counter

free counters

Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Ο «πόλεμος» ακούγεται μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας

Οι δύο γείτονες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και βρίσκονται σε «κατάσταση ετοιμότητας»

ΚΑΡΑΚΑΣ O πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες (φωτογραφία) διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τη γειτονική Κολομβία, κατηγορώντας την ότι χαλκεύει εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 1.500 Κολομβιανοί διατηρούν στρατόπεδα στα εδάφη της χώρας του. Οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έφθασαν σε νέο ναδίρ, καθώς ο κ. Τσάβες κήρυξε «κατάσταση ετοιμότητας» στην περιοχή των συνόρων, προειδοποιώντας ότι η Κολομβία θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο.

« Δεν έχουμε άλλη επιλογήπαρά από αξιοπρέπειανα διακόψουμε τελείως τις διπλωματικές μας σχέσεις με το αδελφό έθνος της Κολομβίας» δήλωσε ο κ. Τσάβες σε ζωντανή συνέντευξή του στην τηλεόραση, διατάσσοντας να κλείσει η πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Μπογκοτά και να έχουν αποσυρθεί ως αύριο όλοι οι κολομβιανοί διπλωμάτες από το Καράκας. Δήλωσε επίσης ότι παράλληλα εξετάζει το ενδεχόμενο να διακόψει τις πτήσεις και εμπορικούς δεσμούς της Βενεζουέλας με την Κολομβία.

Οι δηλώσεις του Τσάβες ήλθαν ελάχιστες ώρες μετά τη Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον, όπου ο εκπρόσωπος της Κολομβίας Λουίς Χόγιος παρουσίασε βίντεο, χάρτες και αεροφωτογραφίες για να υποστηρίξει πρωτύτερους ισχυρισμούς του ότι περίπου 1.500 αντάρτες της οργάνωσης FΑRC και του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» (ΕLΝ) της Κολομβίας βρίσκονται εγκατεστημένοι στη Βενεζουέλα και προκάλεσε το Καράκας να επιτρέψει την αυτοψία ανεξάρτητων παρατηρητών και δημοσιογράφων.

Ούτε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ούτε και ο εκπρόσωπός του στον ΟΑΚ ανταποκρίθηκαν στο αίτημα, ενώ ο κ. Τσάβες δήλωσε ότι τα στοιχεία είναι χαλκευμένα, πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει τους κολομβιανούς αντάρτες να περνούν τα σύνορα της Βενεζουέλας και χαρακτήρισε τον απερχόμενο πρόεδρο της Κολομβίας Αλβάρο Ουρίμπε « τρελό ». Αφησε πάντως ένα ενδεχόμενο συνεννόησης μετά την ορκωμοσία του νέου κολομβιανού προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος στις 7 Αυγούστου.

Το ζήτημα της υπόθαλψης των ανταρτών από τη Βενεζουέλα δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εδώ και οκτώ χρόνια. Ο Τσάβες καταγγέλλει ότι αμερικανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν την Κολομβία, το μακρύ χέρι των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λατινική Αμερική, για να δικαιολογήσουν μια μελλοντική αμερικανική εισβολή στη Βενεζουέλα.

Με τη σειρά τους οι επικριτές του Τσάβες λένε ότι εντείνει τους τόνους απλώς για να στρέψει την προσοχή του κόσμου μακριά από εθνικά προβλήματα όπως η δραματική αύξηση του πληθωρισμού και της εγκληματικότητας, εν όψει των επερχόμενων εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου