counter

free counters

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Διαφωνίες Βρετανίας και Γαλλίας για τον εξοπλισμό των Λιβύων αντικαθεστωτικών

Τριβές ανάμεσα στη βρετανική και τη γαλλική κυβέρνηση σχετικά με την πρόθεση του Παρισιού να εξοπλίσει τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς. Η Γαλλία φαίνεται ότι δεν ενημέρωσε ούτε τον ΟΗΕ ούτε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την ενέργειά της.

«Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να παράσχει όπλα στη λιβυκή αντιπολίτευση, επειδή κάτι τέτοιο θα εγείρει σειρά ερωτημάτων», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζέραλντ Χάουγουορθ.

Ο Βρετανός υπουργός πρόσθεσε ότι «η παροχή των όπλων αφορά τη Γαλλία», τις ενέργειες της οποίας απέφυγε να επικρίνει.

«Όσον αφορά τη Λιβύη, είμαστε εταίροι με την Γαλλία. Προσωπικά νομικός δεν είμαι, όμως ανακύπτουν ζητήματα νομοτεχνικής ερμηνείας της απόφασης του Συμβουλίου Ασφάλειας για τη Λιβύη, τί επιτρέπεται από αυτήν και τί όχι».

Πάντως, γαλλική στρατιωτική πηγή, που ρωτήθηκε από το AFP, αποσαφήνισε ότι οι ρίψεις οπλισμού στους εξεγερμένους στη Λιβύη «έγιναν χωρίς τη βρετανική συναίνεση».

Επιπλέον και διπλωμάτης του ΟΗΕ, μιλώντας στο Reuters, επιβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός ούτε έλαβε αίτημα εξοπλισμού των ανταρτών από τη Γαλλία ούτε ειδοποιήθηκε ότι θα γίνει κάποια αποστολή. Φαίνεται δε ότι ούτε το ΝΑΤΟ ενημερώθηκε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη έκαναν ρίψεις οπλισμού, πυρομαχικών και τροφίμων στα Δυτικά όρη, περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί εξεγερμένοι στη Λιβύη.

Κατά τη Figaro που επικαλέστηκε στρατιωτικές πηγές, η Γαλλία έκανε ρίψεις «μεγάλων ποσοτήτων» υλικού . Πρόκειται για ημιαυτόματα, αντιαρματικά και εκτοξευτές ρουκετών, διευκρινίζουν οι γαλλικές πηγές.

Ο εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων υπογράμμισε ότι είναι μέρος προσπάθειας για να δοθούν κίνητρα στους αντικαθεστωτικούς να αντεπιτεθούν κατά της πρωτεύουσας Τρίπολης όπου βρίσκεται ο Μ.Καντάφι.

Η Γαλλία είναι η πρώτη δυτική χώρα που παραδέχεται ότι έχει εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου