counter

free counters

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Λουτρό αίµατος στο Μεξικό από τον πόλεµο των καρτέλ















Ο φονικότερος µήνας στην ιστορία του Μεξικού είναι αυτός ο Ιούνιος. Μόνο τις τελευταίες πέντε ηµέρες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι στον πόλεµο που µαίνεται ανάµεσα στις συµµορίες των ναρκωτικών. Με ένα µανιφέστο 5.000 σελίδων, πάντως, ο πρόεδρος της χώρας επιµένει ότι θα συνεχίσει τη µάχη κατά του οργανωµένου εγκλήµατος.


Από το 2006, τη χρονιά που Φελίπε Καλντερόν κήρυξε τον πόλεµο στα καρτέλ των ναρκωτικών στέλνοντας τον στρατό στα άντρα των συµµοριών, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι. Τα καρτέλ πολεµούν εναντίον του στρατού αλλά και µεταξύ τους, ενώ «µερίδιο» στην αιµατοχυσία έχουν και οι τοπικές συµµορίες κακοποιών. Το τελευταίο κύµα δολοφονιών σηµειώθηκε πριν από δύο ηµέρες. Οι συµµορίες µετέτρεψαν σε πεδίο µάχης την τουριστική πόλη Τάξκο, ενώ από επέµβαση των οµοσπονδιακών δυνάµεων σε σπίτι έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι. Στον κατάλογο των αιµατηρών επεισοδίων, περιλαµβάνεται η εκτέλεση 19 τοξικοµανών σε κλινική αποτοξίνωσης και πολλές επιθέσεις κατά της αστυνοµίας, σε µια από τις οποίες σκοτώθηκαν 12 αστυνοµικοί. «Φταίνε οι ΗΠΑ»

Δεδοµένου ότι ο ολοκληρωτικός πόλεµος που κήρυξε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο πρόεδρος της χώρας συνοδεύεται από βαρύτατο φόρο αίµατος, έσπευσε να υπερασπιστεί την πολιτική του µε ένα µακροσκελές µανιφέστο που δηµοσιεύθηκε στον Τύπο. Ο Καλντερόν ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τη µάχη εναντίον του οργανωµένου εγκλήµατος για να «µη ζούµε για πάντα µέσα στον φόβο», ενώ για το λουτρό αίµατος απέδωσε µερίδιο ευθύνης στις Ηνωµένες Πολιτείες. «Η αιτία του προβλήµατος της βίας βρίσκεται στο γεγονός ότι το Μεξικό συνορεύει µε τη χώρα που έχει τα µεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης ναρκωτικών παγκοσµίως» αναφέρει στο µανιφέστο του ο Καλντερόν. «Ο γείτονάς µας είναι ο µεγαλύτερος τοξικοµανής στον κόσµο» γράφει.

Στις παράπλευρες απώλειες του πολέµου περιλαµβάνεται και οικονοµικός στραγγαλισµός των περιοχών που συνορεύουν µε τις ΗΠΑ. Πολλές επενδύσεις έχουν παγώσει και εργοστάσια έχουν κλείσει, ενώ οι τοπικοί επιχειρηµατίες παρακολουθούν ανήµποροι µια ανελέητη σύγκρουση ανάµεσα στις οµοσπονδιακές δυνάµεις και τα πανίσχυρα καρτέλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου