counter

free counters

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Οι Κούρδοι της Συρίας προκάλεσαν νέα οπισθοχώρηση των τζιχαντιστών


Οι κουρδικές δυνάμεις προχώρησαν τη Δευτέρα βαθιά στο έδαφος της Συρίας, αναγκάζοντας τους εξτρεμιστές του ισλαμικού κράτους να υποχωρήσουν, καταλαμβάνοντας τις περισσότερες διελεύσεις των συνόρων προς την Τουρκία. Οι Κούρδοι βοηθούνται στην προέλασή τους αυτή,  από τις αεροπορικές επιθέσεις του Διεθνούς Συνασπισμού που βρίσκεται υπό την ηγεσία των Αμερικανών.
 
Σήμερα, ανάγκασαν τους τζιχαντιστές να υποχωρήσουν επτά χιλιόμετρα από την Ain Issa, μια πόλη που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια από την Ράκα, την  υποτιθέμενη πρωτεύουσα του ισλαμικού κράτους, όπως δήλωσε ο RedurXelil, εκπρόσωπος των κουρδικών δυνάμεων.
Η σταδιακή προέλαση των κουρδικών δυνάμεων άρχισε από τις  νικηφόρες μάχες στην πόλη Κομπάνι μεταξύ της κουρδικής ομάδας YPG και των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους από τον περασμένο Ιανουάριο.
Μια σημαντική συμβολή των Κούρδων μαχητών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, είναι κατάληψη της πόλης Τελ Αμπιάντ και η φυγή από την περιοχή των τζιχαντιστών.
Η πόλη αυτή, βρίσκεται στα τουρκικά σύνορα και ο έλεγχός της από τις κουρδικές δυνάμεις έχει κόψει το δρόμο ανεφοδιασμού των Τζιχαντιστών από την Τουρκία.
Ο έλεγχος αυτής της περιοχής από τους Κούρδους ανησυχεί ιδιαίτερα την τουρκική κυβέρνηση, γιατί μια αυξανόμενη κυριαρχία των Κούρδων της Συρίας, θα μπορούσε να πυροδοτήσει εθνοτικές ταραχές στον κουρδικό πληθυσμό των νότιων επαρχιών της Τουρκίας που συνορεύουν με τη Συρία.
Η Άγκυρα έχει μεταφέρει στην Ουάσιγκτον τις ανησυχίες της, τόσο για τον έλεγχο της βόρειας Συρίας από τους Κούρδους, όσο και από τη φυγή των Αράβων και των Τουρκμένων από την περιοχή, δημιουργώντας «συνθήκες ενός είδους εθνοκάθαρσης», όπως είπε.
Η αυξανόμενη δύναμη της κουρδικής  διοίκησης έχει οδηγήσει σε τριβή  και με την κυβέρνηση της Δαμασκού, η οποία ακολουθεί πολιτική μη άμεσης σύγκρουσης με τους Κούρδους, στη διάρκεια του τετραετούς πολέμου, διατηρώντας, παράλληλα,  τη θέση της στις περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.
--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου