counter

free counters

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί

ΠΥΡΑ ΑΠΟ το εσωτερικό αρχίζει να δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν για την επιθετική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί απέναντι στη Δύση και το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, η Αγκυρα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόµενο να σταµατήσει τη στρατιωτική συνεργασία και να διακόψει τις εµπορικές σχέσεις µε το Τελ Αβίβ, καθώς και να µη στείλει πίσω τον πρεσβευτή της τον οποίο ανακάλεσε µετά την αιµατηρή επίθεση των ισραηλινών δυνάµεων στον Στολίσκο της Ελευθερίας κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα τούρκοι ακτιβιστές.
 Το δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Σταρ» σχετικά µε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο υπουργικό συµβούλιο της περασµένης βδοµάδας επικαλείται πηγές της κυβέρνησης.
Οι προθέσεις αυτές, ωστόσο, δέχονται τα επικριτικά σχόλια έγκυρων αρθρογράφων του τουρκικού Τύπου, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για επιδεικτική εξωτερική πολιτική.


Ρωσικοί πύραυλοι

Ανάµεσά τους ξεχωρίζει το σχόλιο του Ακίφ Μπεκί, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια σύµβουλος του τούρκου πρωθυπουργού. «Το στρατηγικό βάθος έδωσε τη θέση του στην κορµοστασιά» έγραψε ο Μπεκί επικεντρώνοντας τα πυρά του στον υπουργό Εξωτερικών Αχµέτ Νταβούτογλου: «Αισθάνεται την ανάγκη να δείξει το µπόι του σε κάθε φωτογραφία. Το αποτέλεσµα είναι µια εξωτερική πολιτική επικεντρωµένη στην επίδειξη». Σε ανάλογο σχόλιό της η εφηµερίδα «Μιλιέτ» σηµείωνε ότι «η παλικαριά έχει τα όριά της». Το ρήγµα που διαπιστώνεται εσχάτως ανάµεσα στην Τουρκία και τη Δύση φαίνεται ότι σπεύδει να εκµεταλλευθεί η Μόσχα µε την πρόθεσή της να πουλήσει στην Αγκυρα πυραύλους εδάφους - αέρος S-300 και S-400. Παραδοσιακά, οι βασικοί προµηθευτές οπλικών συστηµάτων της Τουρκίας είναι οι ΝΑΤΟϊκοί σύµµαχοί της.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου