counter

free counters

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ της Ιερουσαλήµ ενέκρινε χθες ένα αµφιλεγόµενο σχέδιο κατεδάφισης 22 σπιτιών Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήµ για να κτισθεί στη θέση τους ένα ισραηλινό τουριστικό κέντρο. Η απόφαση αυτή προκαλεί ήδη νέα ένταση στην περιοχή και θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε καινούργια αντιπαράθεση του Ισραήλ µε την κυβέρνηση Οµπάµα.


Τον Μάρτιο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαµίν Νετανιάχου είχε πιέσει τον δήµαρχο της Ιερουσαλήµ Νιρ Μπαρκάτ να παγώσει το σχέδιο κατεδάφισης των σπιτιών ώστε οι αρχές να διαπραγµατευθούν µε τους Παλαιστινίους που κατοικούν σε αυτά – µια καθυστέρηση που φάνηκε να έχει στόχο να περιορίσει την κριτική που είχε ασκηθεί από τις ΗΠΑ. Το ζήτηµα της ανέγερσης εβραϊκών οικισµών στην Ανατολική Ιερουσαλήµ, που θεωρείται η αραβική πλευρά της πόλης, προκαλεί τριβές εδώ και πολλά χρόνια. Το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήµ αφότου την κατέλαβε κατά τον Πόλεµο των Εξι Ηµερών το 1967 και σχεδόν 200.000
Εβραίοι έχουν εγκατασταθεί εκεί έκτοτε, ζώντας µαζί µε 250.000 Παλαιστινίους.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήµ ως την πρωτεύουσα του µελλοντικού κράτους τους και κατά τη γνώµη τους οποιαδήποτε ισραηλινή κατασκευή εκεί υπονοµεύει τις εδαφικές τους διεκδικήσεις.
Χθες ο εκπρόσωπος του δηµάρχου της πόλης ανακοίνωσε ότι η επιτροπή σχεδιασµού ενέκρινε το σχέδιο το οποίο προβλέπει την κατεδάφιση των 22 παλαιστινιακών σπιτιών στο αραβικό προάστιο Σιλουάν και την κατασκευή στη θέση τους ενός έργου που θα ονοµαστεί «Κήπος του βασιλιά».
Παρά την απόφαση πάντως, για να αρχίσουν οι οικοδοµικές επιχειρήσεις πρέπει να ξεπεραστούν πολλά δικαστικά εµπόδια ενώ απαιτείται και έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου