counter

free counters

Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Τουρκία-Ισραήλ :Συνομιλούν για την αποκατάσταση των σχέσεών τους

Την πρώτη τους συνάντηση σε επίπεδο υπουργών είχαν Ισραήλ-Τουρκία, μετά την επίθεση των Ισραηλινών κατά του «Στόλου της Ελευθερίας» τον Μάιο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ Τούρκοι ακτιβιστές, όπως επιβεβαιώνει το Ισραήλ.
Η συνάντηση ήταν μυστική και έγινε μεταξύ μεταξύ του υπουργού Εμπορίου του Ισραήλ Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το ρήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το BBC, η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της Τουρκίας, ωστόσο η Τουρκία δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι Δύο ανέφερε ότι ο Μπεν Ελιέζερ, που διατηρεί καλή προσωπική σχέση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου τον συνάντησε σε ευρωπαϊκή πόλη τις τελευταίες ημέρες. Δεν έδωσε, ωστόσο, λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν οι δύο πολιτικοί.
Η εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι οι δυο άνδρες συναντήθηκαν στην Ελβετία. Το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως η συνάντηση έγινε σε σουίτα ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες, όπου ο Τούρκος υπουργός διεξήγε συνομιλίες σχετικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στην ΕΕ και διήρκεσε πάνω από δύο ώρες.
Το δίκτυο ανέφερε ότι Μπεν Ελιέζερ και Νταβούτογλου συζήτησαν για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να εμμένει στη θέση ότι το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την αιματηρή επίθεση στο Τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara». Το κανάλι δεν επικαλέστηκε κάποια πηγή.
Κατά το NTV, η συνάντηση κρατήθηκε μυστική ακόμη και από τον διαπραγματευτή της Τουρκίας με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, και τον υπουργό Γεωργίας Μεχντί Έκερ, που βρίσκονταν επίσης στις Βρυξέλλες.
Νταβούτογλου και Μπεν Ελιέζερ συμφώνησαν να τηρηθεί μυστικότητα όσον αφορά στη συνάντησή τους, να μεταφερθεί η συζήτησή τους στους πρωθυπουργούς τους και να συναντηθούν ξανά μυστικά το αμέσως προσεχές διάστημα, κατά το τηλεοπτικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου