότι τα κοινά συμφέροντα είναι μέγιστα», ενώ τουρκικά Μέσα απέδωσαν τις σκληρές δηλώσεις Νταβούτογλου σε λόγους εσωκομματικής και εσωτερικής πολιτικής. «Μάλλον παρερμηνεύτηκαν από τους Ισραηλινούς», διαπίστωσαν κάποια τουρκικά Μέσα που διέκριναν στις δηλώσεις Νταβούτογλου τη διάθεση να αποδεχθεί τη διεξαγωγή έρευνας για το «Μαβί Μαρμαρά» από ισραηλινή επιτροπή εάν το Ισραήλ ζητήσει συγγνώμη.

Αμεσος διάλογος

Οι άμεσες διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, πέραν της αμερικανικής διαμεσολάβησης, είναι ο αντικειμενικός σκοπός των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Ομπάμα, δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Το Ισραήλ επέτρεψε, χθες, ύστερα από ενάμιση χρόνο αποκλεισμού, την εισαγωγή στη Λωρίδα της Γάζας ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και ορισμένων οικοδομικών υλικών, εγκεκριμένων από την Παλαιστινιακή Αρχή, και υπό την εποπτεία της διεθνούς κοινότητας.
Νωρίτερα, συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ είχε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ, για να συζητήσουν τα περί της κρίσιμης συνάντησης Ομπάμα - Νετανιάχου, σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου