counter

free counters

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ ‘περνούν’ από το Παλαιστινιακό»


«Αν η νέα ελληνική κυβέρνηση παραμείνει ‘ήσυχη’ στο Παλαιστινιακό, οι σχέσεις με το Τελ Αβίβ θα παραμείνουν ανεπηρέαστες. Αν αντιθέτως αρχίσει να σηκώνει τους τόνους, με φωνές περί ισραηλινής κατοχής στην περιοχή, τότε αυτό θα έχει σίγουρα επίπτωση», υπογράμμισε ο Ισραηλινός αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής Δρ. Zvi Bar’el, κληθείς να σχολιάσει την αλλαγή «φρουράς» στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο πλαίσιο διάλεξης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, την οποία μεταξύ άλλων παρακολούθησε η πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα Ιρίτ Μπεν – Άμπα, ο Δρ. Bar’el ανέφερε ευρύτερα για την Ευρώπη ότι οφείλει να διερωτηθεί ποιος είναι ο ευκολότερος δρόμος για την ειρήνη στην περιοχή.
«Μια πιο ισχυρή οντότητα Παλαιστινίων, δηλαδή ένα παλαιστινιακό κράτος, απέναντι στο Ισραήλ ή το σημερινό καθεστώς της Παλαιστινιακής Αρχής; Το Ισραήλ έχει ξεκάθαρα καταλήξει στο δεύτερο και, θα πρέπει όλοι μας να αποκλείσουμε τυχόν αλλαγές σε αυτήν την στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά.
Χωρίς πυξίδα στη Μέση Ανατολή
Αναφερόμενος στα ανοιχτά μέτωπα της Μέσης Ανατολής, ο Ισραηλινός ακαδημαϊκός, δημοσιογράφος και αναλυτής στην εφημερίδα Haaretz, διατύπωσε περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις, καταδεικνύοντας τη σύνθετη πραγματικότητα η οποία μέρα με τη μέρα διαμορφώνεται στην περιοχή.
«Δεν μπορεί κανείς πλέον να μιλά για παραδοσιακές σχέσεις με μια ή περισσότερες χώρες στη Μέση Ανατολή», παρατήρησε, περιγράφοντας τις αλυσιδωτές επιπτώσεις κομβικών εξελίξεων όπως η εξάπλωση της Αραβικής Άνοιξης, όρο τον οποίο ο ίδιος αρνήθηκε να υιοθετήσει, επικαλούμενος τα αμφιλεγόμενα τελικά αποτελέσματα των κοινωνικών εξεγέρσεων στην εκάστοτε αραβική χώρα.
«Είναι τόσο σύνθετη σήμερα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ώστε να αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα η χάραξη μιας στρατηγικής, μιας κατευθυντήριας γραμμής», σημείωσε.
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον ρόλο της Τουρκίας η οποία «έχει τη δική της άποψη πλέον» για τα πράγματα και αποτελεί κατά τη γνώμη του μια χώρα «με μηδενικούς φίλους και πολλαπλά προβλήματα».
Η πρόκληση του ISIS
«Ποια είναι η στρατηγική μας απέναντι στο φαινόμενο; Θα το κοιτάζουμε και θα ευχόμαστε να μην επεκταθεί ή θα το πολεμήσουμε έως ότου το εξαλείψουμε;», διερωτήθηκε ως προς τη δράση της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS, η οποία κατά τη γνώμη του καθιστά ακόμη πιο σύνθετη την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπό την έννοια ότι μπροστά σε μια πολύ συγκεκριμένη πρόκληση όπως αυτή αναγκάζεται κανείς να αναθεωρεί φίλους και εχθρούς στο πλαίσιο των υπολογισμών του.
newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου