counter

free counters

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Για λαθρεμπόριο όπλων στη Βοσνία κάνει λόγο ο Κάρατζιτς

Την εξέταση του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Κροατίας, Μίροσλαβ Τούτζμαν, στη δίκη, η οποία διεξάγεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ζήτησε ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι ο γιος του εκλιπόντα προέδρου της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, έχει στην κατοχή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι όπλα από το Ιράν αλλά και άλλες μουσουλμανικές χώρες προωθήθηκαν, μέσω Κροατίας, στους Μουσουλμάνους της Βοσνίας, κατά τη διάρκεια του πολέμου της περιόδου 1992-1995.

Ο πρώην πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας τονίζει στο σχετικό αίτημά του ότι ο Μίροσλαβ Τούτζμαν, ως πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Κροατίας, είναι το καταλληλότερο άτομο για να ρίξει "φως" στην υπόθεση.

Ωστόσο, ο Μίροσλαβ Τούτζμαν αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα που του έθεσε ο δικηγόρος του Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας ζητά την εξέταση του Μίροσλαβ Τούτζμαν από τον δικηγόρο του, στις 15 Οκτωβρίου, στο Ζάγκρεμπ και εμμένει στη θέση του πως οι ΗΠΑ και άλλα μέλη των Ηνωμένων Εθνών γνώριζαν ότι όπλα εισάγονταν λαθραία στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη μέσω υποτιθέμενων ανθρωπιστικών αποστολών.

Όπλα είχαν σταλεί υπό άκρα μυστικότητα και στους υπό προστασία του ΟΗΕ μουσουλμανικούς θύλακες στη Σρεμπρένιτσα και τη Ζέπα, γεγονός που τον ανάγκασε να λάβει μέτρα, προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις σε σερβικά χωριά της περιοχής, σημείωσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου