counter

free counters

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Επίθεση των Ταλιμπάν εναντίον βάσης του ΝΑΤΟ στο Τζαλαλαμπάντ

Σημαντική στρατιωτική βάση της δύναμης του ΝΑΤΟ σε αεροδρόμιο έξω από το Τζαλαλαμπάντ στο νότιο Αφγανιστάν κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν δέχτηκε επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο και ρουκέτες από Ταλιμπάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ μαχητές.
Η επίθεση έγινε λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του νέου διοικητή των αμερικανικών και των νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους.
Οι ένοπλοι πυροδότησαν βόμβα που βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο, ενώ ακολούθησε και ανταλλαγή πυροβολισμών.
«Η επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Τζαλαλαμπάντ σημειώθηκε το πρωί», τόνισε ο εκπρόσωπος της Isaf, Ιαν Μπάξτερ. Η επίθεση ξεκίνησε τα ξημερώματα και διήρκεσε πολλές ώρες.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Δύο μέλη της δύναμης ασφαλείας τραυματίσθηκαν ελαφρά, ανακοίνωσε η νατοϊκή διοίκηση.





Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Οι μνήμες των πυρηνικών ατυχημάτων δεν σβήνουν εύκολα.


Ομοβροντία ανακοινώσεων για ανανέωση του πυρηνικού «οπλοστασίου» παραγωγής ενέργειας συνοδεύεται από τη συνήθη αμηχανία...
Το ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχου των πυρηνικών αποβλήτων παρέχει μια ασφάλεια, αλλά δεν μπορεί να τα βάλει με λαθρεμπόρους και κρατικούς «τρομοκράτες»

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ

Δέκα χρόνια επιτυχούς λειτουργίας συμπλήρωσαν τα δύο ευρωπαϊκά εργαστήρια ελέγχου πυρηνικών αποβλήτων και έδωσαν μάλιστα το παράδειγμα για μεταλαμπάδευση του συστήματος στην Ασία.Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να νιώθουμε πυρηνικά ασφαλείς... Λαθρεμπόριο και κρατική υποκρισία δεν είναι λέξεις άγνωστες στην πυρηνική πραγματικότητα

Ενα ιδιότυπο εμπάργκο ενημέρωσης έσπασε προ ημερών στην Ευρώπη: Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας στον διμέτωπο αγώνα αντιμετώπισης των ενεργειακών αναγκών μας και της αποφυγής μιας ακόμη δραματικότερης κλιματικής αλλαγής όχι μόνο συζητείται πλέον,αλλά και...εορτάζεται.Το εναρκτήριο λάκτισμα μιας χιονοστιβάδας «πυρηνικής ενημέρωσης» δόθηκε λίγο πριν από το θερινό ηλιοστάσιο, με μια εκδήλωση στην οποία προσκλήθηκε από ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει «Το Βήμα».Επακολούθησε παραγωγή σχετικών ανακοινώσεων με πυρετώδη ρυθμό και, όπως φαίνεται, πολύ περισσότερες ετοιμάζονται για το άμεσο μέλλον.

Για πολλούς,βρισκόμαστε στα πρόθυρα αναβίωσης της πυρηνικής εποχής.Για άλλους,στα πρόθυρα επανάληψης ολοκαυτωμάτων τύπου Χιροσίμα.Οπως και να ΄χει,μόνον η εγρήγορση μέσω συνεπούς ενημέρωσης μπορεί να αποσοβήσει την επανάληψη της ρήσης του Οπενχάιμερ «έγινα ο καταστροφέας του κόσμου». Οπως και εκείνης του Βενιαμίν Φραγκλίνου: «Οσοι παραχωρούν ουσιώδεις ελευθερίες για μια παροδική ασφάλεια,δεν αξίζουν ούτε την ελευθερία ούτε την ασφάλεια».

Μια απρόσμενη πρόσκληση από το πιο μυστικοπαθές ινστιτούτο της Ευρώπης «σήμανε», θαρρείς, την έναρξη μιας παγκόσμιας πυρηνικής σκυταλοδρομίας. Επαθλό της είναι η ικανοποίηση ενός όλο και πιο διψασμένου ενεργειακά πλανήτη, χωρίς εκπομπή καυσαερίων αλλά και χωρίς... μοιραία ανάφλεξη.

Στις 14 Ιουνίου, το Ενιαίο Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξενάγησε 16 δημοσιογράφους από τις χώρες της ΕΕ στο ως τότε «απαραβίαστο» Ινστιτούτο Υπερουρανίων Στοιχείων (Ιnstitute for Τransuranium Εlements- ΙΤU), στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Επίσημα, ο λόγος αυτής της τιμής που μας έγινε ήταν ο εορτασμός- την επομένη- της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας επιτόπιων εργαστηρίων σε δύο εργοστάσια επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων, που βρίσκονται στο Sellafield της Βρετανίας και στη La Ηague της Γαλλίας. Στην πράξη όμως την παράσταση έκλεψε ο «συνεργάτης», ο φινλανδός υποδιευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ολι Χαϊνόνεν (Οlli Ηeinonen). Για το πώς... ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ευρωπαϊκό μοντέλο στον έλεγχο αποβλήτων

Κανείς από τους αναγνώστες της ώριμης γενιάς δεν χρειάζεται, βέβαια, υπόμνηση του τι ρόλο έπαιξε η ειρηνική αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας στον τελευταίο μισό αιώνα. Πηγή απίστευτης ισχύος που θα εξάλειφε την εξάρτησή μας από τους υδρογονάνθρακες αρχικά, μετατράπηκε αργότερα σε ραδιενεργό εφιάλτη. Τα ατυχήματα στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από πυρηνική σχάση, στο Τhree Μiles Ιsland των ΗΠΑ και στο Τσερνομπίλ της Ουκρανίας, σφράγισαν στην κοινή συνείδηση τη μοίρα τέτοιων εργοστασίων και, επί τρεις δεκαετίες, κανείς δεν μιλούσε για χτίσιμο νέων. Παράλληλα, από τη λειτουργία των ήδη υπαρχόντων, προέκυπτε όλο και πιο ανησυχητικό το ερώτημα «πού πηγαίνουν τα ραδιενεργά απόβλητα;». Η διαχείριση αυτών των αποβλήτων γίνεται βασικά με δύο τρόπους: Στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Σουηδία και στη Φινλανδία τα θάβουν, αφού πρώτα τα αποθηκεύσουν επί δεκαετίες σε ειδικές δεξαμενές. Στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ινδία, στην Ιαπωνία, στην Κίνα και στη Ρωσία, προτιμούν μετά την εναποθήκευση να τα μεταστοιχειώνουν ώσπου να καταλήξουν σε βοριοπυριτικό γυαλί- και μόνο τότε τα θάβουν. Αυτός ο δεύτερος τρόπος έχει και το πλεονέκτημα της «ανακύκλωσης» μεγάλου μέρους των πυρηνικών. Καθώς όμως η όλη διαδικασία απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ίδρυσε, το 1996, το Ινστιτούτο Υπερουρανίων Στοιχείων (ΙΤU) και έστησε, πριν από μια δεκαετία, επιτόπια εργαστήρια ελέγχου στα δύο εργοστάσια τέτοιου τύπου που λειτουργούν στα εδάφη της.

Το εύστοχο των επιλογών της ΕΕ δικαιώθηκε από την πορεία του χρόνου: Σήμερα, τα δύο αυτά εργοστάσια μεταστοιχειώνουν 2.000 τόνους πυρηνικών καυσίμων κατ΄ έτος (το ισοδύναμο 70 πυρηνικών αντιδραστήρων), πράγμα που σημαίνει το 80% της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικών αποβλήτων. Από τα πυρηνικά αυτά, το ΙΤU ελέγχει μέσω των εργαστηρίων του- πριν και μετά τη σχάση τους- περίπου 800 δείγματα ετησίως. Εκτός από την ποιοτική διάσταση του πράγματος, ο έλεγχος αυτός διασφαλίζει ότι τα μεταστοιχειωμένα πυρηνικά αξιοποιούνται μόνο για ειρηνικούς σκοπούς. Η ΙΑΕΑ είδε την επιτυχία του εγχειρήματος και συνεργάστηκε με το ΙΤU προκειμένου να δημιουργήσει αντίστοιχο εργαστήριο στον Βορρά της Ιαπωνίας, στο Rokkasho, με ακόμη πιο ρομποτικό χειρισμό των υλικών. Τώρα, κατά πώς μας διαβεβαίωσε ο διευθυντής του ΙΤU, Τόμας Φανγκάνελ (Τhomas Fangh nel), η σκυτάλη ίδρυσης αντίστοιχων εργαστηρίων θα περάσει σύντομα και σε άλλες ασιατικές χώρες.

Ζητείται κοινοτικός «χώρος ταφής»

Το άνοιγμα του πρώην κλειστού ΙΤU στους δημοσιογράφους είναι δύσκολο να μη συνδυαστεί με το επείγον της ανεύρεσης λύσεων για κάποια εκκρεμούντα ζητήματα. Κυρίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγωνιά για το πώς θα διαμορφωθεί το «κλίμα» στη γερμανική κοινή γνώμη ως το 2020. Ως τότε, λέει το τρέχον χρονοδιάγραμμα, θα όφειλε να έχει ολοκληρωθεί η εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της από ήπιες μορφές ενέργειας, χωρίς πυρηνικά! Αλλά στο υπέδαφος της Β. Γερμανίας έχουν εντοπιστεί- από μελέτη του 2006- τα πιο κατάλληλα στρώματα ορυκτών για μαζική εναποθήκευση των πυρηνικών αποβλήτων. Αν η κοινή γνώμη παραμείνει αρνη τική, πού θα πάνε τα- μεταστοιχειωμένα έστω- απόβλητα μιας αυξημένης παραγωγής;

Οι μόνες χώρες της Ευρώπης που έχουν αποδεχθεί τα επιχειρήματα των επιστημόνων για το ότι η κατάχωση αυτή στα δικά τους εδάφη είναι απολύτως ασφαλής είναι η Σουηδία και η Φινλανδία. Αλλά η προσπάθεια δόμησης μικρών εναποθετηρίων ανά χώρα είναι πολιτικά προβληματική και επισφαλής, καθόσον η ολοκλήρωσή τους παίρνει ως και 20 χρόνια. Μια απόφαση για ενιαίο κοινοτικό «χώρο ταφής» είναι αυτό που χρειάζεται, κατά τον διευθυντή του ΙΤU, Τόμας Φανγκάνελ.

Πυρηνικό το μέλλον μας;

Δύσκολο είναι επίσης το να μη συνδυάσει κανείς την εκδήλωση της Καρλσρούης με την ομοβροντία συναφών ειδήσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες: Χαρακτηριστική ήταν η παρουσίαση ενός «Οδικού Χάρτη για Πυρηνικό Μέλλον», που παρουσίασε στις 18 του μηνός η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), κατόπιν παραγγελίας της μελέτης από τις οκτώ πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες (G8). Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη, μια «εκσυγχρονισμένη» παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω πυρηνικής ενέργειας θα μπορούσε να περικόψει τις πλανητικές εκπομπές καυσαερίων κατά 50% ως το 2050. Την ίδια εκείνη ημέρα, το σουηδικό κοινοβούλιο υπερψήφισε (με μόλις δύο ψήφους διαφορά) την αντικατάσταση των παλαιών πυρηνικών εργοστασίων της χώρας με νέα, καταργώντας έτσι στην ουσία την εντολή του δημοψηφίσματος του 1980 για βαθμιαία αποπυρηνικοποίηση. Και, μόλις μία ημέρα μετά, στις 19/6/2010, οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (ΑΡΕC) ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για την εκ μέρους των χωρών τους αξιοποίηση πηγών ενέργειας χαμηλών ρύπων, όπως η πυρηνική.

«Υπερουράνιοι» Σέρλοκ Χολμς

«Επίθεση δημοσίων σχέσεων», λοιπόν, για αλλαγή του κλίματος στην κοινή γνώμη... Αλλά, παραδόξως, δεν ήταν αυτό που κυριάρχησε στην Καρλσρούη: Κατά την επίσημη συνέντευξη Τύπου, η έμφαση από πλευράς των οικοδεσποτών στις «ικανότητες ντετέκτιβ» που είχε αναπτύξει το Ινστιτούτο για την εξακρίβωση του χώρου προέλευσης παράνομα διακινούμενων πυρηνικών καυσίμων πυροδότησε σειρά αντίστοιχων ερωτήσεων. Προς απάντησή τους, παγίως ο οικοδεσπότης, Γενικός Διευθυντής του JRC, Ρόλαντ Σένκελ (Roland Schenkel) εκχωρούσε το μικρόφωνο στον παρόντα αντιπρόεδρο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας. «Δικαιολογημένα», θα σκεφθούν όσοι τυχόν γνωρίζουν πως ο ήπιος στους τρόπους ραδιοχημικός και πυρηνικός επιστήμονας, ο Ολι Χαϊνόνεν, είναι ο «Τζέιμς Μποντ» που ανακάλυψε το πώς απέκτησαν την πυρηνική τους τεχνογνωσία οι Πακιστανοί και οι Ιρανοί. Ομως τα όσα είπε εκείνος μόνο καθησυχαστικά δεν ήταν για μας: μπορεί οι επιθεωρητές της Εuratom να έχουν στήσει ένα εξονυχιστικό δίκτυο μεταξύ των εργαστηρίων του ΙΤU, των τελωνείων των χωρών και των μυστικών υπηρεσιών τους, αλλά τα κρούσματα λαθρεμπορίας πυρηνικών αυξάνονται αλματωδώς. Ιδιαίτερα οι χώρες της ζώνης του Καυκάσου- είπε ο κ. Χαϊνόνεν- είναι αυτόν τον καιρό το πειρατικό λημέρι των πυρηνικών.

Ρωτήθηκε στη συνέχεια για την ασφάλεια των νέων πυρηνικών εργοστασίων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, τόσο στα αραβικά εμιράτα όσο και στην Τουρκία. Απάντησε ότι όλα έγιναν με πλήρη έλεγχο των σχεδίων τους, βασίζονται στις πιο πρόσφατες πυρηνικές τεχνολογίες και παρέχουν όλα τα εχέγγυα ασφάλειας. Ιδιαίτερα για τις εγκαταστάσεις σε σεισμογενείς περιοχές- όπως της Τουρκίας- ανέφερε ότι η Ιαπωνία έχει δώσει από καιρό τις λύσεις, με τον σχεδιασμό πυρηνικών εργοστασίων που κατορθώνουν να έχουν τους πιο υψηλούς δείκτες ασφάλειας στο πιο σεισμογενές έδαφος!

Οι δημοσιογράφοι επέμειναν με ερωτήσεις για το πώς ελέγχονται οι πυρηνικά «εκτός ελέγχου» χώρες, από τη Β. Κορέα ως το Ισραήλ. Ο συμπαθής φινλανδός επιστήμονας απάντησε με προσεκτικά μισόλογα, του τύπου «μπορούμε να ελέγχουμε μόνο τι μπαίνει και βγαίνει σε αυτές, αλλά δεν μας επιτρέπεται η πρόσβαση στο εσωτερικό τους». Οταν τον ρώτησα κατ΄ ιδίαν γιατί δεν ξεθάβουν την ξεχασμένη πρόταση του Οπενχάιμερ- του μεταμελημένου πατέρα της ατομικής βόμβας- για ολοσχερή έλεγχο της ειρηνικής ή μη χρήσης της πυρηνικής ενέργειας από τον ΟΗΕ, δεν έκρυψε τη δυσφορία

Ο διευθυντής του JRC Ρόλαντ Σένκελ (αριστερά) είχε σκοπό να ενισχύσει το αίσθημα ασφαλείας μας για τα πυρηνικά, αλλά ο υποδιευθυντής της ΙΑΕΑ Ολι Χαϊνόνεν (δεξιά) το... αποδόμησε! του για την υποκρισία των πελατών του: «Υπάρχουν μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας που αντιδρούν σε αυτό. Είναι οι ίδιοι που δεν μας αφήνουν να ελέγξουμε τα πυρηνικά του Ισραήλ».

Ακόμη όμως και αν ο ρόλος των ελεγκτών περιορίζεται σε εκείνο των συνοροφυλάκων, ακόμη και αν βρουν τον τρόπο να συλλαμβάνουν όλους τους λαθρέμπορους πυρηνικών, ακόμη και αν «σφραγιστούν οι πηγές τους» έπειτα από τις διακριβώσεις του ΙΤU, ο μέγας πονοκέφαλος του κ. Χαϊνόνεν είναι πλέον άλλος: Πώς μπορείς να ελέγξεις την ηλεκτρονική διακίνηση απόρρητων εγγράφων και σχεδίων κατασκευής πυρηνικών βομβών;

Απάντηση για το τι σκέφτονται ως λύση δεν μας έδωσε. Μας άφησε με μια αινιγματική δήλωση: «Δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις τους πολέμους του αύριο με εργαλεία και μεθοδολογίες του χθες και το κλειδί για κάτι τέτοιο είναι η ανάλυση των πληροφοριών».
Ισως και αυτή του η δήλωση να συμπίπτει χρονικά μόνον τυχαία με τη δήλωση της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζάνετ Ναπολιτάνο, στις 18 Ιουνίου, για την ανάγκη αντιτρομοκρατικής επόπτευσης του Διαδικτύου...


Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΥΠΕΡΟΥΡΑΝΙΩΝ

Το Ινστιτούτο Υπερουρανίων Στοιχείων, στην Καρλσρούη: ίσως το καλύτερα φυλασσόμενο «στρατόπεδο» της Ευρώπης!


To Ινστιτούτο Υπερουρανίων Στοιχείων εδρεύει στις εγκαταστάσεις του πάλαι ποτέ Εθνικού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνώ νΚernforschungszentrum Κarlsruhe. Από τη συνένωση του Πανεπιστημίου της Καρλσρούης με το Κέντρο Ερευνών προέκυψε το 2009 το Τεχνολογικό Ινστιτού το της Καρλσρούης (ΚΙΤ)- μια απομίμ ηση του αμερικανικού ΜΙΤ, που ήδη κατατάσσεται ως πανεπιστήμιο 6ο στην Ευρώπη.Ομως το Ιnstitute for Transuranium Εlements εντάσσεται μόν ο τοπογραφικά στο πλαίσιο του ΚΙΤ: Τύπ οις,το έδαφός του δεν θεωρείται γερμα νικό,αλλά «έδαφος της Ενωμένης Ευρώ πης».Οπτικά το αντιλαμβάνεσαι αυτό όταν φθάνεις στα όριά του και αντικρίζ εις έναν διπλό φράχτη από συρματοπλέ γματα και ζώνη ασφαλείας να το περιβάλ λει.
Ο τίτλος του ξενίζει λίγο όσους δεν έχουν πολλές αναμνήσεις από τον περιοδικ ό πίνακα των στοιχείων της ύλης:
«Υπερουράνια» ονομάζονται τα στοιχεία που στον περιοδικό πίνακα καταλαμβάν ουν τις θέσεις 92- 110,αρχίζοντας με το ουράνιο που βρίσκεται στη θέση 92.

Το πιο γνωστό σε όλους μας είναι το πλουτώνιο,με τα ονόματα των υπολοίπων να τα συναντάμε πολύ σπάνια στην ειδησεογραφία (νεπτόνιο,αμερίκιο,κιούριο, μπερκέλιο, καλιφόρνιο,αϊνστάινιο, φέρμιο,μεντελέβιο, νομπέλιο,λορέν σιο...). Τα στοιχεία μετά τη θέση 100 και ως τη θέση 118 θεωρούνταν ως πριν από λίγα χρόνια «φαντάσματα της ύλης»,λόγω της μεγάλης τους αστάθειας και της ελάχιστης περιόδου ημίσειαςζ ωής που είχαν.Εφέτος όμως,στις 7 Απριλίου,ρώσοι φυσικοί κατόρθωσαν να συνθέσουν και το τελευταίο στοιχείο που έλειπε από τον περιοδικό πίνακα,το αβάφτιστο ακόμη στοιχείο της θέσης 117. Το κατόρθωσαν βομβαρδίζοντας Μπερκέλιο-249 με ιόντα Ασβεστίου-48, μέσω του μοναδικού επιταχυντή σωματιδίω ν με μαγνητικό συντονισμό που διαθέτουν στο Πυρηνικό Κέντρο Ερευνώ ν της Dubna.Ετσι,έχουμε τώρα την πλήρη παλέτα στοιχείων που υπάρχουν ή μπορούν να υπάρξουν στη φύση,εκ των οποίων τα «υπερουράνια» παρέχουν τους πολύκοκκους πυρήνες που χρειάζετ αι μια πυρηνική σχάση ή σύντηξη.

Για την ανάλυση και μελέτη αυτών των υλικών,το Ινστιτούτο Υπερουρανίων Στοιχείων χρησιμοποιεί πανίσχυρα ηλεκ τρονικά μικροσκόπια και για τον χειρισμό των άκρως ραδιενεργών ράβδων καυσίμων έχει ειδικά μονωμένους θαλάμους και ρομποτικούς βραχίονες.Πίσω από τα όργανα και τα μηχανήματα βρίσκο νται 120 περίπου ερευνητές, από τις χώρες της ΕΕ,αλλά και από άλλες χώρες που εκπαιδεύονται εκεί.Περιττό να σημειώσουμε ότι οι συνθήκες ελέγχου της εισόδου και εξόδου στις εγκαταστάσεις αυτές κάνουν τον έλεγχο των αεροδρομίω ν να μοιάζει με παιδική χαρά.

Ξεναγούμενος μέσα από τα πολλά εργαστήρια του ινστιτούτου,εντόπισα ετικέτε ς με ελληνικά ονόματα.Ρώτησα τον προϊστάμενο σχετικά και μου είπε ότι έχουν όντως πέντε Ελληνες μεταξύ τους.Σχολίασε με θαυμασμό το υψηλό επίπεδό τους και εξέφρασε την έκπληξή του πώς μια χώρα μικρή και χωρίς πυρηνικ ά εργοστάσια έχει τόσο καλούς πυρηνικ ούς επιστήμονες.«Σε αντιδιαστολή», μου είπε,«από χώρα μεγάλη,όπως η Πολωνία,δεν έχουμε ούτε έναν».

Σε επίρρωση των λεγομένων του,στον έλληνα ερευνητή του ΙΤU Δημήτρη Παπαϊωά ννου και στους συναδέλφους του Vincenzo Rondinella,Ramil Νasyrow και Jean-Ρaul Glatz, απονεμήθηκε στις 17 Ιουνίου 2010 το Βραβείο Σημαντικής Συν εισφοράς της Αμερικανικής Πυρηνικής Ενωσης.


ΠΗΓΗ : ΤΟ ΒΗΜΑ

Ζητά τη «συγγνώμη» του Ισραήλ για την επίθεση στο στολίσκο για τη Γάζα

Ταγίπ Ερντογάν


Την ώρα που Τουρκία και Ισραήλ διανύουν ίσως τη χειρότερη περίοδο στις διμερείς τους σχέσεις, ο Ταγίπ Ερντογάν άδραξε ξανά την ευκαιρία, από το Τορόντο, για να ζητήσει τη δημόσια συγγνώμη του Ισραήλ για την επιχείρηση εναντίον του στολίσκου για τη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επανέλαβε στους δημοσιογράφους τις τρεις απαιτήσεις της Άγκυρας: συγγνώμη, σύσταση διεθνούς επιτροπής που θα αξιολογήσει και θα επιτύχει αποζημιώσεις για τις ζημίες, μεταξύ αυτών και στα κατασχεθέντα πλοία υπό τουρκική σημαία, και τέλος την πλήρη άρση του εμπάργκο κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών.

«Θα επιθυμούσαμε μία συγγνώμη» τόνισε ο Τ. Ερντογάν, εκφράζοντας την ευχή να τηρήσει ο ισραηλινός ομόλογός του «θετική» στάση ως προς τις τουρκικές θέσεις, κατά την προσεχή συνάντησή τους στις αρχές Ιουλίου.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου της G20 είχε ωριαία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, επέμεινε ιδιαίτερα στην άρση του εμπάργκο, επικαλούμενος τις αναφορές του ΟΗΕ. «Οι άνθρωποι εκεί υποφέρουν» είπε.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως η ισραηλινή επιχείρηση εκδηλώθηκε σε διεθνή ύδατα: «Ουδείς μπορεί να μιλήσει για επίθεση κατά του Ισραήλ. Ένα και μόνο όπλο εάν βρισκόταν στα πλοία, αυτό θα ήταν μία μεγάλη ευκαιρία για το Ισραήλ. Όμως όπλα δεν υπήρχαν» κατέληξε.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ομολογία αποτυχίας στο Αφγανιστάν

Ο στρατηγός Πετρέους τα βρήκε σκούρα στην επαρχία Κανταχάρ ενώ αμφισβητείται έντονα η στρατηγική Ομπάμα
Επρεπε να περάσουν έξι χρόνια για να αντιληφθούν οι Αμερικανοί ότι ο πόλεμος στο Βιετνάμ δεν επρόκειτο να έχει το τέλος που προσδοκούσαν. Με τον πόλεμο στο Αφγανιστάν φαίνεται ότι αντιλήφθηκαν νωρίτερα το αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν. «Τα νέα από το Αφγανιστάν είναι άσχημα και γίνονται όλο και χειρότερα» έγραψαν σε κύριο άρθρο την περασμένη Τετάρτη οι «Νew Υork Τimes». «Η κατάσταση δεν είναι ενθαρρυντική» ομολόγησε την επομένη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Το «επεισόδιο» με τον στρατηγό Στάνλεϊ Μακ Κρίσταλ όχι μόνο «εξόργισε στο έπακρον» τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αλλά έφερε στην επιφάνεια σε όλη της την έκταση την αδυναμία της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας των ΗΠΑ να χειριστούν την κατάσταση στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις διαφωνίες μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας για τη στρατηγική που εφαρμόζεται ή πρέπει να εφαρμοστεί στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν. Η θεαματική αποπομπή του Μακ Κρίσταλ και η αντικατάστασή του από τον διοικητή επιχειρήσεων στην περιοχή στρατηγό Ντέιβιντ Πετρέους - αυτόν που λιποθύμησε(!) καταθέτοντας προ ημερών στη Γερουσία- δεν βελτιώνουν την κατάσταση αφού, όπως δήλωσε ο πρόεδρος, «θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα η (ίδια) στρατηγική».

Εξι μήνες μετά την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να σταλούν ακόμη 30.000 δυνάμεις στο Αφγανιστάν και τέσσερις μήνες πριν από τις κρίσιμες για τον ίδιο και τους Δημοκρατικούς ενδιάμεσες εκλογές, ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Κογκρέσο αμφισβητούν την αξία της στρατηγικής Ομπάμα και ομολογούν δημόσια κάτι το οποίο από καιρό έχει αντιληφθεί ο αμερικανός πολίτης, που βλέπει να καταφθάνουν από το Αφγανιστάν όλο και πιο συχνά όλο και περισσότερα τα φέρετρα στην αεροπορική βάση του Ντόβερ: ότι, δηλαδή, ούτε η αποστολή των νέων δυνάμεων φέρνει αποτέλεσμα ούτε το καθεστώς του προέδρου Χαμίντ Καρζάι σταθεροποιείται και, βεβαίως, ότι δεν έχει ελπίδες το σχέδιο για βαθμιαία αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τον Ιούλιο του 2011, όπως τους είχε διαβεβαιώσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Αντίθετα, όπως προβλέπει μελέτη του Ιδρύματος Rank, ο Ομπάμα «ίσως τερματίσει τη θητεία του με περισσότερους στρατιώτες (στο Αφγανιστάν) από όσους όταν ανέλαβε πρόεδρος». Σήμερα υπηρετούν εκεί σχεδόν 100.000 ένοπλοι.

Οι στρατιωτικοί δικαιολογούν τις αποτυχίες τους καταφεύγοντας στους ισχυρισμούς στους οποίους κατέφευγε ο στρατηγός Γουέστμορλαντ για την ήττα του στο Βιετνάμ: Οι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον «μας έχουν δέσει τα χέρια. Δεν μπορούμε να κάνουμε πλήρη χρήση των όπλων μας» δηλώνει ανωνύμως στην Καμπούλ συνταγματάρχης των Ειδικών Δυνάμεων. Ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς έλεγε προ ημερών στους ομολόγους του στο ΝΑΤΟότι «δυστυχώς η πολιτική δεν μπορεί να αγνοηθεί» όταν καταστρώνεται «ακόμη και η πιο μικρή επιχείρηση» στο Αφγανιστάν. Και εξηγούσε ότι η Αεροπορία δεσμεύεται να μη βομβαρδίσει στόχους και περιοχές στις οποίες ζουν αφγανικές οικογένειες ακόμη και όταν βεβαιωμένα υπάρχουν εκεί Ταλιμπάν. Μάλιστα ένας από τους επιτελείς του υποστήριξε ότι ένας από τους λόγους που ηττήθηκαν οι Σοβιετικοί ήταν γιατί «βομβάρδιζαν αδιακρίτως και σκότωσαν ένα εκατομμύριο Αφγανούς», γεγονός το οποίο έστρεψε εναντίον τους όλους τους Αφγανούς. Ο κ. Γκέιτς δεν παρέλειψε να καταλογίσει ευθύνες και στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι, όπως είπε, «δεν προσφέρουν ούτε τους 450 εκπαιδευτές ασφαλείας που έχουν υποσχεθεί».

Το πρόβλημα του Αφγανιστάν όμως δεν είναι μόνο στρατιωτικό. Την περασμένη εβδομάδα ο στρατηγός Πετρέους αναγνώρισε δημόσια ότι όχι μόνο η επιχείρηση στην επαρχία του Κανταχάρ απέτυχε αλλά καιότι «κατά τις εκτιμήσεις (των στρατιωτικών) οι Ταλιμπάν διαθέτουν δυνάμεις μεγαλύτερες από εκείνες που υπολογίζαμε».


ΑΔΙΕΞΟΔΑ

Η αποστολή νέων δυνάμεων δεν φέρνει αποτέλεσμα και οι στρατιωτικοί δικαιολογούν τις αποτυχίες τους κατηγορώντας τους πολιτικούς

4 ατάκες του στρατηγού Μακ Κρίσταλ που έκαναν πυρ και μανία τον Ομπάμα


Με τίτλο «Ο φυγάς στρατηγός» ανοίγει το περιοδικό «Rolling Stone» το θέμα του για τον στρατηγό Μακ Κρίσταλ 3 Για τον αμερικανό πρεσβευτή στο Αφγανιστάν Καρλ Εϊκενμπέρι «Γνωρίζω πολλά χρόνια τον Καρλ,αλλά η στάση του να αμφισβητήσει το αίτημά μου για την αποστολή περισσότερων στρατιωτών (στο Αφγανιστάν),με κάνει να νιώθω προδομένος από εκείνον».

3 Για τον προεδρικό απεσταλμένο στην περιοχή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ «Ω,όχι άλλο ένα μέιλ απ΄ τον Χόλμπρουκ.Δεν θέλω ούτε να το διαβάσω.O Χόλμπρουκ ακούει διαρκώς φήμες ότι θα απομακρυνθεί και αυτό τον κάνει επικίνδυνο. Το αφεντικό τον περιγράφει ως πληγωμένο ζώο».

4 Για τον σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα,Τζέιμς Τζόουνς «Ελα τώρα,ο τύπος είναι καραγκιόζης,ένας κλόουν που έχει μείνει κολλημένος στο 1985». 3 Συνεργάτης του Μακ Κρίσταλ περιγράφει την εντύπωση του «αφεντικού» του από συνάντηση με τον πρόεδρο.

«Ο Ομπάμα δεν ήξερε πολλά πράγματα για τον στρατηγό (Μακ Κρίσταλ),ούτε έδειξε να νοιάζεται ιδιαίτερα.Ηταν φανερό πως ο πρόεδρος ένιωθε άβολα και έμοιαζε φοβισμένος. Το αφεντικό απογοητεύθηκε πολύ».

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΖΑΪ

Τώρα αποκαλύπτεται ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα το τελευταίο τρίμηνο ο πρόεδρος Ομπάμα συγκαλεί τηλεδιασκέψεις με στρατιωτικούς και κυβερνητικούς,ότι καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να μην εκδηλωθεί δημόσια ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν εναντίον της στρατηγικής που ακολουθείται στο Αφγανιστάν και ότι στο Κογκρέσο υπάρχει«ανησυχία στα όρια του αναβρασμού»- όπως γράφει το «Τhe Νew Yorker»- για τις εξελίξεις καθώς οι ενδιάμεσες εκλογές απέχουν λιγότερο από πέντε μήνες και οι ψηφοφόροι τους,ιδιαίτερα των Δημοκρατικών,«δεν βλέπουν να έγινε τίποτε από εκείνα που τους είχαν υποσχεθεί»,δηλαδή τη σταδιακή «αποστασιοποίηση» από το Αφγανιστάν.

Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν βεβαιώνουν ότι υπάρχει διάσταση απόψεων σε ό,τι αφορά τη στρατηγική ακόμη και μέσα στα υψηλά κλιμάκια του Λευκού Οίκου, με απειλές και προειδοποιήσεις για παραίτηση υψηλόβαθμων στελεχών - αναφέρονται τα ονόματα του στρατηγού Τζέιμς Τζόουνς και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ραμ Ιμάνουελ -,την ίδια στιγμή που οι σχέσεις με τον πρόεδρο Καρζάι«έχουν φθάσει στα όρια της έκρηξης» , όπως έγραψε το «Washington Ρost».Του καταμαρτυρούν- και αυτό δεν διαψεύστηκε- ότι δήλωσε πως αμφιβάλλει αν θα νικήσουν οι Αμερικανοί και ότι πιστεύει πως οι ευρωπαϊκές μονάδες του ΝΑΤΟ βρίσκονται στο Αφγανιστάν περισσότερο για να ικανοποιήσουν την Αμερική παρά για να καταδιώξουν τους Ταλιμπάν.

Στην Ουάσιγκτον ελπίζουν ότι«όλα θα ρυθμιστούν σύντομα»,κατά δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.Τον Δεκέμβριο πρόκειται να γίνει μια«σύσκεψη σε πολλά επίπεδα»η οποία θα επανεξετάσει την όλη στρατηγική με κριτήριο «κατά πόσον επιτυγχάνεται ο στόχος σε συνάρτηση με τις ημερομηνίες»,αν δηλαδή οι αμερικανικές δυνάμεις θα έχουν θέσει υπό έλεγχο τη νότια περιοχή του Αφγανιστάν και ο στρατός της χώρας θα είναι«αξιόπιστος, αξιόμαχος και συνεργάσιμος», και όλα αυτά ως τα μέσα του καλοκαιριού του 2011. Το προεδρικό επιτελείο πιστεύει ότι«η εικόνα που θα προκύψει θα είναι θετική»,δεν αποκλείει όμως«ακόμη και αλλαγή στρατηγικής», όπως γράφει ο στρατιωτικός συνεργάτης του «Αmerican Conservative»...





Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Οι Κινεζικες Αρχες εξάρθρωσαν κυκλωμα Τουρκοφωνων Ουιγούρων τρομοκρατων.


Οι Αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν «πυρήνα τρομοκρατών» με περισσότερα από 10 μέλη ο οποίος δρούσε και σχεδίαζε επιθέσεις στην δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ.
Το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανέφερε ότι κατασχέθηκε ποσότητα εκρηκτικών, μαχαίρια και άλλο υλικό.

«Η εξάρθρωση της ομάδας αποδεικνύει ότι το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (έτσι αναφέρουν αρκετοί Τουρκοφωνοι Ουιγούροι το Σιντζιάνγκ) είναι η μεγαλύτερη τρομοκρατική απειλή που αντιμετωπίζει η Κίνα», υπογράμμισε εκπρόσωπος των Αρχών. Όπως πρόσθεσε, η ομάδα σχεδίαζε επιθέσεις στις πόλεις Κασγκάρ, Χοτάν και Ακσού.
Η ανακοίνωση έρχεται περίπου ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα βίαιων ταραχών ανάμεσα στους μουσουλμάνους Ουιγούρους και τους Κινέζους Χαν το οποίο στοίχισε τη ζωή 200 ανθρώπων, οι περισσότεροι ήταν Χαν στην πρωτεύουσα της επαρχίας.
Εκπρόσωποι ομάδων των Τουρκοφωνων Ουιγούρων εκτός Κίνας επισήμαναν τη χρονική συγκυρία, δέκα ημέρες πριν την επέτειο των ταραχών.
Το Πεκίνο έχει κατά καιρούς επιρρίψει ευθύνες σε «βίαιους αυτονομιστές» στη Σιντζιάνγκ για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, κρατικών λειτουργών καθώς και κυβερνητικών κτιρίων.








Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Νέο κατασκοπευτικό δορυφόρο έθεσε σε τροχιά το Ισραήλ

To Ισραήλ έθεσε σε τροχιά ένα ακόμα κατασκοπευτικό δορυφόρο, με την ονομασία Ofek 9. Μαζί με άλλους δύο αντίστοιχους δορυφόρους, θεωρείται ότι το Ισραήλ επιτηρεί τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.
Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε το απόγευμα της Τρίτης από τη στρατιωτική βάση του Παλμασίμ, στα παράλια νότια του Τελ Αβίβ.
Δεν έχουν δοθεί τεχνικές πληροφορίες για τον Ofek 9, εκτός του γεγονότος ότι διαθέτει την ικανότητα να στέλνει υψηλής ανάλυσης εικόνα στη βάση του.

Το περιουσιακό ήταν το βασικό θέμα στη συνάντηση των δύο ηγετών


Γενική τοποθέτηση

Χριστόφιας- Ερογλου

Τοποθέτηση τόσο από ελληνοκυπριακής πλευράς όσο και από τουρκοκυπριακής πλευράς επί του περιουσιακού έγινε κατά τη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου.

Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αλεξάντερ Ντάουνερ, επεσήμανε πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν το περιουσιακό και κάποιες «ουσιαστικές πτυχές του Κυπριακού».

Λακωνικότατος ήταν στη δήλωση του και ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος διευκρινίζοντας από την αρχή πως δεν θα απαντούσε σε ερωτήσεις, ανέφερε απλώς ότι «έγινε τοποθέτηση από τις δύο πλευρές πάνω στο περιουσιακό. Αυτό σημαίνει ότι προχωρούμε και όχι ότι δεν προχωρούμε.»

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται νέα συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών από την οποία θα εξαρτηθεί και το ακριβές περιεχόμενο της νέας συνάντησης των Χριστόφια-Έρογλου, η οποία σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντερβίς Έρογλου προέβαλε ως επιχείρημα την απόφαση του ΕΔΑΔ για τις περιουσίες, η οποία από τη μια δεν αμφισβητεί το δικαίωμα του ιδιοκτήτη (αρχή την οποία έκανε δεκτή και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ), από την άλλη όμως αναφέρει ότι οι όποιες διευθετήσεις γίνουν στο περιουσιακό, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις δυσκολίες που ενδεχομένως να έχουν οι Τουρκοκύπριοι και οι έποικοι.

Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι το περιουσιακό δεν είναι νομικό θέμα και ότι πρέπει να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο.
Επίσης, πρότεινε να υπάρξει συνδυασμός του περιουσιακού με το εδαφικό και το θέμα των εποίκων.
Η πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς στηρίχθηκε στο επιχείρημα ότι όσα περισσότερα εδάφη επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση (και κατά συνέπεια όσοι περισσότεροι έποικοι αποχωρήσουν από την Κύπρο), τόσο πιο εύκολη γίνεται η συζήτηση για το περιουσιακό.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΩΝ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ της Ιερουσαλήµ ενέκρινε χθες ένα αµφιλεγόµενο σχέδιο κατεδάφισης 22 σπιτιών Παλαιστινίων στην Ανατολική Ιερουσαλήµ για να κτισθεί στη θέση τους ένα ισραηλινό τουριστικό κέντρο. Η απόφαση αυτή προκαλεί ήδη νέα ένταση στην περιοχή και θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε καινούργια αντιπαράθεση του Ισραήλ µε την κυβέρνηση Οµπάµα.


Τον Μάρτιο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαµίν Νετανιάχου είχε πιέσει τον δήµαρχο της Ιερουσαλήµ Νιρ Μπαρκάτ να παγώσει το σχέδιο κατεδάφισης των σπιτιών ώστε οι αρχές να διαπραγµατευθούν µε τους Παλαιστινίους που κατοικούν σε αυτά – µια καθυστέρηση που φάνηκε να έχει στόχο να περιορίσει την κριτική που είχε ασκηθεί από τις ΗΠΑ. Το ζήτηµα της ανέγερσης εβραϊκών οικισµών στην Ανατολική Ιερουσαλήµ, που θεωρείται η αραβική πλευρά της πόλης, προκαλεί τριβές εδώ και πολλά χρόνια. Το Ισραήλ προσάρτησε την Ανατολική Ιερουσαλήµ αφότου την κατέλαβε κατά τον Πόλεµο των Εξι Ηµερών το 1967 και σχεδόν 200.000
Εβραίοι έχουν εγκατασταθεί εκεί έκτοτε, ζώντας µαζί µε 250.000 Παλαιστινίους.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν την Ανατολική Ιερουσαλήµ ως την πρωτεύουσα του µελλοντικού κράτους τους και κατά τη γνώµη τους οποιαδήποτε ισραηλινή κατασκευή εκεί υπονοµεύει τις εδαφικές τους διεκδικήσεις.
Χθες ο εκπρόσωπος του δηµάρχου της πόλης ανακοίνωσε ότι η επιτροπή σχεδιασµού ενέκρινε το σχέδιο το οποίο προβλέπει την κατεδάφιση των 22 παλαιστινιακών σπιτιών στο αραβικό προάστιο Σιλουάν και την κατασκευή στη θέση τους ενός έργου που θα ονοµαστεί «Κήπος του βασιλιά».
Παρά την απόφαση πάντως, για να αρχίσουν οι οικοδοµικές επιχειρήσεις πρέπει να ξεπεραστούν πολλά δικαστικά εµπόδια ενώ απαιτείται και έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Αποζημιώσεις σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες

Ελληνοκύπριους πρόσφυγες για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).


Το δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να δοθούν στους εννέα αποζημιώσεις για ηθική και υλική ζημιά, που κυμαίνονται από 10.000 έως και 400.000 ευρώ, ενώ με την ίδια απόφαση υποχρεώνεται η Τουρκία να καταβάλει και τα δικαστικά έξοδα.

Με την εν λόγω απόφαση του ΕΔΑΔ ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωση και άλλων Ελληνοκυπρίων προσφυγών , στους οποίους έχει απαγορευθεί η πρόσβαση στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα κατά τη νομολογία που έχει διαμορφωθεί στο Δικαστήριο, ύστερα από την τελική του απόφαση για την υπόθεση Λοϊζίδου.

Διευκρινίζεται μάλιστα ότι η εν λόγω απόφαση του ΕΔΑΔ δεν αντιστρατεύεται πρόσφατη, σχετική απόφαση, με την οποία δεν είχε αναγνωρισθεί σε παιδιά Ελληνοκύπριων προσφύγων το κληρονομικό δικαίωμα απόκτησης της περιουσίας των γονιών τους

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Νεο-οθωμανισμός, το πιο ισχυρό χαρτί της Αγκυρας

Η Τουρκία επιδιώκει να γίνει αποδεκτή ως χώρα-«ήρωας» του μουσουλμανικού κόσμου
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
 Χάρη στην όλο και σκληρότερη αντιπαράθεσή της με το Ισραήλ, που κορυφώθηκε με το πρόσφατο λουτρό αίματος στα διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και χάρη στα συνεχή της «ανοίγματα» προς τις γειτονικές της χώρες, η Τουρκία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να πλησιάζει τον βασικότερο στόχο του «νεο-οθωμανικού» δόγματος: να γίνει αποδεκτή ως χώρα- «ήρωας» του μουσουλμανικού κόσμου!

Οι συντηρητικοί θιασώτες του μετριοπαθούς πολιτικού ισλάμ ονειρεύονται να γίνει η Αγκυρα πολέμιος της αδικίας για λογαριασμό όχι μόνο των λιγοστών αποκλεισμένων Παλαιστίνιων, αλλά και του ενός και πλέον δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων όπου Γης.

Το μακελειό του «Στόλου της Ελευθερίας» ήταν για την Τουρκία μια μικρή τραγωδία, αλλά και ένας μεγάλος διπλωματικός και πολιτικός θρίαμβος. Με τίμημα εννέα νεκρούς πολίτες της, η Αγκυρα πέτυχε να εστιάσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας, αναγκάζοντας ήδη την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναθεωρήσει τη στάση της και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και τις δήθεν «μετριοπαθείς» αραβικές κυβερνήσεις χωρών όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία. Στα θεωρητικά σχήματα του υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου περιλαμβάνεται μία ευρύτατη σφαίρα τουρκικής επιρροής, έστω με τη σύγχρονη, μετα-αποικιακή μορφή της οικονομικής και πολιτιστικής διείσδυσης, από τον Καύκασο ως τον Περσικό Κόλπο και από τα Βαλκάνια ως την Κεντρική Ασία. Δεν είναι και λίγο, σχεδόν έναν αιώνα μετά την (υποκινούμενη από τους Αγγλους και τον θρυλικό Λόρενς της Αραβίας) αραβική εξέγερση κατά των Οθωμανών, να βλέπει κανείς την άλλοτε μισητή τουρκική σημαία με την ερυθρά ημισέληνο να κυματίζει, αυτές τις ημέρες, όχι μόνο στις γειτονιές της Γάζας και της Δυτικής Οχθης, αλλά και στο Κάιρο, στη Δαμασκό και στο Αμμάν. Διαβάζοντας τα διθυραμβικά σχόλια του αραβικού Τύπου για τις σκληρές φραστικές επιθέσεις του Ερντογάν σε βάρος του «κράτουςτρομοκράτη» Ισραήλ, και τις συγκρίσεις του με τον... Νάσερ, δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς την ικανότητα του χαρισματικού γείτονα να εκμεταλλεύεται όχι μόνο τις αψυχολόγητες ενέργειες των «γερακιών» του Ισραήλ, αλλά και τη βαθύτερη αδυναμία των δυτικών υποστηρικτών του Τελ Αβίβ να επιβάλουν μια δίκαιη λύση στο μεσανατολικό πρόβλημα, και πολύ περισσότερο να εμφυσήσουν τα - θρυλούμενα- “δημοκρατικά ιδεώδη” τους στον ισλαμικό κόσμο.

Πολλοί πιστεύουν ότι η «ασιατική στροφή» της Τουρκίας και του Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε τη θητεία του ως δηλωμένος ευρωπαϊστής, αποτελεί το νομοτελειακό αποτέλεσμα της άρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης να δεχθεί τη χώρα στους κόλπους της- μια άποψη που οπωσδήποτε δεν στερείται βάσης. Αλλά το νέο τουρκικό δόγμα είναι ευρύτερο και πολυδιάστατο: η Τουρκία μπορεί για την ώρα να «τρώει πόρτα» από την Ευρώπη, αλλά σε αντάλλαγμα ανοίγει καθημερινά άλλες πόρτες σε πρωτεύουσες- και πλούσιες σε φυσικούς πόρους περιοχές - απαγορευμένες για τους δυτικούς «απίστους», όπως η Τεχεράνη ή η Δαμασκός. Ταυτόχρονα μέσα από τις στρατηγικές του ενεργειακές συμφωνίες με τη θανάσιμη αντίπαλο των οθωμανών προγόνων του Μόσχα του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ερντογάν μετατρέπει τη χώρα του σε κεντρικό «παίχτη» στο μεγάλο παιχνίδι των αγωγών- κι ας μην έχει σταγόνα πετρέλαιο ή αέριο.

Ερντογάν και Νταβούτογλου γνωρίζουν ότι από τον δρόμο προς μια νέα οθωμανική αυτοκρατορία δεν λείπουν τα εμπόδια. Η ανοικτή πληγή του Κουρδικού, η συνεχιζόμενη στρατιωτική κατοχή της Βόρειας Κύπρου, η τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, αλλά και οι αναμνήσεις των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που σημάδεψαν τις τε λευταίες ημέρες της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως οι γενοκτονίες των Αρμένιων και των Ποντίων, αποτελούν τα σημαντικότερα «βαρίδια» που απειλούν την επιτυχία του νεο-οθωμανικού γεωπολιτικού πειράματος.

Επίδοξοι Νάσερ του 21ου αιώνα

Το θολό όραμα των τούρκων ισλαμιστών:

1 Συγκρότηση,με την Τουρκία επικεφαλής,μιας οιονεί «κοινοπραξίας» μουσουλμανικών κρατών,λαών και κοινοτήτων από τα Βαλκάνια ως την Ασία.Να γίνει ο Ερντογάν ο Νάσερ (φωτογραφία) του 21ου αιώνα.

2  Μηδενικές τριβές με όλα τα όμορα κράτη της Τουρκίας,στρατηγική υποβάθμιση του Ισραήλ.

3  Για το Αιγαίο ο Νταβούτογλου γράφει ότι «κάθε συμβιβασμός μπορεί να εξαφανίσει τον ζωτικό χώρο της Τουρκίας στον άξονα Μεσόγειος- Εύξεινος Πόντος».

4 Οσο για την Κύπρο, τονίζει: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος εκεί, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα».

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Λουτρό αίµατος στο Μεξικό από τον πόλεµο των καρτέλ















Ο φονικότερος µήνας στην ιστορία του Μεξικού είναι αυτός ο Ιούνιος. Μόνο τις τελευταίες πέντε ηµέρες έχουν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι στον πόλεµο που µαίνεται ανάµεσα στις συµµορίες των ναρκωτικών. Με ένα µανιφέστο 5.000 σελίδων, πάντως, ο πρόεδρος της χώρας επιµένει ότι θα συνεχίσει τη µάχη κατά του οργανωµένου εγκλήµατος.


Από το 2006, τη χρονιά που Φελίπε Καλντερόν κήρυξε τον πόλεµο στα καρτέλ των ναρκωτικών στέλνοντας τον στρατό στα άντρα των συµµοριών, έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι. Τα καρτέλ πολεµούν εναντίον του στρατού αλλά και µεταξύ τους, ενώ «µερίδιο» στην αιµατοχυσία έχουν και οι τοπικές συµµορίες κακοποιών. Το τελευταίο κύµα δολοφονιών σηµειώθηκε πριν από δύο ηµέρες. Οι συµµορίες µετέτρεψαν σε πεδίο µάχης την τουριστική πόλη Τάξκο, ενώ από επέµβαση των οµοσπονδιακών δυνάµεων σε σπίτι έχασαν τη ζωή τους 14 άνθρωποι. Στον κατάλογο των αιµατηρών επεισοδίων, περιλαµβάνεται η εκτέλεση 19 τοξικοµανών σε κλινική αποτοξίνωσης και πολλές επιθέσεις κατά της αστυνοµίας, σε µια από τις οποίες σκοτώθηκαν 12 αστυνοµικοί. «Φταίνε οι ΗΠΑ»

Δεδοµένου ότι ο ολοκληρωτικός πόλεµος που κήρυξε πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο πρόεδρος της χώρας συνοδεύεται από βαρύτατο φόρο αίµατος, έσπευσε να υπερασπιστεί την πολιτική του µε ένα µακροσκελές µανιφέστο που δηµοσιεύθηκε στον Τύπο. Ο Καλντερόν ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει τη µάχη εναντίον του οργανωµένου εγκλήµατος για να «µη ζούµε για πάντα µέσα στον φόβο», ενώ για το λουτρό αίµατος απέδωσε µερίδιο ευθύνης στις Ηνωµένες Πολιτείες. «Η αιτία του προβλήµατος της βίας βρίσκεται στο γεγονός ότι το Μεξικό συνορεύει µε τη χώρα που έχει τα µεγαλύτερα ποσοστά κατανάλωσης ναρκωτικών παγκοσµίως» αναφέρει στο µανιφέστο του ο Καλντερόν. «Ο γείτονάς µας είναι ο µεγαλύτερος τοξικοµανής στον κόσµο» γράφει.

Στις παράπλευρες απώλειες του πολέµου περιλαµβάνεται και οικονοµικός στραγγαλισµός των περιοχών που συνορεύουν µε τις ΗΠΑ. Πολλές επενδύσεις έχουν παγώσει και εργοστάσια έχουν κλείσει, ενώ οι τοπικοί επιχειρηµατίες παρακολουθούν ανήµποροι µια ανελέητη σύγκρουση ανάµεσα στις οµοσπονδιακές δυνάµεις και τα πανίσχυρα καρτέλ.

Ο Ερντογάν τραβάει το σχοινί

ΠΥΡΑ ΑΠΟ το εσωτερικό αρχίζει να δέχεται η κυβέρνηση Ερντογάν για την επιθετική εξωτερική πολιτική που ακολουθεί απέναντι στη Δύση και το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, η Αγκυρα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόµενο να σταµατήσει τη στρατιωτική συνεργασία και να διακόψει τις εµπορικές σχέσεις µε το Τελ Αβίβ, καθώς και να µη στείλει πίσω τον πρεσβευτή της τον οποίο ανακάλεσε µετά την αιµατηρή επίθεση των ισραηλινών δυνάµεων στον Στολίσκο της Ελευθερίας κατά την οποία σκοτώθηκαν εννέα τούρκοι ακτιβιστές.
 Το δηµοσίευµα της εφηµερίδας «Σταρ» σχετικά µε τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο υπουργικό συµβούλιο της περασµένης βδοµάδας επικαλείται πηγές της κυβέρνησης.
Οι προθέσεις αυτές, ωστόσο, δέχονται τα επικριτικά σχόλια έγκυρων αρθρογράφων του τουρκικού Τύπου, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για επιδεικτική εξωτερική πολιτική.


Ρωσικοί πύραυλοι

Ανάµεσά τους ξεχωρίζει το σχόλιο του Ακίφ Μπεκί, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια σύµβουλος του τούρκου πρωθυπουργού. «Το στρατηγικό βάθος έδωσε τη θέση του στην κορµοστασιά» έγραψε ο Μπεκί επικεντρώνοντας τα πυρά του στον υπουργό Εξωτερικών Αχµέτ Νταβούτογλου: «Αισθάνεται την ανάγκη να δείξει το µπόι του σε κάθε φωτογραφία. Το αποτέλεσµα είναι µια εξωτερική πολιτική επικεντρωµένη στην επίδειξη». Σε ανάλογο σχόλιό της η εφηµερίδα «Μιλιέτ» σηµείωνε ότι «η παλικαριά έχει τα όριά της». Το ρήγµα που διαπιστώνεται εσχάτως ανάµεσα στην Τουρκία και τη Δύση φαίνεται ότι σπεύδει να εκµεταλλευθεί η Μόσχα µε την πρόθεσή της να πουλήσει στην Αγκυρα πυραύλους εδάφους - αέρος S-300 και S-400. Παραδοσιακά, οι βασικοί προµηθευτές οπλικών συστηµάτων της Τουρκίας είναι οι ΝΑΤΟϊκοί σύµµαχοί της.






Την καθημερινή μάχη επιβίωσης των Παλαιστινίων περιγράφει η «Ενα σχολείο για τη Γάζα»


Ρωγμή» στον αποκλεισμό.

Δραματικές εικόνες από την καθημερινή μάχη των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας για φυσική και ψυχική επιβίωση μεταφέρουν οι εκπαιδευτικοί της ελληνικής πρωτοβουλίας «Ένα Σχολείο για τη Γάζα», οι πρώτοι Ευρωπαίοι που κατάφεραν μία μικρή ρωγμή στον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη μικρή παλαιστινιακή λωρίδα γης.

Νοσοκομεία που λειτουργούν με γεννήτριες, των οποίων όμως τα ανταλλακτικά έχουν παλιώσει και δεν μπορούν να αντικατασταθούν με αποτέλεσμα εγχειρίσεις να μένουν στη μέση και άνθρωποι να πεθαίνουν.
Σχολεία μισογκρεμισμένα όπου τα παιδιά κάνουν μάθημα σε βάρδιες γιατί τα περισσότερα κτίρια είναι βομβαρδισμένα. Αναιμία και υποσιτισμός στα παιδιά. Ανεργία 80%. Πλήρης αποκλεισμός στο να μπει ή να βγει οτιδήποτε.
Ψυχολογικά προβλήματα αλλά και περίσσια αξιοπρέπεια. Αυτά είναι κάποια από τα ψήγματα εικόνων που μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί της ελληνικής πρωτοβουλίας «Ένα σχολείο για τη Γάζα».

Οι εκπαιδευτικοί, αντιπροσωπεία από 15 ΕΛΜΕ και 15 διδασκαλικούς συλλόγους, ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που «κατάφεραν μια μικρή ρωγμή στον φονικό αποκλεισμό που έχει επιβάλλει το ισραηλινό κράτος» όπως είπαν.

Ήταν η πρώτη αποστολή που την περασμένη εβδομάδα κατάφερε επιτέλους, μετά τη μερική άρση του αποκλεισμού των Αιγυπτίων, να περάσει από τη Ράφα στην πολύπαθη περιοχή-φυλακή όπου 1,5 εκατ. άνθρωποι δίνουν καθημερινή μάχη για τη φυσική και ψυχική επιβίωση.

Πήγαν εκεί μεταφέροντας ένα μικρό ποσό από τα 82.000 ευρώ που μαζεύτηκαν από τα παιδάκια στα ελληνικά σχολεία και τους πολίτες που ευαισθητοποιήθηκαν στο δράμα ενός λαού που μετρά 60 χρόνια.

Όμως πέρα από τις δυσκολίες να μεταφέρουν τα χρήματα, υπάρχει η δυσκολία μεταφοράς των υλικών αφού από τα παράνομα λαγούμια κάτω από τη γη δεν μπορεί να περάσει τσιμέντο και τζάμια…
Γι' αυτό στα σχολεία που λειτουργούν δεν υπάρχουν τζάμια. Κι αυτός ο αποκλεισμός πολλαπλασιάζει το κόστος επιδιορθώσεων των κτιρίων, αφού τα υλικά πρέπει να αγορασθούν από τη μαύρη αγορά.

Κι όμως η Αίγυπτος χτίζει τείχος 14 χλμ. κατά μήκος του περάσματος της Ράφα, με θεμέλια βαθιά για να αποκλεισθούν τα λαγούμια. Κι όμως, ασθενοφόρα δεν επιτρέπεται να περάσουν είτε προς το Ισραήλ, είτε προς την Αίγυπτο και οι άρρωστοι πεθαίνουν.

Οι Έλληνες εκπαιδευτικοί περίμεναν έξι ώρες για να περάσουν από τη Ράφα. Κι αν αυτοί είχαν εκνευρισθεί, ο Παλαιστίνιος οδηγός τους ήταν συνέχεια ήρεμος. Διότι ο ίδιος μια φορά περίμενε τρεις ημέρες για να τον αφήσουν οι Αιγύπτιοι να περάσει. Και τη μάνα με το παιδί που ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να συναντήσει στα κατεχόμενα τον πατέρα, δεν την άφησαν να περάσει…

Στη Γάζα συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Παιδείας, εκπροσώπους όλων των παλαιστινιακών πολιτικών οργανώσεων, των εκπαιδευτικών και εργατικών συνδικάτων, των κοινωνικών οργανώσεων.
Συνάντησαν το μοναδικό ίσως στον κόσμο υπουργείο Κρατουμένων, αφού 11.000 Παλαιστίνιοι είναι φυλακισμένοι ή κρατούνται από τους Ισραηλινούς. Από τους φυλακισμένους, 270 είναι ανήλικοι, 315 κρατούνται για περισσότερα από 15 χρόνια, 264 έχουν φυλακισθεί χωρίς να δικασθούν.

Οι εικόνες που μετέφερε η αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών ήταν καταλυτικές: Η ζωή στη Γάζα ορίζεται από τον αποκλεισμό. Μοιραία το 80% των ενηλίκων είναι άνεργοι. Το 60% του πληθυσμού είναι κάτω από 18 ετών. Βασικό μέσο μεταφοράς είναι τα γαϊδούρια και τα κάρα.
Η παροχή ρεύματος δεν διαρκεί περισσότερο από 12 ώρες την ημέρα και διακόπτεται αυθαίρετα χωρίς καμία προειδοποίηση. Έτσι κυριαρχεί ο θόρυβος από τις παλιές ασθμαίνουσες γεννήτριες, που καλούνται να λειτουργήσουν σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, δημόσια κτίρια.

Η εύφορη γη της Παλαιστίνης είναι εγκαταλειμμένη. Βομβαρδισμένη και ελάχιστα καλλιεργημένη, αφού οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να εξάγουν τίποτα Τα ψαροκάικα δεν μπορούν να βγουν για ψάρεμα αφού περιμένουν τα ισραηλινά αεροπλάνα. Τα παιδιά δεν πλησιάζουν στην παραλία να παίξουν, διότι υπάρχουν παντού οβίδες.

Στα νοσοκομεία από τα 450 απαραίτητα φάρμακα, 120 λείπουν ολοκληρωτικά. Κι από τα 400 είδη αναλωσίμων που είναι απαραίτητα για τη φροντίδα των ασθενών, υπάρχει πλήρης έλλειψη στα 200.

Το 60%-65% των παιδιών πάσχουν από αναιμία ή υποσιτισμό. Τα ψυχολογικά προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές. Ο ύπνος των παιδιών τυραννιέται από εφιάλτες και πολλά υποφέρουν από νυχτερινή ενούρηση.
Κάθε τάξη έχει κατά μέσο όρο 55 παιδιά και τα εναπομείναντα ρημαγμένα σχολεία αναγκάζουν τα παιδιά και τους δασκάλους να κάνουν μάθημα σε τρεις βάρδιες. Τα βιβλία δεν πετιούνται. Περνούν από χέρι σε χέρι για χρόνια...

Οι Παλαιστίνιοι εκπαιδευτικοί περιέγραφαν πως το Ισραήλ κάνει πάντα επίδειξη δύναμης από αέρος όταν τα παιδιά έχουν εξετάσεις. Κύριος στόχος είναι να τρομοκρατηθεί η νεολαία και να διαλυθεί η συγκροτημένη μαθησιακή διαδικασία.
Κι όμως, αυτά τα παιδιά έχουν γράψει στους τοίχους των σχολείων τους: «Αν οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν μια αξιοπρέπεια, πρέπει ν' αλλάξουν τη μοίρα τους»... «Μη ρωτάς αυτούς που δεν ξέρουν για την άγνοιά τους, αλλά αυτούς που ξέρουν γιατί δεν τους δίδαξαν»... «Αν δεν γευτείς την πίκρα της εκπαίδευσης, θα ζήσεις μια ζωή στην πίκρα»…
Οι εκπαιδευτικοί βρήκαν το σχολείο, στην ανοικοδόμηση του οποίου θα συμβάλλουν, στη συνοικία Τζαμπάλια όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταυλισμός των κατεχομένων.

Εκεί, σε ένα σχολείο θηλέων, η ελληνική βοήθεια θα γίνει η αιτία για να ξαναχτισθούν καταρχήν εννέα σχολικές τάξεις. Κι ο αγώνας των εκπαιδευτικών, μέσα από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Ελληνόπουλων στις αξίες της ειρήνης και του ανθρωπισμού, θα συνεχισθεί.
Κι ο λογαριασμός θα είναι πάντα διαθέσιμος, για όποιον μισεί τον πόλεμο και αγαπά τη μοναδική ελπίδα της γης που είναι οι νέες γενιές, στην Αγροτική Τράπεζα: Αρ. λ/σμού 4260100830920.







Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Η Ρωσία θέλει να πουλήσει S-300 στην Τουρκία

Πυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρος ελπίζει να πουλήσει στην Τουρκία η Ρωσία μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής εξαγωγικής εταιρείας όπλων Rosoboronexport, Ανατόλι Ισαΐκιν.


"O τουρκικός στρατός έχει μεγάλη ανάγκη να αποκτήσει πυραυλικά συστήματα S-300 και S-400", ανέφερε το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις που έκανε ο Ισαΐκιν στο Παρίσι λέγοντας ότι η η Ρωσία ενημέρωσε την Τουρκία ότι προτίθεται να λάβει μέρος σε μία προσφορά για την προμήθεια πυραυλικών συστημάτων στην οποία ανέφερε ότι θα συμμετάσχουν και δυτικές εταιρείες.

Η Τουρκία αγοράζει τα περισσότερα αμυντικά της συστήματα από συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Η Ρωσία διέκοψε την αποστολή πυραύλων S-300 στο Ιράν, όταν αποφάσισε να υποστηρίξει τις νέες κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών εις βάρος της Τεχεράνης για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Aρχισε η δίκη αξιωματικών του Ναυτικού στην Τουρκία

Ένας εν ενεργεία ναύαρχος και άλλοι ανώτατοι αξιωματικοί κάθονται από σήμερα Τρίτη στο εδώλιο του κατηγορούμενου για την υπόθεση της συνωμοτικής οργάνωσης Εργκένεκον.
Στην Κωνσταντινούπολη δικάζονται 33 άτομα στην πλειοψηφία τους στρατιωτικοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον διακεκριμένων μη μουσουλμάνων της Τουρκίας, κυρίως Αρμενίων, για την αποσταθεροποίηση της ισλαμικής κυβέρνησης.

Πρόκειται για έναν εν ενεργεία ναύαρχο και έναν εν αποστρατεία, έναν αντιναύαρχο, 29 αξιωματικούς του ναυτικού και έναν πολίτη.

Το δίκτυο Εργκένεκον κατηγορείται ότι επιδίωκε να δημιουργήσει εντάσεις στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας διαμορφώνοντας τις κατάλληλες συνθήκες για την εκδήλωση πραξικοπήματος και την απομάκρυνση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από την εξουσία.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης από 7 ως 15 χρόνια.







Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Απελευθέρωσε ομήρους που βρίσκονταν 12 χρόνια στα χέρια των ανταρτών FARC


Κολομβιανός Στρατός

Δύο αστυνομικούς και ένα στρατιώτη που βρίσκονταν στα χέρια των ανταρτών των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) για 12 χρόνια, απελευθερώθηκαν μετά από επέμβαση του κολοβιανού στρατού.
«Ο στρατηγός κ. Λουίς Χεριλίντο Μεντιέτα Οβάλε και ο ταγματάρχης κ. Ενρίκε Μουρίγιο που απήχθησαν από το FARC πριν από 12 χρόνια αφέθηκαν ελεύθεροι στη διάρκεια επιχείρησης του στρατού» αναφέρεται σε προεδρική ανακοίνωση.
Η επιχείρηση συνεχίζεται για τη διάσωση και τέταρτου κρατουμένου.

Η απελευθέρωσή τους έγινε λίγες ημέρες πριν από το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 20 Ιουνίου.

Το FARC που κρατά ακόμα τουλάχιστον 20 κρατούμενους που το ίδιο χαρακτηρίζει «πολιτικούς κρατούμενους» και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να τους ανταλλάξει με περίπου 500 μέλη του που έχουν συλληφθεί από τις κολοβιανές Αρχές στη διάρκεια των 40 χρόνων που η οργάνωση μάχεται την κυβέρνηση της Κολομβίας.






Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Κάθειρξη 15 ετών σε Αμερικανό για συνεργασία με την Αλ Κάιντα


Σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ένας Αμερικανός υπήκοος, γεννημένος στο Πακιστάν, καθώς κρίθηκε ότι παρείχε υποστήριξη στις επιθέσεις της Αλ Κάιντα εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν.

Ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο 30χρονος Σαϊέντ Χάσμι, ο οποίος ομολόγησε την 27η Απριλίου την ενοχή του στην κατηγορία της συνωμοσίας για την παροχή υλικής υποστήριξης και πόρων στην οργάνωση, καταδικάστηκε στην μέγιστη ποινή που επέσυρε το αδίκημα βάσει του νόμου.

Ο εισαγγελέας είπε ότι ο Χάσμι «αντιμετώπισε τις συνέπειες των πράξεών του και η καταδίκη αυτή καθιστά σαφές ότι τα άτομα που παρέχουν υλική υποστήριξη θα αντιμετωπίζουν την δικαιοσύνη».
«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα εξαρτώνται από ένα ευρύ φάσμα ατόμων σε όλο τον κόσμο για να επιτύχουν τους βίαιους στόχους τους. Αυτό το δίκτυο υποστήριξης περιλαμβάνει άτομα όπως ο Σαϊέντ Χάσμι, που ενστερνίζονται τη βίαιη ιδεολογία της Αλ Κάιντα και είναι έτοιμα να μεταφράσουν την ιδεολογία σε πράξη» τόνισε ο εισαγγελέας.
Ο Χάσμι συνελήφθη την 6η Ιουνίου 2006 στο αεροδρόμιο Χίθροου, λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό το Πακιστάν.

Έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εκδόθηκε από τη Βρετανία στις ΗΠΑ, αντιμετωπίζοντας κατηγορίας περί τρομοκρατικής δράσης.

Ο Χάσμι, γεννημένος στο Πακιστάν και με σπουδές στη Νέα Υόρκη, κατηγορήθηκε ότι άφησε έναν ύποπτο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση να μείνει στο φοιτητικό του διαμέρισμα στο Λονδίνο και του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο για να επικοινωνεί με άλλους υπόπτους.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους η Διεθνής Αμνηστία και το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα, αμφισβήτησαν τη δίωξη σε βάρος του Χάσμι, επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες της προφυλάκισής του ήταν ιδιαίτερα σκληρές.

Ο 30χρονος είχε ομολογήσει ότι παρείχε υλική υποστήριξη στην οργάνωση

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

"Πυρηνική" συμφωνία



Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας Τουρκίας – Ρωσίας, η οποία προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, υπέγραψαν χθες στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν.


Βασικό άξονα της συμφωνίας αποτελεί η συνεργασία μεταξύ της Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας της Τουρκίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας της Ρωσίας για την Οικολογική, Τεχνολογική και Πυρηνική Ασφάλεια. Επιπρόσθετα, οι δύο υπηρεσίες θα συνεργαστούν, μεταξύ άλλων, σε θέματα προστασίας από τη ραδιενέργεια, αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, εκπαίδευσης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος παρέστη στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επεσήμανε το δικαίωμα της Τουρκίας να διαφοροποιήσει τις ενεργειακές της πηγές. Αναφερόμενος στο έργο του αγωγού «Ναμπούκο» και στη συμφωνία που υπεγράφη τη Δευτέρα μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, ο ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ποσότητα του αζέρικου φυσικού αερίου, από το κοίτασμα «Shah Deniz», δεν μπορεί να συγκριθεί με το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς υστερεί στην τροφοδοσία του έργου.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπεραμύνθηκε της επανεξαγωγής του ρωσικού φυσικού αερίου σε τρίτες χώρες, ανακοινώνοντας πως η Ρωσία επεξεργάζεται νέα έργα για την πρόσθεση δύο ακόμη γραμμών στον αγωγό «Blue Stream».

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ο Κεμάλ αλλάζει το σκηνικό στην Τουρκία

Οι κεμαλιστές στην Τουρκία καλούν τον νέο ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, να ακολουθήσει τη «γραμμή Ετζεβίτ», ώστε το CHP να αποτελέσει «εναλλακτική πρόταση εξουσίας» στην αυταρχική μονοκρατορία του ισλαμικών καταβολών Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι υπέρμαχοι του κοσμικού χαρακτήρα της Τουρκίας είναι αισιόδοξοι μετά από την απομάκρυνση του Ντενίζ Μπαϊκάλ από την ηγεσία του κεμαλικού πολιτικού σχηματισμού. Αναλυτές τονίζουν πως το κόμμα που ίδρυσε ο θεμελιωτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, είναι το μόνο στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας που έχει μείνει απαράλλακτο την τελευταία δεκαετία, μη καταφέρνοντας να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Ο νέος ηγέτης, που κατάγεται από το Ντερσίμ, περιοχή που κατοικείται αποκλειστικά από Κούρδους Αλεβίτες, πραγματοποίησε «ανοίγματα» προς τις φτωχότερες τάξεις, προσπαθώντας να δώσει την εντύπωση πως το κόμμα έπαψε να είναι το κόμμα μίας ελίτ, αλλά αποκτά ξανά το λαϊκό χαρακτήρα που είχε όταν στην ηγεσία βρισκόταν ο πρώην πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ.

Ο 62χρονος Κιλιτσντάρογλου, πρώην γραφειοκράτης, επέκρινε τους πλούσιους και δήλωσε ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι να αντιμετωπίσει την ανεργία και τις δωροδοκίες. «Σε ληστεύουν και χτίζουν βίλες. Γίνονται όλο και πλουσιότεροι ενώ ισχυρίζονται ότι βοηθούν τους φτωχούς» ανέφερε ο Κιλιτσντάρογλου, απευθυνόμενος στους οπαδούς του κόμματος του, που φώναζαν: «ο Κεμάλ πρωθυπουργός».

Υπενθυμίζεται πως ο νέος ηγέτης του CHP, που αποκαλείται «Γκάντι», λόγω της ομοιότητάς του με τον ιστορικό ηγέτη της Ινδίας, έχει ασκήσει πιέσεις για την παραίτηση στελεχών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), κατηγορώντας τους για διαφθορά. Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με αναλυτές, η κοινή γνώμη της Τουρκίας πιστεύει πως η περίφημη «υπόθεση της κασέτας» με το ροζ σκάνδαλο που αφορούσε στον Μπαικάλ ήταν μία συνωμοσία που εξυφάνθηκε εντός του CHP, για να αποχωρήσει ο ανεπιθύμητος πια ηγέτης.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κομμάτι των μη θρησκευτικών δυνάμεων της Τουρκίας, όπου περιλαμβάνονται οι στρατιωτικοί και οι ανώτατοι δικαστικοί, είχε πέσει σε δυσμένεια, εξαιτίας της «ξύλινης γλώσσας» που χρησιμοποιούσε ο Μπαικάλ. Μετά από την εκλογή του Κιλιντσάρογλου και για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια, δημοσκόπηση εμφανίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται του ΑΚP του Ερντογάν, καθώς η ανάδειξη νέου ηγέτη στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα μοιάζει να αλλάζει την γνώμη ενός σημαντικού ποσοστού των ψηφοφόρων για τον εν λόγω πολιτικό σχηματισμό.

Πάντως, ο Ερντογάν ήταν λάβρος κατά του νέου αρχηγού του CHP, τον οποίο χαρακτήρισε «επιχρυσωμένο τενεκέ» και «δημιούργημα των πρωτοσέλιδων». Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν συνεχάρη τον Κιλιντσάρογλου για την εκλογή του, επειδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έκανε την απρέπεια να μην προσκαλέσει αντιπροσωπεία του κυβερνώντος ΑΚΡ στο έκτακτο συνέδριό του».

«Με πρωτοσέλιδα ήρθε, με πρωτοσέλιδα θα φύγει», είπε χαρακτηριστικά για τον Κιλιτσντάρογλου ο Ερντογάν στους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Εμμέσως, δηλαδή τον στιγμάτισε ως ανδρείκελο του δημοσιογραφικού Ομίλου Ντογάν (εφημερίδες «Χουριέτ», «Μιλιέτ» και τηλεοπτικός σταθμός CNN Turk), ο οποίος βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. «Πρόκειται για έναν ακόμη άνθρωπο του κατεστημένου, που απλώς ρέπει στο λαϊκισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Πυρηνικό καυσιμο απο ουράνιο της θάλασσας.

Το θαλασσινό νερό μπορεί μια μέρα να αποτελέσει πηγή άφθονων πυρηνικών καυσίμων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ωκεανοί περιέχουν δισεκατομμύρια τόνους ουρανίου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέρειας.Μέχρι στιγμής το φιλόδοξο σχέδιο παρουσιάζει μεγάλες πρακτικές δυσκολίες, όμως η ομάδα του ερευνητικού Ινστιτούτου Scripps της Καλιφόρνιας, υπό τον δρα Οράιον Μπέριμαν, αναπτύσσει ειδικά χημικά που μπορούν να «αρπάξουν» από το θαλασσινό νερό ιόντα ουρανίου (ηλεκτρικά φορτισμένα μόρια). Μέχρι σήμερα το ουράνιο που χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς σταθμούς, εξάγεται από το υπέδαφος, από σπάνια ορυκτά όπως ο ουρανίτης.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανών επιστημόνων, υπάρχουν περίπου 4,5 δισ. τόνοι υγροποιημένου ουρανίου στους ωκεανούς του πλανήτη μας, δηλαδή περίπου 1.000 φορές περισσότερο ουράνιο από αυτό που εκτιμάται ότι βρίσκεται στο υπέδαφος του δυτικού κόσμου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Scripps, σε εργασία που παρουσίασαν στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρίας Χημείας της Βρετανίας “Chemical Science”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», αναφέρουν ότι η βασική πρόκληση είναι η απομόνωση του ατόμου του ουρανίου της θάλασσας από το περιβάλλον του μέσω «ενθυλάκωσης».

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν ειδικούς χημικούς «υποκαταστάτες», δηλαδή ουσίες που προσδένονται σε συγκεκριμένα μόρια, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουν ειδική «συμπάθεια» και «έλξη» για το ουράνιο. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταφέρουν τελικά να βρουν έναν οικονομικό τρόπο εξαγωγής ουρανίου από το θαλασσινό νερό – κάτι που, αν πετύχει, θα αποτελέσει πραγματική τεχνολογική επανάσταση.
Το θαλασσινό νερό περιέχει ουράνιο σε αναλογία μόλις 0,003 μερών ανά εκατομμύριο, σε σύγκριση με 20.000 μέρη ανά εκατομμύριο που περιέχει το ουράνιο μέσα στη γη. Όμως ο όγκος του νερού των ωκεανών είναι τεράστιος, συνεπώς θα μπορούσε να παρέχει μια σχεδόν απεριόριστη ποσότητα του πολύτιμου μετάλλου στο μέλλον.

Βομβιστική επίθεση με περισσότερους από δέκα τραυματίες


Τουλάχιστον 15 είναι οι τραυματισμένοι πολίτες και αστυνομικοί από έκρηξη βόμβας στη δυτική Κωνσταντινούπολη, κοντά σε νοσοκομείο στην περιοχή Κιουτσουκτσεκμετσέ.

Σύμφωνα με τις Αρχές, η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε πεζοδρόμιο και εξερράγη με τηλεχειριστήριο. Η επίθεση πιστεύεται ότι είχε στόχο ένα διερχόμενο από το σημείο αυτό λεωφορείο της αστυνομίας, το οποίο μετέφερε προσωπικό που μετέβαινε στην εργασία του.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν ένα όχημα της αστυνομίας με σπασμένα τα τζαμιά από την έκρηξη. Οι τραυματίες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυξημένα σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, λόγω διεθνούς διάσκεψης για την ασφάλεια που διοργανώνει η Τουρκία, στην οποία μετέχουν αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ τους ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας,
Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μεταδίδει ότι συνελήφθησαν σε τέσσερις πόλεις συνολικά 14 ύποπτοι για σχέσεις την Αλ Κάιντα

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Αρνείται το Ισραήλ διεθνή έρευνα για την επιδρομή στο Στόλο της Ελευθερίας

Απορρίπτει το Ισραήλ την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη συγκρότηση διεθνούς επιτροπής που θα αναλάβει να διερευνήσει την αιματηρή επέμβαση στη διεθνή νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας. Απελαύνονται όλοι οι ακτιβιστές και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Rachel Corrie.

Την πρόταση υπέβαλε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Προτάθηκε συγκεκριμένα η σύσταση επιτροπής με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας και τη συμμετοχή αντιπροσώπων από την Τουρκία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε συγκαλέσει κατά πληροφορίες την Κυριακή συνεδρίαση κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα αποδεχθεί το Ισραήλ την πρόταση.

Ήδη πάντως ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Μάικλ Όρεν ξεκαθάρισε πως το Ισραήλ δεν πρόκειται να αποδεχθεί διεθνή έρευνα για την επέμβαση στο τουρκικό πλοίο του Στόλου της Ελευθερίας, «Mavi Marmara», που προκάλεσε το θάνατο εννέα ακτιβιστών και «ισοπέδωσε» τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

«Απορρίπτουμε μία διεθνή επιτροπή. Συζητάμε με την κυβέρνηση Ομπάμα έναν τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η έρευνά μας» δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

«Το Ισραήλ είναι δημοκρατικό έθνος. Το Ισραήλ έχει την ικανότητα και το δικαίωμα να κάνει έρευνα για τον εαυτό του και όχι να γίνει το αντικείμενο έρευνας από διεθνή επιτροπή» επισήμανε ο Ισραηλινός πρεσβευτής τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να απολογηθεί για το επεισόδιο.

* Ο Νικολά Σαρκοζί κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να δεχθεί τη διεξαγωγή «αξιόπιστης και αντικειμενικής έρευνας» για την επέμβαση εναντίον της διεθνούς νηοπομπής, έρευνα στην οποία η Γαλλία είναι έτοιμη να συμμετάσχει, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Απελαύνονται οι ακτιβιστές του Rachel Corrie

Απελαύνονται, εν τω μεταξύ, την Κυριακή όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του ιρλανδικού φορτηγού πλοίου Rachel Corrie, το οποίο οδηγήθηκε στο ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ μετά την αναχαίτισή του το Σάββατο από το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό σε διεθνή ύδατα.

Ήδη έχουν απελαθεί επτά ακτιβιστές και έως το τέλος της ημέρας θα έχει απελαθεί το σύνολο επιβατών και πληρώματος.

Κατά την επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στο πλοίο δεν προβλήθηκε αντίσταση. Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι η επιχείρηση κράτησε λίγα λεπτά και ότι ο πλοίαρχος είχε συγκεντρώσει όλους τους επιβαίνοντες σε ένα σημείο. Οι επικοινωνίες πάνω στο πλοίο είχαν διακοπεί ώρες νωρίτερα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους επιβαίνοντες του Rachel Corrie «ειρηνικούς ακτιβιστές» -σε αντιδιαστολή με το τουρκικό πλοίο του «Στόλου της Ελευθερίας», το οποίο χαρακτήρισε «πλοίο μίσους που είχε οργανωθεί από βίαιους ακραίους Τούρκους τρομοκράτες.

Την ίδια στιγμή, η νεκροψία που διενεργήθηκε στην Τουρκία στις σορούς των εννέα ακτιβιστών που σκοτώθηκαν στο «Mavi Marmara» καταδεικνύει ότι είχαν δεχθεί συνολικά 30 σφαίρες. Ένας ακτιβιστής είχε πυροβοληθεί τέσσερις φορές στο κεφάλι, ενώ αρκετοί άλλοι είχαν πολλαπλά τραύματα από σφαίρες.

Και σε μία τελευταία εξέλιξη, ανώτατος στρατιωτικός του Ιράν δήλωσε την Κυριακή ότι οι Φρουροί της Επανάστασης είναι έτοιμοι να συνοδεύσουν πλοία που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας εφόσον δοθεί έγκριση από τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Με στολισκο κατα της Τουρκικής κατοχής στην Β.Κύπρο απαντούν Ισραηλινοί ακτιβιστές.

Στολίσκος με «οργισμένους» Ισραηλινούς, που θα ζητούν να σταματήσει η τουρκική κατοχή στην βόρεια Κύπρο και να επανενωθεί το νησί υπό την κυπριακή κυβέρνηση, πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα από το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post.


Με την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ να κορυφώνεται, ειδικότερα μετά τη γνωστοποίηση ότι οι 9 νεκροί ακτιβιστές του «Στόλου της «Ελευθερίας» είναι Τούρκοι, οι ομάδα των «οργισμένων Ισραηλινών», όπως αναφέρει η εφημερίδα, επιθυμεί να δώσει τη δική της απάντηση στην Τουρκία στην προσπάθεια της περασμένης εβδομάδας να σπάσει ο αποκλεισμός της Γάζας.

Στην ομάδα συμμετέχει ο Alex Goldfarb, πρώην βουλευτής των κομμάτων Tzomet και Yiud, τη δεκαετία του ‘90, καθώς και ο ακτιβιστής του κόμματος Meretz, Pinhas Har-Zahav. Η κίνηση πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από πλούσιο Ισραηλινό, το όνομα του οποίου παραμένει άγνωστο.

Στο μεταξύ, η αντίδραση εξακολουθεί να είναι έντονη και στην Τουρκία. Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ τόνισε χθες ότι το Ισραήλ διέπραξε ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα της ιστορίας του, το μέγεθος του οποίου θα καταλάβει καλύτερα στο μέλλον. Η Τουρκία, που δεν πρόκειται να συγχωρήσει με κανένα τρόπο αυτή την πράξη, με ψυχραιμία θα πράξει τα δέοντα και προειδοποιώντας τον αμερικανικό παράγοντα να προβεί στη σωστή αξιολόγηση του γεγονότος, συνέχισε.

Αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τους τραυματίες ακτιβιστές που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Άγκυρας, κατήγγειλε για άλλη μια φορά την πολιτική άσκησης βίας του Ισραήλ και την παράνομη ενέργεια που σημειώθηκε στα διεθνή ύδατα. «Η Τουρκία ούτε παραβλέπει ούτε υποκύπτει» προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα για το θέμα αυτό έχει πολλά ακόμη να κάνει.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Λιβάνου, ο Ερντογάν σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τουρκική ομάδα που θα μεταφέρει με πλοίο ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, συνοδεία πολεμικού σκάφους. Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν ενημερωθεί σχετικά από τον Τούρκο πρωθυπουργό του ζητούν να καθυστερήσει

ΠΗΓΗ  :http://tvxs.gr/news/κόσμος/με-στολίσκο-κατά-της-τουρκικής-κατοχής-στην-κύπρο-απαντούν-οι-ισραηλινοί

Ιδρυση Εταιρείας Γεωπολιτικών ερευνών.


Οι αλλαγές και οι εξελίξεις που επηρεάζουν την ζωή ολων μας ειναι πρωτοφανείς. Ο καταιγιστικός ρυθμός τους μας αφήνει πολλες φορές αφωνους, μπερδεμένους, εξοργισμένους, μη γνωρίζοντας τι επιφυλλάσει το αυριο σε εμας, στα αγαπημένα μας πρόσωπα και σε ολα οσα απαρτίζουν τον κόσμο μας.


Ως ενεργοί πολίτες, ζητούμε την πληροφόρηση απο τις πηγές ενημέρωσης, που πλεον στην διαδικτυακή εποχη μας ειναι περισσότερες απο ποτε άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορια.

Ως ενημερωμένοι πολιτες ανταλλάσουμε τις πληροφορίες και τις απόψεις μας με τους φίλους και τους γνωστούς μας.

Η γνώση και οι πληροφορίες συνήθως δεν συνοδεύονται απο τεκμηριωμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβληματων , επιρροή των διαμορφώτών κοινής γνώμης και εξοδο απο την κρίση .

Στις 24 Μαιου του 2010 η Εταιρεία Γεωπολιτικών Ερευνών καταχωρήθηκε σε Εφορία και Πρωτοδικείο ως Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία, με σκοπό την ερεύνα και μελέτη γεωπολιτικών θεμάτων που αφορούν τον Ελληνισμό και την εκπαίδευση/ ενημέρωση των ενδιαφερομένων στην επιστήμη της γεωπολιτικής.

Στόχος ειναι η συνεισφορά ενεργών και ενδιαφερομένων πολιτών στην μελέτη και δημιουργία προτάσεων αντιμετώπισης των γεωπολιτικών και γεωοικονομικών προκλήσεων της εποχής μας.
 
Καταχωρήθηκε στα βιβλία του Πρωτοδικείου με γενικό αριθμό: 6706/2010.

Η Βόρειος Κορέα δεν προετοιμάζεται για πόλεμο, εκτιμούν οι ΗΠΑ














Η Βόρειος Κορέα δεν παρουσιάζει ενδείξεις ότι ετοιμάζει προκλήσεις στο κοντινό μέλλον ή επίθεση κατά της Νοτίου Κορέας, υπογραμμίζει Αμερικανός ανώτατος αξιωματικός, απαντώντας έμμεσα σε δηλώσεις Βορειοκορεατών αξιωματούχων για πόλεμο που «θα ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή». Ο Ρόμπερτ Γκέιτς από την πλευρά του δήλωσε ότι η Ν.Κορέα δεν επιδιώκει ψήφισμα στον ΟΗΕ.
Ο ναύαρχος Ρόμπερτ Γουίλαρντ, επικεφαλής της διοίκησης του Ειρηνικού Ωκεανού δήλωσε από τη Σιγκαπούρη ότι υπάρχουν δεν ενδείξεις ότι η Βόρειος Κορέα θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή στο προσεχές διάστημα ή ότι μετακινεί στρατιώτες προς τα σύνορα με το νότιο γείτονα.
Ωστόσο παραδέχτηκε ότι θα παρακολουθούν τη Βόρειο Κορέα λόγω της δυσκολίας να προβλεφθεί η συμπεριφορά της.

Η Σεούλ αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα της βύθισης του νοτιοκορεατικού πλοίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο πρόεδρος της χώρας Λι Μουνγκ-μπακ δήλωσε σε ομιλία του στη Σινγκαπούρη ότι ενώ ο κόσμος προχωρά «υπάρχει μια χώρα που αρνείται να αλλάξει».
Νωρίτερα, ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς είχε δηλώσει ότι η Νότιος Κορέα δεν θα επιδιώξει, πιθανότατα, ένα ψήφισμα εντός του ΟΗΕ, για να μην αυξήσει περισσότερο τις εντάσεις στην περιοχή.
«Νομίζω δεν θα επιδιώξει ψήφισμα» δήλωσε. «Δεν πρόκειται για εκδήλωση έλλειψης αναγνώρισης της φύσης της πρόκλησης που έχουμε δει από τη Βόρειο Κορέα, αλλά αφορά περισσότερο την ανησυχία μήπως οδηγήσει σε περαιτέρω αστάθεια και νέες προκλήσεις» τόνισε.
Μόλις την προηγούμενη ημέρα, ο Βορειοκορεάτης αναπληρωτής πρεσβευτής στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη απείλησε με ολοκληρωτικό πόλεμο στη κορεατική χερσόνησο και κατηγόρησε Ουάσιγκτον και Σεούλ ότι υποδαυλίζουν την κρίση που ξέσπασε με τη βύθιση της νοτιοκορεατικής κορβέτας τον Μάρτιο.
Οι κυρώσεις ή τα μέτρα κατά της χώρας του, υπογράμμισε ο Ρι Γιανγ Γκον, θα αναγκάσουν τη χώρα του να αμυνθεί «με σκληρά μέτρα ακόμα και με ολοκληρωτικό πόλεμο» ενώ λόγω της κατάστασης, όπως είπε, ένας πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Κίνδυνος Πυρηνικής τρομοκρατίας στην Ρωσία.

Ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι τρομοκράτες επιχειρούν να αποκτήσουν πυρηνικό υλικό, καθώς και όπλα χημικού και βιολογικού πολέμου.
Ο Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ δήλωσε στα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι διαθέτει πληροφορίες πως η FSB (η υπηρεσία που διαδέχτηκε την KGB) έχει στη διάθεσή της σχετικές πληροφορίες και παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Δεν έδωσε λεπτομέρειες, ούτε αποκάλυψε σε ποιες τρομοκρατικές οργανώσεις αναφέρεται.

Σύμφωνα με αναλυτές, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τρομοκράτες έχουν στην κατοχή τους υλικό που θα μπορούσε να χρησιμεύσει για την κατασκεύη πυρηνικής βόμβας. Συνολικά έχουν όμως καταγραφεί 18 περιστατικά κλοπής πλουτωνίου ή εμπλουτισμένου ουρανίου.
Διάχυτη είναι η ανησυχία και για την προμήθεια πυρηνικού υλικού σε τρομοκράτες το οποίο θα έχει προέλευση το Πακιστάν.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Επιθέσεις στη διάρκεια διεθνούς συνάντησης για την ειρήνη

Αφγανιστάν-Καμπούλ

Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στο Αφγανιστάν, κοντά στο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, όπου πραγματοποιείται η «τζίργκα της ειρήνης», μια παραδοσιακή συγκέντρωση, στην οποία συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη, οι αρχηγοί των αφγανικών φυλών, εκπρόσωποι της αφγανικής κοινωνίας, ξένοι διπλωμάτες και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι επρόκειτο για επιθέσεις με ρουκέτες, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για θύματα ή ζημιές. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στο κέντρο της Καμπούλ, αμέσως μετά τις εκρήξεις κοντά στο πανεπιστήμιο της πόλης.
Σύμφωνα με ανταποκριτή της Γαλλικού Πρακτορείου, οι εκρήξεις ακούστηκαν τη στιγμή που ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι εκφωνούσε την εναρκτήρια ομιλία του. Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε μπροστά στο ξενοδοχείο Intercontinental, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί το σημείο της δεύτερης έκρηξης.
Ο Αφγανός πρόεδρος αναχώρησε από τη σύνοδο, ενώ ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή.
Η «τζίργκα», που έχει στόχο την αναζήτηση λύσεων για τον τερματισμό του πολέμου, άρχισε με την ανάγνωση του Κορανιού.
Περισσότερα από 12.000 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα για να διασφαλίσουν την προστασία όσων συμμετέχουν στην συνάντηση.
Οι αφγανικές αρχές είναι προετοιμασμένες για πιθανές επιθέσεις των Tαλιμπάν. Την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε σε συνοικία της βόρειας Καμπούλ κρησφύγετο με 300 ρουκέτες.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Σκοτώθηκε στο Αφγανιστάν ηγετικό μέλος της Αλ Κάιντα














Τον θάνατο του αξιωματούχου της Μουσταφά Αμπού Αλ Γιαζίντ, γνωστού και ως σεΐχη Σαϊντ αλ Μάσρι, που θεωρείτο το νούμερο τρία στην ηγεσία της οργάνωσης, ανακοίνωσε η Αλ Κάιντα. Ο Αλ Γιαζίντ σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Αφγανιστάν.
Ο αιγυπτιακής καταγωγής Γιαζίντ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Αλ Κάιντα και θεωρείται το νούμερο 3 της οργάνωσης, μετά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τον Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι. Υπήρξε υπεύθυνος για τα οικονομικά του Μπιν Λάντεν.
Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης SITE, το οποίο επιτηρεί τις ισλαμικές σελίδες στο Διαδίκτυο δεν διευκρινίζει κάτω από ποιες συνθήκες έχασε τη ζωή του ο Γιαζίντ.

Αναφέρει μόνο ότι το μήνυμα της Αλ Κάιντα ανακοινώνει επίσης το θάνατο της συζύγου του, των τριών παιδιών του, της εγγονής του, κάποιων ανδρών και γυναικών.
Ο Γιαζίντ εμφανίζεται σε κατάλογο με προσωπικότητες, ομάδες και οργανώσεις που τα περιουσιακά τους στοιχεία έχουν παγώσει από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Σύμφωνα με το FBI, ο Γιαζίντ ήταν εκείνος που είχε μεταφέρει κεφάλαια μέσω του Ντουμπάι στον Μοχάμεντ Αττά, τον Μαρουάν Αλ Σέιχ και τον Ουάλ Αλ Σέχρι, τους τρεις άνδρες που εκτέλεσαν το σχέδιο επίθεσης με τα αεροπλάνα εναντίον των κτιρίων στη Νέα Υόρκη και του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον.
Ο Γιαζίντ, για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι ήταν μέλος της αιγυπτιακής Τζιχάντ, ήταν ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν από το Μάιο του 2007.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

«Αυτοάμυνα η επίθεση στο "Στόλο της Ελευθερίας"»

 Σε αυτοάμυνα αποδίδει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου την αιματηρή έφοδο Ισραηλινών κομάντο στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι οι καταδρομείς δέχθηκαν επίθεση από τους ακτιβιστές.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέβαλε την προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, επιστρέφοντας εσπευσμένα στο Ισραήλ από τον Καναδά.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξέφρασε τη «λύπη» του για το θάνατο των ακτιβιστών, κάνοντας λόγο για «ανταλλαγή πυρών».

«Δυστυχώς σε αυτή την ανταλλαγή πυρών τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Λυπούμαστε για αυτήν την απώλεια ανθρώπινων ζωών» δήλωσε ο Νετανιάχου μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια επίσκεψης του στον Καναδά.

Ο Νετανιάχου είπε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες «αναγκάστηκαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους».

Ανέφερε ότι το Ισραήλ ήθελε να ελέγξει το φορτίο των πλοίων για να διακριβώσει ότι δεν περιείχε όπλα. Ο έλεγχος έγινε επιτυχώς στα πέντε πλοία, αλλά το έκτο δεν συνεργάστηκε, δήλωσε ο Νετανιάχου.
Κατά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, εκατοντάδες επιβάτες στο συγκεκριμένο πλοίο χτύπησαν και μαχαίρωσαν στους στρατιώτες, ενώ υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς, γεγονός που «ανάγκασε τους στρατιώτες να επιτεθούν».

Την ίδια στιγμή, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη στην Γενεύη δήλωσε ότι η χώρα του έχει το δικαίωμα να επιτίθεται σε κάθε σκάφος, το οποίο προσπαθεί να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας.
«Κάθε σκάφος που παραβιάζει ή προσπαθεί να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό μπορεί να καταληφθεί ή ακόμη και να δεχθεί επίθεση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» είπε ο Ααρόν Λέσνο Γιαρ, μιλώντας στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ακυρώθηκε η επίσκεψη στις ΗΠΑ

Υπό το βάρος των γεγονότων ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου μεταίωσε την προγραμματισμένη για την Τρίτη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο κατόπιν πρόσκλησης του Μπαράκ Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου εκφράζοντας «κατανόηση» για τη ματαίωση της επίσκεψης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Αμφότεροι συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση «με την πρώτη ευκαιρία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε λύπη για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών κατά την ισραηλινή επιδρομή και κάλεσε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να συλλέξει όλες τις πληροφορίες για τα όσα συνέβησαν το συντομότερο δυνατόν.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο σημερινό αιματηρό επεισόδιο και παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για την τύχη των τραυματιών. Παράλληλα, ο πρόεδρος δήλωσε τη μεγάλη σημασία που έχει να ενημερωθεί πλήρως για όλα τα γεγονότα και τις ακριβείς συνθήκες της σημερινής τραγωδίας το συντομότερο δυνατόν» προστίθεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.