counter

free counters

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Αγρίεψαν οι Ρώσοι και προειδοποιούν το Βέλγιο


ΡΩΣΙΑ
Οι λογαριασμοί των ρωσικών διπλωματικών αρχών στιςΒρυξέλλες «πάγωσαν», ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και διευκρίνισε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή του Βελγίου στη Μόσχα για να του εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της ρωσικής κυβέρνησης για αυτήν την απόφαση που έλαβαν οι βελγικές αρχές.

Το υπουργείο «κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή του Βελγίου στη Ρωσία, τον Άλεξ Φαν Μόιβεν, για να διαμαρτυρηθεί για το πάγωμα των λογαριασμών της πρεσβείας της Ρωσίας στο Βέλγιο και των μόνιμων αντιπροσωπειών της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η Μόσχα απείλησε μάλιστα ότι θα λάβει αντίστοιχα μέτρα σε βάρος της βελγικής διπλωματικής αποστολής στη ρωσική πρωτεύουσα.

Η Ρωσία θεωρεί την ενέργεια αυτή ως «μια ανοιχτά εχθρική πράξη και κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου» και «απαιτεί από τη βελγική πλευρά να λάβει αμέσως μέτρα για την αποκατάσταση των κυρίαρχων δικαιωμάτων της Ρωσικής Ομοσπονδίας τα οποία παραβιάστηκαν στο Βέλγιο».

«Σε αντίθετη περίπτωση, η ρωσική πλευρά θα υποχρεωθεί να εξετάσει την πιθανή εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων» με στόχο περιουσιακά στοιχεία του Βελγίου στη Ρωσία, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το δημόσιο ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA-Novosti, το πάγωμα των ρωσικών λογαριασμών στο Βέλγιο συνδέεται με τη μη εφαρμογή εκ μέρους της Μόσχας μιας απόφασης του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη. Το δικαστήριο αυτό καταδίκασε τον Ιούλιο του 2014 τη Ρωσία να αποζημιώσει με το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων τους πρώην μετόχους της εταιρείας Ioukos, του πετρελαϊκού ομίλου του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι που διαλύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μετά την καταδίκη του πρώην ολιγάρχη για φοροδιαφυγή. Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο κατηγόρησε μάλιστα τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε τη διάλυση του ομίλου για πολιτικούς λόγους.

Η εκπρόσωπος του Χοντορκόφσκι Όλγκα Πισπάνεν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρώην μεγιστάνας δεν έχει «καμία σχέση» με το πάγωμα των ρωσικών λογαριασμών στο Βέλγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου