counter

free counters

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Η Ρωσία θα απαντήσει στο ΝΑΤΟ ανάλογα

 

Η Μόσχα χρειάζεται νομικές εγγυήσεις της μη εχθρικότητας των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας όχι από το ΝΑΤΟ, αλλά από τις ΗΠΑ.
 


Τη σχετική δήλωση έκανε την Τρίτη (7 Ιουνίου) ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στη Βορειατλαντική Συμμαχία Ντμήτρη Ρογκόζιν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν νωρίτερα σε συνέντευξη απέρριψε τη δυνατότητα να δοθούν από μέρους του ΝΑΤΟ εγγυήσεις ότι δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας η αντιπυραυλική ασπίδα που κατασκευάζεται στην Ευρώπη, γιατί, κατα την άποψή του, να συμφωνηθούν και να επικυρωθούν τέτοιες διατυπώσεις και στις 29 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα είναι πολύ δύσκολο. Ο Ράσμουσεν προτείνει ενίσχυση της εμπιστοσύνης μέσω της «ανταλλαγής απόψεων».
Με τις δηλώσεις του ο Ράσμουσεν δυσφήμισε τις προφορικές συμφωνίες με το ΝΑΤΟ, λέει ο Ρώσος πολιτολόγος Μιχαήλ Ρέμιζοφ:
- Στο δημόσιο διάλογο το ΝΑΤΟ λέει ότι το σύστημα παγκόσμιας αντιπυραυλικής άμυνας δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Η Μόσχα προτείνει να εξασφαλιστεί αυτό εγγράφως – σε επίπεδο τεχνολογικών χαρακτηριστικών των πυραύλων, της ταχύτητάς τους και ούτω καθ΄εξής. Το ΝΑΤΟ όμως απορρίπτει αυτή την πρόταση. Συνεπώς, οι δηλώσεις τους αποτελούν πολιτικές διακηρύξεις.
Με τη στάση του το ΝΑΤΟ αποδεσμεύει τα χέρια της Ρωσίας, λένε πολλοί εμπειρογνώμονες. Αν αποδειχτεί ότι η δυτική αντιπυραυλική ασπίδα απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας, η Μόσχα θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη START-3. Και ως τότε μπορεί δικαιολογημένα να επιτρέψει στον εαυτό της να μεριμνά για την ενίσχυση όχι μόνο των αμυντικών, αλλά και των επιθετικών εξοπλισμών. Αυτό δηλώθηκε σαφέστατα από τον Πρόεδρο Μεντβέντιεφ στη συνάντηση της G8 στη γαλλική Ντοβίλ, υπενθυμίζει ο Μιχαήλ Ρέμιζοφ.
- Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για ανάλογα αντίμετρα – για την ανάπτυξη επιθετικών συστημάτων και την ανανέωση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων. Φυσικά αυτό το χαρακτήρισε ως κυνηγητό των εξοπλισμών. Όμως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για το κυνηγητό των εξοπλισμών της «ψυχροπολεμικής εποχής», το οποίο οδήγησε στη χρεοκοπία της Σοβιετικής Ένωσης. Απλώς η ανάπτυξη των επιθετικών συστημάτων είναι φτηνότερη, από την ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Λόγου χάριν, ένα δολάριο, επενδυμένο στην ανάπτυξη των επιθετικών πυρηνικών δυνάμεων, θα κοστίσει στους εταίρους μας εκατόν δολάρια, αν κατασκευάσουν σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτό το κυνηγητό των εξοπλισμών από την άποψη της οικονομίας για τη Ρωσία θα μπορούσαμε ακόμα και να πούμε ότι συμφέρει.
Προς το παρόν η Μόσχα είναι πρόθυμη να μη σκέφτεται το οικονομικό συμφέρον χάριν της γενικής ηρεμίας και της πραγματικής εταιρικής σχέσης με το ΝΑΤΟ. Το ερώτημα όμως είναι αν η Δύση θα επωφεληθεί αυτής της ευκαιρίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου