counter

free counters

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

«Η Γερμανία βλάπτει την Ευρώπη»

ΣΤΗ δίνη της οικονομικής κρίσης βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες η Ελλάδα. Η κρίση του ελλείμματος και του χρέους την οδήγησε στην αγκαλιά των δανειστών της και υποχρεώθηκε να πάρει πρωτοφανή μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας: μισθοί και συντάξεις περικόπηκαν, ασφαλιστικά δικαιώματα καταργήθηκαν, οι εργασιακές σχέσεις επιδεινώθηκαν.
Η ΟΠΟΙΑ βελτίωση των δημοσιονομικών στοιχείων δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις κοινωνικές απώλειες, καθώς η χώρα έχει εισέλθει στο τούνελ της ύφεσης, από το οποίο ουδείς γνωρίζει πότε θα βγει. Βεβαίως, αυτή η κρίση έχει και αυτοτελώς ελληνικά χαρακτηριστικά. Ωστόσο, η βασική αιτία είναι η συνολικότερη πολιτική που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με βασική ευθύνη της Γερμανίας.

ΑΥΤΗΝ την ευθύνη έχουν επισημάνει κατά καιρούς πολιτικοί ηγέτες και οικονομολόγοι διεθνούς κύρους, όμως έχει πρόσθετη σημασία όταν την επισημαίνουν και μεγαλοεπενδυτές -ή μεγαλοκερδοσκόποι- όπως ο Τζορτζ Σόρος, ο οποίος επισημαίνει τον κίνδυνο, μια μακρά περίοδος ύφεσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη και κοινωνική αναταραχή. Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, η Γερμανία θα φέρει μεγάλη ευθύνη, λέει.

ΕΙΝΑΙ χρόνια η πολιτική που ακολουθεί η ισχυρότερη χώρα της ευρωζώνης. Ενδιαφέρεται μόνο για τη δική της ανταγωνιστικότητα. Κρατάει χαμηλό το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, δεν δίνει αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων της, με αποτέλεσμα να μεταφέρει το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μυωπική πολιτική, η οποία προκαλεί ένα φαύλο κύκλο και εμποδίζει τις πιο αδύναμες χώρες να ξεπεράσουν το χρόνιο πρόβλημά τους. Πώς είναι δυνατόν μια χώρα με υψηλά ελλείμματα και χρέη, όπως η Ελλάδα, να βγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο; Μόνο με ανάπτυξη. Η οποία, όμως, δεν μπορεί να έλθει όταν της επιβάλλονται διαρκώς ασφυκτικοί όροι. Οταν η μείωση των μισθών αποτελεί, μέχρι στιγμής, το άλφα και το ωμέγα της πολιτικής, η οποία επιδιώκει να βελτιώσει τα δημοσιονομικά μεγέθη. Και, τέλος, όταν με την πολιτική αυτή δεν μένουν πόροι στο κράτος, που θα έπρεπε να διατεθούν για νέες επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας την ώρα που η ανεργία καλπάζει.

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, προ μηνών, του μηχανισμού στήριξης των αδύναμων χωρών καθυστέρησε, λόγω κωλυσιεργίας της Γερμανίας. Αυτή η τακτική της κυβέρνησης Μέρκελ επικρίθηκε εκ των υστέρων ακόμη και από Γερμανούς πολιτικούς και οικονομολόγους. Σήμερα δέχεται πυρά η επιμονή της στην ασφυκτικά περιοριστική πολιτική, που βλέπει μόνο το έλλειμμα και το χρέος και παραβλέπει την ανάγκη να τονωθεί η ζήτηση, να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.

Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ αυτής της πολιτικής μόνο πρόσθετα δεινά μπορεί να φέρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου