counter

free counters

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ. ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΟΥΝΤΑ ΔΟΧΕΙΑ;;

Το ΡΚΚ εντείνει την αντιπαραθεσή του με την άγκυρα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα ή τουλάχιστον να δημιουργήσει προϋποθέσεις που να ωθήσουν την άγκυρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου. Εκεί, θα φροντίσει να στριμώξει την τουρκία και να αποκομμίσει όσα περισσότερα οφέλη μπορεί για τους κούρδους. Κάτι τέτοιο όμως συνεπάγεται μεγάλη πίεση στο εσωτερικό της τουρκίας, πίεση η οποία πρέπει να διοχετευτεί κάπου αλλού γιατί αν παραμείνει εντός του εσωτερικού της τουρκίας, ο κίνδυνος να διαρραγεί η εύθραστη ισορροπία που υπάρχει αυτή την στιγμή είναι εξαιρετικά μεγάλη.
Ως γνωστόν όμως, η πάγια τακτική της τουρκίας, όποτε βρίσκεται σε τέτοια "διλήμματα" είναι μία, η οποία είναι κλασσική και πετυχημένη: "Εξαγωγή του προβλήματος στον γνωστό αντίπαλο την , Ελλάδα". Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα εξής:
α) Αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης απο το εσωτερικό πρόβλημα

β) Διοχέτευση της όποιας "αρνητικής ενέργειας" σε έναν "εξωτερικό εχθρό"

γ) Συσπείρωση των αντίροπων τάσεων του εσωτερικού

δ) Αποσυμπίεση των δημιουργηθέντων πιέσεων

ε) Εθνικά οφέλη, απο τις αναμενόμενες υποχωρήσεις της μπανανίας

Βλέπουμε λοιπόν ότι μια άσχημη εξέλιξη στο κουρδικό για την τουρκία, το πιθανότερο είναι ότι θα λειτουργήσει σαν ντόμινο για να υπάρξει και αντίστοιχη επιδείνωση των Ελληνο-τουρκικών, με αύξηση των τουρκικών προκλήσεων. Και όσο μεγαλύτερη πίεση θα δέχεται η τουρκία στο κουρδικό, τόσο μεγαλύτερη πίεση θα ασκείται στην Ελλάδα. Ο νόμος των συγκοινωνούντων δοχείων βρίσκει την τέλεια εφαρμογή του στις ισορροπίες της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου