counter

free counters

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Κάθειρξη 15 ετών σε Αμερικανό για συνεργασία με την Αλ Κάιντα


Σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας Αμερικανός υπήκοος, γεννημένος στο Πακιστάν, καθώς κρίθηκε ότι παρείχε υποστήριξη στις επιθέσεις της Αλ Κάιντα εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο 30χρονος Σαϊέντ Χάσμι, ο οποίος ομολόγησε την 27η Απριλίου την ενοχή του στην κατηγορία της συνωμοσίας για την παροχή υλικής υποστήριξης και πόρων στην οργάνωση, καταδικάστηκε στην μέγιστη ποινή που επέσυρε το αδίκημα βάσει του νόμου.

Ο εισαγγελέας είπε ότι ο Χάσμι «αντιμετώπισε τις συνέπειες των πράξεών του και η καταδίκη αυτή καθιστά σαφές ότι τα άτομα που παρέχουν υλική υποστήριξη θα αντιμετωπίζουν την δικαιοσύνη».
«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα εξαρτώνται από ένα ευρύ φάσμα ατόμων σε όλο τον κόσμο για να επιτύχουν τους βίαιους στόχους τους. Αυτό το δίκτυο υποστήριξης περιλαμβάνει άτομα όπως ο Σαϊέντ Χάσμι, που ενστερνίζονται τη βίαιη ιδεολογία της Αλ Κάιντα και είναι έτοιμα να μεταφράσουν την ιδεολογία σε πράξη» τόνισε ο εισαγγελέας.
Ο Χάσμι συνελήφθη την 6η Ιουνίου 2006 στο αεροδρόμιο Χίθροου, λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Πακιστάν.

Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εκδόθηκε από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζοντας κατηγορίας περί τρομοκρατικής δράσης.

Ο Χάσμι, γεννημένος στο Πακιστάν και με σπουδές στη Νέα Υόρκη, κατηγορήθηκε ότι άφησε έναν ύποπτο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση να μείνει στο φοιτητικό του διαμέρισμα στο Λονδίνο και του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο για να επικοινωνεί με άλλους υπόπτους.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία και το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, αμφισβήτησαν τη δίωξη σε βάρος του Χάσμι, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες της προφυλάκισής του ήταν ιδιαίτερα σκληρές.

Ο 30χρονος είχε ομολογήσει ότι παρείχε υλική υποστήριξη στην οργάνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου