counter

free counters

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Η Βόρειος Κορέα δεν προετοιμάζεται για πόλεμο, εκτιμούν οι ΗΠΑ














Η Βόρειος Κορέα δεν παρουσιάζει ενδείξεις ότι ετοιμάζει προκλήσεις στο κοντινό μέλλον ή επίθεση κατά της Νοτίου Κορέας, υπογραμμίζει Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός, απαντώντας έμμεσα σε δηλώσεις Βορειοκορεατών αξιωματούχων για πόλεμο που «θα ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή». Ο Ρόμπερτ Γκέιτς από την πλευρά του δήλωσε ότι η Ν.Κορέα δεν επιδιώκει ψήφισμα στον ΟΗΕ.
Ο ναύαρχος Ρόμπερτ Γουίλαρντ, επικεφαλής της διοίκησης του Ειρηνικού Ωκεανού δήλωσε από τη Σιγκαπούρη ότι υπάρχουν δεν ενδείξεις ότι η Βόρειος Κορέα θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή στο προσεχές διάστημα ή ότι μετακινεί στρατιώτες προς τα σύνορα με το νότιο γείτονα.
Ωστόσο παραδέχτηκε ότι θα παρακολουθούν τη Βόρειο Κορέα λόγω της δυσκολίας να προβλεφθεί η συμπεριφορά της.

Η Σεούλ αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα της βύθισης του νοτιοκορεατικού πλοίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο πρόεδρος της χώρας Λι Μουνγκ-μπακ δήλωσε σε ομιλία του στη Σινγκαπούρη ότι ενώ ο κόσμος προχωρά «υπάρχει μια χώρα που αρνείται να αλλάξει».
Νωρίτερα, ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς είχε δηλώσει ότι η Νότιος Κορέα δεν θα επιδιώξει, πιθανότατα, ένα ψήφισμα εντός του ΟΗΕ, για να μην αυξήσει περισσότερο τις εντάσεις στην περιοχή.
«Νομίζω δεν θα επιδιώξει ψήφισμα» δήλωσε. «Δεν πρόκειται για εκδήλωση έλλειψης αναγνώρισης της φύσης της πρόκλησης που έχουμε δει από τη Βόρειο Κορέα, αλλά αφορά περισσότερο την ανησυχία μήπως οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια και νέες προκλήσεις» τόνισε.
Μόλις την προηγούμενη ημέρα, ο Βορειοκορεάτης αναπληρωτής πρεσβευτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη απείλησε με ολοκληρωτικό πόλεμο στη κορεατική χερσόνησο και κατηγόρησε Ουάσιγκτον και Σεούλ ότι υποδαυλίζουν την κρίση που ξέσπασε με τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας τον Μάρτιο.
Οι κυρώσεις ή τα μέτρα κατά της χώρας του, υπογράμμισε ο Ρι Γιανγ Γκον, θα αναγκάσουν τη χώρα του να αμυνθεί «με σκληρά μέτρα ακόμα και με ολοκληρωτικό πόλεμο» ενώ λόγω της κατάστασης, όπως είπε, ένας πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου