counter

free counters

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

«Στην Κένυα με επισκεύθηκαν΄΄ έξι οπλισμένοι πράκτορες»


ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΕΪΝΤΖ

Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks.org μιλάει στα «ΝΕΑ» για τις περιπέτειές του στον κόσμο των απόρρητων πληροφοριών

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ

Την ύπαρξη αδημοσίευτου βίντεο και απόρρητων ντοκουμέντων που σχετίζονται με βομβαρδισμό αμάχων Αφγανών- κυρίως γυναικών και παιδιών- από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ αποκαλύπτει με αποκλειστική συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Τζούλιαν Ασέιντζ, ο ιδρυτής του Wikileaks που πρόσφατα έδωσε στη δημοσιότητα 92.000 έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας συνέντευξης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, ο Ασέιντζ βρισκόταν κάπου στη Μεγάλη Βρετανία και μιλούσε από μη καταχωρημένο στον κατάλογο τηλέφωνο. «Από την αρχή της λειτουργίας του Wikileaks έχουμε δεχθεί πάρα πολλές απειλές. Μέσα σε τέσσερα χρόνια μάς έχουν απειλήσει σωματικά, μας έχουν εκβιάσει επανειλημμένα και μας παρακολουθούν συστηματικά. Γι΄ αυτό έχουμε θεσπίσει συγκεκριμένους κανόνες έτσι ώστε να επικοινωνούμε και να κινούμαστε με ασφάλεια», λέει ο αυστραλός πρώην χάκερ, νυν υπέρμαχος της ιντερνετικής αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που εκθέτει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και ντοκουμέντα «για να μπορούν οι αναγνώστες να σχηματίσουν τη δική τους γνώμη όσο πιο αντικειμενικά γίνεται».

Ο Ασέιντζ πριν από 4 χρόνια με τη βοήθεια φίλων του δημιούργησε την ιστοσελίδα Wikileaks. org, έναν ψηφιακό «πίνακα ανακοινώσεων» όπου μπορεί κανείς να διαρρεύσει απόρρητα έγγραφα και να εκθέσει από κυβερνήσεις και δημόσιους οργανισμούς μέχρι εταιρείες βουτηγμένες σε σκάνδαλα. Κι όλα αυτά με την εγγύηση της πλήρους ανωνυμίας: όσοι προσέφεραν πληροφορίες δεν θα διέτρεχαν απολύτως κανέναν κίνδυνο να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Ετσι, μέσα σε λίγα χρόνια το Wikileaks κατάφερε να αποκαλύψει όσα «άπλυτα» δεν είχαν ακουμπήσει τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, υποστηρίζει ο ιδρυτής του.

«Αν και συνήθως δεν συζητώ τις νέες διαρροές (leaks) που θα έχουμε, αυτήν την περίοδο εργαζόμαστε πάνω σε ένα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο και κάποια έγγραφα που σχετίζονται με τον βομβαρδισμό 150 Αφγανών- ανάμεσά τους αρκετές γυναίκες και παιδιά- από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ. Θα το δώσουμε στη δημοσιότητα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», επισημαίνει ο Ασέιντζ.

Στην επίθεση. Αρκετοί από αυτούς που έχουν ασχοληθεί με το φαινόμενο Ασέιντζ υποστηρίζουν ότι αυτήν την περίοδο διανύει μία φάση «επιθετικής εξωστρέφειας»- γεγονός που ίσως να αποδίδεται στο ότι ήδη έχει συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές ένας φερόμενος ως συνεργάτης του. Κι ενώ μέχρι πριν από έναν χρόνο δεν ήταν φιλικός προς τα μίντια, έκανε σπάνια εμφανίσεις, ακόμα και η ηλικία του αποτελούσε μυστήριο, ο 39χρονος- όπως όλα δείχνουν τελικά- ιδρυτής του Wikileaks έχει κάνει την τελευταία περίοδο σοβαρά βήματα «κοινωνικοποίησης». Από τον Ιανουάριο του 2010 και μετά έχει συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια ερευνητικής δημοσιογραφίας, σε τεχνολογικά φόρουμ και εκθέσεις και έχει δώσει- μετρημένες στα δάχτυλα - συνεντεύξεις σε μεγάλα διεθνή μέσα όπως ο «Γκάρντιαν» και το ΝΒC. Μέχρι όμως να αρχίσει να «εκτίθεται», πολλά είχαν ειπωθεί και γραφτεί: από τα 30 σχολεία που είχε αλλάξει, τον άτυπο γάμο του στα 18 και το εξώγαμο παιδί για το οποίο οι γονείς του δεν είχαν ιδέα, έως τη συνδρομή του σε βιβλίο για χάκερ, όπου φερόταν να «πρωταγωνιστεί» ο ίδιος ως Μendax. Μετά τις αποκαλύψεις του Wikileaks για τον πόλεμο στο Ιράκ, τα σχέδια του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν και τον εκφοβισμό κρατουμένων στο Γκουαντάναμο με σκυλιά, δημιουργήθηκαν διάφοροι θρύλοι για τον Ασέιντζ, οι οποίοι ακόμα και σήμερα μένει να επιβεβαιωθούν. Οπως για παράδειγμα, ότι ποτέ δεν μένει πάνω από δύο βράδια στο ίδιο μέρος. Ή ότι αποφεύγει τις ΗΠΑ. Ή ακόμα και ότι μεταφέρει τους υπολογιστές που φιλοξενούν τα έγγραφα σε χώρες όπου η νομοθεσία προστατεύει την ανωνυμία και το ηλεκτρονικό απόρρητο, ότι τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούν τηλέφωνα με λειτουργίες κρυπτογράφησης για να επικοινω

Αυτήν την περίοδο εργαζόμαστε πάνω σε ένα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο και κάποια έγγραφα που σχετίζονται με τον βομβαρδισμό 150 Αφγανών- ανάμεσά τους αρκετές γυναίκες και παιδιά- από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ  και ότι οι περισσότεροι συνεργάτες της ομάδας δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Αυτό που δεν αποτελεί θρύλο είναι η επίθεση που δέχθηκε πριν από τρία χρόνια στο Ναϊρόμπι: «Η πλέον επικίνδυνη κατάσταση που έζησα από τότε που δημιουργήσαμε το Wikileaks ήταν το 2007 στην Κένυα. Ηταν 3 τα ξημερώματα και έξι ένοπλοι άντρες εισέβαλαν στο διαμέρισμά μου. Βρισκόμουν εκεί για μία υπόθεση διαφθοράς στα ανώτατα κλιμάκια της πολιτικής ηγεσίας. Πριν προλάβουν να αντιδράσουν άρχισα να φωνάζω και βρέθηκα με άλλους ανθρώπους. Ετσι γλίτωσα».

Το ματωμένο ημερολόγιο. Στις 25 Ιουλίου όταν ο Ασέιντζ μαζί με την ομάδα του Wikileaks, προχώρησε στη δημοσιοποίηση των 92.000 εγγράφων του αμερικανικού στρατού που περιγράφουν λεπτομερώς τη σκοτεινή ιστορία του πολέμου στο Αφγανιστάν, αφού πρώτα αφαίρεσε τις επίμαχες πληροφορίες σε 15.000 από αυτά. Οπως όμως επεσήμαναν πρώτοι οι «Τάιμς του Λονδίνου», στα δημοσιευμένα έγγραφα υπάρχει πλήθος στοιχείων που εκθέτουν σε κίνδυνο ανώνυμους μέχρι εκείνη τη στιγμή συνεργάτες του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών δυνάμεων: για την ακρίβεια οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας υποστηρίζουν ότι τους πήρε μόλις δύο ώρες για να βρουν ευαίσθητα δεδομένα στο Wikileaks. org- από ονόματα πιθανών πληροφοριοδοτών, τοποθεσιών όπου διαμένουν, ακόμα και ονόματα συγγενών τους, ενώ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς έσπευσε να δηλώσει ότι η ομάδα του Ασέιντζ «μπορεί να έχει αίμα στα χέρια της».

Επιπλέον, οι «Τάιμς» ανέφεραν πως εκτός από τον κίνδυνο που διατρέχουν ντουζίνες πληροφοριοδοτών λόγω της διαρροής των απόρρητων εγγράφων, κάποιος ήδη έχει πεθάνει- εδώ και δύο χρόνια, όπως ξεκαθαρίζεται τελικά στην έκτη (!) παράγραφο του κομματιού. Σε αυτό το σημείο, ο Τζούλιαν Ασέιντζ είναι κατηγορηματικός: «Διαβάσαμε προσεκτικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας και στα σημεία όπου ελέγξαμε τους ισχυρισμούς τους, δεν είναι αξιόπιστοι. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη αυτά που γράφηκαν και δεν επιδιώξαμε ποτέ να θέσουμε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Ο Ασέιντζ μπορεί να θέτει θέμα αξιοπιστίας της αγγλικής εφημερίδας, όμως ο ίδιος σε σχετικό ερώτημα των «ΝΕΩΝ» παραδέχθηκε ότι η ομάδα του βρίσκεται σε διαδικασία επιθεώρησης των εγγράφων έτσι ώστε να σιγουρευτούν ότι δεν εμπεριέχονται πληροφορίες που μπορεί να βλάψουν αθώους. Την Πέμπτη που πραγματοποιήθηκε η τηλεφωνική συνέντευξη, ο ιδρυτής του Wikileaks ακόμα επεξεργαζόταν τα έγγραφα, τα οποία όμως βρίσκονται σε κοινή θέα από την προηγούμενη Κυριακή.

Ο Λευκός Οίκος γνώριζε. «Την προηγούμενη εβδομάδα ζητήσαμε από τον Λευκό Οίκο να μας βοηθήσουν ώστε να επιθεωρήσουμε τα έγγραφα για να μην εκθέσουμε οποιαδήποτε ιδιαίτερα ευαίσθητη πληροφορία σε κοινή θέα και να διασφαλίσουμε το γεγονός ότι αθώοι δεν θα κινδυνεύσουν. Ο Λευκός Οίκος δεν μας απάντησε», υποστηρίζει.

Πυρ κατά βούληση

Στις 11 Ιουνίου 2007 αμερικανική διμοιρία περιπολούσε σε παζάρι όταν πλησίασε ένα κόκκινο φορτηγό ο οδηγός του οποίου δεν σταμάτησε παρά τις εντολές. Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ, καθώς νόμιζαν ότι δέχονταν επίθεση. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι τα άτομα αυτά ήταν άμαχοι που είχαν πάει στο παζάρι για να ψωνίσουν.

Οι «σύμμαχοι»

Στο έγγραφο της 18ης Νοεμβρίου 2007 γίνεται γνωστό ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν σκοπεύουν να αγοράσουν ένα κτίριο κοντά στο προξενείο της Ινδίας στο Τζαλαλαμπάντ και μετά σε συνεργασία με τους Ταλιμπάν- τους οποίους υποτίθεται ότι η κυβέρνησή τους πολεμά με χρηματοδότηση των ΗΠΑ- να σκάψουν υπόγειο τούνελ κάτω από το κτίριο του προξενείου το οποίο να γεμίσουν με εκρηκτικά και να το ανατινάξουν.

Τask Force 373

Στο άκρως απόρρητο έγγραφο της 17ης Μαΐου 2007 γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο ότι δεν πρέπει να γνωστοποιηθεί η αεροπορική επίθεση της μυστικής ομάδας ειδικών αποστολών Τask Force 373 σε περιοχή όπου εθεωρείτο ότι έμενε το στέλεχος των Ταλιμπάν Αμπου Λαΐθ αλ Λίμπι.

Τέσσερα χρόνια αποκαλύψεων

Η ιστοσελίδα πήρε το όνομά της από τη λέξη wiki η οποία στα χαβανέζικα σημαίνει «γρήγορα» και από το leaks που σημαίνει «διαρροές».

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007: Δημοσιοποιεί το εγχειρίδιο συμπεριφοράς προς τους φυλακισμένους που έχει μοιραστεί στους αμερικανούς στρατιώτες που είναι δεσμοφύλακες στις φυλακές του Γκουαντάναμο.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008: Αποκαλύπτει μυστικά της λειτουργίας της εκκλησίας των Σαϊεντολόγων, μεταξύ των οποίων και πολλές λεπτομέρειες για τις εσωτερικές πρακτικές που ακολουθούν σε αυτήν την αμφιλεγόμενη θρησκευτική οργάνωση.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008: Χάκερ, που αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν ο γιος ενός Δημοκρατικού βουλευτή από το Τενεσί, μπήκε στο προσωπικό e-mail της Ρεπουμπλικανής υποψήφιας για την αντιπροεδρία Σάρα Πέιλιν. Κάποια από τα email μαζί με τον κωδικό και τη λίστα των επαφών της Πέιλιν δημοσιοποιήθηκαν στο WikiLeaks, μαζί με κάποιες οικογενειακές φωτογραφίες.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2008: Η ιστοσελίδα δημοσιοποιεί μια εμπιστευτική έρευνα για την κατάσταση μια ισλανδικής τράπεζας, της Κaupthing. Εναν μήνα αργότερα καταρρέει η οικονομία της Ισλανδίας.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2008: Δημοσιοποιούνται χιλιάδες ονόματα και διευθύνσεις των μελών του ακροδεξιού Βρετανικού Εθνικού Κόμματος. ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009: Αναρτώνται στην ιστοσελίδα περισσότερα από 500.000 γραπτά μηνύματα που ανταλλάχθηκαν σε κινητά τηλέφωνα στις Ηνωμένες Πολιτείες την 11η Σεπτεμβρίου 2001, ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους από την Αλ Κάιντα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010: Ανάρτηση ενός βίντεο τραβηγμένου από ελικόπτερο Απάτσι του αμερικανικού στρατού, δείχνει την επίθεση που γίνεται από αέρος σε μια ομάδα άμαχων πολιτών στη Βαγδάτη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο εργαζόμενοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρώυτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου