Οι κεμαλιστές στην Τουρκία καλούν τον νέο ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να ακολουθήσει τη «γραμμή Ετζεβίτ», ώστε το CHP να αποτελέσει «εναλλακτική πρόταση εξουσίας» στην αυταρχική μονοκρατορία του ισλαμικών καταβολών Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι υπέρμαχοι του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας είναι αισιόδοξοι μετά από την απομάκρυνση του Ντενίζ Μπαϊκάλ από την ηγεσία του κεμαλικού πολιτικού σχηματισμού. Αναλυτές τονίζουν πως το κόμμα που ίδρυσε ο θεμελιωτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, είναι το μόνο στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας που έχει μείνει απαράλλακτο την τελευταία δεκαετία, μη καταφέρνοντας να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Ο νέος ηγέτης, που κατάγεται από το Ντερσίμ, περιοχή που κατοικείται αποκλειστικά από Κούρδους Αλεβίτες, πραγματοποίησε «ανοίγματα» προς τις φτωχότερες τάξεις, προσπαθώντας να δώσει την εντύπωση πως το κόμμα έπαψε να είναι το κόμμα μίας ελίτ, αλλά αποκτά ξανά το λαϊκό χαρακτήρα που είχε όταν στην ηγεσία βρισκόταν ο πρώην πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.
Ο 62χρονος Κιλιτσντάρογλου, πρώην γραφειοκράτης, επέκρινε τους πλούσιους και δήλωσε ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσει την ανεργία και τις δωροδοκίες. «Σε ληστεύουν και χτίζουν βίλες. Γίνονται όλο και πλουσιότεροι ενώ ισχυρίζονται ότι βοηθούν τους φτωχούς» ανέφερε ο Κιλιτσντάρογλου, απευθυνόμενος στους οπαδούς του κόμματος του, που φώναζαν: «ο Κεμάλ πρωθυπουργός».
Υπενθυμίζεται πως ο νέος ηγέτης του CHP, που αποκαλείται «Γκάντι», λόγω της ομοιότητάς του με τον ιστορικό ηγέτη της Ινδίας, έχει ασκήσει πιέσεις για την παραίτηση στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), κατηγορώντας τους για διαφθορά. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με αναλυτές, η κοινή γνώμη της Τουρκίας πιστεύει πως η περίφημη «υπόθεση της κασέτας» με το ροζ σκάνδαλο που αφορούσε στον Μπαικάλ ήταν μία συνωμοσία που εξυφάνθηκε εντός του CHP, για να αποχωρήσει ο ανεπιθύμητος πια ηγέτης.
Αξίζει να σημειωθεί πως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κομμάτι των μη θρησκευτικών δυνάμεων της Τουρκίας, όπου περιλαμβάνονται οι στρατιωτικοί και οι ανώτατοι δικαστικοί, είχε πέσει σε δυσμένεια, εξαιτίας της «ξύλινης γλώσσας» που χρησιμοποιούσε ο Μπαικάλ. Μετά από την εκλογή του Κιλιντσάρογλου και για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, δημοσκόπηση εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται του ΑΚP του Ερντογάν, καθώς η ανάδειξη νέου ηγέτη στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα μοιάζει να αλλάζει την γνώμη ενός σημαντικού ποσοστού των ψηφοφόρων για τον εν λόγω πολιτικό σχηματισμό.
Πάντως, ο Ερντογάν ήταν λάβρος κατά του νέου αρχηγού του CHP, τον οποίο χαρακτήρισε «επιχρυσωμένο τενεκέ» και «δημιούργημα των πρωτοσέλιδων». Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν συνεχάρη τον Κιλιντσάρογλου για την εκλογή του, επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έκανε την απρέπεια να μην προσκαλέσει αντιπροσωπεία του κυβερνώντος ΑΚΡ στο έκτακτο συνέδριό του».
«Με πρωτοσέλιδα ήρθε, με πρωτοσέλιδα θα φύγει», είπε χαρακτηριστικά για τον Κιλιτσντάρογλου ο Ερντογάν στους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εμμέσως, δηλαδή τον στιγμάτισε ως ανδρείκελο του δημοσιογραφικού Ομίλου Ντογάν (εφημερίδες «Χουριέτ», «Μιλιέτ» και τηλεοπτικός σταθμός CNN Turk), ο οποίος βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. «Πρόκειται για έναν ακόμη άνθρωπο του κατεστημένου, που απλώς ρέπει στο λαϊκισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου