counter

free counters

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Η Αθήνα Φλερτάρει με την Αναγνώριση του Κοσσόβου


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, το Κόσσοβο θα ανοίξει σύντομα Γραφείο Συνδέσμου στην ελληνική πρωτεύουσα. Για το θέμα η πρεσβεία της Ελλάδας στο Βελιγράδι αναφέρει ότι πρόκειται για Γραφείο Εμπορικών Υποθέσεων και ότι δεν πρόκειται για γραφείο συνδέσμου, το οποίο θα έχει αποκλειστικά οικονομικό χαρακτήρα και δεν επηρεάζει την ελληνική θέση ως προς το καθεστώς του Κοσόβου.
Σύμφωνα με δήλωση του προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας, Πέτρου Τσαρούχη, «το γραφείο αυτό δεν διέπεται από διπλωματικό καθεστώς» και δεν συγχέεται με την ύπαρξη του «Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στο Κόσοβο, το οποίο είναι διαπιστευμένο στη UNMIK. Σημειώνεται ότι ο κ. Τσαρούχης παρέπεμψε στη δήλωση του ΥΠΕΞ, Δημήτρη Αβραμόπουλου, μετά από την συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ του Κοσόβου, Ενβέρ Χοτζάι, το Μάρτιο, ότι «για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και την Πρίστινα, αποφασίσαμε την εγκαθίδρυση ενός Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων του Κοσόβου στην Ελλάδα. Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει τις θέσεις της Ελλάδος ως προς το καθεστώς, αλλά στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι η ανάπτυξη αποτελεί βασικό εργαλείο και καταλύτη για την ειρήνη. Ένα εργαλείο που είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε».
Βέβαια όλα αυτά δεν έγιναν εντελώς ξαφνικά καθόσον έχει προηγηθεί η απόφαση για σύσταση γραφείων συνδέσμων της Σερβίας και του Κοσόβου στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι, αντίστοιχα. Αυτή η απόφαση επηρέασε την εντατικοποίηση των επαφών Αθήνας- Πρίστινα προκειμένου να ανοίξει ένα τέτοιο γραφείο και στην ελληνική πρωτεύουσα, εξέλιξη η οποία συζητήθηκε κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΥΠΕΞ του Κοσόβου στην Αθήνα στις 10 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ε/φ «Tribuna», η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώθηκε και από τον επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στο Κόσοβο, πρέσβη Δημήτρη Μοσχόπουλο, ο οποίος επεσήμανε ότι «καθορίζονται οι λεπτομέρειες της λειτουργίας του γραφείου αυτού», το οποίο, όμως, δεν θα έχει επίδραση σε ενδεχόμενη αναγνώριση του Κοσόβου», ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα διατηρεί ουδέτερη θέση ως προς το καθεστώς του Κοσόβου» και ότι «το γραφείο αυτό θα ασχολείται με οικονομικές υποθέσεις». Το δημοσίευμα αναφέρει, τέλος, ότι, μετά την Αθήνα, το ΥΠΕΞ του Κόσοβου θα ζητήσει τη σύσταση γραφείου συνδέσμου και στις υπόλοιπες τέσσερις χ-μ της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.
Η πραγματικότητα όμως μάλλον είναι αρκετά διαφορετική από όσα δηλώνονται, λαμβάνοντας απλά υπόψη την αποστολή των συνδέσμων Βελιγραδίου – Πρίστινα, που όπως την περιγράφουν κι οι δύο πλευρές είναι η διαδικασία προώθησης των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινα, η οποία ανατίθεται στους συνδέσμους που έχουν ορίσει οι δύο πλευρές, σε εφαρμογή τμήματος της συμφωνίας που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί, Ίβιτσα Ντάτσιτς και Χάσιμ Θάτσι.
Στην Πρίστινα θα εκπροσωπεί το Βελιγράδι ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής του ομάδας στο διάλογο επί τεχνικών θεμάτων, Ντέγιαν Παβίτσεβιτς, ενώ στη σερβική πρωτεύουσα, η Πρίστινα θα εκπροσωπείται από τον πρώην πρέσβη του Κοσόβου στη Σουηδία, Λιούλζιμ Πέτσι. Σε δηλώσεις του, ο κ. Παβίτσεβιτς εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Σέρβοι του Κοσόβου, ακόμα και εκείνοι που αντιτίθενται στη συμφωνία των Βρυξελλών, θα επικοινωνούν με το γραφείο του. «Αν δεν θέλουν άμεσες επαφές με τους θεσμούς της Πρίστινα, μπορούν να απευθυνθούν σε μένα καθώς ως σύνδεσμος θα είμαι το πρόσωπο που θα διευκολύνει την επικοινωνία».
Από την πλευρά του, ο κ. Πέτσι σε δηλώσεις του στον αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό Top TV, ανέφερε ότι η αποστολή του Κοσόβου θα στεγάζεται στο κτήριο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βελιγράδι.
Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν όλα αυτά δεν συνιστούν πρεσβεία ή τουλάχιστον προξενείο τι άλλο θα μπορούσε να είναι ; Ο τίτλος πάντως γραφείο εμπορικών υποθέσεων, μόνο για χιούμορ πιστεύουμε ότι είναι κατάλληλος. Φαίνεται η Σερβία πιο κοντά από ποτέ σε μια de facto αναγνώριση του Κοσσόβου, όσο και αν για λόγους πολιτικούς και φυσικά κοινωνικούς δεν θέλει να φαίνεται στην πραγματική της διάσταση.
Σημαντικό επίσης των εξελίξεων για το Κόσσοβο θεωρείται ότι αυτό απέκτησε την ιδιότητα του μέλους της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), που σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Εμβέρ Χοτζάι, η ένταξη του Κοσόβου στη CEB υποστηρίχτηκε και από χώρες οι οποίες δεν έχουν αναγνωρίσει την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.
Κατόπιν τούτων και η Ελλάδα από το μέρος της πολύ σωστά δεν έχει καμιά ηθική δέσμευση απέναντι στη Σερβία όπως άλλωστε και οι Ισπανοί, Σλοβάκοι, Ρουμάνοι και Κύπριοι. Όμως ξεφεύγοντας από το ηθικό μέρος θα πρέπει και πάλι η Αθήνα με πολύ προσοχή να εξετάσει εάν είναι προς το συμφέρον της μια τέτοια αναγνώριση επίσημη ή άτυπη καθόσον ενδεχομένως κάποιοι το μοντέλο ‘’Κόσσοβο’’ να θέλουν να το εφαρμόσουν και σε άλλες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου