counter

free counters

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Επιθέσεις από Ταλιμπάν με χημικά αέρια δέχτηκαν μαθήτριες στο Αφγανιστάν


Αναλύσεις αίματος επιβεβαιώνουν ότι πολλές δεκάδες μαθήτριες στο Αφγανιστάν τα τελευταία δύο χρόνια δέχτηκαν επιθέσεις με χημικά αέρια που –άγνωστο πώς– βρέθηκαν στα χέρια των Ταλιμπάν, αναφέρουν Αφγανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τη New York Times στις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν οργανοφωσφάτες, συστατικό εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων. Είναι ακόμη συστατικό απαγορευμένων χημικών αερίων όπως το σαρίν και το VX.

Οι αναλύσεις έγιναν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αρχικά, οι επιθέσεις αποδόθηκαν ακόμα και σε ...μαζική υστερία λόγω άλλων παράλληλων επιθέσεων με οξύ ή εμπρησμούς σε σχολεία θηλέων. Πρόκειται για επιθέσεις που οργάνωσαν Ταλιμπάν και άλλες ομάδες που αντιτίθενται με κάθε τρόπο στην εκπαίδευση των κοριτσιών.

Πάντως τα συμπτώματα (ζαλάδες, λιποθυμίες και άλλα) και οι μαρτυρίες των θυμάτων για μία δυνατή, γλυκιά οσμή που γρήγορα έγινε δυσάρεστη ταιριάζουν με τη όσα είναι γνωστό για τις επιδράσεις των αερίων.

Κάποια θύματα παρουσίασαν συμπτώματα δύσπνοιας και χρειάστηκε να νοσηλευτούν για να πάρουν οξυγόνο.

Οι Αρχές σημειώνουν ακόμη ότι δεν γνωρίζουν πώς απέκτησαν οι Ταλιμπάν πρόσβαση σε αυτά τα υλικά, αλλά υπογραμμίζουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ήταν γνωστά και τα κίνητρα γιατί δεν υπάρχουν αναλήψεις ευθύνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου