counter

free counters

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Στόχοι απειλών, γνωστοί ερευνητές κλιματολόγοι

 

Την έντονη ανησυχία της για τις προσωπικές επιθέσεις, παρενοχλήσεις, ακόμη και θανατικές απειλές που δέχονται γνωστοί κλιματολόγοι εκφράζει με ανοιχτή επιστολή της η Αμερικανική Ενωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS).
Επικαλούμενη καταγγελίες των θυμάτων αλλά και πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, η AAAS, η οποία εκδίδει το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Science», αναφέρει ότι ερευνητές γίνονται στόχος απειλών, υβριστικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων και άλλων πιέσεων εξαιτίας των εργασιών τους για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη σχέση της ανθρώπινης δραστηριότητας με τις κλιματικές αλλαγές. Για παράδειγμα στην Αυστραλία υπήρξαν ολόκληρες ηλεκτρονικές εκστρατείες εναντίον εξεχόντων κλιματολόγων, οι οποίες οδήγησαν την αστυνομία να διεξαγάγει έρευνα για τις απειλές κατά της ζωής τους.
Στις ΗΠΑ μέλη του Κογκρέσου και ομάδες συντηρητικών ακτιβιστών προσπάθησαν ν' αποκτήσουν πρόσβαση σε φακέλους και αρχεία ερευνητών που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή. Αυτού του είδους η παρενόχληση «δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον που εμποδίζει την ελεύθερη ανταλλαγή επιστημονικών ευρημάτων και καθιστά δύσκολη τη μετάδοση πληροφοριών στους υπευθύνους για τη λήψη αποφάσεων αλλά και στο ευρύ κοινό», επισημαίνουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της AAAS, καταδικάζοντας κάθε τέτοια ενέργεια.
«Οι επιστήμονες και οι πολιτικοί μπορεί να διαφωνούν για τα επιστημονικά συμπεράσματα», καταλήγει η Ενωση, «αλλά η επιστημονική κοινότητα διαθέτει δοκιμασμένες και τεκμηριωμένες μεθόδους για την επίλυση των διαφωνιών γύρω από τ' αποτελέσματα της έρευνας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου