counter

free counters

Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Μοναδικός «σταυροφόρος» της ένταξης, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανοίγει μέτωπο με Γαλλία και Γερμανία


Ντέιβιντ Κάμερον

«Η Τουρκία πρέπει να μπει στο κλαμπ»

ΑΓΚΥΡΑ Την υποστήριξή του για την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια επανέλαβε από την Αγκυρα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προτρέποντας τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και κυρίως τον γαλλογερμανικό άξονα, να άρουν τις αντιρρήσεις τους γύρω από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της μουσουλμανι- κής χώρας.

«Οι θρησκευτικές προκαταλή- ψεις σάς κλείνουν τον δρόμο... Θα παραμείνω ο ισχυρότερος δυνατός υπέρμαχος της ευρωπαϊκής σας υποψηφιότητας» είπε στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην τουρκική πρωτεύουσα. «Μαζί θέλω να στρώσουμε τον δρόμο της Αγκυρας προς τις Βρυξέλλες» τόνισε μιλώντας σε επιχειρηματίες, ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία «είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή οικονομία, ασφάλεια και διπλωματία».

Η θέση αυτή τον φέρνει σε ευθεία σύγκρουση με τη Γαλλία και τη Γερμανία που δεν θέλουν επ΄ ουδενί να δουν την Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την ισχυρότερη αντίθεση έχει επιδείξει το Παρίσι και κυρίως ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατά τις προεκλογικές ομιλίες του το 2007 διακήρυσσε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι αδύνατη εξαιτίας πολιτισμικών παραγόντων και της πολιτικής αστάθειας στην Αγκυρα.

Τη θέση της Γαλλίας υποστηρίζει και η γερμανική κυβέρνηση. «Η Τουρκία προς το παρόν δεν είναι έτοιμη να προσχωρήσει στην ΕΕ» υπογράμμισε σε χθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βild» ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Ο εσωτερικός διχασμός ως προς τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, που ξεκίνησαν επίσημα το 2005, έχει προκαλέσει μια αυξανόμενη αποξένωση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στρέφει το βλέμμα προς Ανατολάς ακολουθώντας «νεοοθωμανική πολιτική» με ανοίγματα στο Ιράν και διακοπή της φιλικής σχέσης με το Ισραήλ.

Στην ομιλία του ο βρετανός πρωθυπουργός άσκησε σκληρή κριτική σε όσους αντιμετωπίζουν την Τουρκία ως οικονομική απειλή, στους «πολωμένους», οι οποίοι πιστεύουν ότι η Αγκυρα πρέπει να επιλέξει μεταξύ Ανατολής και Δύσης, και στους «προκατειλημμένους» οι οποίοι συγχέουν το πραγματικό Ισλάμ με τη διαστρεβλωμένη εκδοχή των εξτρεμιστών.

Οχι και τόσο χρήσιμη για την Αγκυρα η στήριξη από το Λονδίνο

Η κριτική του Ντέιβιντ Κάμερον στα ευρωπαϊκά κράτη που αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «μουσική για τα τουρκικά αφτιά» γράφουν οι «Τimes» του Λονδίνου. Τα λόγια του βρετανού πρωθυπουργού είναι ευπρόσδεκτα στην Αγκυρα, η οποία τους τελευταίους μήνες δέχεται σκληρές επικρίσεις από τη Δύση. Είναι αλήθεια, συνεχίζει το δημοσίευμα, ότι η Τουρκία «σέρνει τα πόδια της» όσον αφορά ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το άνοιγμα των λιμανιών της στην Κύπρο, αλλά οι Τούρκοι θεωρούν την αντίδραση της Ευρώπης δυσανάλογη και κυνική. Ωστόσο πόσο μπορεί να βοηθήσει την Αγκυρα η βρετανική υποστήριξη; Εξαρτάται από το κατά πόσον η ευρωσκεπτικίστρια Βρετανία θα μπορέσει να αλλάξει την εικόνα της στην ΕΕ και να τοποθετήσει τον εαυτό της σε αυτή την «ακριβοθώρητη καρδιά της Ευρώπης», καταλήγουν οι «Τimes».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου