counter

free counters

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Ρωσία: Οι μυστικές υπηρεσίες ζητούν τον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων

Αμεση πρόσβαση σε όλες τις επικοινωνίες μέσω κινητού τηλεφώνου ζητούν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αξιώνοντας από τις εταιρείες την παράδοση των κωδικών κρυπτογράφησης.
Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε χθες από τον επικεφαλής των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, FSB (πρώην KGB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο οποίος υποστήριξε ότι «κάθε υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να έχει πρόσβαση στους κωδικούς των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ενδεχόμενες παράνομες πράξεις», προσθέτοντας: «Κάθε ξένη εταιρεία που έρχεται στο έδαφός μας πρέπει να συμμορφώνεται με αυτόν τον κανόνα». Ο Μπόρτνικοφ δεν διευκρίνισε εάν οι ξένες εταιρείες έχουν ήδη συμμορφωθεί ούτε εάν ο εν λόγω κανόνας αφορά και τις υπηρεσίες περιαγωγής (roaming) στη Ρωσία. Γνωστοποίησε όμως ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών «συνεργάζονται» με το Google και το Skype προκειμένου να λύσουν «συγκεκριμένα προβλήματα» σχετιζόμενα με τις επικοινωνίες στο Ιντερνετ.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο επικεφαλής του κέντρου ασφάλειας επικοινωνιών της FSB Αλεξάντρ Αντρέετσκιν είχε ισχυριστεί ότι η κρυπτογράφηση από τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων Gmail και Skype αντιπροσωπεύει μια μη αμελητέα απειλή για τη ρωσική εθνική ασφάλεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένονταν μέτρα εναντίον αυτών των συστημάτων. Το Κρεμλίνο είχε τότε αποκηρύξει αυτές τις δηλώσεις, ωστόσο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν (που υπήρξε και ο ίδιος συνταγματάρχης της KGB) είχε χαρακτηρίσει τους φόβους αυτούς «απολύτως δικαιολογημένους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου