counter

free counters

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Απειλές από Τουρκία


Απάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε η Λευκωσία, ξεκαθαρίζοντας ότι σκοπεύει παρά τις απειλές να συνεχίσει κανονικά το ερευνητικό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ, από τη στιγμή που τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Τα 13 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ όπου θα γίνουν έρευνεςΤα 13 οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ όπου θα γίνουν έρευνεςΤο κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών διαμήνυσε στην Αγκυρα ότι παρά τις απειλές οι έρευνες για φυσικό αέριο θα συνεχιστούν, χαρακτηρίζοντας «λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό το φως της επιβεβαιωτικής γεώτρησης που πραγματοποιείται από την εταιρεία Noble Energy στο οικόπεδο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών «απορρίπτει τις νομικά αβάσιμες θέσεις που εκφράστηκαν, για ακόμη μία φορά, από την Τουρκία αναφορικά με την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας». Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και οι δραστηριότητες αξιοποίησής τους από την Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία θεωρεί «λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις δραστηριότητες της επιβεβαιωτικής γεώτρησης της εταιρείας Noble Energy ως πρόσχημα για να επαναλάβει τη θέση της για λύση δύο κρατών στην Κύπρο». Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν λαμβάνει υπόψη της τις πρακτικές εκφοβισμού και -όπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών- θα συνεχίσει να εργάζεται με τον ΟΗΕ για επίτευξη λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του διεθνούς οργανισμού για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
Παράλληλα, η Λευκωσία καταδικάζει «έντονα την εκφρασθείσα πρόθεση της Τουρκίας να υποστηρίξει τις σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις από την κρατικής ιδιοκτησίας Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), στο νότιο τμήμα της ΑΟΖ / Υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Μια τέτοια εξέλιξη, υπογραμμίζει, «αν υλοποιηθεί, θα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή», καλώντας την Τουρκία να απόσχει από κάθε τέτοια ενέργεια.
Επίσπευση
Παράλληλα με τις έρευνες της Noble προχωρούν και οι διεργασίες για δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, γεγονός που βάζει τέλος στις σκέψεις που διατυπώνονταν από διάφορες πλευρές για διοχέτευση του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη με αγωγούς μέσω Τουρκίας. Αυτό που εξετάζεται είναι η δημιουργία αγωγού που θα συνδέει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Παράλληλα, προχωρούν και οι έρευνες στα υπόλοιπα θαλάσσια οικόπεδα, πέραν του 12. Η γαλλική εταιρεία TOTAL, η οποία έχει αδειοδοτηθεί για έρευνες, εκτιμά ότι πέραν του φυσικού αερίου υπάρχουν και κοιτάσματα πετρελαίου σε εκμεταλλεύσιμη μορφή.

Απάντηση και από την Αθήνα

Στις νέες απειλές της Τουρκίας κατά της Λευκωσίας με αφορμή την έναρξη του δεύτερου γύρου επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων στο οικόπεδο 12, ή αλλιώς «Αφροδίτη», εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της χώρας στο δικαίωμα της Κύπρου να διεξαγάγει υποθαλάσσιες έρευνες για τον εντοπισμό ποσοτήτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, προχωρά στην άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. Δικαιώματα που κατοχυρώνονται απόλυτα από το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και αναγνωρίζονται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, με μοναδική εξαίρεση την Τουρκία» και συμπληρώνει ότι «δυστυχώς οι απειλές περί λύσης δύο κρατών γεννούν σοβαρές αμφιβολίες ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας να συμβάλει σε συνολική και αμοιβαία συμπεφωνημένη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Υπενθυμίζεται πως σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ξεκίνησε πρόσφατα γεωτρήσεις για την αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεγόμενη Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, στο οικόπεδο 12. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ανεύθυνης, προκλητικής και μονομερούς προσπάθειας των Ελληνοκυπρίων να διεξαγάγουν έρευνες στην περιοχή αγνοώντας τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων πάνω σε αυτά τα αποθέματα υδρογονανθράκων». «Ατυχή εξέλιξη» χαρακτήρισαν προ ημερών τις προσπάθειες εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων εντός της ΑΟΖ της Κύπρου οι «αρχές» στα Κατεχόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου