counter

free counters

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Το περιουσιακό ήταν το βασικό θέμα στη συνάντηση των δύο ηγετών


Γενική τοποθέτηση

Χριστόφιας- Ερογλου

Τοποθέτηση τόσο από ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και από τουρκοκυπριακής πλευράς επί του περιουσιακού έγινε κατά τη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου.

Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ, επεσήμανε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν το περιουσιακό και κάποιες «ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού».

Λακωνικότατος ήταν στη δήλωση του και ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος διευκρινίζοντας από την αρχή πως δεν θα απαντούσε σε ερωτήσεις, ανέφερε απλώς ότι «έγινε τοποθέτηση από τις δύο πλευρές πάνω στο περιουσιακό. Αυτό σημαίνει ότι προχωρούμε και όχι ότι δεν προχωρούμε.»

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται νέα συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών από την οποία θα εξαρτηθεί και το ακριβές περιεχόμενο της νέας συνάντησης των Χριστόφια-Έρογλου, η οποία σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντερβίς Έρογλου προέβαλε ως επιχείρημα την απόφαση του ΕΔΑΔ για τις περιουσίες, η οποία από τη μια δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του ιδιοκτήτη (αρχή την οποία έκανε δεκτή και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ), από την άλλη όμως αναφέρει ότι οι όποιες διευθετήσεις γίνουν στο περιουσιακό, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις δυσκολίες που ενδεχομένως να έχουν οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι.

Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι το περιουσιακό δεν είναι νομικό θέμα και ότι πρέπει να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Επίσης, πρότεινε να υπάρξει συνδυασμός του περιουσιακού με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων.
Η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι όσα περισσότερα εδάφη επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση (και κατά συνέπεια όσοι περισσότεροι έποικοι αποχωρήσουν από την Κύπρο), τόσο πιο εύκολη γίνεται η συζήτηση για το περιουσιακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου