counter

free counters

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Το 2015 εκτοξεύεται ο τουρκικός δορυφόρος Gokturk-1


Την υπογραφή σύμβασης για την εκτόξευση στο διάστημα του τουρκικού δορυφόρου τηλεπισκόπησης υψηλής ανάλυσης Gokturk-1ανακοίνωσαν στο πλαίσιο της διεθνούς αεροναυτικής έκθεσης Le Bourget, οι Arianespace και Telespazio.
Η σύμβαση αποτελεί την ένατη κατά σειρά που έχει αναλάβει η Arianespace από την αρχή του τρέχοντος έτους και η δεύτερη εμπορική για τον φορέα εκτόξευσης Vega. Υπενθυμίζεται ότι η Telespazio είναι ο κύριος ανάδοχος της σύμβασης που έχει αναθέσει η τουρκική κυβέρνηση για τον Gokturk-1, ενώ η Thales Alenia Space είναι ο υποκατασκευαστής – πάροχος του διαστημικού τμήματος του συστήματος.

Με βάρος εκτόξευσης 1.100 κιλά ο Gokturk-1 θα εκτοξευθεί με τη χρήση του ελαφρού φορέα εκτόξευσης Vega σε ηλιοσύγχρονη τροχιά σε ύψος περί τα 700 χιλιόμετρα. Η εκτόξευση του θα γίνει από το διαστημικό κέντρο της γαλλικής Γουιάνας το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι ο Gokturk-1 θα παρέχει πολύ υψηλής ανάλυσης παγχρωματικές και πολυφασματικές εικόνες για πολλαπλές εφαρμογές (άμυνα, ασφάλεια εσωτερικού, κτηματογραφήσεις, διαχείριση φυσικών πόρων, περιβαλλοντικές έρευνες, κ.λπ.).
Ας σημειωθεί ότι πλέον η Arianespace θεωρείται από τις κορυφαίες εταιρίες εκτόξευσης δορυφόρων στον κόσμο παρέχοντας τις σχετικές υπηρεσίες από το 1980. Μέχρι τις 7 Ιουνίου 2013 η Arianespace είχε πραγματοποιήσει 213 εκτοξεύσεις του φορέα Ariane, 30 εκτοξεύσεις Soyuz (τέσσερις από τη Γαλλική Γουιάνα και 26 από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ σε συνεργασία με τη Starsem) και δύο εκτοξεύσεις με τον φορέα Vega.
Ο φορέας Ariane 5 που θεωρείται η κορωνίδα της Arianespace έχει στο ενεργητικό του 55 συνεχόμενες επιτυχείς εκτοξεύσεις με την έκδοση Ariane 5 ECA που χρησιμοποιείται για την εκτόξευση εμπορικών δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά, να έχει ποσοστό επιτυχίας 97,5%. Σήμερα το ανεκτέλεστο έργο της Arianespace ανέρχεται σε 20 εκτοξεύσεις Ariane 5, 11 εκτοξεύσεις Soyuz και τέσσερις εκτόξευσης Vega που αντιστοιχούν σε τρία χρόνια δραστηριότητας.

defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου