counter

free counters

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Αμερικανικά UAV ως αντίμετρα στην κινεζική στρατιωτική ισχύ

 
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για χρήση από αεροπλανοφόρα.


Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) για επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρα αναπτύσσουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της απειλής της εκσυγχρονιζόμενης και συνεχώς ενισχυόμενης κινεζικής πολεμικής μηχανής.
Μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα μπορούσαν να δουν γενικευμένη χρήση τέτοιου είδους αεροσκάφη, αλλά αξιωματούχος του Ναυτικού είπε στο Associated Press ότι θα χρησιμοποιηθούν μάλλον στην Ασία.
«Θα παίξουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές μας επιχειρήσεις στον τομέα αυτό» προέβλεψε ο αντιναύαρχος Σκοτ βαν Μπούσκερκ, διοικητής του 7ου Στόλου των ΗΠΑ, περιοχή ευθύνης του οποίου αποτελούν ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός.

Τα UAV χρησιμοποιούνται ευρέως στο Αφγανιστάν, ωστόσο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ακόμη χρόνια για να αναπτυχθούν τέτοια αεροσκάφη για χρήση σε θαλάσσια θέατρα επιχειρήσεων. Νωρίτερα φέτος η Northrop Grumman προέβη στην πρώτη δοκιμή (σε χερσαίο περιβάλλον) ενός UAV που προορίζεται για χρήση από αεροπλανοφόρα.
Ο βαν Μπούσκερκ δεν μίλησε συγκεκριμένα για την Κίνα, αλλά πάρα πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι τέτοιου είδους UAV θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικά αποτελεσματικό αντίμετρο απέναντι σε νέες κινεζικές καινοτομίες στο χώρο της πολεμικής τεχνολογίας, όπως τους ASBM (Anti Ship Ballistic Missile, για χρήση εναντίον αεροπλανοφόρων).

«Ο εκσυγχρονισμός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων είναι η μεγάλη απειλή για την οποία πρέπει να ετοιμαστούν οι ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, και τα ρομποτικά οχήματα- αεροσκάφη και υποβρύχια- έχουν όλο και μεγαλύτερη σημασία για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής» λέει σχετικά ο Πάτρικ Κρόνιν, αναλυτής του Center for New American Security.
Προς το παρόν, η Κίνα χρειάζεται δεκαετίες ακόμα για να δημιουργήσει μία πολεμική μηχανή αντίστοιχη αυτής των ΗΠΑ, ωστόσο αναπτύσσει αεροπορικές, ναυτικές και πυραυλικές δυνατότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόκληση προς την αμερικανική κυριαρχία στον Ειρηνικό και να απειλήσουν τις θαλάσσιες γραμμές, αλλά και συμμάχους όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Η θέση της Κίνας είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει επιθετικές προθέσεις, και ότι απλά λαμβάνει μέτρα για να προστατέψει τα συμφέροντά της. Οι θαλάσσιες γραμμές επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικές για την κινεζική οικονομία, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές- αλλά είναι εν δυνάμει σημεία έντασης, λόγω της Ταϊβάν και συμπλεγμάτων μικρών νησιών τα οποία διεκδικούν τόσο η Κίνα όσο και άλλες ασιατικές χώρες.
Ο προσανατολισμός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού προς την χρήση UAV αποτελεί την de facto αναγνώριση της ανάγκης για νέα όπλα και στρατηγικές που υπαγορεύουν τόσο η άνοδος της Κίνας, όσο και η αλλαγή της στρατιωτικής «σκακιέρας» παγκοσμίως.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούν από αεροπλανοφόρα έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά την αύξηση των δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης, καθώς και τη δυνατότητα άμεσων πληγμάτων κατά εχθρικών στόχων» είπε σχετικά ο αντιναύαρχος Μπούσκερκ. Σύμφωνα με ειδικούς, UAV τέτοιου τύπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στα 11 αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, και δεν αναπτύσσονται μόνο για να αντισταθμίσουν την κινεζική ισχύ- ωστόσο η πρόοδος της Κίνας πάνω στην ανάπτυξη του DF 21D (του προαναφερθέντος ASBM) σίγουρα επισπεύδει τις διαδικασίες, καθώς πρόκειται για ένα όπλο το οποίο αλλάζει ισορροπίες: ο πύραυλος αυτός εκτοξεύεται από την ξηρά και μπορεί να πλήξει αεροπλανοφόρα εν κινήσει στον ωκεανό από αποστάσεις μέχρι και 1.500 χιλιομέτρων, τη στιγμή που τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται τώρα από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα έχουν ακτίνα δράσης 900 χιλιομέτρων και μπορούν να μείνουν στον αέρα μέχρι και 10 ώρες (μέγιστο χρονικό διάστημα που προβλέπεται για έναν πιλότο). Αντιθέτως, τα UAV θα έχουν εμβέλεια 2.780 χιλιομέτρων και παραμονής στον αέρα για 50-100 ώρες.
«Η εμφάνιση ενός νέου αεροσκάφους το οποίο επιτρέπει στη δύναμη κρούσης να πλήξει στόχους μένοντας έξω από την εμβέλεια των ASBM αποτελεί σημαντική πρόοδο για τις αμυντικές δυνατότητες της ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων (carrier strike group) » είπε σχετικά ο Τζέημς Χολμς, της Ακαδημίας Ναυτικού Πολέμου των ΗΠΑ.
Η Northrop Grumman έχει εξαετές συμβόλαιο 635,8 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο αεροσκάφη, το πρωτότυπο ενός εκ των οποίων - Χ-47Β- έκανε την παρθενική του πτήση, διάρκειας 29 λεπτών, στην αεροπορική βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια. Οι πρώτες δοκιμές από αεροπλανοφόρο είναι προγραμματισμένες για το 2013. Άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται πάνω στο αντικείμενο είναι η Boeing, η Lockheed και η General Atomics Aeronautical Systems, Inc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου