counter

free counters

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Αυστρία: Να μιλήσουμε τώρα με την Τουρκία για δικαιώματα

Αυστρία: Να μιλήσουμε τώρα με την Τουρκία για δικαιώματα
Το ερώτημα που θα τεθεί στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι «εάν και ποιο» κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ανοίξει με την Τουρκία, διαμηνύει ο Αυστριακός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος προτείνει ν' ανοίξει τώρα το κεφάλαιο που αφορά τη «δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα», καθώς, όπως σημείωσε, αυτό συνδέεται άμεσα και έντονα με τα τωρινά επεισόδια στην Τουρκία.

Η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ έχει προτείνει ν' ανοίξει το κεφάλαιο της περιφερειακής πολιτικής, ο Σπίντελεγκερ όμως, αρχηγός του συγκυβερνώντος -με τους Σοσιαλδημοκράτες- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Αυστρίας, προέβη στη συγκεκριμένη αντιπρόταση, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «κανένας δεν σκέπτεται μια διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία». Ο ίδιος την προηγούμενη εβδομάδα είχε δηλώσει ωστόσο ότι, λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, δεν βλέπει «καμία πιθανότητα για τερματισμό του μπλοκαρίσματος» στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, καθώς οι εξελίξεις δημιουργούν «μεγάλες ανησυχίες». Παράλληλα είχε εκφράσει την «ανησυχία» του για τη χρησιμοποίηση του στρατού εναντίον των πολιτών, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή και πως «όποιος χρησιμοποιεί το στρατό εναντίον των πολιτών, έχει ξεπεράσει τα όρια».
Από την έναρξη των διαδηλώσεων και την επέμβαση της τουρκικής αστυνομίας, ο Αυστριακός αντικαγκελάριος είχε απευθύνει προειδοποιήσεις προς την τουρκική κυβέρνηση, για την αντίδρασή της σε «ειρηνικές διαμαρτυρίες» στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις. Ο κ. Σπίντελεγκερ είχε διαμηνύσει ρητά στην Άγκυρα ότι «τίθενται σε δοκιμασία οι σχέσεις της με την ΕΕ» και είχε κατηγορήσει την τουρκική αστυνομία ότι «με τη δυσανάλογη στάση της ρίχνει λάδι στη φωτιά των διαδηλώσεων».
Την περασμένη Τρίτη, η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού είχε καλέσει την ΕΕ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα απέναντι στις εξελίξεις στην Τουρκία και να καταδικάσει ρητά τη χρησιμοποίηση του στρατού εναντίον των πολιτών της χώρας. "Η ΕΕ πρέπει τώρα να έχει τελείως ξεκάθαρο λόγο, καθώς πρόκειται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος της διαμαρτυρίας", είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.
Ο ίδιος υπενθύμισε πως η Αυστρία διατηρεί ξεκάθαρη στάση στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, εκφράζοντας πάντα τις επιφυλάξεις της ως προς το ενδεχόμενο ένταξής της και ως προς το αν αυτή πληροί τα κριτήρια, ενώ πρόσθεσε ότι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την έκφραση αγανάκτησης γι' αυτές τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου