counter

free counters

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Σύσκεψη στην Τουρκία για τις αιματηρές συγκρούσεις με Κούρδους αντάρτες

Αναστάτωση προκάλεσαν στην Άγκυρα οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα σε ορεινή περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου σκοτώθηκαν 13 στρατιώτες και 5 άντρες του ΡΚΚ, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι επτά στρατιώτες. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Από το περασμένο Σάββατο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν έρευνες και επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ. Κι αυτό μετά την απαγωγή δύο στρατιωτών και ενός γιατρού από άντρες του ΡΚΚ το περασμένο Σάββατο, στο οδικό δίκτυο μεταξύ των νομών Ντιγιάρμπακιρ και Μπίνγκιολ. Οι σημερινές συγκρούσεις έγιναν σε ορεινή περιοχή του χωριού Ντολάπντερε, μεταξύ των περιοχών Σιλβάν και Κουλπ του Ντιγιάρμπακιρ. Άντρες του ΡΚΚ έστησαν ενέδρα και επιτέθηκαν εναντίον των στρατιωτών.
Μετά την εξέλιξη αυτή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο με τη συμμετοχή και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ισίκ Κοσάνερ. Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, αναφερόμενος στις σημερινές συγκρούσεις είπε ότι “ο καθένας πρέπει να επιλέξει με ποιον είναι. Ή θα ήμαστε υπέρ της δημοκρατίας ή θα ήμαστε μαζί με αυτούς που προκαλούν αίμα και μίσος”.
Το κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην Τουρκία με τις συγκρούσεις, επηρεάζει ήδη αρνητικά το διάλογο που υπάρχει εδώ και μέρες μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας. Κι αυτό για να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ανακύψει εξαιτίας του ότι οι 35 ανεξάρτητοι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 12ης Ιουνίου με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος, αρνούνται να ορκιστούν στην εθνοσυνέλευση, μέχρις ότου διευθετηθεί το ζήτημα των πέντε εκλεγμένων ανεξάρτητων βουλευτών που είναι προφυλακισμένοι στην υπόθεση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου