counter

free counters

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Σκληρή γλώσσα Ερντογάν προς Ισραήλ για τη Γάζα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθές ότι είναι «αδιανόητο» να υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ αν η χώρα αυτή δεν ζητήσει συγγνώμη για τη φονική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στο τουρκικό πλοίο Mavi Marmara, που συμμετείχε στο διεθνή στολίσκο για τη Γάζα, το Μάιο του 2010.
 
"Όσο το Ισραήλ δεν ζητάει συγγνώμη από την Τουρκία, δεν καταβάλλει αποζημιώσεις για τις οικογένειες των θυμάτων και δεν αίρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, είναι αδιανόητο να υπάρξει μια εξομάλυνση των σχέσεων", δήλωσε ο Ερντογάν κατά την έναρξη συνόδου των Παλαιστίνιων πρεσβευτών στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι "πυροβόλησε στην πλάτη" άοπλους ακτιβιστές και ότι διέπραξε μια "βάρβαρη σφαγή" κατά την επίθεση αυτή το 2010, που στοίχισε τη ζωή σε εννέα Τούρκους ακτιβιστές.

Την Πέμπτη, ο Ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Μοσέ Γιααλόν δήλωσε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία. "Όσο με αφορά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ζητήσουμε την ελάχιστη συγγνώμη, στο βαθμό που κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι αποδεχόμαστε την ευθύνη", δήλωσε ο Γιααλόν, επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ είναι διατεθειμένο μόνο να "εκφράσει τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών".

Στις 31 Μαΐου του 2010 άνδρες των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ κατέλαβαν στα διεθνή ύδατα το τουρκικό πλοίο "Μαβί Μαρμαρά", τη ναυαρχίδα του διεθνούς στολίσκου που θα επιχειρούσε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εννέα Τούρκοι ακτιβιστές. Η Τουρκία ανακάλεσε τότε τον πρεσβευτή της στο Τελ-Αβίβ και διαμήνυσε ότι οι σχέσεις της με το Ισραήλ "δεν θα ήταν ποτέ ξανά οι ίδιες".

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Για πυρηνικό σταθμό στα κατεχόμενα μιλάει η Τουρκία

Με δύο σχέδια, αυτό της κατασκευής πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα της Κύπρου και αυτό της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού από την Τουρκία προς τα κατεχόμενα, η Αγκυρα σχεδιάζει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, έγραψε η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Hurriyet Daily News», επικαλούμενη στέλεχος του Επιμελητηρίου Μηχανολογικών Μηχανικών Τουρκίας, αλλά και αξιωματούχους στα κατεχόμενα.
Η εφημερίδα δημοσίευσε δηλώσεις του Χαλούκ Ντιρεσκένελι, αναφέροντάς τον ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μηχανολόγων Μηχανικών Τουρκίας και επικεφαλής της επιτροπής ενέργειας του επιμελητηρίου.
Ο Ντιρεσκένελι αναφέρει ότι «θα μπορούσε να κατασκευαστεί στη Βόρεια Κύπρο πυρηνικός σταθμός ρωσικού τύπου», πράγμα που «θα μπορούσε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια όχι μόνο για την τουρκική πλευρά, αλλά και για την ελληνική».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα περί κατασκευής πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα της Κύπρου είχε συζητηθεί για πρώτη φορά σε ένα σεμινάριο που είχε οργανωθεί στις 16 Ιανουαρίου 2007 στο «British Council» στην Αγκυρα, με τη συμμετοχή κυρίως ακαδημαϊκών.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο περί πυρηνικού σταθμού επιβεβαιώθηκε «και από τις τουρκοκυπριακές αρχές».
Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ πριν από λίγες μέρες είχε κάνει λόγο για «σχέδιο» επί του οποίου εργάζεται η Αγκυρα «εδώ και 2-3 χρόνια για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Κύπρο».
Αρχικός στόχος της Τουρκίας είναι να λειτουργήσει το 2019 ο πυρηνικός σταθμός που θα κατασκευάσουν οι Ρώσοι στο Ακουγιού. Ωστόσο οι συνομιλίες με τους Ιάπωνες, σχετικά με την κατασκευή σταθμού στη Σινώπη, προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει σε κάποιο αποτέλεσμα.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Εκσυχρονίζει δεκάδες Mirage 2000 η Ινδία

Το Νέο Δελχί εγκρίνει συμβόλαιο 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό 51 αεροσκάφη.



Η ινδική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή συμβολαίου ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό 51 Mirage 2000 του ινδικού στρατού, ανακοίνωσε στρατιωτική πηγή.
Σύμφωνα με το συμβόλαιο αυτό, κυρίως οι γαλλικοί όμιλοι Dassault και Thales θα εξοπλίσουν με νέα αεροπορικά ηλεκτρονικά, ηλεκτρονικό πολεμικό εξοπλισμό και ισχυρότερο ραντάρ τα μαχητικά αεροσκάφη.

Κύπρος: Νέα στοιχεία για την τραγωδία στη ναυτική βάση

Δέκα μέρες πριν την τραγική έκρηξη, ένας αξιωματικός είχε αναφέρει παραμόρφωση ενός από τα εμπορευματοκιβώτια.



Νέα στοιχεία για την τραγωδία στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς έρχονται στο φως μέσα από δημοσιεύματα του κυπριακού Tύπου, τα οποία επικαλούνται έγγραφο του υπουργείου Άμυνας.
Από έγγραφο, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», προκύπτει ότι μια βδομάδα πριν από τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», οι επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) δεν γνώριζαν επ' ακριβώς πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που διαπίστωσαν στα εμπορευματοκιβώτια που κατασχέθηκαν από το πλοίο «Μonchegorsk».
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου στο υπουργείο Άμυνας, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ (ΔΥΠ/ΓΕΕΦ), συνταγματάρχης (ΥΠ), Γεώργιος Γεωργιάδης, ενημέρωσε τον υπουργό Άμυνας, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και τους άλλους παρευρισκόμενους, ότι στις 4 Ιουλίου αξιωματικός ο οποίος εκτελούσε υπηρεσία στη ναυτική βάση, αντιλήφθηκε ότι ένα από τα 98 εμπορευματοκιβώτια είχε παραμορφωθεί.
Αποτέλεσμα της αλλοίωσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γεωργιάδη, ήταν να στραβώσουν και να ανοίξουν μερικώς οι πόρτες του εμπορευματοκιβωτίου, χωρίς όμως να σπάσουν οι κλειδαριές ασφαλείας. Δίνοντας τη δική του ερμηνεία για τη ζημιά που υπέστη το εμπορευματοκιβώτιο, ο διευθυντής της ΔΥΠ ανέφερε ότι η αλλοίωση-εξόγκωση πιθανώς να σημειώθηκε από εσωτερική έκρηξη της πυρίτιδας, με αποτέλεσμα η εκτόνωση των αερίων να το παραμόρφωσε.
Απαντώντας στις ερωτήσεις του υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα αέρια στο εμπορευματοκιβώτιο που παρουσίαζε παραμόρφωση είχαν εκτονωθεί, πλην όμως δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει σε ποια κατάσταση βρισκόταν το περιεχόμενό του, καθότι περιλάμβανε περίπου 130 μεταλλικές κονσέρβες με πυρίτιδα και συνεπώς μπορεί μερικές ή και όλες να είχαν εκραγεί.
Για το θέμα της καταστροφής του υλικού ο κ. Γεωργιάδης ενημέρωσε ότι μπορούσε να γίνει εξ ολοκλήρου από πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) και να εκτελεστεί με τις οδηγίες του ΟΑΣΕ. Τόσο ο αρχηγός της ΕΦ, όσο και ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης εξέφρασαν την άποψη ότι η εξέταση της καταλληλότητας των πυρίτιδων δεν θα εξυπηρετούσε κανένα σκοπό, καθότι διαφάνηκε η επικινδυνότητα του φορτίου με την εξόγκωση του εμπορευματοκιβωτίου.
Στη σύσκεψη εξετάστηκε το ενδεχόμενο κατασκευής στεγάστρου πάνω από το σωρό των εμπορευματοκιβωτίων αλλά η ιδέα εγκαταλείφθηκε γιατί θα περνούσε το καλοκαίρι.
Στην ίδια σύσκεψη, ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των εργασιών από μέρους του ΓΕΕΦ, κατόπιν αποφάσεων που λήφθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2011, για αποστολή δειγμάτων των διαφόρων πυρίτιδων του φορτίου σε χημεία της Κύπρου ή του εξωτερικού, προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο έχει αλλοιωθεί η σύνθεση τους.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της ΕΦ, η ΔΥΠ προχώρησε στις προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να σταλούν για έλεγχο τα τέσσερα είδη πυρίτιδας του φορτίου στην εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ).
«Παρ' όλες τις προσπάθειες του ΓΕΕΦ η αποστολή των δειγμάτων δεν έγινε, καθότι η εταιρεία ήθελε να εξασφαλίσει πρώτα την απαιτούμενη άδεια εισαγωγής, γεγονός που δεν έχει πράξει μέχρι σήμερα», ανέφερε ο αρχηγός. Αμέσως μετά ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης πήρε το λόγο και ανέφερε ότι «τελικώς με την εξέλιξη που έχουμε σήμερα εξοικονομήσαμε χρήματα, καθ' ότι η πυρίτιδα μας έδειξε τα δόντια της, οπόταν γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε».
Ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης πρότεινε ως πιθανή λύση την κατάβρεξη των εμπορευματοκιβωτίων με νερό δυο ή τρεις φορές την ημέρα προκειμένου να αντιμετωπίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες της εποχής. Ο υπουργός Άμυνας ζήτησε να του υποβληθούν άμεσα εμπεριστατωμένες προτάσεις προκειμένου να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία. Επίσης ζήτησε να του υποβληθούν εισηγήσεις για άμεση έστω και προσωρινή αντιμετώπιση του προβλήματος και έδωσε οδηγίες στον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, όπως επιτροπή αποτελούμενη από τους συνταγματάρχη (ΔΥΠ) Γιώργο Γεωργιάδη, πυροτεχνουργούς και άλλους ειδικούς του ΓΕΕΦ, εκπρόσωπο των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας, εκπρόσωπους της Πυροσβεστικής, του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, της Υπηρεσίας Μεταλλίων και τον ταξίαρχο Θεοφάνη Θεοφάνους ως παρατηρητή, να επισκεφθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας τη Ναυτική Βάση.
Αποστολή της επιτροπής ήταν να επιθεωρήσει τα εμπορευματοκιβώτια το απόγευμα της 5ης Ιουλίου και να υποβάλει έκθεση το πρωί της 6ης Ιουλίου, στην οποία να περιγράφεται λεπτομερώς η κατάσταση των εμπορευματοκιβωτίων, οι απόψεις των ειδικών και τεκμηριωμένες-εμπεριστατωμένες εισηγήσεις για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τελικά, η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το πρωινό της 6ης Ιουλίου και όπως σημειώνεται από το «Φιλελεύθερο», όσοι συμμετείχαν σ' αυτή έμειναν με το στόμα ανοικτό, γιατί εκτός από τα φουσκωμένα εμπορευματοκιβώτια, διαπίστωσαν ότι στον εξωτερικό χώρο υπήρχε καμένη πυρίτιδα. Στη σύσκεψη μετά την αυτοψία στα εμπορευματοκιβώτια συζητήθηκαν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος που παρουσιάστηκε. Τέθηκαν ξανά επί τάπητος οι λύσεις που προτάθηκαν στη σύσκεψη της προηγούμενης ημέρας στο Υπουργείο Άμυνας, να κατασκευαστεί στέγαστρο ή να καταβρέχονται. Κατά τη συζήτηση που αναπτύχθηκε ορισμένοι διερωτήθηκαν ποιοι θα αναλάμβαναν να ρίχνουν νερό στα εμπορευματοκιβώτια, θεωρώντας ότι επρόκειτο για δουλειά άκρως επικίνδυνη.
Τότε, ο συνταγματάρχης Γεωργιάδης τους καθησύχασε όλους λέγοντάς τους χαρακτηριστικά ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη για τις καμένες ποσότητες πυρίτιδας που βρέθηκαν έξω από εμπορευματοκιβώτιο, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής φέρεται να ανέφερε ότι είχε γίνει καύση της πυρίτιδας λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, που προκλήθηκε από μύκητες, λόγω της υφιστάμενης υγρασίας.
Ακολούθως, συζητήθηκε το ενδεχόμενο η κατάβρεξη να γίνεται με θαλασσινό νερό. Ωστόσο, η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, που τόνισαν ότι θα ήταν επικίνδυνη η προσπάθεια μείωσης της θερμοκρασίας με θαλασσινό νερό. Τελικά αποφασίστηκε να ρίχνεται γλυκό νερό στα εμπορευματοκιβώτια.
Κατά την επίσκεψη της επιτροπής στη ναυτική βάση παρών ήταν και ο φωτογράφος του ΓΕΕΦ, ο οποίος ανέβηκε μαζί με τους αξιωματικούς και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες πάνω στα φουσκωμένα εμπορευματοκιβώτια και πήρε φωτογραφίες προκειμένου να συμπεριληφθούν στην αναφορά που θα στελνόταν στον υπουργό Άμυνας.

Σύσκεψη στην Τουρκία για τις αιματηρές συγκρούσεις με Κούρδους αντάρτες

Αναστάτωση προκάλεσαν στην Άγκυρα οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα σε ορεινή περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου σκοτώθηκαν 13 στρατιώτες και 5 άντρες του ΡΚΚ, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι επτά στρατιώτες. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Από το περασμένο Σάββατο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν έρευνες και επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ. Κι αυτό μετά την απαγωγή δύο στρατιωτών και ενός γιατρού από άντρες του ΡΚΚ το περασμένο Σάββατο, στο οδικό δίκτυο μεταξύ των νομών Ντιγιάρμπακιρ και Μπίνγκιολ. Οι σημερινές συγκρούσεις έγιναν σε ορεινή περιοχή του χωριού Ντολάπντερε, μεταξύ των περιοχών Σιλβάν και Κουλπ του Ντιγιάρμπακιρ. Άντρες του ΡΚΚ έστησαν ενέδρα και επιτέθηκαν εναντίον των στρατιωτών.
Μετά την εξέλιξη αυτή, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο με τη συμμετοχή και του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ισίκ Κοσάνερ. Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Τζεμίλ Τσιτσέκ, αναφερόμενος στις σημερινές συγκρούσεις είπε ότι “ο καθένας πρέπει να επιλέξει με ποιον είναι. Ή θα ήμαστε υπέρ της δημοκρατίας ή θα ήμαστε μαζί με αυτούς που προκαλούν αίμα και μίσος”.
Το κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται στην Τουρκία με τις συγκρούσεις, επηρεάζει ήδη αρνητικά το διάλογο που υπάρχει εδώ και μέρες μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας. Κι αυτό για να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ανακύψει εξαιτίας του ότι οι 35 ανεξάρτητοι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 12ης Ιουνίου με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού κόμματος, αρνούνται να ορκιστούν στην εθνοσυνέλευση, μέχρις ότου διευθετηθεί το ζήτημα των πέντε εκλεγμένων ανεξάρτητων βουλευτών που είναι προφυλακισμένοι στην υπόθεση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK).

«Η Ρωσία έδινε δάνειο, η Ελλάδα αδιαφόρησε»

Η Ρωσία ήταν έτοιμη από τις αρχές του 2010 να παράσχει δάνειο με ευνοϊκούς όρους και η Ελλάδα αδιαφόρησε, δήλωσε στην «Ε», λίγο μετά την επανεκλογή του στην προεδρία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης, βουλευτής της Κρατικής Δούμας, επικεφαλής της 5ης Περιφέρειας του ΣΑΕ και «τσάρος του Ροστόφ», στις όχθες του Δον.
Ο Ιβάν Σαββίδης μιλάει στον ανταποκριτή της «Ε», Θ. Αυγερινό 
Ο Ιβάν Σαββίδης μιλάει στον ανταποκριτή της «Ε», Θ. Αυγερινό «Ηρθε ο Παπανδρέου στη Ρωσία πέρυσι τον Φεβρουάριο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί ήρθε. Ο ηγέτης της Ρωσίας ήταν έτοιμος να δώσει 25 δισ. ευρώ, δεν έχω λόγο να μην το πω δημοσίως, γιατί έχω ο ίδιος γνώση του ζητήματος. Και ήταν μάλιστα έτοιμος να τα δώσει ως πρώτη δόση βοήθειας στην Ελλάδα, όμως, δυστυχώς... Ηταν δάνειο με χαμηλό επιτόκιο, οι λεπτομέρειες δεν έχουν πια σημασία, αφού προφανώς οι Αμερικανοί, το ΔΝΤ και η Ε.Ε. είπαν όχι. Τότε γιατί ήρθε στη Μόσχα ο Παπανδρέου; Για να δει ο ελληνικός λαός ότι συναντιέται με τον Πούτιν;», μας είπε με πάθος ο Ι. Σαββίδης, που διαμαρτύρεται ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις είναι τόσο παγωμένες, όσο ποτέ τα τελευταία 20 χρόνια.
«Ηταν έτοιμος»
«Δεν είναι μυστικό ότι εγώ κανόνισα την κατ' ιδίαν συνάντηση, ζητήθηκε η βοήθειά μου από την ελληνική πλευρά. Το πρωί συναντήθηκα με τον Παπανδρέου στην Κρατική Δούμα, μείναμε οι δυο μας με τον μεταφραστή και του είπα ότι δεν χρειάζεται να προβληματίζεται για τίποτε, ότι ο Πούτιν έχει καλή και θετική διάθεση, γι' αυτό και θα προτείνει να μείνουν μόνοι τους κι εφόσον δώσει κι αυτός τη συγκατάθεσή του, μπορεί να του θέσει οποιοδήποτε ζήτημα θεωρεί χρήσιμο. Ηταν έτοιμος να ακούσει τα πάντα», υποστήριξε ο κ. Σαββίδης, υπογραμμίζοντας ότι η συνομιλία κράτησε τελικά μόλις 20 λεπτά και λίγο αργότερα ενημερώθηκε από το Κρεμλίνο «ότι κατά τη διάρκειά της ο Παπανδρέου ουσιαστικά δεν έκανε απολύτως καμία ερώτηση, αλλά μιλούσε για τα οικολογικά προβλήματα της Ελλάδας».
«Γιατί ήρθατε;»
Σύμφωνα με τον ηγέτη των ομογενών της Ρωσίας, ο Β. Πούτιν είχε νωρίτερα σε ένδειξη καλής θέλησης ορίσει ως υπεύθυνο για την υλοποίηση των διμερών συμφωνιών τον Ιγκορ Σέτσιν, «έναν από τους ισχυρότερους αντιπροέδρους της ρωσικής κυβέρνησης, ο οποίος επιβλέπει ολόκληρο το ενεργειακό σύμπλεγμα και τη βαριά βιομηχανία μηχανοκατασκευών».
Αυτό σήμαινε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για άμεση συμφωνία και επιτάχυνση των διαδικασιών, όμως η Ελλάδα δεν έδειξε καμία διάθεση και «το ίδιο βράδυ πήγα στο προεδρικό ξενοδοχείο "Πρέζιντεντ" όπου έμενε ο Παπανδρέου, και τον ρώτησα: Πείτε μου σας παρακαλώ, γιατί ήρθατε και γιατί χρειαζόταν η κατ' ιδίαν συνάντηση, γιατί μου ζητήσατε βοήθεια, για να με δυσφημήσετε;».
Κατά τις εκτιμήσεις του ομογενή πολιτικού, «η αντίδραση που ακολούθησε είναι πλέον προς την αντίθετη κατεύθυνση» και έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η πρόσφατη αναβολή της προγραμματισμένης για τις 5 Ιουλίου επίσκεψης Λαμπρινίδη στη Μόσχα, έπειτα από ρωσική πρωτοβουλία και με διατύπωση πρωτοφανών αιχμών για έλλειψη περιεχομένου στις διμερείς επαφές.
Σύμφωνα με τον Ι. Σαββίδη, το Κρεμλίνο ζήτησε να εξηγηθεί στον πρωθυπουργό ότι θα μπορούσε να ζητήσει οποιαδήποτε διευκόλυνση ήθελε, έστω και τηλεφωνικά, από τον Β. Πούτιν, γι' αυτό και αργότερα προτάθηκε να χορηγηθεί δάνειο, «που θα πληρωθεί εν μέρει με κρατικές δεσμεύσεις και εν μέρει με αγροτικά προϊόντα», έτσι ώστε να υλοποιηθεί το συμβόλαιο αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από τη Ρωσία, όμως και η πρόταση αυτή απορρίφθηκε.
Οι ελληνικές επιλογές οδηγούν, κατά τον Ι. Σαββίδη, στη σταδιακή μεγιστοποίηση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, καθώς «στο φόντο μιας Ελλάδας που αδυνατίζει και όλο και περισσότερο αποστρέφει το πρόσωπό της από τη Ρωσία, όλο και ενεργότερα η τουρκική οικονομία συνεταιρίζεται με τη ρωσική και η Τουρκία ισχυροποιείται», εξέλιξη, που «θα είναι το χειρότερο έγκλημα για πολλές χιλιετίες. Και τότε δεν θα μπορούμε πλέον τίποτε να διορθώσουμε».

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ ΤΗΣ Η ΡΩΣΙΑ

Β' ψυχρός πόλεμος

Επίσημη αίτηση στον ΟΗΕ για την επέκταση της υφαλοκρηπίδας της στην Αρκτική προτίθεται να καταθέσει του χρόνου η Ρωσία, η οποία σχεδιάζει παράλληλα την αποστολή στρατιωτικών μονάδων για την υπεράσπιση των συμφερόντων της στην περιοχή.
«Ελπίζω ότι τον ερχόμενο χρόνο θα παρουσιάσουμε μια επίσημη, επιστημονικώς τεκμηριωμένη αίτηση στην αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ», δήλωσε σε κυβερνητική σύσκεψη ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβάνοφ, προσθέτοντας ότι μέσα στις ερχόμενες ημέρες μια νέα ρωσική επιστημονική αποστολή θα πραγματοποιήσει έρευνες στην υποθαλάσσια οροσειρά του Λομονόσοφ και σε αυτήν του Μεντελέγεφ, για ν' αποδείξει ότι αποτελούν προεκτάσεις της ρωσικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας.
Το Δίκαιο της Θάλασσας
Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) επιτρέπει στα κράτη που βρέχονται από τον Αρκτικό (ή Βόρειο Παγωμένο) Ωκεανό να επεκτείνουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων (δηλαδή την ΑΟΖ τους) από τα 200 στα 350 ν. μίλια ανοιχτά των ακτών τους, εφόσον αποδείξουν επιστημονικώς ότι η επέκταση αυτή αποτελεί «τη φυσική προέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας τους». Τα πέντε αρκτικά κράτη (Ρωσία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καναδάς και Δανία) έχουν ξεκινήσει από καιρό έναν αγώνα δρόμου προσπαθώντας το καθένα να εδραιώσει τις δικές του διεκδικήσεις.
Ετσι, Καναδάς και Δανία απορρίπτουν τον ρωσικό ισχυρισμό για την οροσειρά του Λομονόσοφ (εκτείνεται από τη Γροιλανδία ώς τη Σιβηρία και τον Βόρειο Πόλο) υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για γεωγραφική προέκταση της δικής τους ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας. Στα τέλη του περασμένου μήνα ο πρωθυπουρός Β. Πούτιν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση της αρκτικής της υφαλοκρηπίδας ώς το 2013 και θα υποβάλει στον ΟΗΕ την αίτηση για το Λομονόσοφ ώς το 2014. Ο Καναδάς έχει δηλώσει ότι θα κάνει το ίδιο το 2013, γεγονός στο οποίο οφείλεται πιθανότατα η επίσπευση της ρωσικής διαδικασίας.
Μήλον της Εριδος δεν είναι φυσικά η οροσειρά, αλλά οι ανεκμετάλλευτοι υδρογονάνθρακες της Αρκτικής: εκτιμάται ότι εκεί κρύβεται το 13% των κοιτασμάτων πετρελαίου και το 30% των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί παγκοσμίως. Το λιώσιμο των πάγων και η πρόοδος της τεχνολογίας τροφοδοτούν τα σχέδια των ενδιαφερόμενων μερών.
Αρκτικές ταξιαρχίες
Η Ρωσία θέλει, για παράδειγμα, ν' αναπτύξει επίσης στην Αρκτική μια θαλάσσια εμπορική οδό προς την Ασία. Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός του ρωσικού Ναυτικού, ναύαρχος Βλαντίμιρ Βισότσκι, αναφέρθηκε προχθές «στις προκλήσεις και απειλές» που αντιπροσωπεύουν οι αρκτικές φιλοδοξίες ορισμένων μελών του ΝΑΤΟ αλλά και ασιατικών χωρών, ιδίως της Κίνας και της Ιαπωνίας. Για ν' αντιμετωπίσει τις «απειλές» αυτές, η Μόσχα σχεδιάζει ήδη τη δημιουργία δύο αρκτικών ταξιαρχιών που θα διασφαλίζουν την προστασία των συμφερόντων της.


Σύσταση στους Ρώσους να προσέχουν


Καθησυχαστικοί ότι η Ελλάδα είναι απολύτως ασφαλής προορισμός εμφανίζονται οι Ρώσοι τουριστικοί αξιωματούχοι, προειδοποιώντας ταυτόχρονα τους τουρίστες τους ότι θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουν τα μεγάλα ελληνικά αστικά κέντρα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη διαδηλώσεις.
«Οι ταραχές (sic!) στην Ελλάδα δεν άγγιξαν τις τουριστικές περιοχές, γι' αυτό και οι Ρώσοι τουρίστες μπορούν να αισθάνονται πλήρως ασφαλείς», δήλωσε σχετικά ο νέος επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τουρισμού της Ρωσίας (Ροστουρίζμ) Αλεξάντρ Ρατκόφ. Την ίδια στιγμή ο κ. Ρατκόφ συνέστησε στους τουρίστες από τη Ρωσία να επιδεικνύουν «προσοχή και προνοητικότητα» και να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε μεγάλες ελληνικές πόλεις, «όπου διεξάγονται ταραχές και πολύ περισσότερο να μην προσπαθήσουν να συμμετάσχουν σε αυτές».
Οπως επισημαίνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, που φιλοξενεί τις δηλώσεις Ρατκόφ, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει καταστεί για τους Ρώσους ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός διακοπών και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2010 επισκέφθηκαν την Ελλάδα περισσότεροι από 450 χιλιάδες Ρώσοι τουρίστες, σημειώνοντας ποσοστό αύξησης έναντι της προηγούμενης χρονιάς 64%.
Σημαντικά αυξητικές είναι και οι τάσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία των τριών ελληνικών προξενείων στη Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη, Νοβοροσίσκ), που εξέδωσαν μέχρι στιγμής 234.715 θεωρήσεις εισόδου, έναντι 147.604 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 59 %. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η εντός 48 ωρών έκδοση βίζας.

Γεωργία: Φωτορεπόρτερ -κατασκόπους λένε πως έπιασαν οι αρχές

Η κυβέρνηση της Γεωργίας δικαιολογεί την σύλληψη τεσσάρων φωτορεπόρτερ ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για κατασκόπους.
 
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι  οι τέσσερις φωτορεπόρτερ που συνελήφθησαν στην Γεωργία ήταν κατάσκοποι που είχαν "διεισδύσει" στη χώρα και οι κατηγορίες εναντίον τους δεν έχουν καμιά σχέση με την δημοσιογραφική τους εργασία.

"Πρέπει να καταστήσω σαφές ότι αυτή η υπόθεση αφορά μια σοβαρή διείσδυση (κατασκόπων) στους θεσμούς μας και δεν έχει καμιά σχέση με την δημοσιογραφία και την δραστηριότητα των μέσων ενημέρωσης", τόνισε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Γεωργίας.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο προσωπικός φωτογράφος του Σαακασβίλι,   ενώ όλοι τους κατηγορούνται ότι ανήκαν σε δίκτυο κατασκοπείας που εργαζόταν για λογαριασμό μια ξένης δύναμης. Οι αρχές της χώρας δεν αποκάλυψαν για ποια χώρα πρόκειται και η υπόθεση χαρακτηρίστηκε "απόρρητη". Πάντως, τα τελευταία χρόνια στην Γεωργία όλες οι υποθέσεις κατασκοπείας συνδέονται με την Ρωσία.

Ρωσία: Οι μυστικές υπηρεσίες ζητούν τον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων

Αμεση πρόσβαση σε όλες τις επικοινωνίες μέσω κινητού τηλεφώνου ζητούν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αξιώνοντας από τις εταιρείες την παράδοση των κωδικών κρυπτογράφησης.
Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε χθες από τον επικεφαλής των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, FSB (πρώην KGB) Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο οποίος υποστήριξε ότι «κάθε υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να έχει πρόσβαση στους κωδικούς των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας ώστε να μπορεί να παρακολουθεί ενδεχόμενες παράνομες πράξεις», προσθέτοντας: «Κάθε ξένη εταιρεία που έρχεται στο έδαφός μας πρέπει να συμμορφώνεται με αυτόν τον κανόνα». Ο Μπόρτνικοφ δεν διευκρίνισε εάν οι ξένες εταιρείες έχουν ήδη συμμορφωθεί ούτε εάν ο εν λόγω κανόνας αφορά και τις υπηρεσίες περιαγωγής (roaming) στη Ρωσία. Γνωστοποίησε όμως ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών «συνεργάζονται» με το Google και το Skype προκειμένου να λύσουν «συγκεκριμένα προβλήματα» σχετιζόμενα με τις επικοινωνίες στο Ιντερνετ.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο επικεφαλής του κέντρου ασφάλειας επικοινωνιών της FSB Αλεξάντρ Αντρέετσκιν είχε ισχυριστεί ότι η κρυπτογράφηση από τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων Gmail και Skype αντιπροσωπεύει μια μη αμελητέα απειλή για τη ρωσική εθνική ασφάλεια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναμένονταν μέτρα εναντίον αυτών των συστημάτων. Το Κρεμλίνο είχε τότε αποκηρύξει αυτές τις δηλώσεις, ωστόσο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν (που υπήρξε και ο ίδιος συνταγματάρχης της KGB) είχε χαρακτηρίσει τους φόβους αυτούς «απολύτως δικαιολογημένους».

Υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο Βεστερβέλε

«Αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», χαρακτήρισε τη Σχολή της Χάλκης ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, στην διάρκεια της εκεί επίσκεψής του.
Γκίντο Βεστερβέλλε 
Γκίντο Βεστερβέλλε " Επιθυμώ με την εδώ παρουσία μου να δώσω θάρρος και ελπίδα και να εκφράσω την υποστήριξη μου στην προοπτική της επαναλειτουργίας της. Η Σχολή διαθέτει μία υπέροχη Βιβλιοθήκη. Εκφράζω την ευχήν συντόμως η Βιβλιοθήκη να εξυπηρετεί τις επιστημονικές ανάγκες των φοιτητών της Σχολής», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.
Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που εκδόθηκε σήμερα αναφέρει ότι ο κ. Βεστερβέλε επισκέφθηκε τη Σχόλη το περασμένο Σάββατο, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Γερμανίας Δρ. Eckart Cuntz, την Γεν. Προξένο της Γερμανίας Brita Wagener και κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών.

Ερντογάν προς Ισραήλ: Ζητήστε συγγνώμη για την περσινή επιδρομή στον στολίσκο της ελευθερίας

Οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ δεν πρόκειται να εξομαλυνθούν εκτός και αν το τελευταίο ζητήσει συγγνώμη για την περσινή επιδρομή στα πλοία του «στολίσκου της ελευθερίας» επανέλαβε σήμερα ο Τ. Ερντογάν.
 
Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας και να καταβάλει αποζημιώσεις για τα θύματα της επέμβασης των στρατιωτικών του δυνάμεων σε πλοία του στολίσκου, στις 31 Μαϊου 2010.
Ο στολίσκος αποτελείτο από έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα.
Η επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε στα διεθνή ύδατα και στη διάρκειά της 9 επιβαίνοντες στο πλοίο "Μαβί Μαρμαρά" έχασαν τη ζωή τους. H έφοδος των Ισραηλινών κομάντο  προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς και ιδιαίτερη ένταση στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

H ΠΟΛΥΚΥΜΑΝΤΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ OΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ




Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας μέσα στον 20ό αιώνα αντιμετώπισε πλήθος προβλημάτων, τα οποία απείλησαν και την υπόστασή της. Το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων περνάει μέσα από την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία.

Το 1926 το Οικουμενικό Πατριαρχείο έστειλε στην Αλβανία ως Έξαρχο τον Μητροπολίτη Τραπεζούντος Χρύσανθο, με σκοπό να ερευνήσει την καχυποψία των Αλβανών, οι οποίοι τρέφονταν εναντίον της Ελλάδος. Την καχυποψία αυτή την ενίσχυαν ακραία εθνικιστικά στοιχεία, τα οποία διέβλεπαν ότι η εξάρτηση της Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μπορούσε να αποβεί εις βάρος του νέου κράτους.

Το κλίμα το επέτεινε το γεγονός ότι εντός των ορίων του νεοσύστατου κράτους είχε υπαχθεί και η Βόρειος Ήπειρος. Γνώριζαν ότι η Ελλάδα δεν επρόκειτο να παραιτηθεί των δικαιωμάτων της επί της Βορείου Ηπείρου.

Αποτέλεσμα αυτών υπήρξε η διακοπή των σχέσεων της Αλβανίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σ’ αυτή την εξέλιξη πρωτεύοντα ρόλο έπαιξε η άφιξη στην Κορυτσά του Φαν Νόλι. Ο Φαν Νόλι ήρθε από την Αμερική, αυτοχειροτονήθηκε και τέθηκε επικεφαλής των Αλβανών εθνικιστικών. Η προσπάθειά του να εισαγάγει την αλβανική γλώσσα στη θεία λατρεία απέτυχε, γιατί ο αλβανικός λαός είχε συνηθίσει στην εκκλησία την ελληνική γλώσσα.

Το 1922 ανακηρύχτηκε αντικανονικά Αυτοκέφαλη η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας με απόφαση του Εκκλησιαστικού Συνεδρίου που συνεκλήθη στο Μπεράτι. Στο Εκκλησιαστικό αυτό Συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι διορισμένοι από την αλβανική κυβέρνηση. Είχε απαγορευτεί η συμμετοχή στο Συνέδριο αντιπροσώπων από τις ελληνόφωνες περιοχές.

Αρχηγός της Αυτοκεφάλου Αλβανικής Εκκλησίας ανακηρύχτηκε ο έγγαμος ιερέας Ατ. Βασίλης, ο οποίος πλαισιώθηκε από 8/μελές Συμβούλιο. Ο λαός αντέδρασε για το εκκλησιαστικό αυτό πραξικόπημα. Οι αντιδράσεις αντιμετωπίστηκαν από την κυβέρνηση με βίαια μέσα.

Όπως γράψαμε το 1926 ορίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Έξαρχος ο Μητροπολίτης Τραπεζούντος Χρύσανθος. Η συμβολή του Μητροπολίτη Τραπεζούντος, μετά την άφιξή του στην Αλβανία, υπήρξε πολύτιμη. Χάρη στις διαπραγματευτικές του ικανότητες ανασυγκροτήθηκε κανονικά η Εκκλησία και εξασφαλίστηκαν τα δικαιώματα του Πατριαρχείου.

Πριν από τον Χρύσανθο το Πατριαρχείο είχε αποστείλει τους αλβανικής καταγωγής επισκόπους Μιλητουπόλεως Ιερόθεο και Συνάδων Χριστόφορο με αναγνωριστική αποστολή. Οι επίσκοποι αυτοί προσχώρησαν στην αλβανορθόδοξη κίνηση και αποδέχτηκαν να γίνουν Μητροπολίτες, ο μεν πρώτος Κορυτσάς, ο δε δεύτερος Βερατίου (Βελεγράδων).

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον Χρύσανθο περιελάμβανε τα εξής: α) Η Ορθόδοξη Αλβανική Εκκλησία περιλαμβάνει τις Μητροπόλεις: Τιράνων, Κορυτσάς, Αργυροκάστρου, Βερατίου και Δυρραχίου, β) Ο Μητροπολίτης Τιράνων θα είναι και ο Αρχιεπίσκοπος, γ) Για τη γλώσσα της λατρείας θα εξακολουθήσει το ισχύον καθεστώς.

Ο Γολγοθάς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας συνεχίστηκε για χρόνια πολλά. Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί άρχισε να βάλλεται από εθνικιστικούς αλβανικούς κύκλους. Το Πατριαρχείο συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο, το οποίο προέβλεπε ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος να μην εκλεγεί από τους υποψηφίους που θα πρότεινε η αλβανική κυβέρνηση. Το αλβανικό υπουργικό Συμβούλιο κατεψήφισε το Πρωτόκολλο.

Η κατάσταση επιβαρύνονταν και εξαιτίας των εκκλησιαστικών αρχών της Σερβίας και κυρίως της Ρουμανίας, που επιθυμούσαν να εγκαταστήσουν δικούς τους επισκόπους. Οι Σέρβοι επέβαλαν δικούς τους επισκόπους σε όλες τις Μητροπόλεις, τις οποίες ενέκρινε και το αλβανικό κράτος. Όλους αυτούς καθώς και τον Άι-Βασίλη, καθήρε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το 1929 επετεύχθη νέα συμφωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία τοποθετήθηκε Μητροπολίτης Κορυτσάς ο Αγιορείτης Ευλόγιος Κουρίλας και Αργυροκάστρου ο Παντελεήμων Κοτόκος.

Η νέα εκκλησιαστική κατάσταση δεν πρόλαβε να παγιωθεί, γιατί κηρύχτηκε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η εκκλησία σχεδόν αποδεκατίστηκε. Οι Μητροπολίτες Κορυτσάς και Αργυροκάστρου εκπατρίστηκαν. Η πολιτική αλλαγή που επήλθε στην Αλβανία μετά το τέλος του πολέμου και η εγκαθίδρυση του μαρξιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα κατάφερε καίριο πλήγμα κατά της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας.

Η αλβανική κυβέρνηση επεχείρησε να υπαγάγει την εκκλησία υπό την δικαιοδοσία της Μόσχας. Ο μέχρι τότε Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Χριστόφορος, φυλακίστηκε και πέθανε στη φυλακή. Το 1949 το καθεστώς αναγόρευεσε Αρχιεπίσκοπο Τιράνων τον μέχρι τότε Επίσκοπο Κορυτσάς Παΐσιο Βοντίτσα. Αυτός χειροτόνησε Μητροπολίτη Κορυτσάς τον Έλληνα Φώτιο Ντούνη, Αργυροκάστρου τον Δαμιανό Κοκονέση, Βελεγράδων τον Δανιήλ Τσούλη. Η νέα αντικανονική Ιεραρχία διοικούσε την Εκκλησία από το 1951, ενώ είχε διακόψει κάθε επαφή με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες.

Με διάταγμα του 1949 κρατικοποιήθηκε όλη η περιουσία της Εκκλησίας. Το 1966 πέθανε ο Παΐσιος και νέος Αρχιεπίσκοπος αναγορεύτηκε ο από Αργυροκάστρου Δαμιανός.

Το 1967 κατά το Ε΄ Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος διακηρύχτηκε ότι η Αλβανία είναι «το πρώτο αθεϊστικό κράτος στον κόσμο». Το νέο Σύνταγμα του 1976 απαγόρευσε κάθε εκδήλωση λατρείας και ακολούθησε κατάσχεση των εκκλησιαστικών περιουσιών, αποσχηματισμός των ιερέων, φυλακίσεις και διωγμοί, μετατροπή των ναών σε κέντρα πολιτιστικά ή σε αποθήκες και κορυφώθηκε η αντιθρησκευτική προπαγάνδα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δαμιανός, επειδή αρνήθηκε να εγκρίνει την καταστροφή που γινόταν εις βάρος της Εκκλησίας, συνελήφθη και φυλακίστηκε το 1967. Πέθανε στη φυλακή το 1973 σε ηλικία 80 ετών. Όμως, η πίστη, παρόλους τους διωγμούς, τις φυλακίσεις, τις εκτοπίσεις, τους θανάτους, δεν έσβησε. Την περίοδο αυτή παρουσιάστηκε πάλι το φαινόμενο των κρυπτοχριστιανών. Πολλοί ιερείς που είχαν αποσχηματιστεί τελούσαν τη θεία λειτουργία στα σπίτια τους με κίνδυνο της ζωής τους. Ιερά σκεύη, εικόνες, εκκλησιαστικά βιβλία τα είχαν κρύψει σε μυστικά μέρη, για να μην τα παραδώσουν στις κρατικές αρχές, οι οποίες είχαν κατασχέσει τα πάντα από ναούς και μονές.

Στα τέλη του 1989 και αρχές του 1990 το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας κατέρρευσε. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρέθηκε μπροστά σε μια διαλυμένη Εκκλησία και φρόντισε για την ανασύνταξή της. Τον Ιανουάριο του 1991 όρισε τον Επίσκοπο Ανδρούσης Αναστάσιο Γιαννουλάτο Πατριαρχικό Έξαρχο, με σκοπό να φροντίσει για την ανασυγκρότηση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας και τον επανεαυγγελισμό των ορθοδόξων.

Στις 24 Ιουνίου 1992 η Πατριαρχική Σύνοδος εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Πάσης Αλβανίας τον Αναστάσιο και συγχρόνως επλήρωσε τις τρεις Μητροπολιτικές έδρες με την εκλογή των Αρχιμανδριτών Χριστοδούλου Μουστάκα ως Μητροπολίτη Κορυτσάς, Αλέξανδρο Καλπακίδη Αργυροκάστρου και Ιγνατίου Τριάντη Βερατίου.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Σάλι Μπερίσα δήλωσε στην Πατριαρχική αντιπροσωπεία που τον επισκέφτηκε (4-7-1992) ότι αποδέχεται ως Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας τον Έλληνα Αναστάσιο, όχι όμως και τους άλλους τρεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ενθρονίστηκε στις 2 Αυγούστου 1992 και επιδόθηκε με ζήλο και αυταπάρνηση στην εκ θεμελίων ανασυγκρότηση της Εκκλησίας. Ίδρυσε Ιερατική Σχολή, από την οποία αποφοιτούν ιερείς και διάκονοι, συγκάλεσε δύο κληρικο-λαϊκές Συνελεύσεις, οι οποίες ενέκριναν το πλαίσιο της διοίκησης της Εκκλησίας. Με οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα ανήγειρε νέους ναούς και επισκεύασε ερειπωμένους. Οργάνωσε εκκλησιαστικό τυπογραφείο σε κτίριο που αγόρασε και στεγάζεται η Αρχιεπισκοπή. Μεταφράστηκαν στην αλβανική λειτουργικά βιβλία και αναπτύχθηκε πλούσια κοινωνική δραστηριότητα.

Όλα αυτά επιτεύχθηκαν από το μηδέν με λίγα αφοσιωμένα στελέχη από την Ελλάδα, με κόπο πολύ και με πολλές αντιδράσεις εκ μέρους εθνικιστικών αλβανικών κύκλων, οι οποίοι δηλητηριάζουν τις σχέσεις της Εκκλησίας με την Πολιτεία.

Το 1996 το Πατριαρχείο χειροτόνησε τους τρεις Επισκόπους που είχαν εκλεγεί να πληρώσουν ισάριθμες κενές Μητροπολιτικές θέσεις στην Αλβανία. Οι Επίσκοποι αυτοί παραμένουν στην Ελλάδα, αφού δεν έγιναν δεκτοί. Τότε είχε κατηγορηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος ότι εμποδίζει την εγκατάσταση των εκλεγέντων Μητροπολιτών, με το αιτιολογικό ότι η εκλογή τους έγινε χωρίς τη συγκατάθεσή του. Ο Αναστάσιος αντέκρουσε τους ισχυρισμούς αυτούς, υποστηρίζοντας ότι ακόμη και η δική του θέση είναι ανασφαλής.

Είναι γνωστό πως αν ψηφιζόταν το σχέδιο Συντάγματος της χώρας, που είχε εκπονήσει και έθεσε σε ψηφοφορία η τότε αλβανική κυβέρνηση, το οποίο προέβλεπε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας να είναι Αλβανός το γένος, ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος θα είχε απομακρυνθεί.

Σήμερα υπάρχει έντονη αναγεννητική προσπάθεια στην Αλβανία, η οποία εν πολλοίς οφείλεται στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος διατηρεί λεπτές ισορροπίες. Έχει αγκαλιάσει όλους τους ορθόδοξους, Έλληνες, Βλαχόφωνους, Σλάβους και Αλβανούς, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

ΠΗΓΗ http://ethniki--paliggenesia.blogspot.com/2011/06/h-o-29112007-1347-01263-h-o-20.html

Γκρίζο τοπίο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, με το 1/3 των βουλευτών να μην έχει ορκιστεί και οκτώ να βρίσκονται στη φυλακή


Η τρίτη θητεία του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν άρχισε επίσημα την περασμένη εβδομάδα με τον πιο αντιφατικό τρόπο -εν μέσω βαθιάς πολιτικής κρίσης, παρά την πρωτοφανή κοινοβουλευτική ισχύ του κυβερνώντος κόμματος, που προμήνυε μετεκλογικά αδιασάλευτη πολιτική σταθερότητα.
Ομως το δικαστικό πραξικόπημα, που υπέκλεψε μία έδρα από το φιλοκουρδικό μπλοκ των 36 ανεξάρτητων βουλευτών και κράτησε εκτός Βουλής δύο άλλους βουλευτές του (δεύτερου σε κοινοβουλευτική ισχύ) κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), προκάλεσε το μποϊκοτάρισμα της τελετής ορκωμοσίας από την μείζονα αντιπολίτευση και τη σκηνογραφία μιας απογοητευτικής εικόνας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης: σχεδόν το ένα τρίτο του νέου κοινοβουλευτικού σώματος αρνήθηκε να δώσει τον καθιερωμένο όρκο πίστης στην Τουρκική Δημοκρατία, μια δημοκρατία που συχνά προβάλλεται ως πρότυπο για τον μουσουλμανικό κόσμο.
Ετσι, η κρίση έφτασε μέχρι και το προεδρικό μέγαρο καθώς ο ισλαμιστής πρόεδρος (και δεξί χέρι του Ερντογάν), Αμπντουλάχ Γκιουλ, αποπειράθηκε να παρέμβει πυροσβεστικά στον κοινοβουλευτικό αχταρμά, και κάλεσε για... πατρικές νουθεσίες στο Τσάνκαγια τους πρωταγωνιστές της κρίσης, δηλαδή έναν εκπρόσωπο των 36 Κούρδων, τον ηγέτη του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και τον ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μόνο που ο Γκιουλ μπέρδεψε κάπως τα πράγματα, καθώς το ΜΗΡ δεν αποτελεί μέρος της κρίσης -οι βουλευτές του πήγαν στην ορκωμοσία- κι ο Μπαχτσελί οργίστηκε και υπενθύμισε στον πρόεδρο ότι «πρέπει να είναι αμερόληπτος εκ της θέσεώς του» και επέστρεψε ως απαράδεκτη την πρόσκληση στο προεδρικό.
Ολα αυτά συνθέτουν «ένα νέο παιχνίδι πολιτικής ακροβασίας που οδηγεί την Τουρκία στο χείλος του γκρεμού» όπως έγραψε η «Χουριέτ» υπογραμμίζοντας την αποτυχία του Ερντογάν να βρει διέξοδο στο αδιέξοδο «που προκάλεσαν οι εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις και οι νομικές ερμηνείες, που κράτησαν οκτώ εκλεγμένους βουλευτές πίσω από τα σίδερα της φυλακής». Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην αριθμητική των τουρκικών ΜΜΕ για τους φυλακισμένους βουλευτές αθροίζονται πέντε Κούρδοι, δύο του CHP και ένας του ΜΗΡ, ξεχνώντας την καταμέτρηση και του έκτου κούρδου βουλευτή, του Χατίπ Ντισλέ, του οποίου η έδρα αφαιρέθηκε για να δοθεί στο κόμμα του Ερντογάν, σε μια προφανή δικαστική λαθροχειρία κοινοβουλευτικής ισχύος. Αυτή η ηθελημένη παράλειψη αποκαλύπτει και το βάθος της κρίσης, καθώς το φιλοκουρδικό μπλοκ θέτει ως απαράβατη προϋπόθεση για την επιστροφή του στα έδρανα, πρώτα την επιστροφή της έδρας σε εκείνον που του ανήκει -στον Ντισλέ.
Δεν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το σενάριο των εξελίξεων στην Τουρκία, εφόσον η στάση του Ερντογάν παραμένει άκαμπτη και αδιάλλακτη. Η Τουρκία θα οδηγηθεί στη διενέργεια συμπληρωματικών εκλογών για την κάλυψη των 35 κενών θέσεων στην Εθνοσυνέλευση εφόσον οι ανεξάρτητοι δεν μπαίνουν μέσα, και η εθνοτική βία θα ενταθεί, ιδιαίτερα στη ΝΑ Τουρκία των κουρδικών περιοχών.
Πόσο ακριβές είναι το παραπάνω σενάριο; Οχι απολύτως ακριβές, διότι ενώ οι εθνοτικές ταραχές είναι δεδομένες, η διενέργεια των συμπληρωματικών εκλογών είναι αμφίβολη. Υπάρχει πρόβλεψη ότι αν παραιτηθεί της βουλευτικής θέσης το 5% των βουλευτών, τότε διεξάγονται εκλογές για κάλυψη των κενών θέσεων. Ομως για να υπάρξει παραίτηση πρέπει να προϋπάρξει ορκωμοσία των βουλευτών. Ετσι το θέμα των εκλογών -που ίσως θα έδιναν την ποθούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των τριών πέμπτων στην Ερντογάν για να προχωρήσει σε μονομερή σύνταξη του νέου συντάγματος- παραμένει γκρίζα ζώνη.

Σοκ από Γιούνκερ: «Η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά»

Ειδικοί από την Ευρωζώνη αναμένεται να καταφθάσουν στην Ελλάδα, προκειμένου να συνδράμουν στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα «η κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά».
 
Σε αυτή την αναγγελία προχώρησε ο προεδρεύων της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Focus, το οποίο κυκλοφορεί αύριο.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι "δεν πρέπει να προσβάλλουμε τους Έλληνες, αλλά να τους βοηθήσουμε", καθώς "δήλωσαν πρόθυμοι να δεχτούν εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ευρωζώνη".
Για αυτό, όπως υποστηρίζει, όλες οι περιοχές της Ευρωζώνης θα αποστείλουν ειδικούς, αφού η "κυριαρχία των Ελλήνων θα περιοριστεί δραστικά".
Παράλληλα, κάνει λόγο και για τη "συναίνεση" που απαιτείται μεταξύ των κομμάτων. "Με δική της υπαιτιότητα ορισμένα πράγματα ξέφυγαν. Και τώρα που πρέπει να τα επαναφέρει με ενωμένες δυνάμεις σε τάξη, πρέπει οι Έλληνες να αντιληφθούν ότι απαιτείται μια συλλογική απάντηση", ισχυρίζεται ο κ. Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο προεδρεύων της ευρωζώνης αναφέρει επίσης ότι και το ελληνικό φορολογικό σύστημα δεν λειτουργεί "σε πλήρη έκταση", αλλά και ότι "απαιτείται για το επικείμενο κύμα ιδιωτικοποιήσεων".
Μάλιστα, παρουσιάζεται αισιόδοξος ως προς τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποπία "θα φέρει λύση στο ρπόβλημα της χώρας". Προσθέτει δε ότι η χώρα χρειάζεται ενέσεις ανάπτυξης, αφού όπως λέει "η ΕΕ θα πρέπει προσωρινά να παραιτηθεί από την υποχρέωση της Ελλάδας για συγχρηματοδότηση, θα πρέπει να δοθούν στη Ελλάδα τα μέσα για την οικονομική ανάπτυξη, χωρίς να απαιτείται η καταβολή του μεριδίου από την Αθήνα". 

Κινεζοϊνδικός ανταγωνισμός στην Αφρική


Σε νέα «Γη της Επαγγελίας» αναδεικνύεται η αφρικανική ήπειρος, καθώς αποτελεί πόλο έλξης αλλά και το νέο πεδίο δράσης μιας εκ των αναδυόμενων δυνάμεων, της Ινδίας.
 
Το Νέο Δελχί ακολουθεί «επιθετική» οικονομική πολιτική, επιδιώκοντας να κατακτήσει όχι μόνο τις χώρες της ανατολικής Αφρικής, όπως έκανε μέχρι σήμερα, αλλά στο σύνολό της τη Μαύρη Ηπειρο.
Ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμοχάν Σινγκ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αιθιοπία, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα δανείσει με 5 δισ. δολάρια την Αφρική (οι δύο πρώτες χώρες που θα επωφεληθούν θα είναι η Γκάνα και το Μπουρούντι), σε μια προσπάθεια η Ινδία να μπορέσει να σταθεί ως ικανή παίκτρια έναντι της «ανταγωνιστικής» Κίνας, προβάλλοντας την εικόνα εκείνης της οικονομίας όμως η οποία στηρίζεται στην «ισότιμη εταιρική σχέση», ρίχνοντας δηλαδή το βάρος τόσο στο εμπόριο όσο και στη διπλωματία.
«Πρόκειται για το είδος συνεργασίας που προτιμούν οι ηγέτες των αφρικανικών χωρών», σημειώνει ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης, Ζαν Πινγκ.
Εμπόριο 70 δισ. δολ.
Απόδειξη του επιπέδου της σύσφιγξης των σχέσεων είναι η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες από τα 970 εκατ. δολάρια το 1991 ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια το 2010, ενώ εκτιμάται πως θα αγγίξουν τα 70 δισ. δολάρια το 2015.
Την ώρα που η Ινδία προτίθεται να ιδρύσει το «Παναφρικανικό Χρηματιστήριο» αλλά και ανώτατες σχολές εκπαίδευσης, προσφέρει υποτροφίες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το «Παναφρικανικό e-Network», ένα πρόγραμμα που επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία της Ινδίας με τα αντίστοιχα των μεγαλύτερων αφρικανικών χωρών.
«Δεν πρέπει να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις», υποστηρίζει από την πλευρά του ο διευθυντής του γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων, Ολιβιέ Γκιγιάρ, «καθώς προτεραιότητα των Ινδών παραμένει ο ανεφοδιασμός της χώρας σε πρώτες ύλες, δηλαδή η εξασφάλιση των απαραίτητων φυσικών πόρων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενέργειας της Ινδίας, αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη της βιομηχανίας της».
Θέλει ενεργειακούς πόρους
Στο πλαίσιο αυτό το Νέο Δελχί συνήψε πολύ σημαντικές συμφωνίες με χώρες παραγωγούς για την εισαγωγή άνθρακα, ουρανίου, αλλά κυρίως πετρελαίου.
Η Ινδία, όπου καταγράφονται ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 8% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο κατά την τελευταία δεκαετία, καλείται να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με την Ευρώπη, καθώς το 80% των αναγκών της σε πετρέλαιο καλύπτεται από εισαγωγές. Χρειάζεται δηλαδή να διασφαλίσει τις πηγές τροφοδοσίας της και ταυτόχρονα να τις διαφοροποιήσει.
Για τον λόγο αυτό έχει κάνει στροφή προς τις αφρικανικές χώρες, αναζητώντας νέες συνεργασίες με τη Νιγηρία, το Σουδάν, την Ανγκόλα, την Ουγκάντα και την Γκάνα, στη θέση των χωρών της Μέσης Ανατολής.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με την Κίνα, όπου τον πρώτο ρόλο σε κάθε περίπτωση έχει το κράτος, στην περίπτωση της Ινδίας ο ιδιωτικός τομέας έχει τον λόγο.
Οι ιδιωτικές ινδικές εταιρείες είναι παρούσες σε σχεδόν όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας στην Αφρική, από τη μεταλλευτική δραστηριότητα (Tata) μέχρι την αυτοκινητοβιομηχανία (Mahindra & Mahindra), τις τηλεπικοινωνίες (Bharti Airtel) και τη φαρμακοβιομηχανία (Cipla).
Εκτόπισαν τους Βρετανούς
Σύμφωνα με στοιχεία της PwC, περισσότερες από 2.200 ινδικές εταιρείες αναμένεται να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ εντυπωσιακή είναι η «αύξηση της δύναμης» ορισμένων εταιρειών όπως η Tata Global Beverages, η οποία εκτόπισε τη βρετανική Tetley στο εμπόριο τσαγιού ή της Tata Motors, η οποία εξαγόρασε τις Jaguar και Land Rover, ή ακόμη της Arcelor Mittal, της μεγαλύτερης χαλυβδοβιομηχανίας σήμερα στον κόσμο.
Σημαντική είναι και η παρουσία του πέμπτου μεγαλύτερου κατασκευαστή ανεμογεννητριών, της εταιρείας Suzlon, η οποία το 2007 κατάφερε να εξαγοράσει τη γερμανική Repower έναντι του γαλλικού κολοσσού Areva.
* Η Κίνα από την πλευρά της μέσα σε μία δεκαετία πολλαπλασίασε επί δέκα τις εμπορικές συναλλαγές της με τις αφρικανικές χώρες, με αποτέλεσμα φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να ξεπεράσουν τα 110 δισ. δολάρια.
Το Πεκίνο, πάντως, αντικρούει τις κατηγορίες περί «καταλήστευσης» της Μαύρης Ηπείρου μέσω του εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λίου Γκουιζίν, τονίζοντας ότι «οι συναλλαγές της Αφρικής με την Κίνα δεν είναι σίγουρα οι ιδανικές, αλλά είναι σαφώς καλύτερες από εκείνες με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες», και πως «η Κίνα συνεισφέρει εντέλει στην ανάπτυξη των χωρών της αφρικανικής ηπείρου, κατασκευάζοντας αυτοκινητοδρόμους, στάδια, υδροηλεκτρικές μονάδες και αιολικά πάρκα».
Η Αφρική, όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα, έχει ανάγκη πάντως από άμεσες επενδύσεις.
Προσδοκία της Αφρικανικής Ενωσης είναι η εισροή ξένων κεφαλαίων της τάξης των 150 δισ. δολαρίων έως το 2015. *

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Σιμπέλ: «Υποτιθέμενη» η γενοκτονία των Ποντίων!

 
Απίστευτη πρόκληση δια χειρός της εκλεκτής του ΠΑΣΟΚ στην Κομοτηνή κυρίας Σιμπελ Μουσταφάογλου η οποία σε επιστολή της μιλά για «υποτιθέμενη» γενοκτονία των Ποντίων.

Η υποψήφια με το κυβερνών κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές υιοθετώντας πλήρως την εγκάθετη πολιτική της Αγκυρας προτείνει μάλιστα στο δημοτικό συμβούλιο της Κομοτηνής να καταργηθεί η 19η  Μαϊου ως ημέρα εθνικής μνήμης γιατί «στοχοποιούνται οι πολιτικοί και αξιωματούχοι της μειονότητας».

Τις ανιστόριτες, επικίνδυνες και προκλητικές θέσεις της κυρίας Μουσταφάογλου έφεραν στην Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ, Αναστάσιος Καριπίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Σάββας Αναστασιάδης και Δημήτρης Τσουμάνης, καταθέτοντας ερώτηση προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που μεταξύ άλλων αναφέρει «Μετά από δημοσιεύματα από το τουρκόφωνο περιοδικό «Αζινλίκτσα» (15-5-2011) διαβάσαμε το δελτίο τύπου που εξέδωσε η επικεφαλής του συνδυασμού «Πρώτο Βήμα για την Ισότητα» Σιμπέλ Μουσταφάογλου… στο δελτίο αυτό λέει πολλά και ανιστόρητα, όπως π.χ. εκείνο το ανεκδιήγητο ότι με … αν θα τιμηθεί η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, στοχοποιούνται δήθεν οι πολιτικοί και οι αξιωματούχοι της μειονότητας…Το χειρότερο όμως όλων και το πλέον εξοργιστικό είναι ότι κάνει λόγο για «υποτιθέμενη ποντιακή γενοκτονία».

Οι τέσσερις βουλευτές σημειώνουν πως «ο τρόπος με τον οποίο αναμασά η κ. Σιμπέλ τις θέσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών περί «υποτιθέμενης γενοκτονίας», πέραν του ότι συνιστά ύβρη στους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς της Γενοκτονίας και παραβίαση της νομιμότητας, αποτελεί βάση για δημιουργία μιας κατάστασης που μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ειρηνική συμβίωση των απογόνων των θυμάτων της Γενοκτονίας και όλων εκείνων που συντάσσονται με το γράμμα και το πνεύμα του νόμου, με εκείνους που συντάσονται με τις θέσεις των θυτών-γενοκτόνων» και προσθέτουν πως «Επειδή, με βάση το γεγονός ότι η κ. Σιμπέλ και άλλα ενεργούμενα του Προξενείου και της Άγκυρας όχι μόνο αρνούνται τη Γενοκτονία, αλλά και τιμούν τον φασίστα δολοφόνο Μουσταφά Κεμάλ, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής σύγκρουσης και διασάλευσης της ειρήνης και της ασφάλειας των πολιτών, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί

1)    Προτίθεστε να φέρετε νόμο, προς ψήφιση στη Βουλή που θα ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας;

2)    Προτίθεστε να λάβετε μέτρα εναντίον εκείνων που χρησιμοποιούν τη θέση τους ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων για να εκθειάζουν εγκλήματα και εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας;

3)    Πρόκειται να λάβετε μέτρα για τη συμμόρφωση του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής με τη νομιμότητα;».

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως την συγκεκριμένη ερώτηση βρέθηκαν μόνο 4 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να την υπογράψουν.

Στόχοι απειλών, γνωστοί ερευνητές κλιματολόγοι

 

Την έντονη ανησυχία της για τις προσωπικές επιθέσεις, παρενοχλήσεις, ακόμη και θανατικές απειλές που δέχονται γνωστοί κλιματολόγοι εκφράζει με ανοιχτή επιστολή της η Αμερικανική Ενωση για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS).
Επικαλούμενη καταγγελίες των θυμάτων αλλά και πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο, η AAAS, η οποία εκδίδει το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Science», αναφέρει ότι ερευνητές γίνονται στόχος απειλών, υβριστικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων και άλλων πιέσεων εξαιτίας των εργασιών τους για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τη σχέση της ανθρώπινης δραστηριότητας με τις κλιματικές αλλαγές. Για παράδειγμα στην Αυστραλία υπήρξαν ολόκληρες ηλεκτρονικές εκστρατείες εναντίον εξεχόντων κλιματολόγων, οι οποίες οδήγησαν την αστυνομία να διεξαγάγει έρευνα για τις απειλές κατά της ζωής τους.
Στις ΗΠΑ μέλη του Κογκρέσου και ομάδες συντηρητικών ακτιβιστών προσπάθησαν ν' αποκτήσουν πρόσβαση σε φακέλους και αρχεία ερευνητών που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή. Αυτού του είδους η παρενόχληση «δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον που εμποδίζει την ελεύθερη ανταλλαγή επιστημονικών ευρημάτων και καθιστά δύσκολη τη μετάδοση πληροφοριών στους υπευθύνους για τη λήψη αποφάσεων αλλά και στο ευρύ κοινό», επισημαίνουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της AAAS, καταδικάζοντας κάθε τέτοια ενέργεια.
«Οι επιστήμονες και οι πολιτικοί μπορεί να διαφωνούν για τα επιστημονικά συμπεράσματα», καταλήγει η Ενωση, «αλλά η επιστημονική κοινότητα διαθέτει δοκιμασμένες και τεκμηριωμένες μεθόδους για την επίλυση των διαφωνιών γύρω από τ' αποτελέσματα της έρευνας».

Στροφή Ισραήλ στο υγροποιημένο αέριο

Σε αναπροσανατολισμό των μέσων διακίνησης ενεργειακών πόρων (αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου) οδηγεί ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων σε ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Σχέδιο των πλωτών εγκαταστάσεων LNG της Shell, για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Prelude» στη δυτική Αυστραλία Σχέδιο των πλωτών εγκαταστάσεων LNG της Shell, για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Prelude» στη δυτική Αυστραλία Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του συνεδρίου «Specialist Solutions in the Face of Changing Risks», που έγινε στο Τελ Αβίβ, οι επίγειοι ή υποθαλάσσιοι αγωγοί, καθώς και οι επιχειρήσεις του κλάδου αποτελούν διεθνώς εύκολο στόχο τρομοκρατικών ενεργειών.
Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε, κατά την περίοδο 1990-2005 καταγράφεται αύξηση των πράξεων τρομοκρατίας.
Σε αυτές περιλαμβάνεται όλο το φάσμα των απειλών -βομβιστικές επιθέσεις από αέρα ή θάλασσα, με εκρηκτικά, επιθέσεις αυτοκτονίας, ηλεκτρονικές επιθέσεις, απαγωγές και ομηρίες προσωπικού.
Το 70% των επιθέσεων είχαν ως στόχο αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου ή πετρελαίου και μόνον το 15% μονάδες παραγωγής.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αβραάμ Σόφαερ, πρώην σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, η οποία έχει αναλάβει την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, προτάσσει ως την πιο συμφέρουσα και πιο εξασφαλισμένη λύση τη μεταφορά φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) με πλοία, ή τη δημιουργία πλωτών μονάδων επεξεργασίας και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Βάσει των δεδομένων αυτών, το Ισραήλ φαίνεται πως προτιμά για την αξιοποίηση των σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Λεβιάθαν» και «Ταμάρ» τη λύση της δημιουργίας μονάδας LNG στην Κύπρο, αντί της κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από τις ακτές του Ισραήλ ώς την Τουρκία ή την Ελλάδα.
Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι διεθνώς έχουν ξεκινήσει ήδη οι επενδύσεις στον τομέα των πλωτών εγκαταστάσεων LNG με επικεφαλής τη Shell.
Η πρώτη πλωτή εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου, κόστους 10 δισ. δολαρίων, βρίσκεται υπό κατασκευή, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2017, για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Prelude», στα 200 χλμ. από τις ακτές της δυτικής Αυστραλίας.

Αλλα δύο κοιτάσματα αερίου βρήκε το Ισραήλ

 

Μια νέα ανακάλυψη στα ανοιχτά του Ισραήλ επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
Η «Σάρα» και η «Μίρα», που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης του Ισραήλ, είναι τα δύο νέα κοιτάσματα, τα οποία ήρθαν στο φως ύστερα από έρευνες που διεξήγαγαν στην περιοχή ισραηλινές εταιρείες.
Σαφώς μικρότερα από τον «Λεβιάθαν» (16 τρισ. κ.π.) και το «Ταμάρ» (8,4 τρισ. κ.π.), ικανά όμως να δώσουν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της, έως και 6,5 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.
Αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο πως παρατηρείται μεγάλη διαφορά ως προς τις πιθανές ποσότητες φυσικού αερίου που μπορεί να «κρύβουν» η «Σάρα» και η «Μίρα».
Στην κοινοπραξία για την εκμετάλλευσή τους συμμετέχουν οι ισραηλινές εταιρείες Israel Land Development Co Energy, Modiin Energy και Israel Petroleum Co. αλλά και η καναδική GeoGlobal Resources, ενώ η πρώτη γεώτρηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2012.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Η Ρωσία θα απαντήσει στο ΝΑΤΟ ανάλογα

 

Η Μόσχα χρειάζεται νομικές εγγυήσεις της μη εχθρικότητας των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας όχι από το ΝΑΤΟ, αλλά από τις ΗΠΑ.
 


Τη σχετική δήλωση έκανε την Τρίτη (7 Ιουνίου) ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στη Βορειατλαντική Συμμαχία Ντμήτρη Ρογκόζιν, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γεν. Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν νωρίτερα σε συνέντευξη απέρριψε τη δυνατότητα να δοθούν από μέρους του ΝΑΤΟ εγγυήσεις ότι δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας η αντιπυραυλική ασπίδα που κατασκευάζεται στην Ευρώπη, γιατί, κατα την άποψή του, να συμφωνηθούν και να επικυρωθούν τέτοιες διατυπώσεις και στις 29 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα είναι πολύ δύσκολο. Ο Ράσμουσεν προτείνει ενίσχυση της εμπιστοσύνης μέσω της «ανταλλαγής απόψεων».
Με τις δηλώσεις του ο Ράσμουσεν δυσφήμισε τις προφορικές συμφωνίες με το ΝΑΤΟ, λέει ο Ρώσος πολιτολόγος Μιχαήλ Ρέμιζοφ:
- Στο δημόσιο διάλογο το ΝΑΤΟ λέει ότι το σύστημα παγκόσμιας αντιπυραυλικής άμυνας δεν στρέφεται εναντίον της Ρωσίας. Η Μόσχα προτείνει να εξασφαλιστεί αυτό εγγράφως – σε επίπεδο τεχνολογικών χαρακτηριστικών των πυραύλων, της ταχύτητάς τους και ούτω καθ΄εξής. Το ΝΑΤΟ όμως απορρίπτει αυτή την πρόταση. Συνεπώς, οι δηλώσεις τους αποτελούν πολιτικές διακηρύξεις.
Με τη στάση του το ΝΑΤΟ αποδεσμεύει τα χέρια της Ρωσίας, λένε πολλοί εμπειρογνώμονες. Αν αποδειχτεί ότι η δυτική αντιπυραυλική ασπίδα απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας, η Μόσχα θα αποχωρήσει από τη Συνθήκη START-3. Και ως τότε μπορεί δικαιολογημένα να επιτρέψει στον εαυτό της να μεριμνά για την ενίσχυση όχι μόνο των αμυντικών, αλλά και των επιθετικών εξοπλισμών. Αυτό δηλώθηκε σαφέστατα από τον Πρόεδρο Μεντβέντιεφ στη συνάντηση της G8 στη γαλλική Ντοβίλ, υπενθυμίζει ο Μιχαήλ Ρέμιζοφ.
- Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για ανάλογα αντίμετρα – για την ανάπτυξη επιθετικών συστημάτων και την ανανέωση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων. Φυσικά αυτό το χαρακτήρισε ως κυνηγητό των εξοπλισμών. Όμως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για το κυνηγητό των εξοπλισμών της «ψυχροπολεμικής εποχής», το οποίο οδήγησε στη χρεοκοπία της Σοβιετικής Ένωσης. Απλώς η ανάπτυξη των επιθετικών συστημάτων είναι φτηνότερη, από την ανάπτυξη συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας. Λόγου χάριν, ένα δολάριο, επενδυμένο στην ανάπτυξη των επιθετικών πυρηνικών δυνάμεων, θα κοστίσει στους εταίρους μας εκατόν δολάρια, αν κατασκευάσουν σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Αυτό το κυνηγητό των εξοπλισμών από την άποψη της οικονομίας για τη Ρωσία θα μπορούσαμε ακόμα και να πούμε ότι συμφέρει.
Προς το παρόν η Μόσχα είναι πρόθυμη να μη σκέφτεται το οικονομικό συμφέρον χάριν της γενικής ηρεμίας και της πραγματικής εταιρικής σχέσης με το ΝΑΤΟ. Το ερώτημα όμως είναι αν η Δύση θα επωφεληθεί αυτής της ευκαιρίας

Διαφωνίες Βρετανίας και Γαλλίας για τον εξοπλισμό των Λιβύων αντικαθεστωτικών

Τριβές ανάμεσα στη βρετανική και τη γαλλική κυβέρνηση σχετικά με την πρόθεση του Παρισιού να εξοπλίσει τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς. Η Γαλλία φαίνεται ότι δεν ενημέρωσε ούτε τον ΟΗΕ ούτε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ για την ενέργειά της.

«Η Βρετανία δεν σχεδιάζει να παράσχει όπλα στη λιβυκή αντιπολίτευση, επειδή κάτι τέτοιο θα εγείρει σειρά ερωτημάτων», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζέραλντ Χάουγουορθ.

Ο Βρετανός υπουργός πρόσθεσε ότι «η παροχή των όπλων αφορά τη Γαλλία», τις ενέργειες της οποίας απέφυγε να επικρίνει.

«Όσον αφορά τη Λιβύη, είμαστε εταίροι με την Γαλλία. Προσωπικά νομικός δεν είμαι, όμως ανακύπτουν ζητήματα νομοτεχνικής ερμηνείας της απόφασης του Συμβουλίου Ασφάλειας για τη Λιβύη, τί επιτρέπεται από αυτήν και τί όχι».

Πάντως, γαλλική στρατιωτική πηγή, που ρωτήθηκε από το AFP, αποσαφήνισε ότι οι ρίψεις οπλισμού στους εξεγερμένους στη Λιβύη «έγιναν χωρίς τη βρετανική συναίνεση».

Επιπλέον και διπλωμάτης του ΟΗΕ, μιλώντας στο Reuters, επιβεβαίωσε ότι ο Οργανισμός ούτε έλαβε αίτημα εξοπλισμού των ανταρτών από τη Γαλλία ούτε ειδοποιήθηκε ότι θα γίνει κάποια αποστολή. Φαίνεται δε ότι ούτε το ΝΑΤΟ ενημερώθηκε.

Νωρίτερα την Τετάρτη, γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη έκαναν ρίψεις οπλισμού, πυρομαχικών και τροφίμων στα Δυτικά όρη, περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί εξεγερμένοι στη Λιβύη.

Κατά τη Figaro που επικαλέστηκε στρατιωτικές πηγές, η Γαλλία έκανε ρίψεις «μεγάλων ποσοτήτων» υλικού . Πρόκειται για ημιαυτόματα, αντιαρματικά και εκτοξευτές ρουκετών, διευκρινίζουν οι γαλλικές πηγές.

Ο εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων υπογράμμισε ότι είναι μέρος προσπάθειας για να δοθούν κίνητρα στους αντικαθεστωτικούς να αντεπιτεθούν κατά της πρωτεύουσας Τρίπολης όπου βρίσκεται ο Μ.Καντάφι.

Η Γαλλία είναι η πρώτη δυτική χώρα που παραδέχεται ότι έχει εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς.

Αμερικανικά UAV ως αντίμετρα στην κινεζική στρατιωτική ισχύ

 
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για χρήση από αεροπλανοφόρα.


Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) για επιχειρήσεις από αεροπλανοφόρα αναπτύσσουν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της απειλής της εκσυγχρονιζόμενης και συνεχώς ενισχυόμενης κινεζικής πολεμικής μηχανής.
Μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα λεπτομέρειες σχετικά με το πού θα μπορούσαν να δουν γενικευμένη χρήση τέτοιου είδους αεροσκάφη, αλλά αξιωματούχος του Ναυτικού είπε στο Associated Press ότι θα χρησιμοποιηθούν μάλλον στην Ασία.
«Θα παίξουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές μας επιχειρήσεις στον τομέα αυτό» προέβλεψε ο αντιναύαρχος Σκοτ βαν Μπούσκερκ, διοικητής του 7ου Στόλου των ΗΠΑ, περιοχή ευθύνης του οποίου αποτελούν ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός.

Τα UAV χρησιμοποιούνται ευρέως στο Αφγανιστάν, ωστόσο εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ακόμη χρόνια για να αναπτυχθούν τέτοια αεροσκάφη για χρήση σε θαλάσσια θέατρα επιχειρήσεων. Νωρίτερα φέτος η Northrop Grumman προέβη στην πρώτη δοκιμή (σε χερσαίο περιβάλλον) ενός UAV που προορίζεται για χρήση από αεροπλανοφόρα.
Ο βαν Μπούσκερκ δεν μίλησε συγκεκριμένα για την Κίνα, αλλά πάρα πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι τέτοιου είδους UAV θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαιρετικά αποτελεσματικό αντίμετρο απέναντι σε νέες κινεζικές καινοτομίες στο χώρο της πολεμικής τεχνολογίας, όπως τους ASBM (Anti Ship Ballistic Missile, για χρήση εναντίον αεροπλανοφόρων).

«Ο εκσυγχρονισμός των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων είναι η μεγάλη απειλή για την οποία πρέπει να ετοιμαστούν οι ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, και τα ρομποτικά οχήματα- αεροσκάφη και υποβρύχια- έχουν όλο και μεγαλύτερη σημασία για την αντιμετώπιση αυτής της απειλής» λέει σχετικά ο Πάτρικ Κρόνιν, αναλυτής του Center for New American Security.
Προς το παρόν, η Κίνα χρειάζεται δεκαετίες ακόμα για να δημιουργήσει μία πολεμική μηχανή αντίστοιχη αυτής των ΗΠΑ, ωστόσο αναπτύσσει αεροπορικές, ναυτικές και πυραυλικές δυνατότητες οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόκληση προς την αμερικανική κυριαρχία στον Ειρηνικό και να απειλήσουν τις θαλάσσιες γραμμές, αλλά και συμμάχους όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Η θέση της Κίνας είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει επιθετικές προθέσεις, και ότι απλά λαμβάνει μέτρα για να προστατέψει τα συμφέροντά της. Οι θαλάσσιες γραμμές επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικές για την κινεζική οικονομία, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές- αλλά είναι εν δυνάμει σημεία έντασης, λόγω της Ταϊβάν και συμπλεγμάτων μικρών νησιών τα οποία διεκδικούν τόσο η Κίνα όσο και άλλες ασιατικές χώρες.
Ο προσανατολισμός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού προς την χρήση UAV αποτελεί την de facto αναγνώριση της ανάγκης για νέα όπλα και στρατηγικές που υπαγορεύουν τόσο η άνοδος της Κίνας, όσο και η αλλαγή της στρατιωτικής «σκακιέρας» παγκοσμίως.

«Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που επιχειρούν από αεροπλανοφόρα έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες, ειδικά όσον αφορά την αύξηση των δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης, καθώς και τη δυνατότητα άμεσων πληγμάτων κατά εχθρικών στόχων» είπε σχετικά ο αντιναύαρχος Μπούσκερκ. Σύμφωνα με ειδικούς, UAV τέτοιου τύπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και στα 11 αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, και δεν αναπτύσσονται μόνο για να αντισταθμίσουν την κινεζική ισχύ- ωστόσο η πρόοδος της Κίνας πάνω στην ανάπτυξη του DF 21D (του προαναφερθέντος ASBM) σίγουρα επισπεύδει τις διαδικασίες, καθώς πρόκειται για ένα όπλο το οποίο αλλάζει ισορροπίες: ο πύραυλος αυτός εκτοξεύεται από την ξηρά και μπορεί να πλήξει αεροπλανοφόρα εν κινήσει στον ωκεανό από αποστάσεις μέχρι και 1.500 χιλιομέτρων, τη στιγμή που τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται τώρα από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα έχουν ακτίνα δράσης 900 χιλιομέτρων και μπορούν να μείνουν στον αέρα μέχρι και 10 ώρες (μέγιστο χρονικό διάστημα που προβλέπεται για έναν πιλότο). Αντιθέτως, τα UAV θα έχουν εμβέλεια 2.780 χιλιομέτρων και παραμονής στον αέρα για 50-100 ώρες.
«Η εμφάνιση ενός νέου αεροσκάφους το οποίο επιτρέπει στη δύναμη κρούσης να πλήξει στόχους μένοντας έξω από την εμβέλεια των ASBM αποτελεί σημαντική πρόοδο για τις αμυντικές δυνατότητες της ομάδας κρούσης αεροπλανοφόρων (carrier strike group) » είπε σχετικά ο Τζέημς Χολμς, της Ακαδημίας Ναυτικού Πολέμου των ΗΠΑ.
Η Northrop Grumman έχει εξαετές συμβόλαιο 635,8 εκατομμυρίων δολαρίων για δύο αεροσκάφη, το πρωτότυπο ενός εκ των οποίων - Χ-47Β- έκανε την παρθενική του πτήση, διάρκειας 29 λεπτών, στην αεροπορική βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια. Οι πρώτες δοκιμές από αεροπλανοφόρο είναι προγραμματισμένες για το 2013. Άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται πάνω στο αντικείμενο είναι η Boeing, η Lockheed και η General Atomics Aeronautical Systems, Inc.

Στη Β. Ελλάδα ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης

Στη Θράκη αναμένεται να βρεθεί σε λίγες ώρες ο αρχηγός της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσδάρογλου, ο οποίος νωρίτερα επισκέφτηκε το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ και το τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κεμάλ Κιλιτσδάρογλου, πρόεδρος του λαϊκού ρεπουμπλικανικού κόμματος της Τουρκίας (CHP), ο οποίος συμμετείχε στην Αθήνα στις εργασίες της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έφτασε στη Θεσσαλονίκη όπου τον υποδέχτηκε ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Χουσεΐν Οζντεμίρ.
Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι αναχώρησε οδικώς από τη Θεσσαλονίκη για τη Θράκη, όπου αναμένεται να συναντηθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου -μεταξύ άλλων- και με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας, το δήμαρχο Ιάσμου, ενώ αναμένεται να επισκεφθεί το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής. Απόψε ο Κεμάλ Κιλιτσδάρογλου θα παρακαθήσει σε δείπνο, που θα δοθεί με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα.
  

«Στρατηγικό λάθος η παραίτηση από την ΑΟΖ»

Τίποτα δεν δικαιολογεί τη βιασύνη της Αθήνας να επιλύσει στην παρούσα οικονομική συγκυρία, που η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της Ε.Ε., το θέμα της υφαλοκρηπίδας.
«Ορισμένοι στην Ε.Ε. συμπεριφέρονται  ως μοχθηροί  δανειστές»§«Τα αγάλματα  στα Σκόπια δεν προμηνύουν  τίποτα καλό» 
«Ορισμένοι στην Ε.Ε. συμπεριφέρονται ως μοχθηροί δανειστές»§«Τα αγάλματα στα Σκόπια δεν προμηνύουν τίποτα καλό» Αυτή είναι η άποψη του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. και πρώην εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκου, στη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στην «Ε». Ο ίδιος θεωρεί ότι η προοπτική της κοινής εξωτερικής πολιτικής στην Ε.Ε. πλήττεται λόγω της ανάπτυξης του ευρωσκεπτικισμού, αλλά και εκ του γεγονότος ότι «ορισμένα κράτη-μέλη συμπεριφέρονται περισσότερο ως μοχθηροί δανειστές και λιγότερο ως αλληλέγγυοι εταίροι».*Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
* Πόσο επηρεάζει η οικονομική συγκυρία την εξωτερική πολιτική της χώρας μας;
**«Η οικονομία είναι θεμελιώδης συντελεστής ισχύος κάθε κράτους και επηρεάζει αποφασιστικά τη διαμόρφωση και τις δυνατότητες της εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η εξωτερική της πολιτική δεν μπορεί να παραμείνει ίδια και απαράλλακτη σε αυτήν την περίοδο της μεγάλης κρίσης και των περιφερειακών μεταβολών. Προσοχή όμως. Αυτό δεν μπορεί να συνηγορεί σε αδράνεια ή -αλίμονο- σε υποχωρητικότητα σε κρίσιμα ζητήματα και συμφέροντά μας. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια "χαμηλού κόστους και αυξημένης απόδοσης διπλωματική υπηρεσία και διπλωματία"».
**Είμαστε αυτή τη στιγμή ο «αδύναμος κρίκος» στην Ε.Ε. Θεωρείτε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επιδείξει την απαιτούμενη αλληλεγγύη προς τη χώρα μας; Και εν πάση περιπτώσει πόσο θα βοηθούσε μια κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. στην παρούσα συγκυρία;
**«Πράγματι είμαστε "αδύναμος κρίκος". Ομως δεν είμαστε ο μόνος "αδύναμος κρίκος" σε μια "αλυσίδα" που και η ίδια δείχνει σκουριασμένη. Δυστυχώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όλο και συχνότερα, παραμερίζονται θεμελιώδεις αρχές και αξίες, όπως η αρχή της αλληλεγγύης. Ορισμένα κράτη-μέλη συμπεριφέρονται περισσότερο ως μοχθηροί δανειστές και λιγότερο ως αλληλέγγυοι εταίροι. Οικονομικοί και πολιτικοί εθνικισμοί ανακάμπτουν συνεχώς σε όλο και περισσότερα κράτη-μέλη. Με μεγάλη ανησυχία παρατηρώ την άμπωτη του ευρωπαϊσμού και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού.
»Αυτό το κύμα, αργά ή γρήγορα, φοβάμαι ότι θα "χτυπήσει" και την κοινή εξωτερική πολιτική. Κάτι τέτοιο θα ήταν σοβαρό πλήγμα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας».
* Με αυτά τα δεδομένα, αλλά και με δεδομένο ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, είναι η κατάλληλη εποχή για να επιλυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα;
**«Αυτήν την περίοδο, είναι προφανές ότι ο συσχετισμός ισχύος δεν ευνοεί την Ελλάδα. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να μας αποτρέψει από την επίπονη προσπάθεια αναζήτησης του κοινού τόπου με την Αγκυρα. Ο κίνδυνος σε αυτό το στάδιο είναι η βιασύνη να "κλείσει" το θέμα. Αντιλαμβάνομαι τη "σπουδή" της Αγκυρας. Εκπλήσσομαι όμως και ανησυχώ με την ακατανόητη "βιασύνη" της Αθήνας. Τίποτα στη συμπεριφορά της Τουρκίας στη θάλασσα και τον εναέριο χώρο του Αιγαίου δεν τη δικαιολογεί. Το αντίθετο μάλιστα».
* Τι θα μπορούσε να γίνει;
**«Θα πρέπει να εξεταστεί η σύνδεση του ρυθμού των διερευνητικών επαφών με τη συχνότητα, την ποσότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς της Αγκυρας στο Αιγαίο με αντιστρόφως ανάλογο τρόπο.
»Ας μην κρυβόμαστε. Η πρόφαση των "καλών πολιτικών" και των "κακών στρατιωτικών" έχει τελειώσει. Μετά και τις πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είναι πολύ ισχυρός και έναντι του στρατού. Είναι η στιγμή για να "αποστρατιωτικοποιήσει" η Τουρκία τη συμπεριφορά της έναντι της Ελλάδας».
**Η οριοθέτηση της ΑΟΖ από ελληνικής πλευράς θα επιβαρύνει τις συνομιλίες των δύο πλευρών, όπως δήλωνε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας;
«Τα τελευταία τριάντα χρόνια η Τουρκία επιδιώκει σταθερά να διευρύνει τη διαπραγματευτική της θέση σε βάρος της Ελλάδας, προσθέτοντας νέα ζητήματα, όπως οι διαβόητες "γκρίζες ζώνες".
»Οποτε η Ελλάδα επιχείρησε να ασκήσει νόμιμα δικαιώματά της υπήρξε εντονότατη τουρκική αντίδραση. Θεωρώ λοιπόν απαράδεκτο στρατηγικό και τακτικό λάθος τη δημόσια αποκήρυξη και παραίτηση του πρώην ΥΠΕΞ από την ΑΟΖ ακόμη και ως διπλωματικού χαρτιού που σε κάποια δεδομένη στιγμή θα μπορούσε να ήταν χρήσιμο στη διαπραγμάτευση με την Αγκυρα. Δεν γνωρίζω γιατί, τι θέλησε να αποφύγει ή να ικανοποιήσει ο κ. Δρούτσας και έκανε αυτή την ιδιαίτερα ατυχή δήλωση. Ο νέος υπουργός θα πρέπει να διορθώσει με πρώτη ευκαιρία».
**Υπάρχει περίπτωση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;
**«Αυτό μπορούν να το πουν όσοι συμμετέχουν στις διερευνητικές συνομιλίες και γνωρίζουν την πορεία και τη δυναμική της διαπραγμάτευσης. Τους τελευταίους μήνες, πολύ συχνά, γινόμαστε δέκτες αντιφατικών πληροφοριών και διαρροών, κυρίως από την Αγκυρα που εμφανίζεται σταθερά αισιόδοξη. Η Αθήνα φαίνεται πιο επιφυλακτική. Το τοπίο είναι ομιχλώδες λοιπόν.
»Από τη δεκαετία του '70 η Ελλάδα έχει σταθερά υποστηρίξει τη δυνατότητα επίλυσης της διαφοράς της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Από τότε όμως, όπως ήδη είπαμε, η Αγκυρα επιβαρύνει συνεχώς τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις με νέες απαιτήσεις και ζητήματα.
»Επομένως, το μεγάλο κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο ακριβώς θα είναι το αντικείμενο της διαφοράς επί του οποίου θα κληθεί να αποφανθεί το δικαστήριο. Δηλαδή, ποιο θα είναι το περιεχόμενο του ενδεχόμενου "συνυποσχετικού" που θα πρέπει να υπογράψουν Αθήνα και Αγκυρα. Τι θα γίνει για παράδειγμα με τις "γκρίζες ζώνες";».
* Κατ' επέκταση είναι η περίοδος για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων;
**«Ο Γκρούεφσκι κέρδισε και πάλι τις εκλογές στη βάση μιας σκληρής εθνικιστικής ατζέντας. Οι προκλητικές αστειότητες με τα θεόρατα πανάκριβα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην πλατεία των Σκοπίων δεν προμηνύουν τίποτα καλό. Επιβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν αλλάζει στη νοοτροπία των κυβερνώντων στα Σκόπια. Η Ελλάδα από την πλευρά της έχει εδώ και χρόνια κάνει το απαραίτητο βήμα για να βρεθεί κοινός τόπος, ορίζοντας ταυτόχρονα και την κόκκινη γραμμή της. Η κυβέρνηση, ειδικά μάλιστα στις παρούσες συνθήκες, δεν μπορεί να μετακινηθεί από αυτήν. Με αυτά τα δεδομένα δεν βλέπω εύκολη απεμπλοκή από το σημερινό αδιέξοδο».
**Το υπουργείο Εξωτερικών έχει περιθώρια να προσαρμοστεί στη νέα οικονομική πραγματικότητα; Πόσο θα βλάψει τη χώρα η περιστολή δαπανών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής;
**«Η μεγάλη περιστολή των δημοσίων δαπανών δεν είναι περιστασιακή αναγκαιότητα για την Ελλάδα. Θα είναι σταθερό δεδομένο για πολλά χρόνια. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν εξαιρείται. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι το "εάν" αλλά το "πώς" θα προσαρμοστεί στα νέα δυσμενή οικονομικά δεδομένα. Οχι πάντως με την αφελή λογική των οριζόντιων και χωρίς μέτρο περικοπών σε μισθούς και επιδόματα.
»Οπως σας είπα, χρειαζόμαστε μια χαμηλού κόστους και αυξημένης απόδοσης διπλωματική υπηρεσία. Εάν αυτό γίνει με το σωστό σχεδιασμό, οι επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας θα μετριαστούν». *

Σχόλια Ερντογάν για τους Έλληνες, με αρνητική χροιά

 

Ένα σχόλιο με αρνητική χροιά για τους Έλληνες έκανε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που ασκείται προς το πρόσωπό του, είπε: "Έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία σχετικά με μένα και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στα βιβλία αυτά και τι δεν είπαν. Εβραίους μας είπαν, Αρμένιους μας είπαν και με το συμπάθειο Έλληνες μας είπαν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη".
Η συγκεκριμένη έκφραση έχει αρνητική χροιά στην τουρκική γλώσσα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τη λέξη "Ρουμ" δηλαδή Ρωμιός, η οποία χρησιμοποιείται στην Τουρκία για τους Έλληνες της Τουρκίας και της Κύπρου.
Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk στην ιστοσελίδα του σήμερα αναφέρεται σε σχόλια που έχουν αναρτηθεί στο τουρκικό twitter, όπως: "από πότε είναι βρισιά το να είσαι Έλληνας;" και "μήπως είναι ντροπή να είσαι Έλληνας;".

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ (+11%)

Η Τουρκία ζει τον μύθο της

Γίγαντας με πήλινα πόδια ή αναπτυσσόμενη οικονομία στηριζόμενη σε πραγματικά και βιώσιμα δεδομένα είναι η Τουρκία;
Η Τουρκία εμφανίζει αύξηση του ΑΕΠ της με ρυθμούς που δεν έχουν καταφέρει καν να πλησιάσουν η Κίνα και η Ινδία Η Τουρκία εμφανίζει αύξηση του ΑΕΠ της με ρυθμούς που δεν έχουν καταφέρει καν να πλησιάσουν η Κίνα και η Ινδία Το ερώτημα αυτό διατυπώνεται από διεθνείς οικονομικούς παρατηρητές, με βάση τα επίσημα στοιχεία σχετικά με την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της χώρας, η οποία εμφανίζει αύξηση του ΑΕΠ της με ρυθμούς που δεν έχουν καταφέρει καν να πλησιάσουν η Κίνα και η Ινδία που προβάλλονται ως «υπόδειγμα» ραγδαίας ανάπτυξης.
Μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2011, πέρα από κάθε προσδοκία, το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όπως έκανε γνωστό η στατιστική υπηρεσία της χώρας, διαψεύδοντας όλες τις προβλέψεις, που έκαναν λόγο για αύξηση της τάξης του 9,6%.
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σήμερα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία, αλλά και την πεποίθησή του ότι το μέλλον μόνο θετικές εξελίξεις επιφυλάσσει για τη χώρα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Για «υπερθέρμανση», ωστόσο, προειδοποιούν από την πλευρά τους διεθνείς παρατηρητές, οι οποίοι στέκονται στα στοιχεία που αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο και τα οποία αποκαλύπτουν ραγδαία αύξηση του ελλείμματος των τρεχουσών συναλλαγών.
Εισαγωγές: +43% Εξαγωγές: +11,7%
Οι εισαγωγές τον Μάιο αυξήθηκαν σχεδόν κατά 43% έναντι αύξησης της τάξης του 11,7% των εξαγωγών, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος σε επίπεδα-ρεκόρ, της τάξης των 10,1 δισ. δολαρίων.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, με σκοπό τη μείωση του δημόσιου χρέους, είχε θέσει ως στόχο την αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα, δίνοντας παράλληλα έμφαση και προσφέροντας την απαραίτητη στήριξη στις εξαγωγές.
Ομως το τελευταίο διάστημα ακούγονται φωνές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον ανεξέλεγκτο, χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, υπερδανεισμό των νοικοκυριών και την κάθετη αύξηση της κατανάλωσης.
Από την πλευρά της, η τράπεζα της Τουρκίας δεν φαίνεται να συμφωνεί, ενώ αναλύσεις στο εσωτερικό αποδίδουν την ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική της αναδυόμενης αυτής οικονομίας στη συμβολή του ενεργειακού κλάδου, χάρη δηλαδή στην αναπτυσσόμενη δραστηριότητα που επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις του κλάδου (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια).
Και αυτό παρ' όλο που η Τουρκία, λόγω της αυξημένης ζήτησης, καλείται να πληρώσει μερικές φορές πολύ ακριβά το τίμημα της ανάπτυξης, για την εισαγωγή των απαραίτητων ποσοτήτων πετρελαίου σε περιόδους που η τιμή του αργού δεν κρίνεται διόλου συμφέρουσα.
485 νέα τραπεζικά υποκαταστήματα
Χαρακτηριστικό είναι, πάντως, το γεγονός ότι μόνο το 2010 άνοιξαν 485 νέα υποκαταστήματα τραπεζών σε όλη τη χώρα, ενώ ο αριθμός των καταναλωτικών δανείων αυξήθηκε κατά 42% και εκείνος των πιστωτικών καρτών κατά 24%.
Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό προϊόν διαμορφώνεται, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, στα 10.079 δολάρια για το 2010, έναντι 8.590 δολαρίων το 2009. *

Νεκρός Τούρκος στρατιώτης στα σύνορα με το Ιράκ

 

Ένας Τούρκος στρατιώτης έχασε τη ζωή του στα νοτιοανατολικά σύνορα της χώρας του, κατά τη διάρκεια συμπλοκών με κούρδους αντάρτες.
Την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται το συμβάν έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Οι συμπλοκές μεταξύ τουρκικών δυνάμεων και ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στη νοτιοανατολική Τουρκία -όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή- σημειώθηκαν σε ορεινή περιοχή κοντά στα ιρακινά σύνορα, στην επαρχία Χακάρι και συνεχίζονται.

Ευρωπαϊκή ανησυχία για την κοινοβουλευτική κρίση στην Τουρκία

 
Την έντονη ανησυχία της, για την κοινοβουλευτική κρίση στην Τουρκία, μετά την αφαίρεση της έδρας από Κούρδο βουλευτή, εκφράζει η ειδική εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γαλλίδα σοσιαλίστρια βουλευτής Ζοζέτ Ντιριέ.
Η Γαλλίδα βουλευτής, αρμόδια για την παρακολούθηση της κατάστασης στην Τουρκία, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, την αφαίρεση της έδρας από Κούρδο βουλευτή και την άρνηση των 170 βουλευτών της τουρκικής αντιπολίτευσης να ορκισθούν, ζήτησε ταχεία επίλυση της κοινοβουλευτικής κρίσης στη χώρα.
Εστιάζοντας την κριτική της, για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, στο γεγονός ότι, εκλεγμένοι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη φυλακή, η κυρία Ντιριέ τονίζει ότι έχουν απορριφθεί όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισης που έχουν υποβάλει.
Η σημερινή κατάσταση, υπαγορεύει την ανάγκη να επαναπροσδιορισθεί ο εκλογικός κώδικας στην Τουρκία και να καθορισθεί, επακριβώς, η χρονική διάρκεια της προφυλάκισης πολιτικών προσώπων, υπογραμμίζει η Γαλλίδα βουλευτής.
Καταλήγει δε, λέγοντας ότι η εξομάλυνση της δημοκρατικής λειτουργίας του Τουρκικού Κοινοβουλίου και η ομαλοποίηση των σχέσεων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είναι θέματα ζωτικής σημασίας, για να μπορέσει η Τουρκία να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία και να ξεκινήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος με ευρεία συμμετοχή από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Διαμαρτύρεται για τη στάση των ελληνικών αρχών η Χαμάς

Η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς διαμαρτύρεται για τη στάση των ελληνικών αρχών έναντι του στολίσκου που επρόκειτο να πλεύσει προς τη Γάζα.
Το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, επέκρινε τις ελληνικές λιμενικές αρχές, για την ακινητοποίηση ενός αμερικανικού πλοίου που μετέχει στον στολίσκο που επρόκειτο να κατευθυνθεί προς τη Γάζα για να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής.
«Είναι μια απάνθρωπη ενέργεια. Αντιβαίνει στους διεθνείς κανόνες», αναφέρει η Χαμάς σε ανακοίνωσή της, που εκδόθηκε από την πολιτική του διοίκηση στη Δαμασκό και αντίγραφό της περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σύμφωνα με τη Χαμάς, η τακτική αυτή είναι «το αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούν οι σιωνιστές κατακτητές».
Η Χαμάς κάλεσε παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να «ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση» της Ελλάδας προκειμένου να επιτρέψει τον απόπλου του στολίσκου για τη Λωρίδα της Γάζας.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Χρήσιμος» ο ρόλος της Κίνας στο θέμα του Ν. Σουδάν

Η Κίνα έπαιξε ένα «χρήσιμο» ρόλο στο θέμα του Νοτίου Σουδάν, εκτιμά το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Η Κίνα έπαιξε ένα «χρήσιμο» ρόλο ενθαρρύνοντας το Σουδάν να προχωρήσει στη συμφιλίωση με το νότο της χώρας, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Πρίνστον Λάιμαν, ο Αμερικανός απεσταλμένος στο Σουδάν, υποδηλώνοντας ότι η βοήθεια του Πεκίνου εξακολουθεί να υπαγορεύεται από οικονομικά συμφέροντα.
Ο Λάιμαν προέβη στις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την οποία έγινε αναφορά στην επίμαχη τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα του Σουδανού προέδρου 'Ομαρ αλ-Μπεσίρ.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε οποιοδήποτε ταξίδι στο εξωτερικό του 'Ομαρ αλ-Μπεσίρ, σε βάρος του οποίου έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για γενοκτονία από το Διεθνής Ποινικό Δικαστήριο.
Ωστόσο υπογράμμισε τη χρησιμότητα του μηνύματος που απηύθυνε το Πεκίνο στον πρόεδρο Μπεσίρ για το νότο της χώρας του, που ετοιμάζεται να ανακηρύξει την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου.
«Όλα μάς κάνουν να πιστεύουμε ότι το μήνυμα στον πρόεδρο Μπεσίρ ήταν: ‘Ακούστε, πρέπει να επιλύσετε το θέμα της ειρηνευτικής συμφωνίας CPA’», εξήγησε ο Αμερικανός απεσταλμένος αναφερόμενος στην ειρηνευτική συμφωνία που ορίζει τα στάδια της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν.
«Θέλουμε να δούμε την ειρήνη να επικρατεί μεταξύ των δύο πλευρών. Θα είμαστε μαζί σας και θα είμαστε μαζί με το Νότο», πρόσθεσε ο Λάιμαν αναφερόμενος στο μήνυμα του Πεκίνου προς τον Σουδανό πρόεδρο. «Είναι ένα ορθό μήνυμα, ένα χρήσιμο μήνυμα», τόνισε.
Ο Λάιμαν πρόσθεσε ότι η στάση της Κίνας πιθανώς υπαγορεύεται από οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή, καθώς το Πεκίνο παραμένει ο πρώτος αγοραστής του πετρελαίου του Σουδάν.
Οι Κινέζοι «ξέρουν ότι το πετρέλαιο βρίσκεται στις δύο πλευρές του συνόρου. Σπεύδουν να αποκαταστήσουν σχέσεις και να ετοιμάσουν σχέδια με το Νότο», είπε ο Πρίνστον Λάιμαν.
Όσον αφορά την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν, ο Λάιμαν δήλωσε πεπεισμένος ότι η ημερομηνία της 9ης Ιουλίου «θα τερματίσει δεκαετίες εμφυλίου πολέμου μεταξύ βορρά και νότου», υπενθυμίζοντας ότι κυβέρνηση του Χαρτούμ είχε ανακοινώσει ότι «θα είναι η πρώτη που θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία» του νέου κράτους.