counter

free counters

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

"Πυρηνική" συμφωνία



Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας Τουρκίας – Ρωσίας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, υπέγραψαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν.


Βασικό άξονα της συμφωνίας αποτελεί η συνεργασία μεταξύ της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για την Οικολογική, Τεχνολογική και Πυρηνική Ασφάλεια. Επιπρόσθετα, οι δύο υπηρεσίες θα συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, σε θέματα προστασίας από τη ραδιενέργεια, αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παρέστη στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε το δικαίωμα της Τουρκίας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές. Αναφερόμενος στο έργο του αγωγού «Ναμπούκο» και στη συμφωνία που υπεγράφη τη Δευτέρα μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, ο ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ποσότητα του αζέρικου φυσικού αερίου, από το κοίτασμα «Shah Deniz», δεν μπορεί να συγκριθεί με το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς υστερεί στην τροφοδοσία του έργου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπεραμύνθηκε της επανεξαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες, ανακοινώνοντας πως η Ρωσία επεξεργάζεται νέα έργα για την πρόσθεση δύο ακόμη γραμμών στον αγωγό «Blue Stream».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου