Ακριβώς 30 χρόνια μετά και μία μόλις ημέρα μετά τη σαρωτική νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, τουρκικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και κάποιες που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, κατέθεσαν μήνυση κατά του Κενάν Εβρέν και των υπολοίπων εν ζωή πραξικοπηματίων για κατάχρηση εξουσίας το 1980.
Δεν πρόλαβαν καλά-καλά να τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές αλλαγές, και η Κυβέρνηση έδειξε αμέσως τα νύχια της στο στρατό.
Μεταμορφωμένη σε τιμωρό του πρώτα με την Εργκενεκόν και τώρα με τη δίωξη κατά των συνταγματαρχών του ’80, έδωσε το τελευταίο μήνυμα στο κατεστημένο. Τέλος τα πραξικοπήματα στην Τουρκία!
Τουλάχιστον τα στρατιωτικά…
Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν από το λαό κατήργησαν ουσιαστικά το άρθρο 15 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο οι πραξικοπηματίες δεν δικάζονται.
Το πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 επιβλήθηκε από το στρατηγό Κενάν Εβρέν, τότε γενικό επιτελάρχη.
Στο πλευρό του, όμως, είχε και τον τότε αρχηγό Ξηράς, στρατηγό Νουρεττίν Ερσίν, τον αρχηγό της Αεροπορίας, στρατηγό Ταχσίν Σαχίνκαγια, τον αρχηγό Ναυτικού, στρατηγό Νεζάτ Τουμέρ και το διοικητή της Χωροφυλακής, στρατηγό Σεντάτ Τζελασούν, καθώς και εκατοντάδες άλλους αξιωματικούς.
Περίπου 600 χιλιάδες άνθρωποι κρατήθηκαν στις φυλακές μετά το πραξικόπημα, περισσότεροι από 200 χιλιάδες δικάστηκαν, πάνω από 10 χιλιάδες έχασαν την υπηκοότητά τους και 50 εκτελέστηκαν. Εκατοντάδες χιλιάδες βασανίστηκαν ή αγνοούνται ακόμη.
ΠΗΓΗ
Νέα ένταση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου