counter

free counters

Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Η Τουρκία καλείται να αποζημιώσει με 1,4 εκατ. ευρώ Ελληνοκύπριο πρόσφυγα

Αποζημιώσεις ύψους 1,4 εκατ. ευρώ επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υπέρ του Αντωνάκη Σολομωνίδη.

Καταθέτοντας την προσφυγή, ο Αντωνάκης Σολομωνίδης απαιτούσε αποζημιώσεις ύψους 6.686.802 ευρώ για απώλεια χρήσης της περιουσίας του που αφορούσε 44 τεμάχια γης σε Κερύνεια, Αμμόχωστο, Μόρφου και Λευκωσία, συνολικής έκτασης 343.295 τετραγωνικών μέτρων.

Σύμφωνα με εκτιμητές, η αξία της γης στην αγορά το 1974 ανερχόταν γύρω στα 599.053 ευρώ, ενώ η αξία της ενοικίασης της γης ανερχόταν στα 37.807 ευρώ.

Το ποσό που επιδικάστηκε αφορά στην απώλεια χρήσης και στην ηθική βλάβη για την περίοδο όμως μόνο από τον Ιανουάριο 1987, όταν η Τουρκία αναγνώρισε το δικαίωμα ατομικής προσφυγής, έως τις 15 Φεβρουαρίου 1998, ημερομηνία θανάτου του Σολομωνίδη.

Ωστόσο, η διαχειρίστρια της κατεχόμενης περιουσίας του Σολομωνίδη, Ροδοθέα Καραβιώτου, η οποία μαζί με τους κληρονόμους του θανόντος λογίζονται ως συνεχιστές της προσφυγής του Σολομωνίδη, υπέβαλε αίτημα τον Ιανουάριο 2008 στο οποίο ζητούσε να αναθεωρηθεί η εκτίμηση της αξίας της γης, λόγω της αύξησης της αξίας της γης στην Κύπρο.

Τελικώς, το αίτημα της έγινε δεκτό με αποτέλεσμα σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να καλεί την Τουρκία να αποζημιώσει με 1,4 εκατ. ευρώ τους κληρονόμους του Ελληνοκύπριου πρόσφυγα.


ΠΗΓΗ : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου