counter

free counters

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ιβηρική μονομαχία για ένα βραζιλιάνικο διαμάντι

Νέο πεδίο αντιπαράθεσης έχουν εντοπίσει οι δύο χώρες της Ιβηρικής Ισπανία και Πορτογαλία μετά την αθλητική τους αναμέτρηση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Σε αυτή την περίπτωση το πεδίο αντιπαράθεσης ήταν οι τηλεπικοινωνίες της Βραζιλίας και συγκεκριμένα η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Vivo, η οποία ανήκει από κοινού της ισπανική Telefonica και την Portugal Telecom. Στις 30 Ιουνίου η κυβέρνηση της Πορτογαλίας αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τη «χρυσή μετοχή» της, προκειμένου να μπλοκάρει την εξαγορά της Vivo από την Telefonica.

Για τους μετόχους της Portugal Telecom η κυβέρνηση στη Λισαβόνα έχει γίνει ο εχθρός. Λίγο πριν από τη συνάντηση των μετόχων η Telefonica προσέφερε το αστρονομικό ποσό των 7,15 δισεκ. ευρώ για το μερίδιο της Portugal Telecom στη Vivo. Από την πλευρά της πορτογαλικής εταιρείας, τα 3/4 των μετόχων ψήφισαν υπέρ της αποδοχής της ισπανικής πρότασης.

«Η κυβέρνηση προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας» εξήγησε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες. Από τη στιγμή που η Telefonica έκανε την πρώτη προσφορά της ύψους 5,7 δισεκ. ευρώ πριν λίγες εβδομάδες, ο κ. Σόκρατες έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση της χώρας θεωρούσε το μερίδιό της στη Vivo ως στρατηγικής σημασίας. Το 46% των κερδών της Portugal Telecom προέρχονται από την ταχεία ανερχόμενη βραζιλιάνικη εταιρεία και η μελλοντική της ανάπτυξη βασίζεται σε αυτή.

Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην κρατική τράπεζα, Caixa Geral de Depositos να ψηφίσει κατά της πώλησης στην Telefonica. Όμως, το ΔΣ της Portugal Telecom επεσήμανε αυτό το μήνα στους επενδυτές ότι η πορτογαλική κυβέρνηση δεν μπορεί να μπλοκάρει νόμιμα την εξαγορά της Vivo χρησιμοποιώντας τη «χρυσή μετοχή» της -πρόκειται για περίπου 500 μετοχές με ειδικά εκλογικά προνόμια, που έχουν ως στόχο να εμποδίσουν μία πιθανή εχθρική εξαγορά μίας ολόκληρης εταιρείας.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικατήριο

Από την πλευρά της η Telefonica μπορεί να εμποδίσει μία τέτοια εξέλιξη. Στις 8 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφασίσει αν η «χρυσή μετοχή» της Πορτογαλίας αντιτίθεται στους κανονισμούς της Ε.Ε. για την ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου. Εάν, όπως είναι αναμενόμενο, το δικαστήριο αποφασίσει ότι η κίνηση της Portugal Telecom δεν είναι νόμιμη, τότε η Telefonica μπορεί να καταθέσει νέα πρόταση για την εξαγορά της Vivo, σίγουρη πλέον ότι δεν ήταν μόνο οι ξένοι επενδυτές που ψήφισαν υπέρ, αλλά και οι βασικοί Πορτογάλοι μέτοχοι. Η Banco Espirito Santo, η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας για παράδειγμα, θεωρείται ότι στήριξε την προσφορά της Telefonica.

Η ισχυρή στήριξη από πλευράς μετόχων στην προσφορά της Telefonica υποδεικνύει ότι η προσφορά της ισπανικής εταιρείας είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα ήταν κανονικά. Η τελευταία προσφορά της, που είναι 25% υψηλότερη από την αρχική πρότασή της αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο της εμπορικής αξίας της Portugal Telecom. Οι αγορές της Λατινικής Αμερικής, ειδικά της Βραζιλίας γίνονται όλο και πιο σημαντικές για την ανάπτυξη της ισπανικής εταιρείας, καθώς η εγχώρια αγορά παραμένει στάσιμη.


Προβλήματα στην Telefonica

Για πολλά χρόνια η Telefonica βασιζόταν πάνω στην δυναμική αγορά της Ισπανία, με σχετικά υψηλές τιμές και ένα θετικό φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον. Χρησιμοποίησε την ισχυρή εγχώρια βάση για να μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο παίκτη. Ωστόσο, τώρα η Telefonica ταλανίζεται από την διεθνή οικονομική κρίση μαζί με την ισπανική αγορά. Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες παρατηρήθηκε το 2009 πτώση στις τηλεφωνικές συνομιλίες. Οι άνθρωποι επέλεξαν να κάνουν οικονομία μιλώντας λιγότερο στο τηλέφωνο.

Η ισπανική κυβέρνηση εστίασε το τελευταίο διάστημα στις τιμές της τηλεφωνίας καθώς η ανεργία αυξάνεται συνεχώς, ενώ το ρυθμιστικό και φορολογικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο σκληρό. Για παράδειγμα η κυβέρνηση εφάρμοσε έναν νέο φόρο με τον οποίο θα χρηματοδοτείται η ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE.

Ούτε όμως στη Λ. Αμερική η κατάσταση είναι ειδυλλιακή. Το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας της Βραζιλίας, Telesp, ανήκει αποκλειστικά στην Telefonica, ωστόσο χάνει συνεχώς μερίδιο στην αγορά καθώς οι πελάτες επιλέγουν ολοένα και περισσότερο την κινητή τηλεφωνία. Η Βενεζουέλα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της περιοχής, αποδεδείχθηκε περισσότερο επικίνδυνοι απ' ότι αναμενόταν. Ο ισπανικός όμιλος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στα κέρδη του καθώς ο πληθωρισμός της Βενεζουέλας απογειώνεται και το εθνικό νόμισμα το bolivar υποτιμάται.

Η προσφορά της Telefonica για την εξαγορά του μεριδίου της Portugal Telecom στη Vivo μοιάζει πλέον με κίνηση απελπισίας του ισπανικού κολοσσού, παρά ανταποκρίνεται στην πραγματική εμπορική αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου