counter

free counters

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Για το ενδεχόμενο κολομβιανής επίθεσης ετοιμάζεται ο στρατός της Βενεζουέλας

Ο πρόεδρος Τσάβες δήλωσε ότι έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του στρατού της χώρας για το ενδεχόμενο να υπάρξει επίθεση από την Κολομβία.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες δήλωσε χθες Παρασκευή ότι διέταξε να αναπτυχθούν μονάδες του πεζικού και της αεροπορίας, μετά τις κατηγορίες από την κυβέρνηση της Κολομβίας την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του «ανέχεται» την παρουσία στο έδαφός της Κολομβιανών ανταρτών.

Ο Τσάβες διέρρηξε τις διπλωματικές σχέσεις του Καράκας με την Μπογοτά την περασμένη εβδομάδα και εκτίμησε ότι ίσως η Κολομβία ετοιμάζεται να εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της χώρας του με τη στήριξη των ΗΠΑ.

Η απερχόμενη κυβέρνηση του Κολομβιανού προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε -τον οποίο ο Τσάβες χαρακτήρισε «ικανό για τα πάντα» -το διαψεύδει, και πολλοί δυτικοί αναλυτές κατατείνουν στο ότι ένας πόλεμος ανάμεσα στις δύο χώρες «δεν μοιάζει πιθανός» .

«Πρέπει να σας πω ότι αναπτύξαμε μονάδες για να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία μας σε περίπτωση επίθεσης, μονάδες της αεροπορίας, πεζικό, ειδικές δυνάμεις», είπε ο Τσάβες σε τηλεφωνική του παρέμβαση στο τηλεοπτικό σταθμό. «Δε θέλουμε να κάνουμε κακό σε κανέναν. Ούτε θέλουμε να προκαλέσουμε ανησυχία στον πληθυσμό» .

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πόσες και ποιες δυνάμεις αναπτύχθηκαν, ή το πού.

Ο Τσάβες πρόσθεσε πάντως ότι ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας του θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με στελέχη της νέας κυβέρνησης της Κολομβίας υπό το Χοσέ Μανουέλ Σάντος, που αναλαμβάνει καθήκοντα την 7η Αυγούστου.

Ο Κολομβιανός ΥΠΕΞ Χάιμε Μπερμούδες δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να επιτεθεί στη Βενεζουέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου