counter

free counters

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ο υπουργός ενέργειας και φυσικών πόρων τανέρ γιλντίζ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι συνομιλίες με τη Νότια Κορέα πλησιάζουν στην ολοκληρωσή τους, για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστάσιου στην Τουρκία. "Η Νότια Κορέα έχει διαφορετικούς όρους, είμαστε στο τέλος της αξιολογησής τους", δήλωσε ο γιλντίζ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Jean Lemierre και άλλους εκπροσώπους του κινήματος των γαλλικών επιχειρήσεων, ή MEDEF, για να μιλήσουν σχετικά με τον τουρκικό τομέα της ενέργειας. Ο γιλντίζ αποκάλυψε σχέδια για την κατασκευή δύο επιπλέον πυρηνικών εργοστασίων στην περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας μέχρι το 2023.

Όσον αφορά την περιοχή της Μεσογείου, ο γιλντίζ δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε μια συμφωνία με τη Ρωσία. Είπε ότι για 15 χρόνια η μισή ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται θα έχει εγγυημένη αγορά κατά την οποία η τιμή θα μειώνεται, ενώ η υπόλοιπη παραγωγή ενέργειας θα διατεθεί στην ελεύθερη αγορά. Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τη Νότια Κορέα για ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας που προβλέπεται να κατασκευασθεί στην περιοχή της Σινώπης, ο γιλντίζ είπε ότι η πρακτική για την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων είναι ότι η εταιρεία που κατασκευάζει το εργοστάσιο, δεν ασχολείται αργότερα με το λειτουργικό σκέλος του. Ωστόσο δήλωσε ότι "Θέλουμε να εμπλακούν και με το λειτουργικό του σκέλος, επειδή δεν έχουμε την απαιτούμενη εμπειρία με αυτό" .

Η Τουρκία δουλεύει επίσης προς την κατεύθυνση του συγχρονισμού του δικτύου διανομής ηλεκτρικής της ενέργειας με αυτό της Ευρώπης. Όταν ολοκληρωθεί, το νέο σύστημα θα επιτρέψει στη Γαλλία και την Τουρκία να λάβει ηλεκτρική ενέργεια η μία από την άλλη. Το ίδιο σύστημα θα δημιουργηθεί για συνεργασία με χώρες όπως η Λιβύη, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, το Μαρόκο και την Αλγερία.

"Σκεφτείτε το: Μια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που περιλαμβάνει το βόρειο και νότιο τμήμα της Μεσογείου. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα βρουν μια ολοκληρομένη αγορά για τα επόμενα 20-30 χρόνια", δήλωσε ο γιλντίζ. "Η Τουρκία έχει σημαντικά έργα και ελπίζουμε να συνεργαστούμε μαζί τους", δήλωσε ο Lemierre, προσθέτοντας ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις παρακολουθούν την τουρκική αγορά ενέργειας απο κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου