counter

free counters

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Οι εντάσεις αυξάνονται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων



Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα εναντίον  της νοτιοσλαβικής ηγεσίας, η οποία, είπε, εμμένει στην ιδεολογία του ‘μακεδονισμού’ και την κρατά  έξω από τις πόρτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ο Έλληνας πρόεδρος είπε ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να κάνει  άλλες παραχωρήσεις στη διαμάχη για το όνομα του νοτιοσλαβικού κράτους.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Πόποσκι, ο οποίος δήλωσε ότι  η χώρα του είναι εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις και ότι η μπάλα βρίσκεται τώρα στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα απορρίπτει το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων και έχει συνομιλίες για το θέμα αυτό περισσότερα από 15 χρόνια, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Υψηλόβαθμοί Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στις ευρω-ατλαντικές δομές, αλλά  όχι με τις υπάρχουσες συνθήκες.
Ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε πρότασή του αναφέρθηκε σε ένα διαφορετικό όνομα από αυτό που έχουν  ως συνταγματικό τα Σκόπια.

Φίλιπ Ρίκερ: Οι διαπραγματεύσεις να δημοσιοποιούνται στο λαό

Επιπρόσθετα, ο αναπληρωτής/υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φίλιπ Ρίκερ, απαίτησε δημόσια συζήτηση σχετικά με την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο Ρίκερ είπε ότι η πρόταση θα πρέπει να γίνεται αντικείμενο, όχι μόνο στο διάλογο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά και δημόσια -ενώπιον των δύο λαών.

Ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ και νυν υφυπουργός των ΗΠΑ, επέκρινε τη σημερινή κυβέρνηση των Σκοπίων που κρατά μυστική την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, σημειώνει το δημοσίευμα του αλβανικού ‘Ιλλυρία’.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου