Η μονομερής πράξη απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, απεφάνθη την Πέμπτη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), σε μία απόφαση μη δεσμευτικού χαρακτήρα, η οποία δύναται όμως να λειτουργήσει ως προηγούμενο και να ενισχύσει τάσεις αυτοδιάθεσης παγκοσμίως.
Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα οδηγήσει πιθανώς στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από περισσότερες χώρες, και θα φέρει την Πρίστινα πιο κοντά στην ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη.
Το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίόυ αναγνωρίζεται σήμερα από 69 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των περισσότερων κρατών-μελών της ΕΕ.
Το Διεθνές Δίκαιο δεν εμπεριέχει καμία «απαγόρευση στις πράξεις ανακήρυξης ανεξαρτησίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χισάσι Οβάντα κατά την ανάγνωση της πολυαναμενόμενης απόφασης το απόγευμα της Πέμπτης.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε με πλειοψηφία στις 8 Οκτωβρίου του 2008 να ικανοποιήσει το αίτημα της Σερβίας για την εξέταση της νομιμότητας της μονομερούς πράξης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λαμβάνοντας την εντολή, ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου του 2009 την ακροαματική διαδικασία.
Την άποψή τους για το θέμα εξέθεσαν, γραπτώς ή προφορικώς, 36 χώρες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στα δικαστικά χρονικά του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αποτελεί η συμμετοχή της Κίνας, που ποτέ στο παρελθόν δεν συμμετείχε σε ανάλογη διαδικασία.
Κατά την ακρόαση, οι 15 δικαστές ζήτησαν από τους εκπροσώπους των κρατών να τοποθετηθούν πάνω σε διάφορα ερωτήματα, σχετικά με το θέμα, εκ των οποίων τα δύο θεωρούνται σημαντικότερα. Το πρώτο αφορά τη νομιμότητα και διατυπώθηκε ως εξής: «επιτρέπεται η ανεξαρτητοποίηση τμήματος χώρας υπό συνθήκες που δεν είναι αποικιοκρατικές;».
Το δεύτερο ερώτημα έχει, επίσης, ευρεία διάσταση και σημασία: «Μήπως το κείμενο για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου που παρουσιάστηκε στο Ραμπουγιέ [σ.σ. το 1999, δεν το αποδέχθηκε η Σερβία] κατοχυρώνει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των εθνοτήτων;».
Η απόφαση του δικαστηρίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Κατά γενική εκτίμηση, ωστόσο, θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου και ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η κατοχύρωση της απόσχισης των Αλβανών ίσως ενισχύσει τάσεις αυτοδιάθεσης που εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.
Για την πολιτική ηγεσία της Σερβίας μία καταδίκη της ανεξαρτητοποίησης θα άνοιγε το δρόμο για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων.
Η αλβανική πλευρά είχε όμως ήδη διαμηνύσει ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να αναγκάσει την Πρίστινα να αποδεχθεί νέες διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Φατμίρ Σεϊντίου και ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, με δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες δεν άφηναν κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης για το οριστικό καθεστώς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου