counter

free counters

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Επιβεβαιώνει η Τουρκία τις επαφές με το Ισραήλ


Επιβεβαίωσε η Αγκυρα μια νέα προσπάθεια επαναφοράς των σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ σε ομαλό επίπεδο μετά την διακοπή  τους ''με το μαχαίρι'' εξ αιτίας του αιματηρού επεισοδίου με το πλοίο ''Mavi Marmara'' που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα που επιδίωξε τον Μάιο του 2010 να σπάσει το εμπάργκο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 Τούρκοι ακτιβιστές από Ισραηλινούς κομάντο.Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες επαναπροσέγγισης - ακόμα και με προτροπή του Προέδρου των ΗΠΑ κ Ομπάμα τον Μάρτιο του 2013-  πληρες  αποτελεσμα δεν υπήρξε. Τότε με πρωτοβουλία του Μπαράκ Ομπάμα  ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχουν τηλεφώνησε στον τότε Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν και απολογήθηκε.

Ετσι έχει την αξία της η συνάντηση  που είχαν  ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ, Φεριντούν Σανιρλίογλου με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Dore Gold, που μεχρι τωρα δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως αλλά το κανει τωρα ο Τουρκος ΥΠΕΞ κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το θέμα είχε αποκαλύψει τις προάλλες  η  ισραηλινή εφημερίδα “Χάρετς”  - 
έγραψε σχετικά το ONALERT.GR .
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα η συνάντηση έγινε στη Ρώμη, ωστόσο, δεν αναφέρεται η ημερομηνία κατά την οποία έγινε. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι επιβεβαίωσε τη συνάντηση και από τουρκική πηγή, την οποία δεν αποκαλύπτει.

Από το επεισόδιο και μετά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο  οι δύο χώρες βρίσκονται κατά καιρούς  σε συνομιλίες, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο ποσό της αποζημίωσης που θα δώσει το Ισραήλ για τις οικογένειες των θυμάτων. Κάποιες πληροφορίες μιλούσαν για συμφωνία αποζημίωσης ενός δισεκατομμυρίου δολαρίου.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Hurriyet (με τίτλο «Ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε τη συνάντηση με το Ισραήλ») ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε σχετικά τα εξής : «Η συζήτηση μεταξύ των δύο κρατών που πραγματοποιείται για χάρη της εξομάλυνσης των μεταξύ τους σχέσεων είναι άκρως φυσιολογική. Χωρίς συζήτηση μπορεί να επιτευχθεί συμφιλίωση; Παλαιόθεν οι χώρες συναντώνται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Σε ένα θέμα έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, υπονοώντας τη «συγγνώμη» από την πλευρά του Ισραήλ ( με τηη μεσολάβηση Ομπάμα), και συνέχισε : «Η ''μπάλα'' για άλλα δύο ζητήματα που ζητούμε είναι στο απέναντι στρατόπεδο  Για τα ζητήματα αυτά αναμένουμε τις απαντήσεις τους. Εξαιτίας ίσως των εσωτερικών πολιτικών ισορροπιών στο Ισραήλ έχει καθυστερήσει η εξεύρεση λύσης».

Να σημειωθεί ότι τα άλλα δύο εκκρεμή θέματα που εννοεί ο Τούρκος Υπουργός είναι το θέμα των αποζημιώσεων των συγγενών των θανόντων και η άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου